Pečena piletina
Ovo je jedini recept za pečeno pile koji će vam ikad trebati
Prije svega potrebno je imati domaće pile, laički rečeno ono koje je trčalo po dvorištu, a kada imate takvo pile nabavljeno na nekoj od tržnica sve ostalo samo je igra spretnosti, umjeća i mašte. Unatoč tome, donosimo vam recept za pečenog pilića koji će vas ostaviti bez teksta.Nipošto ga ne probodajte nožem, a nije ga dobro niti odmah sijeći. Idealno bi bilo kada biste ga ponovno prekrili folijom i ostavili da miruje i upija sokove. Piletina, meso kojemu rijetko tko može odoljeti. Osim što nije pretjerano skupo, uvijek je dostupno, a ujedno zdravo i ukusno. No, da bi piletina bilo sočna, hrskava i uksuna ipak postoje neki trikovi. Prije svega potrebno je imati domaće pile, laički rečeno ono koje je trčalo po dvorištu, a kada imate takvo pile nabavljeno na nekoj od tržnica sve ostalo samo je igra spretnosti, umjeća i mašte. Unatoč tome, donosimo vam recept za pečenog pilića koji će vas ostaviti bez teksta. Potrebno vam je - pile oko 1,5 kg -1 dl bijelog vina - 1 velika žlica senfa -2 žlice maslonova ulja - papar, sol, mažuran, ružmarin, majčinova dušica - glavica luka - češnjak -pola limuna -kockica maslaca - 2 žlice svježeg peršina -povrće po ukusu Pile je iz hladnjaka potrebno izvaditi barem 30 minuta prije stavljanja u pećnicu, a ako imate vremena dobro ga je izmarinirati dan ranije. Za marinadu valja pomiješati vino, senf, maslinovo ulje i papar te dobro nasoljeno pile premazati marinadom i preko noći ostaviti u hladnjaku. Ako nemate previše vremena ova marinada biti će korisna i ako njome pile premažete pola sata prije pečenja. Sljedeći korak je taj da unutrašnjost pileta također punite mješavinom začina i prelijete maslinovim uljem te s malo vode. Jednu kockicu maslaca pomiješajte s peršunom pa premažite pile sa svih strana, a maslac je potrebno zavući i ispod kože. Kada ste to učinili piletinu prelijte limunovim sokom i stavite u lim za pečenje. U lim dodajte povrće po želji, ali nemojte ga guliti već ga dobro operite i nasjeckajte na veće komade. Sve ovo poklopite aluminijskom folijom, a još bi bolje bilo kada biste imali vatrostalnu zdjelu. Prije no što ste stavili pile u pećnicu, zagrijte je na 240 stupnjeva. Pile potom stavite u vruću pećnicu, ali temperaturu odmah spustite na 200 stupnjeva. Pile se peče oko sat vremena, a potom skinite foliju, prelijte ga s malo vina i vode te ostavite još 20-tak minuta da se zapeče i dobije hrskavu koricu. Kada je pile gotovo izvadite ga iz pećnice i stavite na dasku neka stoji 15 minuta. Nipošto ga ne probodajte nožem, a nije ga dobro niti odmah sijeći. Idealno bi bilo kada biste ga ponovno prekrili folijom i ostavili da miruje i upija sokove. Pile potom nasjecite i poslužite uz neku dobru, svježu salatu i čašu vina, a bilo bi dobro kada biste uz njega konzumirali i kvalitetan, domaći crni kruh. Oznake: Zdravlje |
< | siječanj, 2015 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv