Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Pečena piletina

Ovo je jedini recept za pečeno pile koji će vam ikad trebati


Prije svega potrebno je imati domaće pile, laički rečeno ono koje je trčalo po dvorištu, a kada imate takvo pile nabavljeno na nekoj od tržnica sve ostalo samo je igra spretnosti, umjeća i mašte. Unatoč tome, donosimo vam recept za pečenog pilića koji će vas ostaviti bez teksta.Nipošto ga ne probodajte nožem, a nije ga dobro niti odmah sijeći. Idealno bi bilo kada biste ga ponovno prekrili folijom i ostavili da miruje i upija sokove.

Piletina, meso kojemu rijetko tko može odoljeti. Osim što nije pretjerano skupo, uvijek je dostupno, a ujedno zdravo i ukusno. No, da bi piletina bilo sočna, hrskava i uksuna ipak postoje neki trikovi. Prije svega potrebno je imati domaće pile, laički rečeno ono koje je trčalo po dvorištu, a kada imate takvo pile nabavljeno na nekoj od tržnica sve ostalo samo je igra spretnosti, umjeća i mašte. Unatoč tome, donosimo vam recept za pečenog pilića koji će vas ostaviti bez teksta.

Potrebno vam je
- pile oko 1,5 kg
-1 dl bijelog vina
- 1 velika žlica senfa
-2 žlice maslonova ulja
- papar, sol, mažuran, ružmarin, majčinova dušica
- glavica luka
- češnjak
-pola limuna
-kockica maslaca
- 2 žlice svježeg peršina
-povrće po ukusu

Pile je iz hladnjaka potrebno izvaditi barem 30 minuta prije stavljanja u pećnicu, a ako imate vremena dobro ga je izmarinirati dan ranije. Za marinadu valja pomiješati vino, senf, maslinovo ulje i papar te dobro nasoljeno pile premazati marinadom i preko noći ostaviti u hladnjaku. Ako nemate previše vremena ova marinada biti će korisna i ako njome pile premažete pola sata prije pečenja. Sljedeći korak je taj da unutrašnjost pileta također punite mješavinom začina i prelijete maslinovim uljem te s malo vode. Jednu kockicu maslaca pomiješajte s peršunom pa premažite pile sa svih strana, a maslac je potrebno zavući i ispod kože. Kada ste to učinili piletinu prelijte limunovim sokom i stavite u lim za pečenje. U lim dodajte povrće po želji, ali nemojte ga guliti već ga dobro operite i nasjeckajte na veće komade. Sve ovo poklopite aluminijskom folijom, a još bi bolje bilo kada biste imali vatrostalnu zdjelu.

Prije no što ste stavili pile u pećnicu, zagrijte je na 240 stupnjeva. Pile potom stavite u vruću pećnicu, ali temperaturu odmah spustite na 200 stupnjeva. Pile se peče oko sat vremena, a potom skinite foliju, prelijte ga s malo vina i vode te ostavite još 20-tak minuta da se zapeče i dobije hrskavu koricu. Kada je pile gotovo izvadite ga iz pećnice i stavite na dasku neka stoji 15 minuta. Nipošto ga ne probodajte nožem, a nije ga dobro niti odmah sijeći. Idealno bi bilo kada biste ga ponovno prekrili folijom i ostavili da miruje i upija sokove.

Pile potom nasjecite i poslužite uz neku dobru, svježu salatu i čašu vina, a bilo bi dobro kada biste uz njega konzumirali i kvalitetan, domaći crni kruh.

Post je objavljen 26.01.2015. u 08:53 sati.