Vegetarijanac ili mesojed?
VEGETARIJANAC ILI MESOJED? Dilema suvremenog homo-sapiensa Zdrava prehrana - izraz je kojeg u posljednjem desetljeću sve više pronalazimo u dnevnom i tjednom tisku, o njemu slušamo na radiju i TV-u, razgovaramo na poslu i u tramvaju. Višak kilograma, probavne smetnje i razne bolesti problemi su koji nas tjeraju da i sami više razmišljamo o svojoj svakodnevnoj prehrani, pojmu kojem do sada nismo pridavali neki poseban značaj. Unosimo li dovoljno kalorija, vitamina i proteina u svoj organizam, koliko smo do ovog trenutka konzumirali mliječnih proizvoda, koliko voća i povrća i u kojem omjeru? U ovome članku detaljnije raspravljamo o ovoj temi a k tome prenosimo i podatke preuzete iz New York Times-a (podaci su otprije nekoliko godina, no još uvijek su relevantni u određivanju dolje spomenutih parametara) ukoliko imate dilemu o tome kojoj vrsti prehrane se prikloniti. Nadamo se kako će vam ovi podaci Američke zdravstvene organizacije pomoći u razumijevanju ozbiljnosti problema o kojima se govori kroz dolje spomenutih 9 argumenata. Podaci se odnose samo na SAD. Pokušajte barem iz radoznalosti otprilike izračunati podatke koji bi se mogli odnositi i na ostale zemlje svijeta te ih zajedno pribrojiti navedenim postocima i brojkama. Možda će vam se to samo učiniti kao običnom zabavom, no, ukoliko ste još uvijek ostali ravnodušni i hladni na dobivene rezultate, pokušajte ih još jednom zbrojiti i dublje analizirati. ARGUMENT br. 1 – Svjetska glad • Broj ljudi koji će ove godine umrijeti od izgladnjelosti: 60 000 000 • Broj ljudi koji bi mogli biti adekvatno prehranjeni sačuvanim žitaricama kada bi Amerikanci smanjili konzumiranje mesa za 10%: 60 000 000 • Broj stanovnika u SAD-u: 300 000 000 • Broj ljudi koji bi mogli biti prehranjeni žitaricama i sojinim zrnom koje danas konzumira američka stoka: 1 300 000 000 • Postotak kukuruza uzgojenog u SAD-u namijenjenog prehrani ljudi: 20% • Postotak kukuruza uzgojenog u SAD-u namijenjenog prehrani stoke: 80% • Postotak zobi uzgojene u SAD-u namijenjene prehrani stoke: 95% • Postotak proteina koji se gube pri kruženju žitarica kroz stoku (probavom): 99% • Koliko često jedno dijete umre od gladi: Svake 2 sekunde • Količina krumpira koja bi se mogla uzgojiti na hektaru tla: cca. 20 000 kg • Količina stoke uzgojene na hektaru tla: cca. 165 kg • Postotak američke obradive zemlje namijenjene proizvodnji mesa: 56% • Količina žitarica i soje potrebna za proizvodnju kilograma mesa: cca. 16 kg ARGUMENT br. 2 – Zaštita okoliša • Razlog globalnog zagrijavanja: Učinak staklenika • Glavni razlog učinka staklenika: Ispuštanje ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva • Količina fosilnog goriva koja je potrebna za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina: 50 puta više nego za vegetarijansku prehranu • Postotak površinskog sloja tla izgubljenog u SAD-u do danas: 75% • Gubitak površinskog sloja tla u SAD-u usko povezan s uzgojem stoke: 85% • Broj hektara američke šume posjećene radi uzgoja usjeva za proizvodnju mesa: cca. 130 000 000 • Količina mesa koju SAD godišnje uvozi iz Kostarike, El Salvadora, Guatemale, Hondurasa i Paname: cca. 100 000 000 kilograma • Količina mesa po stanovniku koja se konzumira u gore navedenim zemljama: Manje nego što prosječno konzumira kućna mačka u SAD-u • Površina tropske prašume “pojedena“ svakim hamburgerom: cca. 20 cm2 • Broj životinjskih vrsta istrebljenih uništavanjem tropskih šuma radi ispaše stoke i ostalih potreba: 1000 na godinu ARGUMENT br. 3 – Rak • Vjerojatnost pojave raka dojke kod žena koje jedu meso 4 puta na tjedan je 4 puta veća nego kod žena koje ne jedu meso. • Vjerojatnost pojave raka dojke kod žena koje svakodnevno jedu jaja je 3 puta veća nego kod žena koje ne jedu jaja. • Vjerojatnost pojave smrtonosnog raka jajnika kod žena koje jedu jaja 3 ili više puta tjedno 3 puta je veća nego kod žena koje to nikada ne čine. • Vjerojatnost pojave raka prostate kod muškaraca koji svakodnevno jedu meso 3,6 puta je veća nego kod onih koji to vrlo rijetko čine, ili to uopće ne čine. ARGUMENT br. 4 – Prirodni izvori • Više od polovice vode u SAD-u korištene u bilo koje svrhe troši se na uzgoj stoke za klanje • Količina vode potrebna za uzgoj prosječnog junca: Dovoljno da se potopi jedan osrednje veliki brod • Količina vode potrebna da se proizvede pola kilograma pšenice: cca. 100 litara • Količina vode potrebna za proizvodnju pola kilograma mesa : cca. 10 000 litara • Cijena običnog hamburgera iznosila bi cca. 70$ po kilogramu kada novac američkih poreznih obveznika ne bi nadoknađivao dio troškova • Pola kilograma proteina iz goveđeg odreska koštalo bi cca. 89$ kada voda ne bi bila subvencionirana • Poznate zalihe nafte trajale bi još 13 godina kada bi svaki čovjek bio mesojed. Iste bi trajale još 260 godina kada bi ljudi prestali jesti meso • SAD dnevno uvoze 6 800 000 bačava nafte • Postotak fosilnog goriva vraćenog kao energija iz hrane putem najučinkovitijeg procesa proizvodnje mesa: 34,5% • Postotak vraćene energije iz najneučinkovitije biljne hrane: 32,8% • Postotak sirovina potrošenih u SAD-u da bi se održalo jedenje mesa: 33% ARGUMENT br. 5 – Kolesterol • Broj američkih medicinskih škola: 125 • Broj škola koje trebaju tečaj iz prehrane: 30 • Trajanje obuke o prehrani koju usvoji prosječni američki liječnik tijekom četvorogodišnjeg školovanja: 25 sati • Najčešći uzrok smrti u SAD-u: Srčani udar • Koliko često srčani udari ubijaju u SAD-u: Svakih 45 sekundi • Vjerojatnost da će prosječni Amerikanac umrijeti od srčanog udara: 50% • Ista ta vjerojatnost, ali za čovjeka koji izbjegava meso: 15% • Mesna industrija tvrdi da se ne bi trebali brinuti oko količine kolesterola u vašoj krvi ako je normalna. Vjerojatnost da ćete umrijeti od suženih arterija ako vam je količina kolesterola u krvi “normalna” iznosi 50% ARGUMENT br. 6 – Antibiotici • Postotak antibiotika kojima se hrani američka stoka: 55% • Postotak infekcija otpornih na penicilin 1960. godine: 13% • Postotak infekcija otpornih na penicilin 1988. godine: 91% • Odgovor Europske ekonomske zajednice na rutinsko davanje antibiotika stoci: Zabranjeno! • Odgovor na isto pitanje Američke mesne i farmaceutske industrije: Potpuna podrška! ARGUMENT br. 7 – Pesticidi • Postotak ostataka pesticida u američkoj vegetarijanskoj hrani: 1% • Postotak ostataka pesticida u američkoj prehrani baziranoj na voću: 4% • Postotak ostataka pesticida u američkoj mesnoj prehrani: 55% • Postotak zagađenosti mlijeka pesticidima majki dojilja koje jedu meso 35 puta je veći nego u onih koje ne jedu meso • USDA tvrdi da meso prolazi inspekciju. Manje od 0,00004% ubijenih životinja prođe testiranje na ostatke otrovnih kemikalija uključujući dioxin i DDT ARGUMENT br. 8 – Etika • Broj životinja ubijenih zbog mesa po satu u SAD-u: 500 000 • Zanimanje s najvećim prometom u SAD-u: Radnik u klaonici • Zanimanje s najviše povreda na poslu u SAD-u: Radnik u klaonici • Trošak za uspavljivanje životinja prije klanja s pištoljem za uspavljivanje: 1 cent (oko 0,06 kn) • Razlog zbog kojeg mesna industrija ne koristi takve pištolje: “Odviše skupo!” (”Captive bolt pistol“) ARGUMENT br. 9 – Preživljavanje • Atletičar koji je više od dva puta pobijedio na poznatom “Iron Man Thriatlon” natjecanju (Maraton željeznog čovjeka) bio je Dave Scott a pobijedio je 6 puta. Dave Scott je vegetarijanac • Najveći mesojed koji je ikada živio: Tyrannosaurus Rex • Posljednji put Tyrannosaurus Rex viđen je 100 000 000 god.pr.Kr. --------------- |
< | siječanj, 2011 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv