** Budan.blog.hr ** Alternativa, zen filozofija, duhovne teme, haiku, poezija, umjetnost, vizije, mudrosti, razmišljanja, priče

24.05.2012., četvrtak

Alternativna medicina

VELIK BROJ OBOLJELIH OD RAZNIH BOLESTI ISPROBA NEKI OD NEKONVENCIONALNIH NAČINA LIJEČENJA

ALTERNATIVNA MEDICINA

»American Academy of Pediatrics« u svom je izvješću objavio da je razlika između komplementarne i alternativne medicine i profesionalne zdravstvene njege smanjena jer su mnoge terapije prošle rigorozna istraživanja te se integrirale u profesionalnu zdravstvenu njegu

Dr. Dijana HEDER,
voditeljica Udruge VITA


Mnogo liječnika i drugih stručnjaka koji pišu o trendovima u medicini izabiru »ili-ili pristup«, odnosno demoniziraju alternativne metode i prihvaćaju prevladavajuću konvencionalnu medicinsku struju ili obrnuto. Vjerujem da ove dvije medicine zajedno mogu puno više ponuditi nego što to može samo jedna od njih.
Alternativnim metodama nazivamo cijeli niz postupaka, lijekova, ljekovitih pripravaka, tehnika i filozofija koje nemaju egzaktnu znanstvenu podlogu, za razliku od konvencionalne medicine, koja je isključivo znanstveno utemeljena. Možemo ih podijeliti u dvije skupine. U prvoj su metode koje imaju podlogu u istočnjačkim filozofijama i pristupu životu (joga, meditacija, reiki...), a druge su modernije metode, nastale traganjem za lijekom protiv tumora i drugih bolesti, a temelje se na djelomično znanstveno utemeljenim pretpostavkama, no nikada nisu nedvosmisleno dokazale svoju uspješnost (razne dijete, imuno-augmentativna terapija). Gotovo jedna trećina onkoloških bolesnika prije ili kasnije posegne za nekim oblikom alternativne terapije. Nepovjerenje, slabi rezultati u liječenju pojedinih vrsta raka, iskrenost onkologa u prikazu prognoze bolesti, strah od smrti i potreba za dodatnom sigurnošću tjeraju znatan broj bolesnika na neku od vrsta alternativnog načina liječenja.


Metode i tretmani

Tijekom zadnjih nekoliko desetljeća njega u SAD-u značajno je porasla zahvaljujući prihvaćanju terapija alternativne medicine – akupunkture, biljne medicine, terapije masažom, ali još uvijek postoji skepticizam prema alternativnoj medicini.
»American Academy of Pediatrics« u svom je izvješću objavio da je »razlika između komplementarne i alternativne medicine i profesionalne zdravstvene njege smanjena jer su mnoge terapije prošle rigorozna istraživanja te se integrirale u profesionalnu zdravstvenu njegu«. Istovremeno American Hospital Association proveo je 2008. istraživanje u kojem su doznali da je 37 posto bolnica nudilo jednu ili više terapija alternativne medicine, u 2005. 27 posto.
– Alternativna medicina pokazala se obećavajućom u podupiranju i stimuliranju liječenja, kaže predsjednik AHA-e Rich Umbdenstock. Druga studija iz istog vremena, ona Kaiser Foundationa, otkrila je da je 47 posto poslodavaca pokrivalo troškove liječenja alternativnom medicinom u 2004., što je porast u usporedbi s 33 posto iz 2002. godine. Nema sumnje da tretmani alternativne medicine postaju sve popularniji. U 2008. National Center for Complementary and Alternative Medicine, koji je dio National Institutes of Health, proveo je istraživanje i saznao da je 38 posto odraslih koristilo jedan od oblika alternativne medicine. Najpopularniji su bili dodaci prehrani, vježbe dubokog disanja, meditacija i masaže. Ove brojke, prema direktorici NCCAM-a dr. Josephine Briggs, potvrđuju da su »tretmani komplementarne i alternativne medicine Amerikancima postali česta sastavnica u liječenju«.
Aromaterapija uključuje uporabu esencijalnih ulja (ekstrakata ili esencija) iz cvijeća, biljaka i drveća u pokušaju poboljšanja zdravlja i općeg stanja organizma. Ajurveda je alternativni medicinski pristup koji se prakticira primarno na indijskom potkontinentu tijekom 5.000 godina, uključuje dijetu i biljne lijekove te naglašava ulogu tijela, misli i duha u prevenciji i liječenju bolesti. Kiropraktika je alternativna metoda koja se usredotočuje na povezanost između građe tjelesnih struktura (primarno kralježnice) i njihove funkcije. Kiropraktičari primjenjuju manipulativnu terapiju kao integralnu metodu liječenja. Dijetalni dodaci prehrani definiraju se kao produkti koji se rabe u peroralnoj prehrani, a sadržavaju »dijetalni sastojak« koji ima svrhu nadopuniti ili poboljšati prehranu. Mogu sadržavati vitamine, minerale, biljne sastojke, aminokiseline, enzime, organska tkiva, metabolite i slično, te postoje u raznim oblicima, ekstraktima, koncentratima, tabletama, kapsulama, gelovima, tekućinama ili prašcima. Dijetalni se dodaci ne smatraju lijekovima, već hranom.


