Buffy i Angel fanfiction

subota, 16.09.2006.

Kupuj dok se ne srušiš (mrtva)

Image Hosted by ImageShack.us





































Računalo je popravljeno, ali još imam malo kaosa sa memorijom pa ću zasad još neko vrijeme stavljati 'Exedo...' CD pržilica je najvjerojatnije otegla papke, pa ne očekujte ubrzo nove spotove jer ih nemam kako prenijeti do interneta. Ako se pitate zašto ste čekali više od mjesec dana novi post - za objašnjenje bi mi trebao cijeli post, a ovaj blog nije o tome pa ukratko - uz pokvareno računalo, tata mi je dobio virozu, a onda mi je pas uginuo od epilepsije (kao što sam rekla duga i ne baš vesela priča). Zato sam vam sada stavila puno materijala za čitanje.

Nevezano za to - stavila sam veću sliku uz fanfic Darovi i malo sam promjenila sliku uz fic Kratki pogled. Ako netko pogodi što sam promjenila (prilično je vidljivo), jamčim da ću se potruditi da i sljedeći put budu dva dijela Exeda. A ako ne pogodite, biti ću uvjerena da sam velemajstor za Corel. Valjda ne želite da se umislim :)

- nakrivljene riječi su naglašene
Vrijeme radnje priče je kasna 1. ili rana 2. sezona BtVS-a


Kupuj dok se ne srušiš (mrtva)
(Shop Till You Drop (Dead))
by Jane Davitt (2005.)


e-mail: jdavitt01@rogers.com
Predikat: PG
Ukratko: Što je na popisu za kupovinu šesnajstogodišnjakinje koja je i Odabrana?
Poricanje vlasništva: Svi likovi pripadaju Jossu.
Napomena: Nema spoilera.

Joyce je digla pogled sa novina kad je Buffy ušla u kuhinju. «Ideš van? Nadala sam se da ćemo se danas malo družiti.»

«Misliš na pranje rublja i čišćenje, zar ne? Imaš onaj jezivi 'proljetno čišćenje' pogled,» odgovorila je Buffy, sumnjičavo gledajući majku.

Joyce se pokajnički nasmiješila. «Odmah si me prozrela kao i uvijek. Vjerojatno ću ionako više obaviti ako mi se ne motaš oko nogu.»

«Znala sam da će mi se isplatiti moj 16-godišnji plan,» rekla je pobjednički Buffy.

Joyce ju je malo pljesnula novinama dok je išla do aparata za kavu. «Onda, gdje ideš?» upitala je usputnim tonom.

«U kupovinu. Dosadnu, obaveznu kupovinu. Puno manje zabavno od usisavanja, brisanja prašine i štogod si još planirala.»

«Mogu misliti. Hajde priznaj.»

Buffy se sledila na mjestu sa rukom na kvaki, leđima okrenuta Joyce. «Ha? Mislim, molim?»

«Došla je nova nijansa ruža koju moraš imati do ponedjeljka inače nitko neće razgovarati s tobom, zar ne?»

Buffy je ispustila tihi uzdah olakšanja i okrenula se sa velikim osmijehom na licu.

«Napola točno. Cordelija svih pokušava uvjeriti da nose 'Žar cimeta', ali opaka je prema ne-brinetama. Recimo njena ulizica Harmony; iz daljine samo vidiš par usana kako idu prema tebi. To uopće nije boja za plavuše. Kad se pojavim sa 'Tvojom iskrom', žestokom, voćnom ružičastom, moć mode će biti na mojoj strani.»

«Zvuči odlično. Možeš li kupiti i meni? Dobro bi mi došla promjena.»

«Umm, rado mama, ali trebam predujam džeparca da kupim dva pa...»

Joyce je uzdahnula i otišla do torbice odmahujući glavom. «Sama sam u upala u to. Evo ti deset dolara. I želim ostatak!»

«Volim te, mama!» uzviknula je Buffy, kratko poljubila majku u obraz i brzo izašla da više ne mora lagati.

Dok je hodala niz ulicu dodala je još jednu stvar na svoju mentalnu listu za kupnju. Ruž. Baš. Kao da ikad ima novaca za to. Mogla bi ga recimo samo uzeti, ali nije to više radila otkad je postala Ubojica. Nekako joj je bilo ljigavo koristiti svoju brzinu, spretnost i osjetila Ubojice za krađu.

Posegnula je u džep. Na sreću otac joj je poslao novac da joj nadoknadi što je bio na putu preko vikenda kad ju je trebao posjetiti. Trebalo bi biti dovoljno.

***

Prvo je otišla do zlatarne. Gurnula je vrata i ušla promatrajući dijamante koji su se sjajili na tamnom baršunu. Podsjećali su je na zvijezde koje je gledala na svojim noćnim izlascima.

«Dobro jutro, gospođice,» rekao je postariji čovjek iza pulta. «Došli ste po svoju ogrlicu?»

Nasmiješila se i kimnula. Ogrlica je bila ona sa srebrnim križem koju joj je poklonio Angel. Sa vrata joj ju je otrgnuo demon nimalo zadivljen njenom moći da odbija vampire. Izvukla je ogrlicu iz njegovih mrtvih prstiju nakon što ga je probola njegovim vlastitim rogom (slomio se kad mu je glavu zabila u zid). Lančić je puknuo.

Čim je ogrlicu dobila natrag, stavila ju je oko vrata ispod majice. Bio je dan, ali opreza nikad dosta. Izašla je iz zlatarne smiješeći se kad je osjetila poznatu hladnoću na koži.

Čovjek se malo namrštio gledajući za njom. Buffy je očistila ogrlicu najbolje što je mogla prije nego ju je odnijela na popravak, ali zlatar je primjetio čudnu zelenu tvar skorenu na srebru dok je pod povećalom popravljao potrgane karike. Tvar je bila ljepljiva i od smrada mu se smučilo.

***

Buffy je nakratko oklijevala ispred apoteke, a onda nastavila hodati. Ubojice brzo zacijeljuju, ali svejedno krvare i osjećaju bol. Voljela je pri ruci imati dovoljno zavoja i slično. Zaključivši da ima dosta u zalihi, nastavila je hodati.

***

Sljedeće odredište je bilo na rubu grada; skladište drvene građe ispunjeno mirisom piljevine i svježeg drva.

Buffy je ušla na stražnji ulaz. Sredovječni čovjek je digao pogled kad ju je čuo. «Došla si po još materijala?» rekao sa kratkim smijehom. «Volio bi vidjeti tvoj projekt kad ga završiš. O čemu se ono radi?»

«Minijature. Životinje i... slično. Prilično apstraktno, ali popularno je kod mojih prijatelja.»

«Siguran sam. Onda koje ćeš drvo isprobati ovaj put? Kakva je bila cedrovina?»

«Nije loša,» rekla je Buffy hodajući uz njega prema velikoj kanti sa odbačenim komadima drva.

Razmišljala je o prošlom utorku. Da, kolce od cedrovine je upotrijebila na onim vampirima blizancima. Bili su braća koja su se namjerno upletali u tuče i natjecali se tko će napraviti više štete. Jednog dana su izazvali pogrešne i pretvoreni su u vampire. Izgleda da ih to nije ništa naučilo; planirali su ubiti Buffy čim su čuli za nju.

Vampiri stari jedva tjedan dana su se mislili suočiti sa Ubojicom i preživjeti. Idioti.

Imali su osnovni plan; okružiti je i zbuniti tako da ne zna koga prije napasti. Kao da to nitko prije nije pokušao. Gotovo je zijevala kad je sprašila, izvadila kolac, prebacila ga u drugu ruku i ponovila prašenje. Jednostavno. I uspjela je zadržati kolac što je uvijek bilo plus. Često je znao zapeti među rebrima vampira i nestati zajedno s njim.

Počela je pregledavati kantu, izabirući upotrebljive komade drva bez čvorova i krivina. Kad ih je skupila desetak, otišla je prema prednjem ulazu i ubacila malo novca u kutiju za dobrotvorne priloge koja je stajala na pultu. Drvo je bilo besplatno, ali nije ga htjela samo uzimati. Vlasnik joj je prijateljski kimnuo dok je stavljala drvo u torbu.

- Ta cura je vrlo dobra ili vrlo loša u onome što radi- pomislio je. - Dosad je uzela dovoljno drva za oveći brod. - Misli su mu odlutale prema ribarenju i zaboravio ju je.

***

Buffy nikad nije razumjela kako bi joj češnjak mogao pomoći na patroli pa je prošla uz samoposlugu i krenula prema crkvi. I posvećena voda je bila previše nezgrapna da bi nosila sa sobom veće količine, ali zbog tradicije je voljela imati malo doma za svaki slučaj. Sjećala se kad joj je vampir uhvatio kolac i cereći se pregrizao ga na pola. Obrisala mu je smiješak sa lica - doslovno - kad je uzvratila razbivši mu na obrazu bočicu posvećene vode. Kad je vrišteći pao hvatajući se za svoje pušeće lice, izvadila je rezervni kolac i skratila mu muke.

Udahnula je miris tamjana i hladnog kamena. Religija nikad nije igrala veliku ulogu u njenom životu, ali voljela je osjećaj smirenosti koji bi dobila čim bi ušla u crkvu.

Bar nakratko. Otkrila je da ako sjedi više od deset minuta u prohladnoj tišini, misli joj odlutaju prema križarskim ratovima, inkviziciji i zaista krvavim smrtima svetaca.

Otresajući svoje morbidne misli, počela je tražiti oca Gilroya.

Dok je blagosljivao plastičnu bocu obične vode, svećenik se u sebi pomolio za mladu ženu pred sobom. Biti svećenik u Sunnydalu je bilo jedinstveno iskustvo. Naravno, nije došao nespreman i znao je da gđica Summers bije dobru borbu kao i on. Sjećao se potajnog treninga kojem su ga podvrgnuli i knjiga koje je morao pročitati. Najstrašniji je bio broj pogreba koje su njegovih prethodnici obavili u samo nekoliko mjeseci.

Otac Gilroy je iznutra zadrhtao dok je radio znak križa na bocom. Neka mu Bog oprosti, ali ako se ikad suoči sa demonom kao što je radila ova sitna, mlada djevojka svake noći, pa, nadao se da će naći snagu u vjeri. Ali dok se molio imao je osjećaj da će ga noge odnijeti što je dalje i brže moguće. A to neće biti dovoljno brzo pa će ga ubiti. Odlučujući da će bar umrijeti suočivši se licem u lice sa demonom, trgao se iz razmišljanja i vidio da ga djevojka upitno gleda.

«Jeste li okej, oče?» upitala je. «Izgledate malo, ne znam, ošamućeno? Možda biste trebali izaći na svjež zrak.»

«Možda sam samo predugo u ovom gradu,» rekao je, prisilivši se na smiješak.

Postala je još zbunjenija. «Zar niste premješteni ovdje prije šest mjeseci?» upitala je. «Nakon što je otac Jameson - »

Pustila je da rečenica zamre. Kao što je umro i otac Jameson kad je po noći hodao oko crkve, zabrinut da maloljetni vandali raskopavaju groblje.

«Ispričavam se,» rekao je naglo. Više je nije mogao gledati, zamišljajući njeno tijelo razderano i unakaženo kako će sigurno biti jedne noći.

Buffy namršteno gledala za njim. Imala je osjećaj da će tu biti novi svećenik kad opet dođe. Ovaj je izgubio živce.

Ako je to sve što će izgubiti bio je jedan od sretnika. Ona je bila glavna meta, ali nakon Ubojice, vampiri su voljeli srediti svećenika.


***

Buffyin zadnji dio kupovine je bio u robnoj kući. Odjeća. I neželjeni ruž, naravno. Tu je trošila najviše novaca. Na ostatak kupovanja je potrošila samo par dolara, iako će joj oštrenje kolaca oduzeti nekoliko sati dragocijenog vremena.

Ubojice su bile čvrste i same su se zaliječivale - odjeća to nije mogla. Buffy nije znala šivati da popravi potrganu odjeću iz borbi niti je imala kad prati demonsku sluz i pepeo. Nosila je kožu kad nije bilo pretoplo jer joj je davala nešto zaštite i odolijevala je udarcima, ali po ljeti je derala mnogo odjeće.

Buffyina majka je primjećivala stvari. Ne važne stvari kao to da se Buffy svaku noć iskrada kroz prozor u patrole, ne to. Ali ako bi se u Buffyinoj garderobi naglo pojavljivala nova odjeća i jednakom brzinom nestajala, Joyce bi primjetila. I komentirala.

I zato je Buffy uvijek kupovala po tri ista komada odjeće, pogotovo što se tiče topova i majica. Odjeća je nazgled trajala normalno kad je imala dvije rezerve, obično spremljene kod Willow.

Prodavačice su je čudno gledale dok je plaćala, ali čudni pogledi? Nisu je puno smetali.

Nisu bili ništa prema pogledu koji joj je uputila Joyce kasnije tog dana kada je kriknula, «Ne pij to!»

Kvragu. Mislila je bocu sa posvećenom vodom staviti u svoju škrinju, a ne u hladnjak...


Kraj

- 19:02 - Komentari (19) - Isprintaj - #

Wallpaperi

Stavila sam wallpapere bez nekog reda. Nekako ću ih grupirati kad ih napravim malo više. Ako vam se isprve neki WP ne pojave ili se preklapaju samo pritisnite refresh.

Image Hosted by ImageShack.us
1000X735
1000X735 - sa efektom ugljena

WP koji je zapravo ilustracija za priču Poniranje. Natpis je malo izmjenjen dio priče i na hrvatskom je - Požar u obliku djevojke ponire u pakao da ga spasi. Nema hrvatske verzije jer mi bolje izgleda na engleski



Image Hosted by ImageShack.us
1000X750

WP sa slikom napravljenom za priču Poniranje. Prijevod natpisa je - zadnji koji je na nogama ili preneseno zadnji koji se još bori



Image Hosted by ImageShack.us
1000X786
1000X786 - sa engleskom verzijom natpisa (english)
1000X786 - bez natpisa

Baš je lijepo vidjeti Buffy sretnu pa sam jednostavno morala napraviti stripovski wallpaper sretan



Image Hosted by ImageShack.us
1000X750

Kako je Angel vidio Buffy otkad mu ju je Whistler prvi put pokazao - kao utjelovljenu nadu. Nisam napravila hrvatsku verziju jer bolje zvuči na engleskom. Ovo je zapravo prepravka slike za priču Duhovi sutrašnjice...


Image Hosted by ImageShack.us
1000X750

Moj vrlo jednostavni prvi skupni WP



Image Hosted by ImageShack.us
1000X750
1000X750 - sa orginalnim dijalogom (english)

Još jedan wallpaper iz epizode "What's my line?" Ovo je na ledu nakon što su pobijedili jednog iz reda Taraka. Angel je imao posjekotinu na licu, ali odmakao je glavu kad mu ju je ona pokušala dodirnuti. Ovo je rekao kad je ona pitala zašto...



Image Hosted by ImageShack.us
1000X750
1000X750 - crvena verzija sa efektom vrtloga

Poljupci i Jossov citat - "To je vječna ljubav." Osim za Buffy i Angela, nije to rekao ni za jedan par u Buffyversu



Image Hosted by ImageShack.us
1000X750

Prerada one manje slike tako da se može koristiti kao WP



Image Hosted by ImageShack.us
1000X750

Još jedna već prije viđena slika, ali više sam se potrudila oko ove. I tako je od sive male sličica nastao jako obojeni veliki WP. Čini mi se da odlično opisuje temu/ugođaj Buffyversa - mistična opasnost, čudovišta, borba protiv zla, a uz to romantika:) Iako da se pita Jossa Kerber bi ih vjerojatno pojeo rolleyes



Image Hosted by ImageShack.us
1000X750

Ovo je scena kada Buffy priča Angelu je kako se voljela klizati prije nego je postala Ubojica, a on kaže "Prije mene" tonom kao da joj je bilo bolje prije nego ga je upoznala. Na to ona odgovori "Ti si jedino čudno u mom čudnom svijetu što mi ima smisla." Ta njena rečenica je u orginalu na WP-u



Image Hosted by ImageShack.us
1000X750

Ova slika je bila jednostavno previše dobra da ne napravim WP od nje, ali previše sunčana za priče - inače to je skenirano iz časopisa.



Image Hosted by ImageShack.us
1000X750

A ova slika je bila jednostavno predobra da ne napravim *nešto* s njom...a kako zaista nema puno veze sa likom Angela napravila sam WP. A i bilo bi šteta da je mala pa da se dobro ne vidi yes

- 19:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 15.09.2006.

Komplicirano

Image Hosted by ImageShack.us


























ep. «Angel» - u toj epizodi Buffy sazna da je Angel vampir. Vrijeme radnje je ista noć u kojoj završava epizoda
ficlet - nisam našla definiciju na webu, ali po svemu sudeći to je kratka priča od 1-2 stranice (za razliku od uobičajene kratke priče koja ima oko 12 str.)

Komplicirano
(Complicated)
by Kristi Allen


Ukratko: Buffy/Angel iza ep. ‘Angel’ BtVS S1
Predikat: PG
Bilješka autorice: 15-minutni ficlet. Zadana riječ je je bila 'komplicirano'


Da joj glava nije bila toliko u oblacima, da je razmišljala o nečem drugom osim o nekome tko je visok, tamnokos i melakoničan, možda bi prije primjetila da je netko prati. Kako to nije bio slučaj, nije bila ni svijesna toga dok nije došla pred svoju kućom uz drvo na koje se upravo spremala popeti da uđe u svoju sobu. Dobila je taj neobičan osjećaj treperenja na pozadini vrata i smiješak joj se pojavio na usnama.

«Znaš, stvarno ćemo morati porazgovariti o problemu koji imaš sa uhođenjem.»

Kratki, dubok smijeh se začuo iz sjena trenutak prije nego je istupio na svjetlo. «Htio sam da sigurno dođeš do kuće.»

«Ah, to je slatko, ali ja sam Ubojica. Uvijek sam na sigurnom... ili u opasnosti... svejedno, to je šetnja do kuće, ne apokalipsa.»

Slegnuo je ramenima. «Možda sam te htio otpratiti kući.» Dao joj je prekratak pogled na svoj seksi polusmiješak. Bila je sigurna da je to namjerno, takvo nešto nije se događalo slučajno. Ona je bila djevojka od šesnaest godina, znala je te stvari.

Približila mu se, naslanjajući dlanove na njegova prsa. «Možda?»

Nagnuo je glavu tako da su mu usne bile tek za dašak udaljene od njenih. «Možda.»

Spustila je pogled jer nije mogla uzvratiti prodorni izraz njegovih očiju. Progutala je kad je primjetila mali dio blijedih prsiju uokviren poluotvorenim ovratnikom njegove bijele košulje. Namrštila se i posegla je da dodirne crvenu, nagorenu ozlijedu na inače glatkoj koži.

Nakratko je zatvorio oči na njen dodir, nesvijesno se nagnuvši malo bliže.

«Angele, što se dogodilo?» Zbunjeno je podigla pogled prema njemu. Nije se imao kad uplesti u neku borbu ako ju je cijelo vrijeme pratio.

Sada je bilo red na njega da spusti pogled. Malo je slegnuo ramenima. «Tvoj – onaj poljubac...» počeo je i zastao, sjećanje na poljubac uzburkavši više osjećaja nego što bi opekotina ikad mogla.

Dahnula je, ruka joj je poletjela prema križu na vratu. «O, Bože, žao mi je. Baš sam glupa! Nisam uopće razmišljala!» Zastala je kad joj je očito pitanje palo na pamet. «Zašto nisi ništa rekao...bol...» Napravila je grimasu, sjetivši se kako su vampiri vrištali kad bi upotrijebila križ na njima.

Digao je pogled prema njoj, ustiju opet izvinutih u polusmiješak. «Koja bol?»

Zbunjenost joj se ponovo pojavila na licu. «Onda – kad sam te poljubila... opekla sam te. Oprosti.»

Odmahnuo je glavom. «Osjetio sam samo poljubac.» Nagnuo se nad nju, usnama lagano prelazeći preko njenih, jedva ih dodirujući, a onda strastvenije, nježno upličući svoj veliki dlan u njenu kosu. Čvrsto ga je zagrlila, pokušavajući mu se približiti što je više moguće. Nije marila, zaboravila je da su ispred njene kuće i da su se prije par sati dogovorili da će držati udaljenost. Odvojio se od nje, dajući joj priliku da uhvati dah. Koža mu se opet dimila.

«Znaš, ako ovako nastavimo... moglo bi postati komplicirano.» U očima mu je bilo ozbiljno upozorenje. Ali tu su također bile čežnja i želja koje su je rastapale iznutra.

«Nikad nisam baš voljela jednostavno. Komplicirano je puno zanimljivije,» obećala mu je.

kraj

- 23:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Excedo inferi (1. ep.: II.)

Image Hosted by ImageShack.us


Evo još par mojih složenijih manipulacija. Sviđa mi je prizor Buffy i Angela pred vratima pakla pa sam to pokušala ilustrirati. Zamislite kako bi bilo super da su to prikazali u seriji (sa puno love za specijalne efekte :) Inače ubuduće ću pakao većinom pisati malim slovom. Nisam načisto je li pravilno pisati ga s velikim ili malim, ali mi se nekako čini prenaglašeno stalno ga pisati s velikim slovom kad se toliko spominje. Ok?

Mogući nepoznati pojam:

- Dante Alighieri (1265.-1321.) i Božanstvena komedija– talijanski pjesnik iz srednjeg vijeka najpoznatiji po svom djelu Božanstvena komedija koja iz prvog lica opisuje putovanje kroz pakao, čistilište i raj pod vodstvom Virgila (poznati Rimski pjesnik, 70 -19 p.n.e.) i Danteove idealizirane Beatrice (njegova neuzvraćena ljubav u stvarnom životu). Dante ju je prozvao 'komedija' jer ima sretan kraj, a njegovi zemljaci su dodali pridjev 'božanstvena' zbog divljenja prema njegovoj poemi. Smatraju je jednim od najvećih djela srednjeg vijeka. Pakao je najpoznatiji i najcjenjeniji. Dante je podigao mnogo prašine u svoje vrijeme jer je u pakao smjestio mnoge poznate ljude iz društvene i crkvene elite, prokazujući korumpirane i pokvarene. Knjiga je vrlo zanimljiva i dio o paklu je vrlo mračan (znate kako su svijet 'vedro' shvaćali u srednjem vijeku), ali treba se polako čitati zbog stila pisanja, stalnog simbolizma (kojeg ima u gotovo svakoj riječi) i raznih poznatih ličnosti od kojih nam neke danas nisu baš tako poznate pa moraš pročitati objašnjenja na kraju knjige.
Ovdje imate objašnjenja i analizu sva tri dijela Božanstvene komedije – zabavite se.

Ako vam se sviđa ta knjiga pročitajte Danteov klub – odlična i napeta triler/krimić knjiga koja se vrti oko Pakla, ali se puno lakše čita.



Excedo inferi
by Philip S.

1. ep. : Ponovo vidjeti svjetlo zvijezda



4. dio

Rupert Giles je pogledao na sat na zidu, pitajući se gdje su nestali sati. Je li još jednom ustao, a da i sam nije znao zašto? Proveo dan u besmislenom istraživanju i katalogiziranju podataka bez ikakve svrhe? Shvatio je da se nije obrijao i nije se mogao sjetiti kad se zadnji put otuširao.

Na stolu ispred njega je bilo pismo od Vijeća koje je dobio prije par dana u kojem je pisalo da smatraju slučaj Buffy Summers zatvorenim. Mrtva je i s obzirom da se to već dogodilo neće je nasljediti nova Ubojica. Kako je Kendrina smrt rezultirala stvaranjem druge Ubojice, djevojke po imenu Faith, bili su zadovoljni razvojem događaja.

Giles se prisilio da ne razdere pismo na komadiće.

Vijeće je htjelo da nastavi nadzirati Ždrijelo pakla. Neće tu postaviti novu Ubojicu, ali u slučaju povećanja natprirodnih aktivnosti očekuju upozorenje da je mogu poslati da to sredi. Ne njegovu Ubojicu. Ne Buffy. Nje više nema.

Počinjao je to prihvaćati. Polako. Njegov stan je još uvijek bio pun knjiga i zabilješki o Acathli, demonskim dimenzijama i svemu što bi mu moglo pomoći da sazna gdje je otišla Buffy i kako je vratiti. Oči su ga boljele od previše čitanja i premalo sna u ta tri mjeseca.

Sve to za ništa.

Sjećao se dana kad im je Xander rekao što se dogodilo u vili. Giles je bio tek pušten iz bolnice; još se oporavljao od ozljeda koje mu je nanio Angelus. Sjećao se kako je bio bijesan na Xandera zbog onoga što je učinio, što je zatajio od Buffy. Da joj je bar rekao da će Willow ponovo pokušati izvesti ritual za vraćanje duše, da je bar Buffy znala možda bi uspjela...

Da bar. Za Gilesa u engleskom jeziku nisu postajale tužnije riječi.

Sjećao se kako je mislio da je tipično za Buffy da učini nešto tako hrabro i glupo. Bila je prisiljena da žrtvuje muškarca kojeg je voljela za bezosjećajni svijet. Zar je bilo zaista tako iznenađujuće što je odlučila ići s njim?

Xander je rekao da se Angel vratio tih nekoliko zadnjih sekunda. Pravi Angel koji im je pomogao nebrojeno puta, koji im je više puta spasio život. Ne okrutni luđak koji ga je mučio satima. Ne psihopat koji je ubio Jenny. Giles je zatvorio oči pokušavajući po stoti put razdvojiti te dvije osobe koje su nosile isto lice. Bilo je teško.

Odlažući knjigu koju je neuspješno pokušavao čitati zadnjih pola sata, ustao je i rastegao svoja ukočena leđa. Sva sreća, Ždrijelo pakla je bilo mirno cijelo ljeto. Giles nije htio zvati drugu Ubojicu. To ne bi bila njegova Ubojica. Ne Buffy.

Začulo se tiho kucanje na vratima.

Giles je ponovo pogledao na sat. Kucanje usred noći nikad nije bio dobar znak u Sunnydaleu. «Odmah dolazim!» viknuo je provjeravajući je li samostrel na svom uobičajenom mjestu uz vrata. Nikad dosta opreza.

Kad je otvorio vrata Giles je zaboravio na oprez.

Stajala je malo dalje od vrata, svjetlo joj ne dosežući lice. Kaput kojim se omotala se stapao sa sjenama, a kosa joj je bila vezana unatrag tako da su se plave vlasi jedva vidjele.

Odmah ju je prepoznao.

«Buffy?» šapnuo je bojeći se da je napokon poludio.

«Zdravo, Gilese,» rekla je je prilazeći jedan mali korak bliže. Svjetlo joj još uvijek nije osvjetljivalo lice, ali znao je bez sumnje da je to ona. Glas joj je zvučao malo drukčije. Čvršće, tužnije, ali to nije bilo čudno, zar ne?

Ovdje je. Vratila se.

Ne razmišljajući o opasnosti, izašao je i zagrlio je. Engleska suzdržanost ga je sasvim napustila, zaboravio je na prikladnu udaljenost koja mora postojati između Čuvara i Ubojice. Ona je tu. Živa je i to je jedino bilo važno.

«Živa si,» prošaptao je. Konačno ju je pustio iz zagrljaja i na trenutak je držao na duljinu ruke ispred sebe. «Kada nam je Xander rekao...ja...» Skinuo je naočale.

«I meni je drago što te vidim, Gilese,» rekla je Buffy smiješeći se.

Kimnuo je odmaknuvši se jedan korak, osjećajući se malo neugodno zbog pokazivanja osjećaja. Samo malo neugodno.

«Oprosti,... zašto ne..» Baš ju je htio pozvati unutra kad je primjetio sjenu nekoliko koraka iza nje. Poznatu siluetu koja je stajala daleko od svjetla. Krv mu se sledila u žilama.

Buffy je primjetila njegov izraz.

«To je Angel, Gilese,» rekla mu je. «Ne Angelus.»

«Ah.... tako.»

Angel je polako došao na svjetlo i Giles je nesvijesno uzmaknuo. Angelova kosa je bila puno duža nego prije, sada mu je dodirivala ramena. Lice mu je bilo pažljivo neutralno, tamne oči ne odajući ništa.

Giles se sjećao tog lica kako mu se smiješi dok je bio zavezan na stolici, krvareći iz deset i više rana.

Odupirući se nagonu da jurne unutra i jednostavno zalupi vratima, Giles se umjesto toga polako vratio u stan, osjećajući potrebu za sigurnošću doma. Očekivao je da će Buffy doći za njim. Napravit će čaj da smiri živce i onda će razgovarati s njom. Sve će biti u redu, da hoće. Samo mora ostati smiren i...

Buffy je zastala pred vratima i pogledala ga.

«Buffy što...?» počeo je i zašutio.

Svjetlo iz stana joj je prvi put osvijetlilo lice. Pokazalo koliko se promjenila. Lice joj je bilo mršavije, lične kosti izraženije. Vidio je i da je njena kosa duža, zavezana u pletenicu koja je padala gotovo do poda. Koža joj je bila blijeda i usne za nijansu tanje nego što se sjećao.

Unatoč tim promjenama to je bilo njeno lice. Ljudsko lice.

Osim očiju.

Bile su jantarno žute. Demonski žute.

«Izgleda... bojim se da ne mogu ući ako me ne...» nije završila rečenicu.

«Ne!» Giles je šapnuo odmahujući glavom. To nije moguće! Ne Buffy! Ne njegova Ubojica! Nije mogla postati... nije moguće.

Digla je ruku i vidio je kako oslanja prste na nevidljivu prepreku. Pogledao je Angela koji je gledao Buffy sa dubokom tugom u očima.

«Što si joj učinio?» jedva je prepoznao svoj glas. Je li moguće da on to govori? Zar je to njegov glas? Zar zvuči tako promuklo i bijesno?

«Što je bilo potrebno,» Angel nije podigao pogled.

«Inače bi bila mrtva,» dodala je Buffy tješeći Angela sa rukom na ramenu. «I nisam vampir, Gilese.»

Gledao je čas nju, čas njega previše šokiran da izgovori nešto. Buffy se vratila baš kad je počeo gubiti nadu i Angel, pravi Angel je bio s njom. Promjenila se, nije više bila čovjek, ali Čuvar u njemu je brzo dodao činjenice koje su potvrđivale njenu izjavu.

Nije mogla biti vampir. Zagrlio ju je i bila je topla. Osjetio je bilo u njenim prsima. I vampir ne može imati žute oči sa ljudskim licem.

Nešto se čudno događalo, to je bilo jasno.

Giles je pogledao u jantarne oči djevojke koja mu je bila poput kćeri. Gledao je desetinama, stotinama vampira u oči i uvijek je bio zgađen prazninom u njima, bez obzira jesu li imali ljudsko lice ili ne. I Angelus je imao takve oči.

Ali Buffy nije. Niti Angel.

Iako je to išlo protiv svakog instikta kojeg je razvio tijekom svojih godina kao Čuvar, Giles je znao, jednostavno je znao da Buffy govori istinu. Ovdje je. Još uvijek je Buffy.

Sve ostalo nije važno, zar ne?

«Uđite!» rekao je varljivo sigurnim i mirnim tonom. «Oboje.»
__________________________________________________________________________________________________


5. dio

«Čaj?» Giles je rekao kad su ušli u njegov dnevni boravak.

«Može, hvala,» rekao je Angel.

«Bože, ne sjećam se kad sam zadnji put pila nešto drugo osim...» Buffy se naglo zaustavila. «Da, čaj, super!»

Giles je digao obrvu, ali nastavio je ići prema kuhinji zahvalan na nekoliko minuta koje će mu trebati da zakuha vodu i pripremi čaj. Trenutačno mu se cijela situacija činila nadrealnom. Možda je zaspao iznad knjige i sanjao sve ovo. To ga uopće ne bi iznenadilo.

Ali kad se vratio iz kuhinje, san nije prestao. Buffy i Angel su sjedili na njegovom trosjedu, udobno naslonjeni jedno uz drugo. Ostavljajući poslužavnik na stol ispred njih, sjeo je na fotelju nasuprot, ne skidajući pogled sa njih.

Buffy je odmah navalila na kekse koje je stavio uz čaj.

«Bože, sasvim sam zaboravila kako ovo ima dobar ukus.» Promrmljala je kroz usta natrpana keksima. «Umrla sam i u raju sam.»

Giles je vidio njene produžene, oštre očnjake dok je govorila.

Angel je sebi nalio šalicu čaja i srknuo. Izraz oduševljena mu se raširio na licu. Giles ih je promatrao, primjetivši kako blizu sjede, kako se osjećaju ugodno jedno uz drugo. Prije nije bilo tako ma koliko bili zaljubljeni. Uvijek je bio mali razmak među njima zbog Buffyinog neiskustava i Angelove suzdržanosti iz krivnje.

S obzirom na događaje prije samo tri mjeseca, morao se zapitati kako su u tako malo vremena postali tako bliski i opušteni. I kad je kod toga, kako im je kosa uspjela toliko narasti u tako malo vremena?

«Vjerojatno imaš nekoliko pitanja,» rekao je Angel odlažući šalicu.

«Blago rečeno.»

«Pa... koliko znaš o događajima u vili prije tri mjeseca?»

Giles je protrljao svoje umorne oči.

«Znam da je Acathla nakratko bio aktivan. Xander je rekao...», Giles je vidio kako se Buffyino lice smrknulo kad je spomenuo ime, «... da je portal uvlačio Angela i... i da si se ti držala za njega. Tada ste oboje nestali i portal se zatvorio.»

Gledajući Angela, dodao je. «I rekao je da je Willowina magija uspjela. Da... si se vratio.»

«Je li rekao što mi nije spomenuo?» Buffy je tiho zarežala, neljudski zvuk stvarajući žmarce niz Gilesovu kralježnicu.

«Pa...» počeo je.

«Nije važno!» Buffy je digla ruku. «Stvarno sad ne želim razgovarati o Xanderu. Valjda želiš znati što se dogodilo kad smo prošli kroz portal.»

Pogledala je po sobi, primjećujući posvuda razbacane knjige i papire.

«Piše li u knjigama mnogo o paklu?» upitala je.

«Hm... ne baš. Mnogo teorija i nejasnih proročastava, ali... nitko nikad nije bio u paklu. Bar ne netko tko se vratio da bi pričao o tome.»

«Dosad,» rekla je Buffy uzimajući još keksa.

*

2. dan

Buffy i Angel su proveli gotovo cijeli dan u pretraživanju divovske špilje u kojoj su završili, ali našli su samo gole kamene zidove. Kako god su došli tu, izgleda da su imali samo jedan izlaz.

Vrata. Sa prijetećim natpisom i sve.

I dalje su bila izazovno otvorena, pa su na kraju odlučili proći kroz njih i suočiti sa onim što ih je čekalo s druge strane. Buffy je imala jedan kolac u rezervi, a Angel je uzeo mač koji je ispustila Buffy. Ona ga je odbijala dotaknuti osim ako ne mora.

Iza vrata, velika pećina se suzila u tunel sa blagom nizbrdicom. Pod je bio od oštrog kamenja i brzo je poderao Buffyine lagane cipele. Angelove čvršće čizme su se više-manje dobro držale, ali Buffy je uskoro hodala bosonoga.

«Znači ovo je pakao, ni jedne robne kuće na vidiku,» Buffy se pokušala našaliti dok je bolno hodala preko oštrih rubova.

Angel se nije nasmijao. Smrad krvi i patnje u zraku mu je gotovo utapao osjetila, demon u njemu je urlao od gladi. Duša mu se vratila prije samo jedan dan i Angelus je odbijao tako brzo otići na spavanje. Sada kad je prvi šok izblijedio bio je bolno svijestan lijepog vrata na dohvatu ruke.

Odmahnuo je glavom. Ne kontrolira ga demon. Ne više.

Buffy se trgla kad joj je još jedan oštar kamen zarezao stopalo. Hodanje po tom kamenju je bilo gotovo kao hodanje po razbijenom staklu. Miris krvi je gotovo fizičkom snagom pogodio Angela, ali otresao ga je.

«Dopusti meni!» rekao je, brzo prišao i podigao je u naručje. Buffy se ukočila.

«Nije da mi se ovo ne sviđa,» rekla je sa zbunjenim izrazom. «Ali...»

Nije trebala reći. Angel se sjećao svega što se dogodilo zadnjih nekoliko mjeseci i neugoda između njih je bilo najmanje što se moglo očekivati. Da, voljeli su se, ali dan prije su dali sve od sebe da ubiju jedno drugo i to nije moglo samo tako nestati.

«Noge će ti biti izderane do kosti dok ne dođemo ondje,» kimnuo je prema udaljenom blijedom svjetlu na kraju tunela. «Pa mislim da je ovo bolja alternativa, zar ne?»

Oklijevajuće je kimnula i krenuli su dalje. Buffy se počela polako opuštati u Angelovim rukama, a on se pokušavao koncentrirati na to gdje ide i odvratiti pažnju od osjećaja njene blizine. Svjetlo se polako približavalo.

«Nekako sam očekivala da će pakao biti drukčiji,» rekla je Buffy pokušavajući započeti razgovor. «Mislim, ne bunim se što nema demona, vatre, sumpora i to, ali...»

«Buffy, bojim se da je ovo samo početak,» prekinuo ju je Angel. «Sumnjam da se ovo mjesto sastoji samo od tunela i pećina.»

Čula je njegove neizgovorene riječi jasno kao da ih je viknuo. Nije trebala ići s njim. Trebala je ostati na sigurnom i nastaviti sa svojim životom, a njega tu ostaviti da gori.

«Pa što god bilo, prebrodit ćemo to zajedno.»

Kad je oštro stijenje prestalo i prepustilo svoje mjesto sivom pjesku, Buffy se gotovo nevoljko spustila iz Angelovih ruku. Tunel se polako proširivao i na kraju završio dovodeći ih u naizgled beskrajnu sivu pustinju. Nebo iznad njih je bio jednake sive boje sa jedva vidljivom primjesom grimiza i rasprostiralo se iznad svijeta bez ikakvih drugih boja. Oštar vjetar je zavijao iznad zemlje i od zvuka su im prolazili ledeni trnci niz leđa.

Buffy se okrenula da vidi odakle su došli i zaprepašteno dahnula.

Otvor tunela iz kojeg su izašli je bio u kamenoj litici koja se nadnosila nad njih. Njen vrh (ako ga je imala) je nestajao u sivoj magli. Prostirala se i lijevo i desno od njih, učinkovito presjecajući na pola svijet u koji su ušli. Nije joj se vidio kraj.

Litica nije bila glatka. Buffy se na trenutak činilo da joj se pričinjava, da joj mašta pretvara čudne kamene oblike u nešto drugo. Ali i Angel je dahnuo.

U kamenu su bili ljudi. Tisuće ljudi, izgledajući kao da su zatočeni ispod tanke kamene opne i pokušavaju se probiti van. Stajali su raširenih dlanova, lica iskrivljenih i sleđenih u izrazima agonije i očaja. Bili su po litici dokle je pogled sezao, zbijeni jedni uz druge.

Činilo se kao da je sva ta lica gledaju, preklinju. I onda je shvatila da zavijanje uopće nije vjetar.

Vrištanje. Vrištali su.

«O, Bože!» Buffy je čula šapat. Uplašeni mali glas. Trebao joj je trenutak da shvati da je njen. «Jesu li to...»

«To su anđeli,» rekao je Angel.

«Što?» Buffy se okrenula, zahvalna za razlog za okretanje od litice.

«Pa... natpis na vratima kroz koja smo ušli, isti je kao i u Danteovoj Božanstvenoj komediji.»

«Komediji? Tko bi snimio komediju o... ?»

«To je knjiga, Buffy. Dante Alighieri, pjesnik iz 14. st. je napisao knjigu o čovjeku i anđelu koji su prošli kroz Pakao, Čistilište i Raj. Ušli su u pakao kroz vrata na kojima su bila iste riječi kao i na onim vratima.»

«A... a oni?» Pokazala je iza sebe ne želeći se okrenuti.

«Po Danteu su to anđeli koji se nisu pobunili protiv Raja za vrijeme Luciferovog rata, ali nisu se ni pridružili borbi protiv pobunjenika. Prognani su ovdje, zauvijek zatočeni odmah iza ulaza u Pakao.»

Buffy se zagrlila, drhteći. Nije bilo moguće ignorirati urlik vriskova koji se prolamao bez stanke i činilo joj se kao da može osjetiti kako joj se ledena hladnoća pjeska uvlači u tijelo kroz bosa stopala.

«Znači više nema sumnje gdje smo, ha?» rekla je tiho. «Mislim, znala sam i očekivala sam... ali imala sam i tu malu nadu da nas je Acathla poslao negdje drugdje. Negdje... gdje nije pakao.»

Angel ju je išao polako zagrliti oko struka iza leđa, svaki tren očekujući da će se otrgnuti od njega, uzmaknuti i okriviti ga što ju je povukao sa sobom. Kao što je krivio sebe. Umjesto toga se naslonila na njega, opuštajući se na bliskost čak i pod tim uvjetima.

«Možda je ovo stvarno pakao,» rekao je polako Angel. «Ali ako je Dante zaista zapisao istinu u svojoj knjizi onda postoji izlaz.»

- To je čudna promjena uloga - pomislio je. - Da ja pokušavam Buffy dati nadu. Zar nije uvijek bilo obratno, čak i prije njenog sedamnaestog rođendana? - Ipak je osjetio da njegove riječi utječu na nju, vidio je da se ublažuje očaj koji ju je počeo okruživati.

«Misliš da postoji izlaz?» tražila je potvrdu.

«Da. Vjerujem da pakao ne može zadržati nekoga tko ne bi trebao biti ovdje.»

Shvatila je da misli na nju. Ne na oboje, samo na nju. Okrenula se prema njemu, pazeći da njegova široka prsa ostanu između nje i litice.

«Onda ćemo ga naći,» rekla je odlučno. «Naći ćemo izlaz za oboje.»

Uhvativši njegovu hladniju ruku da ušutka mogući protest, Ubojica i njen Angel su se počeli udaljavati od litice ulazeći dublje u pakao.
__________________________________________________________________________________________________

6. dio


3. dan

Siva pustinja se s vremenom pretvorila u sivu plažu sa sivom vodom koja je tiho mrmorila valićima oplakujući pjesak. Litica je ostala iza njih i već dugo vremena nisu čuli vrištanje. Buffy nije znala koliko sati su hodali. Samo je znala da je užasno umorna, gladna i žedna.

Metabolizam Ubojice je može držati na nogama par tjedana bez sna iako ne bi bila lijepi prizor nakon toga. Hrana i voda će biti veći problem, ali zapravo je nije toliko brinula njena žeđ. Mogla je bez problema biti bez hrane nekoliko dana, iako je voda sve više postajala prioritet.

Ali najviše ju je zabrinjavao Angel. Mora da je izgladnjen, pogotovo nakon zacjeljivanje onakve rane koju... koju mu je zadala. A ona je jedini izvor hrane na vidiku.

Sivi ocean ispred njih se činio beskrajan.

«Onda, što Danteov vodič kroz pakao kaže za ovo?»

«Dosta davno sam čitao Božanstvenu komediju, ali ovo bi trebala biti rijeka Aheron. Granica između živih i mrtvih.»

«Meni više sliči oceanu.»

Buffy je klekla uz rub vode, osjećajući koliko je žedna. Nagađala je da su došli ovdje prije 30 do 40 sati i nije se sjećala kada je popila nešto na Zemlji.

Voda nije izgledala baš zdravo, ali nije imala izbora. Voda bi mogla biti otrovna. Ocjenila je da je veća šansa da njena brza sposobnost ozdravljivanja savlada otrov, nego da preživi ako ništa ne popije.

«Uzdravlje paklu,» našalila se i počela piti vodu iz ruku.

Angel ju je samo promatrao, odražavajući njene ranije misli. Osjećao je kako demon gladno reži u njemu. Ispio je krv ljudskom biću samo par sati prije borbe sa Buffy. Nije se sjećao lica mlade žene i bio je gotovo zahvalan na tome. Sa sjećanjima što je učinio proteklih mjeseci, bio je siguran da ima dovoljno materijala za noćne more.

Sada je bio gladan. Oči su mu stalno nesvijesno bježale prema pulsu na Buffyinom vratu.

Kada je malo ublažila žeđ, Buffy je pogledala prema Angelu. Točno je znala što misli i znala je da će se prije ubiti nego da je ugrozi.

Moraju mu naći nešto za jesti prije nego dođe do toga.

«Što sad?» upitala ga je, tražeći nešto za odvraćanje pažnje. «Moramo plivati?»

«Mislim da to neće biti potrebno,» pokazao je nešto jedva vidljivo u daljini.

Tamo je bio uski mol napravljen od sivog drva, protežući se duboko u vodu. Buffy je stisla oči, sigurna da vidi obrise kako se kreću po njemu. Kretali su se prema malom brodu koji je bio vezan za mol.

«Naša sljedeća postaja?» upitala je Angela.

«Aheron se može prijeći samo ako te preveze brodar Haron.»

«Zar taj tip nije iz grčke mitologije? Čini mi se da smo imali nešto o tome na povijesti.»

«Dante je posuđivao iz mnogih mitologija.»

Nastavili su čavrljati dok su išli prema udaljenom molu. Razgovarali su o raznim mitologijama, svojim vlastitim vjerovanjima o zagrobnom životu i kako su Dantea mogli tužiti što je koristio tuđi lik ako je za likove iz grčke mitologije uopće postojalo nešto poput vlasničkih prava.

Bilo što da im odvrati pažnju od sumornog okružja i Angelove sve jače gladi.

Kad su došli do mola vidjeli su da se po njemu zaista kreću ljudi. Ljudi koji su sasvim očito bili mrtvi.

«Jesu li to... ?» počela je Buffy.

«Duše mrtvih. Mislim da jesu.» Gledao je pogrbljene figure koje su se kretale kraj njih, ništa stvarnije od sjena. Činilo se da su svijesni samo svog jada i puta kojim su išli prema lađi koja je primala dugi red duša, a da pritom nije nimalo dublje tonula u vodu.

Na pramcu je bila figura u ogrtaču sa velikim veslom u ruci. Podigao je pogled i otkrio lice vrlo starog čovjeka. Oči poput žeravica su se odmah usredotočile na Buffy.

«Živa dušo,» obratio joj se. «Ti ne pripadaš ovdje. Odvoji se od onih koji su već vidjeli smrt.»

«Vidjela sam smrt,» rekla mu je Buffy sjetivši se dana kad ju je utopio Gospodar.

«Ah, ali nisi vidjela Pakao onih koji nikad neće vidjeti Raj. Ova pustinja sivila je tek prvi i najbezazleniji od mnogih predjela Pakla.»

«Moramo otići na drugu stranu, brodaru.» Angel je prišao Haronu. «Znam da ona ne pripada u pakao, ali nema izlaza na ovoj strani.»

Na Haronovom smežuranom licu se pokazao jedva primjetan smiješak.

«A ti si njen pratioc, mrtvače? Ne zaista mrtav, ali niti jedan od živih. Ni tvoja duša ne pripada ovdje.»

Angel je izgledao šokiran njegovim riječima, ali Buffy nije bila. Ona je to oduvijek znala.

«Slušaj, ako ima neki izlaz ovdje, reci nam. Inače, molim te pusti nas da s tobom odemo na drugu stranu.»

Haron ih je oboje promatrao nekoliko dugih trenutaka i na kraju kimnuo.

«U redu. Odavno nisam prevozio žive. Oprezno hodajte da ne potonete moju lađu.»

Buffy i Angel su sjeli iza brodara koji se odgurnuo od mola i lađa je zaplovila preko rijeke Aheron.

*

Buffy je zijevnula, još jednom nenamjerno pokazajući Gilesu svoje očnjake. Trnci su mu prošli niz vrat, ali ničim to nije pokazao. Bio je siguran da je ona još uvijek Buffy. Angel ju je odsutno gladio po ramenu s rukom na koju se naslanjala i činilo se da to radi potpuno nesvijesno.

Nekako ga je to najviše uvjerilo da ispred njega zaista nije Angelus.

«Možda je bolje da sutra nastavimo sa pričom?» rekao je Giles kad je vidio Buffyin umor. I on je bio prilično omamljen od svega što se dogodilo.

«U redu je,» promrmljala je. «Nisam umorna.»

«Naravno da nisi, voljena,» Angel joj se nasmješio. «Imali smo prilično lak dan.»

«Mislila sam da je sarkazam moj štos,» pobunila se napola ozbiljno. «Ti si mračni tip.»

«Možete se smjestiti u moju gostinjsku sobu,» ponudio je Giles. «Osim naravno ako želite negdje drugdje...»

- Upravo su se vratili iz pakla - podsjetio se. - Gdje bi drugdje mogli ići?-

«Jesi li siguran?» upitao je zabrinuto Angel. «Jer možemo...»

«Naravno da sam siguran,» prekinuo ga je. «Osim toga želim što prije čuti ostatak vaše priče.»

- Pogotovo dio o tome što se točno dogodilo Buffy. -

«Pa i nemamo baš gdje prenoćiti i...» Buffy je zastala i pogledala Gilesa. «Gilese, kako... kako je moja mama?»

Giles je zatvorio oči i uzdahnuo. Bojao se da će doći do tog pitanja prije ili kasnije. Nije točno znao što se dogodilo između majke i kćeri prije nego su Buffy i Angel nestali, ali pretpostavio je kad mu se sljedeći dan na pragu pojavila vrlo uplašena i ljutita Joyce tražeći objašnjenja.

«Sve sam joj rekao,» rekao je Giles čisteći naočale. «I... bojim se da to nije dobro primila. Drugim riječima nije mi povjerovala ni riječi.»

«Sprašila sam vampira ispred nje.»

«Pa... izgleda da se uspjela uvjeriti da se to nije dogodilo. Ona... Buffy zar zaista želiš...»

«Reci mi!» rekla je u tom trenutku ne izgledajući nimalo umorno.

«Hm, pa... nazvala je policiju. Koliko sam shvatio rekla im je da si se družila sa nekom bandom i... tražili su te. Ali ne pod sumnjom za umorstvo. Xander i Willow su to rasčistili. Opća teorija je bila da si pobjegla od kuće. Pokušao sam joj objasniti da te neće naći nigdje na Zemlji, ali... kao što sam rekao nije mi vjerovala ni riječi.»

Giles nije dodao da ga je Joyce smatrala odgovornim do te točke da mu se na pragu pojavila policija sa nalogom za pretraživanje stana. Sva sreća, očekivao je takvo nešto i na vrijeme sakrio većinu oružja i knjiga.

«Bojim se da je u dubokom poricanju,» završio je.

«Nisam joj smjela reći,» rekla je Buffy gledajući u pod.

«Nisi imala izbora,» rekao joj je Angel obgrlivši je oko struka. «Već je vidjela dio istine. Nisi mogla znati da će tako reagirati.»

Buffy je kimnula, ali nije izgledala uvjereno.

«Trebala bih je posjetiti,» rekla je. Nije izgledala oduševljena sa tim.

«Kad se naspavaš,» rekao je Angel čvrsto je držeći. «Za taj razgovor je prikladniji dan nego pola noći.»

«Valjda.»

Giles se digao sa kauča. «Stavit ću posteljinu u gostinjsku sobu. Pretpostavljam da ćete vas dvoje...»

Buffy se malo nasmješila. «Da, Gilese, spavamo zajedno. I prije nego pitaš, ne moraš se brinuti. Klauzula o sreći već dugo, dugo vremena nije problem.»

Olakšanje je preplavilo Gilesa. Gledajući Buffy i Angela tako bliske i znajući što se dogodilo prošli put... bilo je teško ne pitati. Ali sutra će tražiti detalje jer je izgledalo da oboje trebaju mnogo sna. Za sada mu je bila dovoljna sigurnost da se Angelus ne može vratiti.

Stavljao je plahte preko kreveta i pripremao sobu i onda je naglo zastao. Konačno mu je sjelo što se dogodilo.

Nije san. Buffy je kući. Zaista se vratila.

Obrisao je rukom iznenadnu vlažnost u očima.

****

- 22:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Exedo inferi (1. ep.: III.)

Image Hosted by ImageShack.us

Ovdje se spominje kako su kod vampira sa vampirskim licem uz duže očnjake, svi prednji zubi oštri. Samo sam htjela reći da mi se to baš sviđa kod Jossovih vampira jer tako trag od ugriza, a i sami zubi izgledaju realističnije, kao životinjski - oduvijek su me iritirale one dvije uredne rupice u filmovima sa Drakulom. Izgledaju tako smiješno namješteno. Ali i gotovo sve u vezi sa Drakulom mi je bezveze pa...


Exedo inferi
by Philip S.

1. ep. : Ponovo vidjeti svjetlo zvijezda



7. dio

- Ovo je stvarno čudno – pomislila je Buffy. Naravno nije bilo čudno spavati u Angelovom zagrljaju. Tako su spavali već dugo vremena. Sumnjala je da bi još uvijek mogla zaspati da on nije tu, da ne može nasloniti glavu na njegova tiha prsa i grijati ih svojim obrazom. Ne, okružje je bilo čudno.

Buffy se sjećala spavanja u krevetu, pravom krevetu, ali samo u apstraktnom smislu. Zaboravila je kako je to dobar osjećaj. Meki madrac pod njom, čiste plahte koje su ih okruživale, to mora biti najbliže raju što Zemlja može ponuditi.

Bilo je još čudnije spavati u Gilesovom stanu uz Angela. Spavala je tu već jednom kad je bila preumorna da ode kući nakon naročito naporne patrole. To je bilo jedno od jasnih sjećanja koje je zadržala iz Sunnydalea. Giles ju je ušuškao u krevet za goste po prvi put joj dajući osjećaj da je sada zaista njen otac.

- A sada spavam sa ljubavnikom u sobi do tatine – pomislila je sa smiješkom.

«Opet razmišljaš,» rekao je Angel, rukom je gladeći po kosi.

«Danas se dogodilo toliko toga,» promrmljala je namještajući se udobnije uz njega. «Valjda... još ne mogu povjerovati da smo se vratili. I da su ovdje prošla samo tri mjeseca.»

«Nije lako prihvatiti sve to,»rekao je Angel, znajući da je njoj mnogo teže nego njemu. On je desetljećima lutao sam; jedina osoba s kojom se usudio zbližiti je ležala uz njega. A ona je mislila da će njeni prijatelji i obitelj biti vrlo drukčiji kad se vrati. Samo što nisu bili drukčiji. Ali Buffy jest.

«Očekivala sam da će mnogo toga biti drukčije,» nastavila je Buffy. «Očekivala sam da rane više neće biti tako svježe. Ali jesu. Za njih.»

«A za tebe?» upitao je.

Buffy je duboko uzdahnula. «Drukčije je. Još sam ljuta na Xandera što mi nije rekao za proklestvo. I moja majka... ne znam što da mislim o tome. Ali to je bilo davno. Prije toliko vremena. I... još uvijek sam ljuta, ali ne više na način 'eksplodirat ću od bijesa'. Ima li ti to smisla?»

«Ima,» kimnuo je. «Imaš pravo biti ljuta, ali vrijeme ublažava ljutnju i razočaranje. Bar malo.»

Buffy je osjetila kako je savladava umor i sklopila je oči, ali misli su joj se i dalje nemirno vrtjele po glavi.

«Angele?» promrmljala je u polusnu.

«Da?»

«Što da učinim sa mamom?»

Poljubio ju je u čelo. «Sutra ćemo nešto smisliti, ljubavi. Spavaj sada.»

Ležeći u Angelovom zagrljaju, Buffy je zaspala i sanjala pakao.

*

4. dan

Haron ih je doveo na drugu obalu rijeke koja je bila široka kao neko zemaljsko more. Buffy je prespavala većinu puta. Spavanje joj je odvraćalo pažnju od gladi i zabrinutosti zbog Angelove gladi. Angel je budan pazio na nju, ne usuđujući se opustiti kad je njegov demon bio tako gladan.

Obala s druge strane Aherona nije bila siva pustinja. Zapravo je izgledala kao vrt iako nije bilo vedrog zelenila na koje je asocirao taj naziv. To je bila velika dolina ispunjena maglom, a njen udaljeni kraj je nestajao u sivilu. Iznad njih nije bilo sunca, a drveće i biljke su izgledale umorno i staro sa granama koje su obješeno padale prema zemlji sa tamnim i beživotnim lišćem.

Nebo iznad njih je bilo grimizno crveno i smrad krvi i patnje u zraku se udvostručio.

Izluđivao je Angela.

Brodar im se više nije obratio, nije odgovarao na njihova pitanja. Jednostavno ih je iskrcao kad su došli do obale i ponovo nestao u magli bez sumnje ploveći po novu grupu mrtvih ljudi. Sjene s kojima su putovali su nestale u svim smjerovima ne obraćajući pažnju na njih.

«Gdje smo sada?» Buffy je upitala Angela.

«Ovo je bi trebao biti prvi krug pakla,» rekao je, zahvalan na nečemu za odvraćanje pažnje od gladi. «Ovdje su oni koji su živjeli pošteno, ali su se rodili prije dolaska.»

Pogledala je u dolinu, videći mnogo ljudi kako se sa tužnim izrazima kreću kroz magloviti vrt. Mnogi su gledali gore pokušavajući iza magle i grimiznog neba vidjeti ... nešto. Raj? Sunce? Nije znala.

«Hoćeš reći da su ovi ljudi skrivili samo to što su se rodili prije Isusa?"

«Tako je napisao Dante. Ali sumnjam da je bio u pravu...»

Nešto se pomaklo u niskom grmlju pred njima, nešto malo i brzo. Angel je odmah osjetio miris žive krvi. Ne ljudske, ali definitivno žive. Štogod da je bilo nije nematerijalno kao sjene koje su vidjeli s ove strane Aherona.

Bilo je stvarno. Što je značilo da se može pojesti.

Buffy i Angel su krenuli gotovo istodobno, oprezno kružeći oko mjesta gdje su vidjeli pokret. S obzirom na to gdje su bilo je malo vjerojatno da se radi bezopasnoj šumskoj životinji. Vjerojatno želi pojesti njih koliko i oni nju.

«Može?» Buffy je šapnula Angelu kad su se zaustavili svako s jedne strane grma.

«Sad!» Oboje su skočili u grm i stvorenje unutra je bijesno urliknulo.

*

Buffy je gledala stvora koji se polako pekao nad malom vatrom koju su zapalili. Od mirisa pečenog mesa joj je krulio stomak, ali izgled mesa...

«Izgleda kao pas,» Buffy ga je gledala nagnuvši glavu na stranu. «Pas sa stvarno velikim ustima i mnogo, mnogo zubiju.»

«Pas koji ti je zamalo odgrizao ruku,» dodao je Angel, gledajući svugdje osim u nju.

Buffyin rukav je bio razderan na mjestu gdje ju je dohvatilo stvorenje. Imalo je dovoljno velika usta da joj odgrize cijelu ruku i proguta je u jednom komadu. Uspjela je to izbjeći zbog natprirodno brzih refleksa i dobila je samo krvavu ogrebotinu cijelom dužinom ruke.

Znala je kako to utječe na Angela.

Na njihovu nesreću, iako je stvorenje bilo mesnato nije imalo gotovo ništa krvi. Angel je okusio samo malo i odmah je ispljunuo gadljivo kriveći svoje vampirsko lice. Bar je meso bilo probavljivo. Buffy probala mali komadić gotovo sirov i iako okus nije bio najbolji, malo joj je utažio glad.

Dok je čekala da se njen obrok ispeče, razmišljala je o Angelovom obroku. Ili bolje rečeno nedostatku obroka.

«Kad si zadnji put pio krv?» upitala ga je uozbiljivši se.

«Prije nekog vremena,» odmahnuo je rukom pokušavajući odbaciti njenu brigu. «Dobro sam.»

«Ne, nisi dobro. Morao si zaliječiti tešku ranu i nosio si me niz onaj tunel, sjećaš se? Dosad nisi spavao i ovaj... ovaj smrad ti sigurno ne pomaže.»

Sjela mu je bliže i naslonila mu dlan na čelo. «Kada Angele?»

Nije ju pogledao, ali je rezignirano uzdahnuo. «Bojim se, previše davno.»

«Što će se dogoditi ako uskoro ne dobiješ krv?»

«Ja... kad je vampir izgladnjen postane... potreba za hranjenjem postaje neizdrživa. Možda... biti ćeš u opasnosti Buffy.»

Kimnula je. Očekivala je takvo nešto.

«Onda što kažeš na to da odmah spriječimo opasnost.»

Angel je bio zbunjen dok mu nije ponudila zapešće.

«Ne!» uzviknuo je skočivši na noge. «Ni u kojem slučaju...»

«Angele, moraš!» prekinula ga je uspravljajući se na noge. «Uzmi sad! Odmorila sam se; uskoro ću pojesti nešto ma koliko odvratno izgledalo. Neće mi ništa biti ako malo popiješ. Ako budemo duže čekali znamo da nećeš imati izbora.»

Angel posramljeno pogledao u zemlju. «Ako... ako postanem takav, moraš...»

«Ne, ne mogu,» rekla mu je. «Ne opet! Nikad više!»

Digao je pogled i vidio da joj se suze kotrljaju niz obraze. – Bože, zašto mora ovako patiti? Zašto je bila prisiljena probosti me da spasi svijet? Zašto mi predlaže da...-

«Molim te, Angele!» govorila još uvijek nudeći ruku. «Ne mogu te opet izgubiti.»

Angel je zatvorio oči, stežući šake. To je bila njegova najgora noćna mora. Da mora uzeti krv od Buffy, da je prisiljen oskrvnuti je zbog svojih demonskih potreba. Nije sumnjao u iskrenost njene ponude, voljela ga je i željela je da živi. Zašto je takva djevojka prokleta da voli nekoga poput njega?

Što je najužasnije, bila je u pravu. Ako sada ne uzme krv dok još ima nekakvu kontrolu nad sobom, uskoro će je pokušati uzeti na silu. I to može završiti samo sa njenom ili njegovom smrću.

Nije bilo nikakvog izbora.

Sa suzama u očima Angel je polako posegnuo za njenim zapešćem i nakon što je pritisnuo nježan poljubac na njega, zubima je probio kožu.

*

Pola sata kasnije Buffy i Angel su zaspali jedno uz drugo oboje trenutačno siti. Od malog demona su ostale samo očišćene kosti na urednoj hrpi iznad sve hladnijeg pepela ugašene vatre.
__________________________________________________________________________________________________

8. dio

Zvuk je bio jedva čujan, ali sasvim dovoljan da se Buffy odmah probudi. Već odavno je imala tu naviku. Što god je stvaralo zvuk oko nje, vjerojatno je zlo, opasno i želi pojesti Angela i nju. U trenu je bila na nogama, spremna na suočavanje sa opasnosti.

Trebala joj je gotovo cijela minuta da shvati gdje je. - Spavaća soba. Što radim u spavaćoj sobi? Kako ovdje postoji soba? - Sjećanje joj se polako vratilo.

Izašli su. Doma su. Preciznije rečeno u Gilesovom domu.

Kad je pogledala na krevet vidjela je da Angel još spava kao mrtav. Što je na neki način i bio. Nasmiješila se. Vjerojatno je bio budan još dugo nakon što je zaspala kao uvijek pazeći na nju dok je spavala. Unatoč svim njenim promjenama, on je svejedno trebao manje sna od nje, a u paklu nije bilo pametno da oboje spavaju u isto vrijeme.

Ali to je gotovo. Izašli su. Odmahnula je glavom. Još joj je bilo teško povjerovati da to nije san.

Ponovo je čula isti zvuk, netko se kretao u Gilesovom dnevnom boravku. Bila je sigurna da to nije Giles. Osjećala ga je u njegovoj sobi, čula je njegovo polagano disanje. Još je spavao. Tko je onda...?

«Giles?» čula je zazivanje poznatog glasa. Odakle zna taj glas?

Provirila je u prizemlje, pazeći da ne bude viđena. Ako te nisu mogli vidjeti, nisu te mogli ni pojesti.

Dnevni boravak je bio osvijetljen suncem. - Sunce? Kad sam zadnji put bila na sunčevom svjetlu? Uh to mora biti... – namrštila se pitajući se hoće li to opet ikad moći činiti. Taj dio promjena nisu mogli provjeriti. U paklu nije bilo sunca.

Dvoje ljudi su stajali u sobi. Momak sa plavom, nakostrušenom kosom i crvenokosa djevojka. Djevojka se okrenula, pogledom tražeći nešto i Buffy joj je ugledala lice.

«Willow?» šapnula je. Sjećala se njenog imena. Sjećala se i lica iako je vrijeme malo zamutilo uspomenu. Prije nego je saznala o razlici u protjecanju vremena, očekivala je odraslu ženu i provela je mnogo vremena zamišljajući kako će Willow izgledati. A ona je bila tu, ista djevojka koje se sjećala.

«Gilese, nećeš ovo vjerovati, » rekla je Willow još tražeći Čuvara. Nije primjetila Buffy na stepenicama. «Otišli smo u vilu i pod je bio nagoren na jednom mjestu. Kao da se nešto, ne znam, pojavilo tamo i...»

Buffy je izašla na vidjelo i Willow je naglo zatvorila usta.

«Willow?» upitala je Buffy tražeći potvrdu. Sve joj je bilo tako nadrealno. Taj svijet, te ljude je davno zakopala duboko u um. Ali oni su bili tu, živi, nepromjenjeni.

«O Bože, Buffy!» Willow je uzviknula, potrčala uz stepenice i uhvatila je u čvrsti zagrljaj. Buffy se ukočila na trenutak, svaki joj je instinkt vrištao da se oslobodi od napadača, da se vrati Angelu i sakrije se od čudovišta. Onda se opustila. Nije u paklu. To je ostalo iza njih.

«Hej, Will!» rekla je uzvračajući zagrljaj. Bila je prilično sigurna da je Willow često zvala 'Will'. «Jesam li ti nedostajala?»

«Buffy, već sam mislila... vratila si se! Vratila si se!»

Buffy je počelo nedostajati zraka kad ju je Willow napokon pustila i malo se odmakla. I onda je po prvi put dobro vidjela Buffyine oči.

Dahnula je.

Uplašeno je raširila oči odmahujući glavom. «Buffy ne! Ne, to nije... ne može...»

Buffy je zatvorila oči, izdajničke demonske oči. Tako više nije ni vidjela Willowino užasnuto lice. Zar će tako biti sa svakim iz njene obitelji?

- Što će mama reći kad prvi put vidi novu Buffy?-

«Što... što se dogodilo?» čula je Willowino pitanje. Kad je otvorila je oči vidjela je da njena (bivša?) najbolja prijateljica nije pobjegla vani na sunce. Stajala je po sredini sobe držeći ruku...od... od... Buffy mu se nije mogla sjetiti imena.

«Promjenila sam se,» rekla je Buffy ne mičući se da je ne uplaši još više.

«Willow! Oz!» začuo se Gilesov glas iz spavaće sobe. «Vidim da... ah, već ste vidjeli da se Buffy vratila.»

- Oz! Da, tako je zove.- Mutno se sjećala da je Willow počela hodati s njim kad je Angel... u vrijeme njenog sedamnaestog rođendana.

«Je li to ona?» rekla je Willow još je gledajući raširenim očima. «Mislim je li ona... ona?»

«Vjerujem da jest,» kimnuo je Giles. Buffy je vidjela da je u pidžami što se nije slagalo sa izgledom kojeg se zapamtila. Uvijek ga se sjećala samo u tvidu. Vjerojatno su ga probudili Willowini uzvici.

Kad je kod buđenja...

Angel je stajao na vratima gostinjske sobe izvan videokruga pridošlica.

«Mislim da moram sjesti,» Willow je zvučala kao da će se onesvjestiti. «Stvarno moram sjesti.»

Oz ju je odveo do najbliže stolice. Imao je zbunjen izraz, a Buffy se sjećala da to nije bilo baš uobičajeno za njega. Razmjenila je pogled sa Angelom. Da ih odmah ili kasnije pogode sa još jednim iznenađenjem?

Giles je odlučio umjesto nje.

Pogledao je prema Angelu. «Možda bi sada bilo dobro da nam vas dvoje ispričate što se točno dogodilo Buffy.»

«Dvoje...?» počela je Willow i zastala kad je Angel izašao iz sjene.

«Opa!» samo je rekao Oz.

«A-Angel?» promucala je Willow zureći u njega. «Ti... ti si Angel, zar ne? Mislim...»

«Tvoja čarolija je uspjela, Willow,» umirio ju je Angel sa malim smiješkom. «Angelus se više neće vratiti.»

«Odlično! To je odlično... zar ne?»

Buffy je iskoristila odvraćanje pozornosti i brzo čučnula pred Willow da joj uskrati mogućnost bjega. Ne dajući joj vremena da se opet uplaši uhvatila joj je ruku i prislonila prste na svoje zapešće.

«Odlično je,» rekla joj je Buffy. «Angel i ja smo iste osobe kao i prije. Bez obzira na promjene.»

Willow je jasno osjećala pulsiranje bila pod prstima i toplinu Buffyine kože. Osim toga nikad nije vidjela da vampir promjeni samo oči, a lice ostane ljudsko.

«Buffy?» sada je ona trebala potvrdu. «To si stvarno ti?»

«Jesam, Will,» Bufy je kimnula smiješeći se. «Vratila sam se.»

Willow je skočila iz stolice i ponovo je zagrlila, duže ovaj put. Buffy je čula kako stalno ponavlja «Vratila si se!» i čvrsto je zatvorila oči. Grlo joj se steglo od sreće. Sjetila se mnogih stvari koje je gotovo zaboravila. Willow joj je bila najbolja prijateljica u prijašnjem životu ovdje i imala je osjećaj da će to ponovo biti.

Ali prvo im moraju reći što se dogodilo.

*

63. dan

Ocjenili su da su prvi krug prešli u otprilike dva mjeseca. Nisu mogli brojati dane jer nije bilo noći, samo vječni, magloviti sumrak. Buffy je počela brojati razmake između perioda spavanja, nadajući se da će se njihove neredovite stanke za odmor izjednačiti u prosjeku.

Shvatili su da je Dante pogriješio u namjeni prvog kruga. Sjene sa broda koje su otišle u maglovitu dolinu, a ne nestale negdje drugdje, postale su mnogo jasnije kad su došle do svog odredišta. Skoro su izgledali stvarno. Vjerojatno onoliko stvarno koliko zaista mrtvi ljudi mogu biti.

Ali nitko od njih nije vjerovao da je mrtav. U prvom krugu su bili oni koji su odbijali prihvatiti da su mrtvi. To je bilo mjesto za nemirne duhove. Hodali su kroz šumu tražeći izlaz, neki način da se vrate u život. Ipak nikad nisu išli prema rubovima doline, nisu im se ni približavali. Umjesto toga su hodali ukrug, iznova i iznova, tražeći nešto što nikad više neće imati.

Nitko od njih nije mogao dati Buffy i Angelu neki savjet ili pomoć na njihovom putovanju.

Iako problem hrane nije bio idealno riješen, nije više bio veliki problem. U dolini nije bilo demona ili čudovišta, ali su se mali i uglavnom bezazleni demoni šuljali uz rubove šume. Nisu imali dobar okus, ali Buffy se mogla prehraniti s njima. Angel se hranio njenom krvlju. Nije htio, ali nisu našli nikakvu alternativu.

Mrtvi ljudi nisu krvarili.

Nisu vidjeli samo male demone. Ponekad su kroz maglu vidjeli divovske oblike kako se kreću oko doline. Sve se treslo od njihovih koraka i čuli su zastrašujuće zvijerske urlike koji su tako odjekivali da nisu mogli odrediti odakle dolaze. Mogli su biti iza ugla ili kilometrima daleko. Buffy i Angel su dali sve od sebe da im se ne nađu na putu.

Put kroz prvi krug je bio najmirniji. Najveća zapreka im je bila atmosfera sumornosti i očaja koja se spustila na njih dok su u beskrajnom danu hodali kroz maglovitu šumu. Buffy nije mogla zamisliti kako bi bilo provoditi vječnost na tom mjestu. Možda mrtvi ljudi nisu mogli poludjeti. Nije bila sigurna da to važi i za nju.

Jednom su pokušali obići dolinu, nadajući se da će ubrzati napredak ako budu išli preko sivih ravnica koje su se prostirale svuda oko nje, ali kojim god smjerom otišli stalno su završavali na mjestu odakle su krenuli.

Izgleda da su jedino prolaskom kroz dolinu mogli prijeći krug.

Ali događalo se nešto drugo, nešto čega nisu bili ni svijesni dok se nisu približili kraju prvog kruga i druga strana doline se napokon pojavila u daljini. Buffy se nije osjećala najbolje već nekoliko dana, ali pripisala je to jednoličnoj hrani i sumornom okružju.

Korak neke zvijeri u daljini je zatresao zemlju, Buffy se digao stomak i povratila je. Angel je odmah bio uz nju, hladnijom rukom je trljajući po leđima, drugom joj držeći kosu sa lica dok je grčevito povraćala.

Krv. Povraćala je krv. I kad je Angel maknuo ruku sa njene kose nekoliko pramenova mu je ostalo među prstima.

«Blagi Bože!» šapnuo je gledajući blijedo lice pred sobom.

«Što mi se događa?»

Koljena su joj je klecala i bilo joj je zlo, koža joj je bila ljepljiva i prekrivena hladnim znojem.

«Vjerojatno nešto iz stvorenja koja si jela,» rekao je Angel, pomažući joj da sjedne na obližnje srušeno deblo. «Neka vrsta trovanja hranom.»

Zakašljala je, nadlanicom brišući gorčinu sa lica. «Misliš da bi trebala promjeniti prehranu?» pokušala se našaliti.

Nije bio problem u hrani. Buffy je prestala jesti mala čudovišta i pokušala se hraniti sa ono malo jestivih biljaka na koje su naišli, ali nije joj bilo bolje. Povratila je još nekoliko puta čak i na prazni stomak i svaki put je izbacivala sve više krvi.

Svakim danom je bila sve slabija i Angel se više nije usuđivao piti od nje. Došli su do kraja doline i Buffy se nije imala snage popeti uz uzbrdicu koja je vodila prema onome što je bilo iza prvog kruga. Angel ju je morao nositi što nije bila baš dobra zamisao s obzirom da je bio sve gladniji.

Ubrzo su oboje shvatili što joj se događa. Svelo se na ono što im je rekao Haron. To nije bilo mjesto za žive. Samo mrtvi su hodali paklom, samo mrtvi i čudovišta. Mrtvi nisu trebali disati otrovni zrak. Mrtvi nisu trebali jesti.

Ali Buffy je morala. I pakao ju je polako ubijao.
____________________________________________________________

9. dio

75. dan

Buffy je bilo sve gore, više nije mogla ni stati na noge. Angel je malo vratio svoju snagu pijući od malih demona iako ih je sada bilo sve manje i imali su vrlo malo krvi. Ta krv mu je jedva poboljšavala vitalnost i imala je tako odvratan okus da se morao siliti sa svakim gutljajem, ali održavala ga je na životu.

Jedva.

Prije otprilike nekoliko dana su otišli iz maglovite doline i išli su preko sive ravnice. Jedini pokazatelj pravca je bio sve jači smrad i vrištanje u daljini. Angel je od mrtvih biljaka iz doline uspio napraviti neku vrstu improvizirane čuturice za vodu i ponio je nešto jestivih biljaka, ali Buffy je jedva nešto pojela i povratila je sve što ju je prisilio da proguta.

Umirala je i ništa nije mogao učiniti.

Drugi krug pakla je bio okružen vrlo visokim, grubim kamenim zidom. Jedini ulaz je bio pred njima. Ispred su se skupljale sjene, mrtvi ljudi koji su se spremali ući u svoj dio proklestva. Dok su prilazili bliže vidjeli su da netko stražari na ulazu.

Demon je izgledao kao mješavina zmije i čovjeka, ali je više sličio zmiji. Uspravljen na svom sklupčanom repu je bio visok bar tri metra, imao je dvije ruke sa skoro ljudskim šakama, a lice mu je imalo jedva naznaku ljudskih crta. Sve ostalo je bilo zmijsko. Rašljasti jezik je bio vidljiv kad god bi progovorio.

Ali nije puno govorio. Uglavnom je slušao.

«To mora biti Minos,» Angel je rekao Buffy iako je bila u polusvijesti. Govorenje mu je odvlačilo pažnju od očaja i vlastitog oslabljenog stanja. «On čuva ulaz u drugi krug i svatko tko dođe pred njega ne može si pomoći, a da mu ne prizna svoje grijehe. Prihvatit će obijesne u svoj krug, a ostale poslati tamo gdje zaslužuju biti.»

Buffy je trepnula, čelo joj se sjajilo od hladnog znoja, ali u njenim očima nije bilo svijesti ni prepoznavanja. Sada je stalno lebdjela na granici svijesti. Angel je bio siguran da je uspjela poživjeti dotad samo zbog svoje natprirodne izdržljivosti.

Neće još dugo.

Kad su se približili ulazu u drugi krug začuli su sjene kako vrište grijehe koje su počinili ili djela za koja su trebali biti kažnjeni. Neki su bili na koljenima moleći da ih se ozlijedi dok su drugi samo zurili u Minosa, uvrijeđeni što drugima daje toliko vremena umjesto da odmah posluša njihova, mnogo važnija priznanja.

Minos je digao pogled kad mu se Angel približio.

«Živa i Nemrtvi,» siknuo je. «Čuo sam da dolazite. Haron zna biti govorljiv kad želi.» Nešto poput prijateljskog smijeha se začulo iz Minosovog grla.

Angel je zaustio da zatraži pomoć od demona iako je bio gotovo siguran da je neće dobiti. Umjesto toga iz usta su mu potekle riječi koje nije namjeravao reći, ali nije mogao ni zaustaviti.

Govorio je o ljudima koje je ubio tijekom stoljeća, o svim ljudima koje je vidio svaki put kad bi zatvorio oči. Govorio je o svojoj obitelji koju je toliko razočarao kao čovjek i ubio ih kad je postao čudovište. Priznao je grijeh što voli prelijepo stvorenje koje mu leži na rukama na samrti, o tome kako ju je povukao u pakao sa sobom, mučio je, uzimao joj krv da produži svoj bijedni život.

Pao je na koljena plačući, kričeći da joj ne može pomoći. Ako joj netko pomogne drage će volje prihvatiti kaznu u bilo kojem krugu pakla.

Minos ga je promatrao dok je kričao svoje grijehe, trepćući tu i tamo, njegov jezik kratko izlazeći kao da kuša mrtvačev jad. Lice mu je bilo bezizražajno, ali pozom je davao dojam ljubaznog interesa.

Kad su se Angelove riječi pretvorile u jecaje dok su suze padale na Buffyino nesvijesno lice, Minos je konačno progovorio.

«Sljedeći!»

«Što?» Angel je digao pogled.

«Dosađuješ mi mrtvače.» Minos ga je pogledao. «Govoriš o grijesima, da, ali ti ih nisi počinio. Počinio ih je tvoj demon. Razočarao si svoju obitelj, veoma si ih povrijedio, ali već si stoput platio za to. A živa djevojka je svojom slobodnom voljom došla ovdje s tobom. Nemaš za što biti kažnjen.»

Angel je bio zapanjen. Zar demon nije razumio? Zar nije vidio što je učinio? Pogotovo njegov najveći grijeh.

«Ne mogu joj pomoći!» Angel je viknuo na Minosa. Buffy mu je još bila u naručju i disala je tako plitko da ju je i on jedva čuo. «Ovdje je zbog mene i sada umire. Umire jer joj ne mogu pomoći.»

«Ali možeš,» rekao je Minos. «Samo si previše zaslijepljen svojim jadom da to shvatiš.»

Angel je gledao zmijoliko stvorenje, ali Minos nije ništa više rekao. Okrenuo se sljedećoj sjeni, pažljivo slušajući još jedno priznanje životnih pogrešaka. Angel je ostao na koljenima, grleći Buffy uz sebe, ne razumijevajući što mu je rečeno.

- Mogu joj pomoći? Kako? - Spasio bi je jedino izlazak iz pakla, a kraj putovanja se nije nazirao. Jedva su došli do drugog kruga i sumnjao je da će Buffy preživjeti do sljedećeg. Kako da joj pomogne kad su oboje zatočeni gdje samo mrtvi i demoni mogu...

Angel se ukočio. Samo mrtvi i demoni su mogli opstati u paklu. Buffy nije bila ni jedno od toga. Zatvarajući oči shvatio je što mu je Minos rekao.

Samo mrtvi i demoni.

Jedini način da spriječi da Buffy postane prvo je da je pretvori u drugo. I da je prokune koliko je i sam proklet.

*

«Pretvorio si je u vampira?» upitala je Willow zaprepašteno.

Buffy je malo okrenula očima. «Još imam puls Willow, sjećaš se?» Ispružila je ruku.

Willow je gledala čas Buffy čas Angela. Sjedili su na trosjedu daleko od prozora, oslonjeni jedno uz drugo. Angel je uglavnom pričao, njegov dubok, melakoničan glas lako ih uvlačeći u priču.

«Što se onda dogodilo? Kako si je spasio?»

Giles je pažljivo slušao, istrenirani Čuvar u njemu bilježeći svaki detalj i povezujući djelove u cjelinu.

«Dao si joj da pije tvoju krv, zar ne?» upitao je Angela.

Vampir je samo kimnuo.

«Ali... zar od toga ne bi postala vampir?» upitala je Willow još zbunjenije. «Mislim, tako napraviš vampira, zar ne? Daš im svoju krv i...»

«Da bi postao vampir prvo moraš umrijeti,» rekao je Giles lako se ubacujući u podučavanje. «Vampir ispije svoju žrtvu do granice smrti i onda je natjera da pije njegovu krv.»

«Duša napušta tijelo kad čovjek umre,» nastavio je Angel. «Ostaje samo demon koji uđe kroz krv i preuzme tijelo.»

«Samo što ja nisam umrla,» završila je Buffy.

Willow je oklijevajući kimnula, shvaćajući.

«Onda... omogućio ti je da preživiš tako... tako što te malo... podemonio?»

Angel je pogledao u pod. Shvaćao je da Buffy ne bi bila tu da to nije učinio. Preživjela je i za to se nije mogao kriviti. Ali ipak...

«Ima vrlo malo zabilježenih slučajeva vampira koji su davali krv živim ljudima,» rekao je Giles, gledajući svoju štićenicu i njenog demonskog ljubavnika.

«To nije u vampirskoj naravi,» objasnio je Angel ne dižući pogled. «Davanje bez uzimanja. Vampirska krv je vrlo jaka. Povećava... povećava ljudsku snagu i izdržljivost, usporava starenje. Daje im vampirsku otpornost na većinu bolesti i otrova.»

«Zvuči super,» Oz se prvi put uključio u razgovor.

«Nije super,» rekao je Angel.

Willow je pogledala Buffyin promjenjen izgled. Jantarne oči sa uskim, mačjim zjenicama. Kad god bi je Buffy pogledala s tim očima dobijala je neugodan osjećaj da je odmjerava kao obrok. I primjetila je da Buffy ima i očnjake. Vampirske očnjake iako joj drugi prednji zubi nisu bili oštri kao kod vampira sa vampirskim licem.

«Njegova krv ti je to učinila?» upitala je Willow nadajući se da ne zvuči previše optužujuće. Angel je ipak Buffy spasio život.

«Ne odmah,» rekla je Buffy, ohrabrujuće stežući Angelovu ruku. «Razvijalo se tijekom našeg putovanja. Polako, ali stalno. I... i nikad nisam vidjela kako izgledam dok se jučer nisam pogledala u zrcalu. U paklu nema zrcala.»

I osjetila je prilično olakšanje kad je vidjela da još ima odraz.

«Samo sam preko Angela mogla saznati kako izgledam, a on previše laska.» Nasmješila mu se na što je uzvratio malim polusmiješkom.

Willow je odmahnula glavom, pokušavajući shvatiti sve što je čula. «Onda... onda on ti je dao malo svoje krvi i sve je je bilo ok?»

«Nije bilo tako lako, zar ne?» upitao je Giles već znajući dosta toga o utjecaju vampirske krvi što im Angel još nije rekao.

«Oporavila sam se u roku nekoliko dana,» rekla je Buffy. «Trebalo je više od malo Angelove krvi i...»

Zaustavila se ne znajući kako da počne sljedeću temu. Giles je vidio njenu neugodu i odlučio joj pomoći.

«Kada čovjek proba vampirsku krv, mora uzimati krv stalno iznova,» rekao je i dalje gledajući Buffy. «Inače će učinak popustiti. I to mora biti krv istog vampira.»

«Oh!» rekla je Willow gledajući Buffy. «Misliš... hoćeš reći da on.. oni...»

«Willow, hoće reći da sam ovisna,» rekla je mirno Buffy. Imala je mnogo vremena da se pomiri s tim. «Bez Angelove krvi bi... pa recimo da to ne bi bilo baš dobro za mene.»

Mogla je gotovo osjetiti obnovljeni sram i samoprezir u Angelu dok je govorila ružne detalje. Trebalo joj je mnogo vremena da ga uvjeri da ga ne krivi za ništa, da ju je spasio. Ali sad se činilo da su te stare rane ponovo otvorene.

«Buffy, ja...» počeo je Giles. Sad je njemu bilo neugodno načeti temu. «Te... te promjene su se dogodile tijekom dužeg vremenskog perioda, zar ne?»

Samo je kimnula, znajući da je shvatio.

«Mnogo dužem od tri mjeseca,» zaključio je Giles.

«Da,» potvrdio je Angel. «Mnogo dužem.»

«Ne razumijem,» Willow je pogledala Gilesa. «Kako misliš dužem? Nije ih bilo tri mjeseca, kako...?»

«Tri mjeseca za tebe, Willow,» rekla je Buffy. «Ne za nas. Čini se da vrijeme drukčije protječe u paklu.»

«Koliko vremena?» upitao je Giles.

Buffy je uzdahnula i naslonila se na Angela na što je automatski ovio ruke oko nje. «Teško je reći. Ispočetka smo brojili stanke kad smo spavali, ali kako sam se mjenjala trebala sam sve manje sna pa smo na kraju prestali brojiti.»

Zatvorila je oči, sjećajući se dana kad je odustala od te navike. To je bilo početak rezignacije. Rezignacije da će im trebati veoma mnogo vremena da izađu iz pakla ako uopće uspiju izaći.

«Po našoj procjeni,» rekao je Angel koji je prošlu noć pokušao izračunati brojeve, «bili smo u paklu otprilike trideset godina.»

Čak je i Oz izgledao zapanjeno.

*

76. dan

Buffy je čvrsto zagrlila svoju ljubav oko ramena sa još par kapi njegove krvi na usnama, osjećajući se jače nego što je bila dugo vremena. Angel je sjedio okrenut od nje sa licem u rukama. Žalio je zbog toga što joj je učinio, što su ga okolnosti prisilile da učini. Znala je koliko će se mučiti zbog toga, koliko će se okrivljavati.

Spasio joj je život i mrzit će se zbog toga.

Sada mu je samo mogla pokazati da ga ona ne mrzi. Da ga nikad ne bi mogla mrziti. I ako mu to bude morala iznova dokazivati svakog dana, to će učiniti.

****

- 22:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

BtVS i potkapanje autoriteta

Image Hosted by ImageShack.us


Malo upozorenje - na engleskom je ista riječ (authority) i za autoritet i za vlast pa je moguće da sam negdje zezla prijevod. Esej je napisan prije početka 6. sezone.
- podsjetnik - Ubojica je prijevod za 'Slayer', a ubojica sa malim slovom za 'killer'

- Machiavelli (izvor Wikipedija) - Niccolň di Bernado dei Machiavelli (1469. - 1527.) Firentinski politički filozof, pjesnik. On je također bio ključna ličnost u Renesansi i razvoju realistične političke teorije. Izraz makijavelizam znači otprilike isto što ono da ne biraš sredstva da dođeš do nekog cilja.
-... i uspjeli bi da nije bilo tih dosadnih klinaca! (eng. ... and I would have gotten away with it too, if it hadn't been for those meddling kids!) - za one koji nisu nikad gledali crtić Scooby Doo to uvijek na kraju kažu negativci kad ih junaci razotkriju. U tom crtiću se uvijek netko pretvara da je duh ili čudovište da iz nekog razloga otjera ili prestraši ljude i mala skupina mladih sa psom Scoobyem riješava te slučajeve. Po njima su Buffyinu ekipu prozvali Skubijevcima


Buffy, Skubijevci i čudovišni autoritet: BtVS i potkapanje autoriteta
(Buffy, the Scooby Gang, and Monstrous Authority: BtVS and the Subversion of Authority)
by Daniel A. Clark i P. Andrew Miller


Serija Buffy – ubojica vampira kao i većina serija na WB-u (producentska kuća koja je financirala seriju prvih pet sezona) cilja i najgledanija je kod tinejđerske publike. Kao i u serijama Dawson's Creek, Roswell i Popular glavni likovi su mladi koji se suočavaju sa problemima koje su tipični za mlade likove na ekranu, ali i u stvarnosti. (......) U Buffy ima mnogo razina zanimljivih publici, ali mi ćemo se ovdje usredotočiti na probleme autoriteta i moći. Problemi autoriteta i moći daju većinu osnove za radnju i tematski sadržaj u seriji.

Autoritet je viđen kroz perspektivu tinejđerskih protagonista u seriji i zato je u tradicionalnim oblicima koje oni sreću u svom okolišu: školski autoritet je utjelovljen u administratorima, nastavnicima, profesorima i trenerima; društveni autoritet je utjelovljen u roditeljima, a civilni autoritet u lokalnim i državnim službama i policiji. Mnogo natprirodnih prijetnji koje dolaze iz tih uobičajenih područja naglašavaju fokus serije na to kako ti autoriteti utječu na živote likova. Važnost tih predstavnika se mjenjala tijekom pet sezona i vjerojatno će tako biti i dalje. Ti predstavnici daju okoliš ili uvjete u kojima se zbivaju događaji u seriji. Kao što je Hitna služba postavljena na pozorištu ograničenog zdrastvenog osiguranja u opasnom i nasilnom svijetu ili kao što je Pravda za sve oblikovana borbom između krutog etičkog legalnog kodeksa i nenetičkog, nemoralnog svijeta, BtVS je o mladim junacima koji imaju malo ili ništa strukture autoriteta, a bore sa raznim vrstama autoriteta kojima su podvrgnuti. Na mnoge načine ovako bi se mogao opisati i Beverly Hills, Party of Five, Dawson's Creek ili Freaks and Geeks. Ali u BtVS-u, moć koju imaju predstavnici autoriteta je često doslovna zbog dodatka natprirodnog. Moć gradonačelnika Wilkinsa ne dolazi samo od povjerenja njegovih birača u Sunnydaleu; demonska je.

I tako dok se junaci BtVS-a moraju nositi sa sitničavim zloputrebljavanjem moći od ravnatelja Sydera, isto tako se moraju boriti protiv gradonačelnikovog plana da pojede sunnydaleske maturante kad postane potpuni demon. Buffy se mora nositi sa tim da se njena ljubav okrenula protiv nje i istovremeno se mora sučiti sa njegovim pokušajima da je ubije i otvori vrata u pakao.

Ono što u BtVS-u razlikuje tradicionalne predstavnike autoriteta od zlikovaca je njihov odnos prema moći. Kao što je ranije spomenuto, gradonačelnik Wilkins ima legalno dobivenu moć, ali kasnije saznamo da posjeduje i natprirodnu moć i namjerava je povećati na štetu grada. Zbog svoje žudnje za više moći postaje prijetnja i primjećuju ga Buffy i Skubijevci.

S druge strane je tu Joyce Summers, predstavnica roditeljskog autoriteta. Joyce nema natprirodnih moći niti ih želi. Ona u dinamici serije ostaje samo «predstavnik autoriteta» sa svom plošnosti i plitkošću na koju asocira taj izraz. Iako je Joyce postala važan lik u trećoj i petoj sezoni, ona nije ni približno važna kao ostali likovi. Najbolji pokazatelj njene nevažnosti je to da nije bila u špici sve do njene bolesti i iznenadne smrti u petoj sezoni; to jest glumica (Kristine Sutherland) koja je glumi (i odlično to radi) se nikad nije pojavila u špici kao stalni lik. Oz koji zapravo nikad nije postao nešto više od Willowinog momka je od 'gostujućeg glumca' došao na status jednog od glavnih likova u špici. Cordelia se nastavila pojavljivati u špici čak i kad je postajala sve više sporedni lik u glavnoj radnji sezone. Čak se i Spike, sada pseudo-član skubijevaca počeo pojavljivati u špici. Čini se da serija tretira roditelje kao prepreke koje se treba preskočiti, zaobići ili ignorirati. Do neke granice ograničavaju slobodu junaka, ali uglavnom imaju autoritet zbog pristanka svoje djece.

U prve dvije sezone Joyce ne zna da je Buffy Ubojica vampira. Ona samo misli da je Buffy neposlušna ili da je upala u «loše društvo». Misleći da je Buffy normalno dijete ona joj nameće (ili pokušava nametnuti) uobičajena ograničenja – određeni sat do kad može biti vani, zabranu izlazaka itd. Buffy mora lagati i varati da bi izvršila svoje dužnosti Ubojice. Na kraju druge sezone Joyce sazna za natprirodne sposobnosti svoje kćeri i želi spriječiti Buffy da se bori sa Angelusom, «zabranjujući» joj da to čini i govoreći joj da ako ode ne mora se vraćati. Joycina jedina moć nad Buffy je uskraćivanje ljubavi, ali čak ni to ne može zaustaviti Buffy. I na kraju Joyce nije sposobna ispuniti svoju prijetnju. Joyce se rijetko pojavljuje u četvrtoj sezoni. U jednoj epizodi se pojavi samo da bi joj Faith mogla prijetiti. U zadnjoj epizodi pojavljuje se zarobljena u zidu i smireno razgovara sa Buffy o svom položaju kroz malu rupu u zidu. Ni majka ni kćer nisu posebno zabrinute zbog toga. U petoj sezoni se Joyce pojavljuje češće, pogotovo nakon magičnog stvaranja Buffyine sestre Dawn, ali njeno pojavljivanje služi samo da naglasi njenu sve veću slabost zbog bolesti i nesposobnost da obrani Dawn od Glory i njenih sluga. U ovoj sezoni Joyce nema nikakav autoritet nad Buffy i zapravo prenosi svoju majčinsku ulogu na nju. Buffy se prvo mora brinuti za bolesnu Joyce i nakon njene smrti, mora preuzeti autoritet nad Dawn. Naravno Buffy je ljuta kad Dawn nema poštovanja prema njenom autoritetu kao što ona nije imala prema majčinom.

Joyce je jedini roditelj koji se redovito pojavljuje. U epizodi u kojoj vidimo Willowinu majku Sheilu, majke vrlo strogo provode svoj autoritet, skoro ubijajući svoju djecu zbog neposlušnosti, ali na kraju se uspostavi da su bile pod demonskim utjecajem. Ironično demon koji je izmanipulirao roditelje je bio u obliku djece («Gingerbread», S3). U epizodi "Ted" (S2) Joyce počne hodati sa muškarcom koji pokuša nametnuti veća ograničenja na Buffy obavezavajući je na «vrijeme sa obitelji». Buffyino odbijanje da posluša rezultira nasilnim sukobom u kojem Buffy ubije Teda. Naravno, nije ga ubila; on je robot – stepfordski očuh koji želi stvoriti (i zatočiti) savršenu (i na kraju mrtvu) obitelj. U epizodi «Witch» (S1) Amyina majka želi iznova proživjeti svoju mladost i sa magijom zamjeni tijelo sa kćeri. Svoje moći koristi za uklanjanje kandidatkinja za novu navijačicu i upada u tim – ekstremna majka navijačice. Naravno Skubijevci je poraze, ali ona je iznimka u pravilu da su roditelji uglavnom nevažni u BtVS-u.

Ako nije dovoljno jasno da roditelji imaju malo utjecaja u BtVS-u, epizoda «Bad Eggs» (S2), otvoreno sumnja u koncept roditeljske kontrole. U toj epizodi Buffy i njeni kolege iz razreda dobiju zadatak da se dva tjedna brinu za jaja da se pripreme na ulogu roditelja – posve običan zadatak u nastavi spolnog odgoja. Ali u Buffyversu se iz jaja izlegu mala stvorenja koja mogu kotrolirati um i pretvaraju «roditelje» u robove demona koji je zarobljen pod zemljom. Buffy izbjegne kontroli malih stvorova zbog svojih brzih refleksa Ubojice. Xander, čije roditelje nikad ne vidimo (i saznamo iz kasnijih epizoda da ga u najmanju ruku zapostavljaju, a možda i zlostavljaju) skuha svoje jaje. Ali Willowin zaštitnički, majčinski instinkti je ostavljaju ranjivom i padne pod kontrolu stvorenja iz jaja. Epizoda sugerira da su roditelji jedva nešto više radilica ili zamjenjive «roditeljske jedinice» i da su djeca daleko od nevinih anđelčića.

Kao i roditelji, većina ljudi koji rade u školi imaju male sporedne uloge. Kao roditelji i učitelji u Peanuts, oni su samo pozadinska buka. Kao i roditelji, autoritete iz škole se treba izbjeći, zaobići ili ignorirati. Na primjer ravnatelj Flutie se pokaže kao neučinkovit u ep. «The Pack» (S1); suočen sa grupom učenika koji su opsjednuti duhom hijene on ih pokuša disciplinirati i oni ga proždru. Ali i često prikazuju kako školski prestavnici autoriteta zloupotrebljavaju svoju moć. Flutieva zamjena, ravnatelj Snyder je utjelovljenje svakog negativnog stereotipa školskih ravnatelja. On je nasilnik koji preferira sportaše i školsku elitu na štetu ionako marginaliziranih učenika. Ucjenjuje Willow da je prisili na davanje repeticija sportašu Percyu. (Ironično u ep.«Band Candy» (S3) otkrivamo da je nekad bio jedan od marginiziranih šmokljana koje sada terorizira.) Čak izaziva i demona Wilkinsa u drugom dijelu ep. «Graduation Day» prije nego ga ovaj pojede. Podmukao je i manipulativan, «glupi mali trol» (kako ga Buffy nazove u ep «Becoming» 2. dio, S2) i saznajemo u ep. “School Hard” (S3) da je umiješan u zataškavanju natprirodnih sila koje napadaju učenike srednje škole i građane Sunnydalea. To saznajemo iz malog komentara kada okrivi drogiranu bandu za nasilje u školi na večer druženja nastavnika i roditelja (za što je odgovoran Spike i njegovi vampiri). Iz toga dolazi implikacija da Syder i policija sudjeluju u zataškavanju i sugestija da je Snyderova antipatija prema Buffy nije samo zbog njene 'neposlušnosti' - on bi radije da sile tame napadaju učenike nego da je među njima Ubojica koja ih štiti, a on je ne može kontrolirati.

Zloupotrebljavanje autoriteta se ne događa samo u srednjoj školi. Kada Buffy ode na koledž okrutni profesor je izbaci sa predavanja iz pop kulture optužujući je da siše energiju iz prostorije. Ona susreće i prof. Maggie Walsh, ženu koja sebe opisuje kao «kučku iz pakla» («The Freshman). Iako to nije doslovno točno (moraš biti specifičan kad pišeš o Buffyversu) ona je u suradnji, ako ne i pokvarena svojim namjerama sa demonima u Sunnydaleu. Kao vođa Inicijative, pokušava stvoriti oružje koristeći računala, mehaničke djelove i demonske djelove - cyber-demona kojeg ona naziva 'Adam'. Kao i Snyder ona je ovisna o kontroliranju i iako ispočetka cijeni Buffy kao silu protiv demona na kraju odlučuje da je Buffy teško kontrolirati (nešto što su već otkrili Snyder, Giles, Wesley, Joyce i svi drugi odrasli u vezi s njom) i pokuša je ubiti.

Uz Sydera i Walshovu, vidimo nastavnike kao žrtve i kao suradnike zlih sila. Buffyinog školskog psihologa koji joj je mogao pomoći da se nosi sa nekim događajima u ep. «Becoming» i posljedicama, ubija učenik koji je postao Jekyll/Hyde čudovište («Beauty and the Beasts», S3). Angelus ubija Jenny Calendar («Passion», S2). Nekoliko anonimnih nastavnika su ubijeni, napadnuti ili pretvoreni u žrtve na druge načine u epizodama kao što su «School Hard» (S2), «Go Fish» (S2), «Bad Eggs» (S2), “Invisible Girl” (S1), i “Pangs” (S4). Nastavnici su poslije učenika najčešće žrtve u BtVS-u. Oni koji su negativci, često imaju patološku željom za redom (kao Syder i Walshova) ili slavom. U ep. «Revelations» (S3), pokvarena Čuvarica Gwendolyn Post iskorištava Gilesa, Buffy i Faith da dobije Myhnegonsku rukavicu. Trener Marin koristi sovjetsku pokusnu drogu za jačanje da dobije pobjednički plivački tim («Go Fish», S2). Trener u ep. «Nightmares» (S1) toliko terorizira dječaka da njegove noćne more postanu stvarnost u Sunnydaleu.

Državni i civilni autoritet dominira u trećoj i četvrtoj sezoni BtVS-a. Priča sezone u trećoj sezoni je namjera gradonačelnika Wilkinsa da postane pravi demon i to upravlja radnjom. U drugoj sezoni po razgovoru ravnatelja Sydera sa policijom o zataškavanju počinjemo shvaćati da civilne vlasti bar znaju za Ždrijelo pakla, a možda i otvoreno surađuju sa silama tame. Prije toga smo vidjeli djelovanje civilne vlasti u ep. «Ted» kad Buffy ispituju u vezi Tedove smrti; u ep. «Becoming» (S2) kad je osumnjičena za Kendrino umorstvo; u ep. «Death Man's Party» (S3) u Joyce prijeti Syderu da će otići gradonačelniku ako ne primi Buffy natrag u školu (na što Syder nije uopće zastrašen što nagovještava buduće događaje); u ep. «Homecoming» (S3) gradonačenik unajmljuje vampira g. Tricka. I od te epizode ulazimo u sezonsku priču o njegovom uzačešću.

Kada civilna vlast i autoritet nije u središtu priče, predstavljena je kao nesposobna i lako ju je izbjeći. I u epizodama «Ted» i «Becoming» civilnu vlast predstavlja policija. U «Tedu» mi publika znamo da je Tedova «smrt» slučajna i da se ponašao otvoreno nasilno i izazivački. Policiju se ne dojmi Buffyino objašnjenje i ne vjeruju joj jer zbog njenog brzog zaliječivanja nema modrica od borbe. Slučaj se zatvara jer Ted nije mrtav - ne zato jer su shvatili okolnosti. U ep. «Becoming» Snyder optužuje Buffy za Kendrino ubojstvo. Buffy uspjeva izbjeći uhićenje zbog svoje snage i refleksa Ubojice i izbjegava policiji dok ne ode iz Sunnydalea nakon što zatvori vrtlog. Prije njenog povratka, dobijemo samo usputni komentar da sada policija zna da nije umješana u Kendrino ubojstvo. Nikad ne saznamo koga smatraju odgovornim za ubojstvo i zašto Buffy nije imala nikakve legalne posljedice zbog napada na policajca. Zapravo se čini da se policija u seriji pojavljuje samo da pokaže koliko je marginalizira njena uloga Ubojice. Normalno je da tinejđerka ljuta ili sumnjičava prema novom dečku svoje majke. Kad ga još i njeni prijatelji smatraju super tipom, samo se osjeća još osamljenije. Kad se još uzme u obzir život kakav vodi kao Ubojica, mora se osjećati izolirano. Iako ona «ubije» Teda svi ostali (uključujući i Joyce) vide da je bila u pravu u vezi s njim. I kad se vrati u Sunnydale nakon svog samoinicijativnog egzila, ima društvo i suosjećanje svog Čuvara, prijatelja i majke. Nalog za njeno uhićenje nestaje.

Državna vlast se prvi put pojavljuje u ep. «Out of Mind, Out of Sight» (S2) u obliku dva agenta iz FBI-a koji se pojave na kraju epizode da «unovače» Marcie, ali taj autoritet se više ne pojavljuje sve do četvrte sezone. U ep. «Out of Mind, Out of Sight», Buffy i publika su iznenađeni pojavom FBI-a; skoro smo mislili da će to biti crossover BtVS-a i Dosjea-X (to bi voljela vidjeti :) op. prev.). Kao i u Dosjeima-X izgleda da je vlada umješana u neke vrlo mutne i neugodne aktivnosti. Buffy im ne nudi pomoć i ta epizoda ima manje jasan kraj od većine epizoda. To je nekoliko epizoda prije ep. «School Hard», tako da je to najranije nagovještanje neke suradnje vlade i sila tame.

U četvrtoj sezoni, Inicijativa je projekt stvoren za hvatanje i proučavanje natprirodnih bića, za otkrivanje izvora njihove moći da bi se stvorilo oružje bazirano na znanosti i natprirodnom. Prvi znak Inicijative su komandosi koji vrebaju na demone i vampire na kampusu sunnydaleskog koledža. Ispočetka ne znamo jesu li pozitivci ili negativci; samo vidimo te prijeteće, maskirane ljude u crnom kako hvataju stvorenja koja su omamili. U sedmoj epizodi S4 «The Initiative» saznajemo da su Riley Finn (Buffyin novi momak) i prof. Walsh (Buffyina profesorica iz psihologije) dio Inicijative. Riley je komandos, a Walshova je neka vrsta visoko rangirane voditeljice projekta. To nakratko omekšava dojam o Inicijativi, ali uskoro saznajemo da ima mnogo tajni ispod sunnydaleskog koledža. Dok je Inicijativa tajanstvena, Buffy i Skubijevci su sumnjičavi i nepovjerljivi. Kada Inicijativa dobije oblik ljudi koje poznaju i/ili vole ih, većina opreza nestaje. Buffy vjeruje Walshovoj i Rileyu, ali uskoro sazna da dio tog povjerenja nije opravdano. Bilo je točan početan dojam vladine organizacije - što znače da taje mnogo toga. Četvrta sezona komplicira taj dojam tako što su ljudi dobrih namjera umiješani u vladine tajne aktivnosti. Ali na kraju vladina tajnovitost uzrokuje propast projekta.

Koji god bio izvor njihove moći, predstavnici autoriteta su ispočetka pokvareni kao gradonačelnik Wilkins ili s vremenom postaju pokvareni s moći kao Čuvarica Gwendolyn Post i Faith. U Buffyversu kvarenje autoriteta i moći ne znači samo gubitak morala i etike, nego i gubitak duše. Drugim riječima, autoritet vodi do moći, moć vodi do korupcije, a korupcija vodi na Mračnu stranu.

Traganje za moći vodi mnoge sporedne negativce, ali i glavne negativce kao što je gradonačelnik Wilkins. Oni bez moći ili autoriteta će je tražiti na druge pokvarene i zle načine. Na primjer u ep «The Harvest» (S1), Xanderovom prijatelju Jesseu je draže biti vampir sa svim prednostima što to donosi nego biti čovjek (loš primjer jer svatko voli biti vampir kad postane vampir op. prev.). U ep. «Lie to Me» (S2), Buffyin stari prijatelj Billy Fordham želi besmrtnost i vječnu mladost vampirizma i spreman je izdati Buffy da to postigne. Blaži primjer je Jonathan koji u ep. «Superstar» (S4) koristi crnu magiju da ostvari svaku svoju želju, ali se na kraju iskupi kad se odrekne svoje moći da spasi Buffy i ostale.

Iako izgleda da je moć glavni pokvaritelj u BtVS-u, serija daje nekoliko alternativa. Na primjer likovi mogu vratiti svoju dušu i osjećaj za etiku ako se maknu sa položaja moći i autoriteta. Giles je dobar primjer. Kao prvo ispočetka je pitanje ima li on uopće autoritet nad Buffy. Ona obično radi što hoće, kako hoće. Stalno iznova potkopava Gilesov autoritet. Kao što je rekao Kendri, bacio je priručnik za Ubojice kad je upoznao Buffy. Ali ključna epizoda je «Helpless» kada Buffy navrši 18 i mora proći test koji Ubojica po tradiciji mora preživjeti u toj dobi. Treba biti zaključana u kući sa vampirom i mora ga ubiti bez svojih moći Ubojice. Iako se Giles buni, sluša naredbe Vijeća i daje Buffy drogu koja prigušuje njene sposobnosti. On na kraju sve kaže Buffy i ona je bijesna, osjeća se izdanom od Gilesa i Vijeća. Očito je da i Giles ima problema sa svim tim. On odbacuje Vijeće i njihov autoritet i ide pomoći Buffy. Vijeće mu zbog toga daje otkaz kao Buffyinom Čuvaru. Autoritet mu je oduzet, ali može zadržati dušu.

Nakon što više ne radi za Vijeće, on jasno postaje Buffyina očinska figura što je još jedan mogući položaj autoriteta. Međutim Buffy sada ima 18 godina i zakonski je odrasla. I tako iako kao otac može biti emocionalna potpora (i u ovom slučaju potpora u ubijanju demona), više nije predstavnik autoriteta niti je na položaju moći. Umjesto toga postaje pomagač.

Wesley Windham-Price prolazi kroz sličnu transformaciju. On je poslan da bude Faithin Čuvar, ali dobiva autoritet nad obje Ubojice nakon Gilesovog otkaza. Buffy potkopava i odbija Wesleyev autoritet i više nego što je odbijala Gilesov. Pokazuje otvoren prezir prema njemu i uskoro vidimo da to opravdano. Nespretan je, slini za Cordelijom i «vrišti kao žena» kad je u opasnosti. Kad pokuša zapovjediti Buffy što da napravi u vezi spašavanja Angela, ona kida sve veze sa Vijećem Čuvara učinkovito Wesleyu oduzimajući moć i autoritet («Graduation Day»). On se kasnije pridružuje Skubijevcima u borbi protiv gradonačelnika, ali ne kao predstavnik Vijeća. (A kao što doznamo u prvoj sezoni Angela, kasnije dobije otkaz od Vijeća Čuvara što je dobro jer izgleda da Vijeće postaje sve manje moralno, ako ne sasvim nemoralno i makiavejalističko).

Riley Finn je još jedan primjer lika koji je morao biti maknut sa položaja autoriteta i moći da bi spasio dušu. Prvi znak Inicijative su maskirani vojnici naoružani do zuba koji love vampire. Stalno se pojavljuju na početku sezone i gledatelji misle da su oni negativci sezone po njihovom potajnom načinu rada, ali i po iskustvu iz prijašnjih sezona. Tako kad je otkriveno da je Riley njihov vojnik gledatelji su zaprepašteni da se Buffy opet svidio pogrešni tip.

Ipak neko vrijeme se čini da je Buffy našla savršenog partera, smrtnog lovca na demone bez proklestva koje mu može uzeti dušu. Izgleda da su i ona i gledatelji pogriješili. Riley i prof. Walsh rado primaju Buffy u Inicijativu. Ona misli kako može mnogo postići surađujući s njima. Ali onda počne otvoreno sumnjati u autoritet. Ponavljanjem pitanja zašto oni hvataju demone unosi nemir među redove poslušne i složne Inicijative. Mogućnost da bi mogla Rileya zaraziti svojom drskošću i nezavisnim razmišljanjem postaje prijetnja i prof. Walsh je pokuša ubiti. Maggie Walsh gubi i život i dušu kad razotkrije da su je pokvarili moć i autoritet («The I in Team», S4). Adam je ubije i oživi i ona postaje doslovno čudovište kao što je prije bila preneseno.

Nakon što se otkrije da je Walshova negativka, u Inicijativi izlaze na vidjelo i mnogi drugi znakovi korupcije. Drogirana hrana. Tajni pokusi. Nakaznost Adam. Riley je dio svega toga. Nakon što je ranjen u borbi i trpi od odvikavanja od droge, Riley više ne shvaća koja je njegova svrha u Inicijativi i ne zna bori li se uopće na pravoj strani. Nastavlja sumnjati u Inicjativu, ali ne odlazi odmah. Odluči se pobuniti tek kad Inicijativa uhvati vukodlaka Oza. Zbog toga ga zarobe i nakon što ga Buffy izbavi postaje bjegunac. Njegov nadređeni ga naziva anarhistom jer odbacuje kruti red i korupciju Inicijative («New Moon Rising», S4)

Ali u seriji naglašavaju da mu je bijeg spasio dušu. To učine sa usporedbom sa Forrestom. On ostaje odani i poslušni član Inicijative. Čak i sugerira da je prof. Walsh možda imala dobar razlog što je željela ubiti Buffy i govori da je ubojstvo prihvatljivo. Ponaša se neprijateljski prema Buffy nakon što postane «prijetnja» krutom, patrijahalnom uređenju Inicijative. Što je cijena njenove krutosti i beskompromisa? I njega uhvati i mjenja Adam, pretvarajući ga u poludemona. Ali čini se da uživa u svojoj novoj moći i zlu, kao i mnogi «podzemni neprijatelji» koje je nekad lovio. Izgubio je dušu kao i mnogi prije njega.

Od svih likova koji posjeduju moć i autoritet, Buffy je jedina koja nije poklekla pod kušnjama i kvarenju moći. Ima više razloga za to. Kao prvo, ona je junakinja serije i zato mora ostati neiskvarena. Naravno, ona funkcjonira kao junakinja baš zato što odbija pokvarljivi utjecaj moći. Ne voli baš biti Ubojica koliko god joj to davalo moći. Ta moć ju spriječava da ima normalan život sa normalnim prijateljima i ljubavima. Zna da može umrijeti bilo kad i to se dogodi čak dva puta. Ona svejedno ne izbjegava svoju sudbinu i odbija se predati. Ima moralni kompas koji je usmijerava na pravi put. Vidimo kako je Faith u ep. «Bad Girls» dovodi u napast sa moćima Ubojice i ona razbija staklene izloge i uzima što želi. Neko vrijeme uživa u osjećajima koje je pobudila Faith. Ali nakon što Faith slučano ubije zamjenika gradonačelnika, Buffy vidi što se događa kad se prepustiš kvarenju moći. Odbija se predati i postati kao Faith.

Jedan od razloga što Buffy ne «ode na Mračnu stranu» je i to što nije sama. Giles i Skubijevci su potpora Ubojici. Može podijeliti osjećaje sa Willow, Xanderom i Gilesom, a oni je spriječavaju da se umisli. Većina predstavnika autoriteta su usamljeni megalomanijaci u potrazi za moći, a Buffy kritiziraju ako pokuša sve napraviti sama. Na početku druge sezone ona inizstira da želi raditi sama i zbog toga Giles i Willow skoro poginu («When She Was Bad»). Kada se sama pokuša suočiti sa Adamom, prijatelji joj ne daju. Uz pomoć magije zajedno dobiju više moći nego što Buffy ikad može imati sama. Podijeljena moć ne kvari. To je jedan od razloga što je serija toliko popularna. Čak i netko jak poput Buffy treba malo pomoći od prijatelja.

Događaji u petoj sezoni također pokazuju kako je Buffyina moć ograničena, kako je ograničena svaka natprirodna moć. Glorificus je božica koja je ograničena zatočeništvom u ovoj dimenziji. Magija ne može zapravo vratiti Joyce. Moć Ubojice koja je izopačila Faithinu dušu i koja može pobjediti vampire i razne demone, ne može spriječiti smrt Buffyine majke niti olakšati bol njene sestre. Ona sama nije dorasla Glory. To što je Ubojica je obavezuje da ubije Dawn, ali ljubav za Dawn je spriječava u tome. Njena snaga i refleksi ne mogu spasiti svijet od još jedne apokalipse. Iako je sve jača i vještija, priroda njene moći je uznemirava. Prva Ubojica joj u viziji kaže da je «smrt njen dar» («Intervention»). Ispočetka Buffy misli da to znači da su njene moći samo za ubijanje, za uništavanje, a ne za zaštitu. Prije svih shvati svoja ograničenja i odluči pobjeći u ep. «Spiral» (S5) jer se nada da će tako zaštititi Dawn i svoje prijatelje. Kada to ne uspije naizgled se nađe u nemogućoj ulozi - uništavateljica koja mora zaštititi -- i ona pada u katatoniju («The Weight of the World» , S5)

Willow pomaže Buffy shvatiti da iako ima sposobnosti za ubijanje, oduvijek je bila zaštitnica, spašavala je svijet i branila nemoćne. To nas podsjeća kako su je u ep. «The Prom» (S3) učenici Sunnydalske srednje škole imenovali «Zaštitnicom razreda». Naoružana sa odlučnosti da zaštiti Dawn i cijeli svijet, ona vodi Skubijevce u bitku. Kao i u finalnim bitkama u prijašnjim sezonama, svatko doprinosi na svoj način, a pod Buffyinim vodstvom njihove snage dolaze do izražaja: Willow koristi svoje sve veće magične moći; Spike je zadužen da štiti Dawn, Xander (koji je uspješan kao građevinar, a uz to se voli kuglati) napada kuglom za rušenje; a Giles koji shvati granice koje si je nametnula Buffy, ubija Bena/Glory.

Ona na kraju odluči žrtvovati sebe. «Vidiš,» kaže Giles. « - ona je heroj; ona nije poput nas.» Iako je Ubojica, ona neće ozlijediti -- ili dopustiti da budu ozljeđeni - bespomoćni. Ona odbacuje ubojicu u sebi i žrtvujući svoj život spašava dušu.

U BtVS-u su likovi mladi ljudi i serija cilja na mladu publiku, ali teme su univerzalne. Junaci su likovi kojima je oduzeta moć preko društvenog uređenja koje tradicionalno gospodari njihovim životima. Taj autoritet postaje iskvaren i čudovišan (doslovno) kad zloupotrebljava svoju moć ili traži moć radi nje same. Kao što sugerira kraj četvrte sezone, čak i moć Ubojice može iskvariti. Prva Ubojica je bijesna jer Buffy dijeli svoju moć i pokuša ozlijediti Gilesa, Willow i Xandera. Ali Buffy zna gdje je istinska snaga i moć: u djeljenju i ljubavi prijatelja. Buffy i Skubijevci nisu anarhisti (što god Inicijativa tvrdila). Oni prepoznaju opasnost autoriteta i moći. Veza sa obitelji i prijateljima, ljubav i suosjećanje može spasiti pojedince od zavodljivosti moći. Također zajedno mogu mudrije i odgovornije upotrijebiti moć. Ciljana publika nema mnogo utjecaja na društvenu strukturu, ali BtVS daje energičan osjećaj kotrole. Ne samo da mladi junaci mogu kontrolirati uvjete koji ih okružuju nego mogu i spasiti svijet od onih koji koriste moć za svoje sebične ciljeve. I tako daju mladima poruku da o njihovim izborima ovisi njihova budućnost i budućnost svijeta oko njih. Gotovo možemo čuti kako zlikovci zajedno uzvikuju «... i uspjeli bi da nije bilo tih dosadnih klinaca!»

--



- 22:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Prijevodi priča obožavatelja tj. fanfictiona temeljenog na serijama "Buffy - ubojica vampira" i "Angel", slike, video spotovi i razne zanimljvosti u vezi tih serija (eseji, sociološke rasprave itd.) Opširnije u 'Uvodu'...

Linkovi

Sadržaj