/

nedjelja, 26.07.2020.

Call me by your name

Divan ljetni film, seksi talijanska slikovnica koju svima preporučujem, pa konačno o njoj i pišem ovdje, je Call me by your name, a režirao ga je Luca Guadagnino.

Priča je jednostavna. Dva zgodna mlada dečka provedu ljeto zajedno negdje na selu u Italiji. Čitaju i mozgaju u divnoj staroj škipavoj vili s mnoštvom drvenih detalja, voze se do grada na biciklima ili u starom Fiatu, jedu voće iz vrta, kupaju se i druže s drugim mladima koji tamo provode praznike.

Na neke načine film je sličan Blue is the warmest colour- iako su svi likovi mladi, po jedan u svakom paru je stariji i iskusniji, a dinamika dolazi od njihovih različitih karaktera i načina snalaženja u svijetu. Osim toga, kada se ljubavna priča završi, život ide dalje.

Film sam gledala lani i svidio mi se, a ponovno sam ga pogledala ove godine nakon što sam pročitala knjigu po kojoj je snimljen.
Knjiga je odlična, nisam mogla Kindle pustiti iz ukočenih ruku do dugo u noć, ali film je toliko prekrasan da knjigu možete slobodno ignorirati.


(Slijedi naramak citata.

I loved the afternoons best: the scent of rosemary, the heat, the birds, the cicadas, the sway of palm fronds, the silence that fell like light linen shawl on an appallingly sunny day, all of these highlited by the walk down to the shore and the walk back upstairs to shower. I liked looking up to our house from the tennis court and seeng the empty balconies bask in the sun, knowing that from any one of them you could spot the limitless sea. This was my balcony, my world. From where I sat now., I could look around me and say, Here is our tennis court, there our garden, our orchard, our shed, our house and below is our wharf- everyone and everything I care for is here.

Never in my life had i been so happy. Nothing could go wrong, everything was happening my way, all the doors were clicking open one by one, and life couldn't have been more radiant: it was shining right at me, and when i turned my bike left or right or tried to move away from its light, it followed me as limelight follows an actor onstage.


This is where I dreamed of you before you came into my life.

This was the best person I'd ever known in my life. I had chosen him well.

Perhaps we were friends first and lovers second. But then perhaps this is what lovers are.


I suddenly realized that we were on borrowed time, that time is always borrowed, and that the lending agency exacts its premium precisely when we are least prepared to pay and need to borrow more.


Time makes us sentimental. Perhaps in the end, it is because of time that we suffer.

We had found the stars you and I. And this is given once only. )

Nakon čitanja i gledanja upala sam na jednu od onih rupa u You tubeu i nisam iz nje još potpuno izašla. Još nisam stigla pogledati film uz commentary track, ali i to je u planu. Pogledala sam mnoge, mnoge, mnoge intervjue s Guadagninom i glavnim glumcima, i s nekoliko godina zakašnjenja shvatila da je film ostavio veliki trag- svidio se mnogima, svih dobi, dokazao da grčki bog Armie Hammer zna glumiti, a mladi Timothee Chalamet postao je Internet's boyfriend, senzacija zbog svojeg neobičnog, a zgođušnog lica, te nevjerojatnog simpatičnog, dječački iskrenog snalaženja sa slavom i pažnjom (da ne spominjemo da živi za glumu cijeli život i ta predanost umjetnosti je fanatstična- kad upadnete u rupu kao ja, pogledajte intervju iz serije Variety Actors on Actors u kojem priča s Emmom Stone.)

Naravno, sjajne glumce izabrao je sjajni redatelj. Guadagnino zna što radi, a glumci ga obožavaju- uvijek radi s istim ljudima iza kamere, stvorio je opuštenu obiteljsku atmosferu, snima se po 8-9 sati dnevno, kasnije večeraju zajedno i gledaju filmove (kao što pričaju Armie Hammer i Dakota Johnson u Varietyevom intervjuu).

Već dugo se priča o nastavku, što pokazuje koliko su se ljudi zaljubili u film, a kako je nastavak knjige konačno lani objavljen, imaju po čemu i snimati.
Želim li čitati i gledati Find me? I da i ne.
Call me by your name je savršena stvar, oda mladosti, ljubavi i ljetu. Nastavak će biti potpuno drugačiji, baviti će se životima odraslih ljudi, i koliko god je priča sigurno dobra, bit će gorko-slatka. (Nakon svega što sam rekla, nadam se da će James Ivory opet pisati scenarij.)

Bez obzira kakva godišnja doba imate ove godine, preporučujem da ih na dva sata popravite uz Guadagninijevo filmsko ljeto.



Oznake: call me by your name, timothee chalamet, armie hammer, luca guadagnino


- 18:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2021  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          





I don't want to sell anything, buy anything, or process anything as a career. I don't want to sell anything bought or processed,
or buy anything sold or processed, or process anything sold, bought, or processed, or repair anything sold, bought, or processed.
You know, as a career, I don't want to do that.

(John Cusack, Say Anything)




Stats Creative Commons License
candy store by Candy Kane is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Croatia License.