** Budan.blog.hr ** Alternativa, zen filozofija, duhovne teme, haiku, poezija, umjetnost, vizije, mudrosti, razmišljanja, priče

28.08.2012., utorak

Piršić: Marišćina je barbarizam

PROSVJED NA VIŠKOVU

VIŠE OD TISUĆU GRAĐANA HALUBJA PROTESTIRALO PROTIV PRIMITIVNOG ODLAGANJA SMEĆA U MARIŠĆINI

ODLUČNO NE SVIM DEPONIJIMA

»Obi, smeće nije hobi!«

Ministar Zmajlović ih ne dira zato što su članovi SDP-a! Ministarstvo izdaje papire da legalizira naše primitivne deponije. SDP će svojim ljudima pokriti sve što je nelegalno, rekao je koordinator kriznog stožera Robert Božić

Andrej PETRAK, snimio Vedran KARUZA


VIŠKOVO » Više od tisuću građana iz Viškova, ali i Rijeke te susjednih općina i gradova okupilo se na parkiralištu Milihovo u centru Viškova na prosvjedu u organizaciji Kriznog eko stožera Marišćina kako bi izrekli odlučno »ne« svim deponijima. »Obi, smeće nije hobi!«, »Ne!!! Trovanju naše djece«, »Gdje su vam dozvole?« i »Zaustavite ekocid«, samo su neke od poruka istaknutih na transparentima, na kojima su građani izrazili revolt zbog višemjesečnog života u nesnošljivom smradu što se širi s 30.000 bala smeća deponiranih na Viševcu i Marišćini. Dvoje prosvjednika s gas maskama na licima i »oust« sprejem u rukama raširilo je »protusmradnu zavjesu s karnišom«, ironizirajući nedjelotvornu zavjesu postavljenu na Marišćini, koja svakog dana bez ikakvog rezultata baca gomile deodoranta na bale.
– Zavjesa i sprej došli su nas šezdeset kuna. Trovanje može koštati i puno jeftinije od pet tisuća kuna na dan, ironično je poručilo dvoje prosvjednika.
Predsjednik Eko kriznog stožera Marišćina, halubajskog ogranka Udruge Eko Kvarner, Josip Katalinić pred govornicu je izašao sa crnom gas maskom na licu.
– Političari nas žele zagušiti smradom njihovih akcija, zatrpavaju nas smećem njihove nesposobnosti. Pedeset godina sve nas u Viškovu truju smećem s deponija. Smradograd u Viškovu vrhunac je razvoja njihovih deponija. Sad žele ishodovati dozvole za još jedan, već treći po redu, ilegalni deponij u ovoj općini. Nećemo im to dozvoliti! Ne želimo dopustiti nove agonije i nove obiteljske tragedije. Prema mještanima se postupa okrutno i neljudski! Petrc, Obersnel i Vujić ne žele čuti naš glas, ali svi vi koji ste se danas odazvali i stali uz rame svojih susjeda, pomoći ćete nam da nas glas ubuduće neće moći ignorirati, poručio je Katalinić.


Treće primitivno smetište

Krizni stožer Marišćina nastao je spontanim okupljanjem pojedinaca koji su izgubili povjerenje u institucije i sve one koji su trebali riješiti problem smeća – Grad Rijeku, Županiju, Općinu Viškovo, Ekoplus i Čistoću, kaže Katalinić.
– Pravo na zdravPetrc nije došao, ali podržava pravo građana na prosvjed

Viškovski načelnik Goran Petrc nije prihvatio poziv halubajskog ogranka udruge Eko Kvarner za sudjelovanje na prosvjedu, ali je u poruci istaknuo da podržava održavanje prosvjednog skupa, kao jednog od oblika i prava građana na javno iznošenje svojih zahtjeva.
– Općinski načelnik ciljeve i programe Općine ne može ostvarivati organiziranjem prosvjednih skupova ili sudjelovanjem na njima. Radi toga nisam nikada do sada sudjelovao na prosvjednim skupovima koje su organizirale pojedine udruge građana, građanske inicijative ili političke stranke. Zbog toga neću sudjelovati niti na prosvjednom skupu koji organizira udruga Eko Kvarner, poručio je prosvjednicima Petrc.
Osim Petrca, na prosvjed nisu došli ni viškovski SDP-ovci, a njihove su poruke prosvjednici izviždali.

I Halubajci imaju svoje traktore

Glasnogovornica Kriznog stožera Gorana Bardak najavila je da će sljedeći prosvjed biti organiziran u Rijeci.
– Za Matejnu na štandu ćemo organizirati potpisivanje peticije protiv deponija, koju su već potpisali brojni stanovnici Marčelja. Primjedbama na izmjene Prostornog plana PGŽ-a pobit ćemo plan koji su nam podvalili! Podići ćemo ustavnu tužbu, tužbe za materijalna obeštećenja, te kaznene prijave protiv viškovskog načelnika i riječkog gradonačelnika zbog kršenja istih točaka Zakona o otpadu, za koje je ministar Zmajlović prijavio zagrebačkog gradonačelnika. Obratit ćemo se svim europskim institucijama koje financiraju Marišćinu i upozoriti ih što se radi. Ako sve to ne uspije spremni smo na radikalne akcije. I mi u Viškovu imamo svoje traktore i svoje zastave, poručila je Bardak.

Piršić: Marišćina je barbarizam

Predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić na prosvjed je donio vrećicu s jednodnevnom količinom smeća svoje obitelji.
– To kako oni misle zbrinjavati otpad na Marišćini najobičniji je barbarizam i nije moralno prihvatljivo, rekao je Piršić i krenuo iz vrećice vaditi jedan po jedan komad obiteljskog smeća.
– Tu su papir, plastika, metal i bio otpad. Sve se to kod nas na Krku odvojeno prikuplja i reciklira. Od bio otpada stvaramo tone humusa za krčke poljoprivrednike. A oni žele da sav županijski bio otpad fermentira na Marišćini, stvara metan i sve nas potruje. Žrtve ste nesposobnih političara i birokrata u komunalnim društvima. Nemojte dopustiti da vas gaze. Svoj problem pretvorite u njihov problem. Inače ga nikad neće riješiti, kaže Piršić.
život naše je ustavno pravo. Deponij na Marišćini onečistit će naše tlo i zrak te jedini izvor pitke vode koji imamo – Rječinu. Koji je bolesnik dozvolio smetlište iznad izvora pitke vode, pitao je Katalinić, a prosvjednici su mu odgovorili: »Obi!«.
Napominje da su svi zajedno bili glupo naivni i povjerovali obećanjima da će Centralna zona za gospodarenje otpadom na Marišćini biti namoderniji objekt izgrađen prema svim europskim standardima.
– Gruba je stvarnost nešto sasvim drugo. Dobit ćemo treće primitivno smetlište, kao da nam Viševac i Sovjak nisu bili dovoljni. Neće ići, gospodo! Još uvijek nije kasno da se izborimo za naša prava i prava naše djece! Tražimo rješenja od svih onih koji su odgovorni za nehumane uvjete života stanovnika od Studene do Pehlina i šire. Ako nam rješenja nisu u stanju osigurati, neka napuste svoje udobne fotelje i prepuste ih mladim, stručnim i odgovornim ljudima! Govore nam da nema drugog rješenja od izdavanja uporabne dozvole za kazete na Marišćini. Da se Centralna zona mora graditi jer su odobrene europske pare. Da je nemoguće napraviti reviziju projekta. Rješenja postoje! Uvođenje primarne selekcije otpada pozitivno će se odraziti na Viševac i Marišćinu i eliminirati potrebu za Centralnom zonom. Razvili smo svoj prijedlog gospodarenja otpadom i ponudit ćemo ga svim institucijama, rekao je Katalinić.


Pramide smeća

Koordinator kriznog stožera Robert Božić pitao je zašto ministar Mihael Zmajlović tuži zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog ilegalnog deponija, a isto neće učiniti ovdašnjim lokalnim čelnicima?
– Ne dira ih zato što su članovi SDP-a! Ministarstvo izdaje papire da legalizira naše primitivne deponije. SDP će svojim ljudima pokriti sve što je nelegalno, kaže Božić.
Stanovnica Marčelja Aleksandra Šebelja upozorila je da je ovo što se događa u Viškovu, sramota za općinu, ali i cijelu Hrvatsku.
– Deponiji u Viškovu tragedija su već desetljećima. Drastično je smanjena kvaliteta života tisućama stanovnika. Nadležni samo sliježu ramenima i problem ih ne zanima. Učinjena je velika nepravda svima koji su doselili u ovaj lijepi kraj, kaže Šebelja.
Mirta Rubeša kaže kako već 30 godina živi u blizini deponija Viševac u za život neprihvatljivim uvjetima i ističe da nitko savjestan ne bi smio dopustiti da se ekocid nastavi izgradnjom novog deponija.
Predsjednik MO Marčelji Josip Begonja upozorava kako u Čistoći i Gradu namjeravaju bale otpada otvoriti i bez ikakve obrade baciti u rupe u zemlji i izgrađene na Marišćini.
– Svaka bala potencijalna je eko bomba. Kasete će rasti 24 metra u visinu. Za nekoliko godina imat ćemo šest piramida od smeća na Marišćini, kaže Begonja, na što je glas iz publike uzviknuo: »Jebo Afriku!«.

--------------------

lp, boro

http://www.novilist.hr/

http://budan.blog.hr/


- 08:03 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< kolovoz, 2012 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (4)
Siječanj 2016 (8)
Prosinac 2015 (11)
Studeni 2015 (10)
Listopad 2015 (20)
Rujan 2015 (18)
Kolovoz 2015 (17)
Srpanj 2015 (24)
Lipanj 2015 (25)
Svibanj 2015 (25)
Travanj 2015 (25)
Ožujak 2015 (26)
Veljača 2015 (20)
Siječanj 2015 (27)
Prosinac 2014 (29)
Studeni 2014 (25)
Listopad 2014 (28)
Rujan 2014 (21)
Kolovoz 2014 (26)
Srpanj 2014 (28)
Lipanj 2014 (23)
Svibanj 2014 (26)
Travanj 2014 (26)
Ožujak 2014 (26)
Veljača 2014 (23)
Siječanj 2014 (25)
Prosinac 2013 (26)
Studeni 2013 (26)
Listopad 2013 (26)
Rujan 2013 (29)
Kolovoz 2013 (25)
Srpanj 2013 (17)
Lipanj 2013 (22)
Svibanj 2013 (28)
Travanj 2013 (26)
Ožujak 2013 (27)
Veljača 2013 (27)
Siječanj 2013 (26)
Prosinac 2012 (21)
Studeni 2012 (27)
Listopad 2012 (28)
Rujan 2012 (27)
Kolovoz 2012 (23)
Srpanj 2012 (15)
Lipanj 2012 (22)
Svibanj 2012 (24)
Travanj 2012 (24)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Uvodna poruka:

Poštovani Blogeri!

Objavljeni postovi:

Hvala svim znanim prijateljima i neznanim posjetiocima na komentarima na mom blogu!