prosinac, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Posvećen je umjetnosti.


Linkovi

sindromiranibranitelj



Obavijest

Obrisat ću svaki krajnje bolestan komentar


Gdje Šovagović dočekuje Novu godinu?

Dakle, prije tri dana nazvao je moju ženu, koja je nekad radila u NP-u Plitvička jezera, da pita bi li ondje mogao dobiti nekakvu idiličnu kolibu pa da u nju odvuče svoju novu djevojku koja je, by the way, pametnija od njega jedno sto puta. Mislim si, gdje ćeš na Plitvice, tamo se takvi aranžmani rezerviraju pola godine unaprijed. I tako, rastrčala se moja žena, zove sve žive kolegice i naravno - nema mjesta ni kod ložača u hotelu Jezero a kamo li u nekakvoj "život na sjeveru" kolibi optočenoj injem, u kojoj pucketa vatra na kaminu a vani, pod prozorom, sneni jeleni razgću metar debeli sniježni pokrivač. I dobro, ponudi ona njemu Bjelolasicu, "to ti je jednaka idila", kaže ona ali Šovagović je samo frknuo nosićem i nije ništa odgovorio. Tako da je sada u Zagrebu, djevojci je uselio u stan, pa vjerojatno pije vino jer je kupio oko deset butelja. A ja čuvam sina, dok mi žena, koja je u totalnom stresu, organizira doček Nove godine na glavnom karlovačkom trgu. Sto posto neće doći više od sto ljudi jer je angažirala Zdenku Kovačiček i neke loaklne rock-bendove umjesto da plati, pet puta više, Jasmina Stavrosa, koji je ovdje popularniji valjda i od Miše Kovača. Klinac ima slobodnu večer, natovario je u bračni krevet gusarski brod, gleda već peti crtić i jede čips a ja... Sretna vam Nova!

31.12.2005., subota

- 21:48 - Komentari (4) - Isprintaj - #
Kako, dakle, Šovagović oškrbavi?

Nisam se javio nekoliko dana ne zato što me je svijet bloga, kao dvogodišnjaka, začas prestao zanimati - nego zato što me je, baš kako bi i dvogodišnjaka, posve zaokupio. Proveo sam nekoliko noći pregledavajući ga pa sam čak odlučio da se upustim u recenziranje blogova. Ne mislim popovati i namrgođeno kritizirati, jer to je nov svijet, djevičanski čist u usporedbi s letargijom i negativnom energijom koja me zapahne svaki put kad se, u svojstvu kazališnog kritičara, približim bilo kojem našem kazalištu. Recenzije možete pratiti na web adresi Jutarnjeg, u rubrici Kultura i život, a sve ovo pišem da preduhitrim dvije stvari. Prvo, da ne pomislite kako te recenzije imaju ikakve veze s ovim mojim PRIVATNIM blogom i, drugo, da mi, ako je iako moguće, ne ostavljate OVDJE nikakve poruke, lijepe ili ružne, o tom mojem recenzentskom posliću za koji se nadam da ću dobiti barem nešto love - jer mu kanim posvetiti barem tri radna dana u tjednu. Ovdje blogam za sebe i volio bih da tako ostane.
Ako bude ikakvog stalnog interesa i kritika na račun toga moga poslića, otvorit ću novi blog, na kojem mi možete raditi što hoćete, a i usput ću lijepo konkurirati sam sebi...
Obećao sam da ću objaviti točan kemijski sastav preparata s pomoću kojeg Filip Šovagović oškrbavi u Našoj maloj klinici. Ali, sastav ne znam, našao sam na Googleu nekakve reference na japanskom i njemačkom, koje ne razumijem dovoljno (japanski uopće ne) da bih dublje prodo u materiju. Ipak, posrijedi je proizvod velike njemačke kompanije Kryolan, bezokusni crni lak koji se lako nanosi i skida i, kako svjedoči Šovagović, "vonja na lak za nokte, dakle na ženu".
Šovagović je, inače, vrlo razočaran ovim blogom jer smatra da sam mu oteo identitet a i zavidan je što sam se prije njega dosjetio da uopće otvorim blog. On sada misli da ne može otvoriti svoj, jer čim u nečemu nije prvi njemu to znači da je zauvijek zakasnio. Stvarno nije lako biti umjetnik.