Terapeutski dodir

Elektromagnetna polja nalaze se oko svih električnih uređaja, a koriste se u alternativnom liječenju zbog vjerovanja da se stabilizacijom elektromagnetnih polja dolazi do zdravlja pojedinca.
Homeopatija je alternativna metoda koja polazi od pretpostavke da slično liječi slično, što drugim riječima znači da neka tvar u malim koncentracijama ili dozama liječi bolesti i simptome.
Masaža je alternativna metoda kojom terapeuti manipuliraju mišićima da bi poboljšali njihovu funkciju i omogućili opuštanje.
Naturopatija je integralna alternativna metoda kojom terapeut potencira prirodne obrambene i ljekovite snage u organizmu za prevenciju i liječenje bolesti te za poboljšanje zdravlja. Ona uključuje dijetalne mjere, masažu, vježbe, akupunkturu, manje kirurške zahvate i razne druge intervencije.
Osteopatija naglašava ulogu mišićno-koštanog sustava u razvoju bolesti. Postoji uvjerenje da svi tjelesni sustavi rade zajedno, te da poremećaj u jednome izaziva poremećaj u drugome sustavu. Terapeuti osteopati koriste se osteopatskom manipulacijom, ručnim tehnikama koje se primjenjuju na cijelo tijelo sa svrhom smanjenja boli, obnavljanja funkcije i poboljšanja zdravlja.
Qi gong je sastavni dio tradicionalne kineske medicine koji kombinira pokret, meditaciju i kontrolu disanja za poboljšanje protoka »qija« u tijelu. Qi je drevni izraz za vitalnu energiju. Poboljšanjem njegova protoka, vjeruje se, poboljšava se cirkulacija krvi i pojačava imunološki sustav. Reiki je japanska riječ i označuje univerzalnu životnu energiju. Temelji se na vjerovanju da kanaliziranje bolesnikove duhovne energije kroz terapeuta liječi bolesnikov duh, a povratkom duha u bolesnika liječi i njegovo tijelo. Terapeutski dodir izveden je iz drevne tehnike zvane »polaganje ruku«. Zasniva se na pretpostavci da je terapeutova ljekovita snaga ono što utječe na bolesnikov oporavak. Zdravlje je postignuto kada su tjelesne energije balansirane. Polaganjem ruku na bolesnika terapeut može otkriti disbalans, te ga otkloniti.
Autogeni trening sastoji se od niza jednostavnih mentalnih vježbi. U prvom obliku autogenog treninga, koji je i najvažniji, osoba se tijekom izvođenja vježbi nalazi na mirnom mjestu i u udobnom položaju, sjedi ili leži. U drugom obliku osoba izvodi vježbe za vrijeme neke druge aktivnosti, primjerice za vrijeme obavljanja svakodnevnih poslova, šetnje, vožnje automobilom. Drugi je oblik zapravo nadopuna prvog pa je njegova važnost veća u iskusnijeg vježbača. Postoji osnovna vježba koja se sastoji od sedam različitih rečenica koje se izgovaraju u sebi. Iako ima više varijacija tih rečenica, ovisno o iskustvu vježbača ili školi, zajednički elementi svih rečenica jesu riječi: mir, težina, toplina, disanje, srce, trbuh i čelo.


Hatha joga najpoznatija

Vizualizacija je metoda zamišljanja u kojoj bolesnik predočuje neku sliku te je oblikuje prema vlastitim potrebama. Ovisno o problemu koji se želi riješiti, sadržaj je zamišljene slike različit. Tako, primjerice, bolesnici na radioterapiji mogu zamišljati fotonski snop kao roj kuglica koji velikom brzinom pogađa stanice raka i ubija ih jer one nisu otporne na te pogotke, za razliku od normalnih stanica koje jesu. To je način na koji bolesnik stvara pozitivan stav prema zračenju i tijeku liječenja.
Meditacija je razmišljanje, udubljivanje u neku materiju, njezino duhovno razmatranje. Pojam meditacije može sadržavati duhovnu, religijsku dimenziju, jednako kao i svjetovnu. Do sada se ovaj pojam uglavnom vezao uz religijski aspekt, no danas se on sve više, kao i sama tehnika, rabi u svjetovnom smislu. Joga izvorno potječe iz hinduizma i budizma, a riječ je o općenitom nazivu za više spiritualnih disciplina kojima je svrha postizanje više svijesti osobe i njezino oslobađanje od patnji. Od više vrsta joge na Zapadu je najpoznatija hatha joga, koja se usredotočuje na tjelesne vježbe i po tome je prepoznatljiva. U medicini se pod pojmom joge misli upravo na taj tip.
Biofeedback/biološka povratna snaga nije zasebna metoda, nego služi kao nadopuna prethodno navedenim. Za vrijeme izvođenja neke od postojećih tehnika elektronički uređaj registrira i vizualno ili zvučno prikazuje aktivnost neke od bioloških funkcija organizma (primjerice puls, EEG, tjelesnu temperaturu, električni otpor kože). Bolesnik na taj način istodobno s izvođenjem vježbe vidi ili čuje rezultate, što ga dodatno motivira za nastavak vježbi i postizanje boljih rezultata. Biofeedback provodi se uz stručan nadzor.


--------------

lp, boro

http://www.novilist.hr/
http://budan.blog.hr/


- 08:08 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< svibanj, 2012 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (4)
Siječanj 2016 (8)
Prosinac 2015 (11)
Studeni 2015 (10)
Listopad 2015 (20)
Rujan 2015 (18)
Kolovoz 2015 (17)
Srpanj 2015 (24)
Lipanj 2015 (25)
Svibanj 2015 (25)
Travanj 2015 (25)
Ožujak 2015 (26)
Veljača 2015 (20)
Siječanj 2015 (27)
Prosinac 2014 (29)
Studeni 2014 (25)
Listopad 2014 (28)
Rujan 2014 (21)
Kolovoz 2014 (26)
Srpanj 2014 (28)
Lipanj 2014 (23)
Svibanj 2014 (26)
Travanj 2014 (26)
Ožujak 2014 (26)
Veljača 2014 (23)
Siječanj 2014 (25)
Prosinac 2013 (26)
Studeni 2013 (26)
Listopad 2013 (26)
Rujan 2013 (29)
Kolovoz 2013 (25)
Srpanj 2013 (17)
Lipanj 2013 (22)
Svibanj 2013 (28)
Travanj 2013 (26)
Ožujak 2013 (27)
Veljača 2013 (27)
Siječanj 2013 (26)
Prosinac 2012 (21)
Studeni 2012 (27)
Listopad 2012 (28)
Rujan 2012 (27)
Kolovoz 2012 (23)
Srpanj 2012 (15)
Lipanj 2012 (22)
Svibanj 2012 (24)
Travanj 2012 (24)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Uvodna poruka:

Poštovani Blogeri!

Objavljeni postovi:

Hvala svim znanim prijateljima i neznanim posjetiocima na komentarima na mom blogu!