30.12.2005., petak

- 22:17 - Komentari (8) - Isprintaj - #
Filip Šovagović privremeno mijenja ime

Službena blagdanska čestitka F. Šovagovića glasi: "Potaknut odlukom hrvatskog plivača Duje Draganje da zapliva za Katar i uzme arapsko ime, pozivam sve ljude koji imaju za to mogućnosti da slijede njegov primjer promjene identiteta. U duhu multietičnosti, multikulturalizma i shvaćanja drugih, uzimam ime Petar Pan i borit ću se protiv najezde hollywoodskog tripera koji nagriza sve crtane junake našeg doba."
Čestitka je nerazumljiva, ali takva je i poslanica kardinala Bozanića. Ili kao što je Diego Maradona odgovorio pokojnom papi Ivanu Pavlu II na audijenciji u Vatikanu kad ga je ovaj pitao kako da se pomogne siromašnima: "Oče, pa prodajte ove zlatne stropove koji nam vise nad glavom."
Evo jedna pjesma koju na zamolbu protagonista još nisam objavio:

Filip Šovagović

Imao je psića, ptičara,
ali nije vodio dovoljno
uredan život
da ga zadrži.

26.12.2005., ponedjeljak

- 20:44 - Komentari (8) - Isprintaj - #
Napokon prošao Božić

Vijest dana je da je novi dan. Nemam love pa sam se osjećao kao crnac u Teksasu. Šovagović će sutra dobiti božićni dar: polovni šal. Djetetu sam kupio igračku za 49,99 kuna. Lani sam imao love pa sam mu kupio zebru u prirodnoj veličini. Zadnji komentar u studenome u Jutarnjem listu platili su mi 120 kuna brutto (PDV uključen). Sve je to isto, s lovom i bez nje, umjesto Božića trebalo bi, kao nekad, slaviti završetak najkraćeg dana u godini.
- 01:31 - Komentari (4) - Isprintaj - #
Šovagovićevi prijatelji

To je dosta zanimljiva skupina inteligentnih debila, najgori je Zik, koji svakih 15 min. smisli novi glup vic tipa: Zasto djeca u Srbiji nose u školu brijaći aparat? Jer pišu po vuku. Zatim, Kokanović, on je mini-tajkun i plaća sve izvanredne troškove a nema u kući namještaja, nadalje Badžo, stjuard, povraća nepoznatim djevojkama u krilo čim sleti, te Perišić, koji već 20 godina piše prvi roman i najugledniji je književni kritičar u državi. Tu je i Čuveljak, fotograf koji sanja o snimateljskoj karijeri a ne vidi dalje od metra pred sobom. Iz njih i još tridesetorice sličnih, da ostanemo samo na muškima, Šovagović crpi literarnu građu.

24.12.2005., subota

- 21:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #
Lažni sadržaj romana

Filip Šovagović odbija otkriti sadržaj svoga romanesknog prvijenca, samo znam da je dosad napisao oko 136 kartica teksta. No, da ne bismo ostali posve kratkih rukava ponudio je lažni sadržaj. Ukratko, tema je život i smrt, a fabula: stari konj i prastara glupača idu u Ikeu...

- 15:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #
Šovagović piše roman

Filip šovagović, rastavljeni momak na pragu četrdesetih, dobio je za svoj film "Pušča Bistra" najgoru ocjenu publike u povijesti filmskog festivala u Puli. Film se vjerojatno nikad neće prikazati u kinima i nikad se neće pojaviti na DVD-u. A to je najbolji DJEČJI film u povijesti hrvatske kinematografije. Dječji je po sadžaju utoliko što nema u njemu nasilja, a po formi što je skokovit. Sve zajedno, s kostima i mesom, daje kadrove koji su svi jednako važni i, iz odrasle perspektive, jednako nepovezani. Šovagović rekonstruira svijet-za-dijete, kojemu je ama baš svaka sitnica strašno važna i kojem već u sljedećoj sekundi strašno važno postane nešto treće. Nad tom "važnošću" bdije neka dječje mutna cjelina fabule koja je dokraja jasna, iz odrasle perspektive gledano, vjerojatno jedino samo autoru. Pročitao sam scenarij nekoliko puta, radio sam sa Šovagovićem i Vesnom, strpljivom montažerkom, neke dramatruške intervencije u sliku i ton, ali o čemu se tu radi ne bih znao ispričati. Uzaludno je pokušati prepričati sadržaj toga filma. Ako ga netko želi pogledati, mogu organizirati neku mini projekciju na laptopu. Minimalno se treba skupiti deset ljudi.
A kad je posrijedi roman, o tome ću pisati ne znam još kada.

- 02:24 - Komentari (3) - Isprintaj - #