Piše iz Beograda miljenko Jergović, zagrebački novinar
Subject: FW: Zagrebacko vidjenje
------------------------------------------ Pise:Iz Beograda Miljenko Jergovic, zagrebacki novinar Za putnika koji u Beograd stize cestom sa zapada to je danas, u svejedno koje doba dana, grad kojem je skoro nemoguce prici zbog nezamislivih prometnih guzvi. Kako ne postoji zaobilaznica, nikad nije sagradjena, bez obzira na religijsko vjerovanje nasih starih kako Hrvatska radi a Beograd se gradi, tako se prema centru grada krecu i oni koji ce nastaviti put prema unutrasnjosti Srbije, da bi se promet razdvojio tek kod Hercegovacke petlje, prakticno na popisaj puta od Terazija. U svakom slucaju, putnik ima dovoljno vremena da osmotri arhitekturu novobeogradskih blokova, sagradenih uglavnom u sezdesetima, u vrijeme jugoslavenskoga privrednog cuda, sivih i nakaznih, bez imalo zelenila, i tu shvaca kakve je, zapravo, Zagreb imao srece sto je u toj stvari kasnio za prijestolnicom, pa je Novi Zagreb izrastao s vise urbanisticke mjere, a manje vjere u socijalisticki progres. Nigdje beton nije tako siv kao u bivsim socijalistickim metropolama. Osim sto se neshvatljivo umnozio, vozni park Beogradana se u posljednjih godinu-dvije obnovio i usminkao. Sve je vise povoljnih kredita, kupuje se na lizing, a ljudima je vaznije kupiti auto nego se kruha najesti. A onda se svi, bez izuzetka, cude tom fenomenu i govore kako tako nije nigdje na svijetu, osim, naravno, u Hrvatskoj. Ocito su Srbi i Hrvati postali utjehom jedni drugima, iako kad stignes u Beograd i malo popricas s ljudima, brzo shvatis kako tu vjeruju da je tamo sve bolje, ljepse i bogatije, a da su Hrvati neki pametniji i sposobniji judi. Opcenito, nitko o Hrvatima danas nema tako visoko misljenje kao Srbi. Kada dodes u centar grada, pred bivsu Skupstinu Jugoslavije, koju si cijelo djetinjstvo gledao na televizijskoj razglednici Beograda, ili na Terazije, pred tobom se ukaze neka drukcija slika grada. Knez Mihailova je renovirana, a broj knjizara u toj ulici i oko nje skoro da je veci od broja knjizara u cijeloj Hrvatskoj. Mnoge od njih rade do deset navecer, a neke su otvorene nedjeljom i praznikom. U njima ima ljudi, iako je tek zavrsio Beogradski sajam knjiga, najveci i po svemu neusporedivi sajam u ovome dijelu svijeta, koji je prema grubim procjenama u sedam dana posjetilo oko 150 tisuca ljudi. Placale su se ulaznice koje uopce nisu bile tako jeftine. Prevedeno u nase novce, oko dvadeset kuna, a posto su place u Srbiji barem dvostruko nize nego u Hrvatskoj, taj iznos realno je bio i veci. Na sajmu se kupovalo sve i svasta, sa dzambo plakata na prilazima izlozbenim halama smjeskale su se lokalne knjizevne zvijezde, ali najveca zvijezda sajma bila je Che Guevarina kci, koja je predstavljala i potpisivala knjigu sjecanja svoje majke Aleide March de la Torre, koja je u izdanju Geopoetike prije objavljena u Srbiji, nego u spanjolskome originalu. Nekoliko desetaka metara dalje, na standu Vecernjih novosti, svoje je memoare potpisivao Vuk Draskovic. Prva naklada od 50 tisuca primjeraka vec je rasprodana, knjiga je po mnogo cemu zanimljiva, a najvise po tome sto je Draskovic definitivno jedini politicar s ovih prostora koji se kaje i javno priznaje da je u necemu grijesio. Priznanje objavljeno u "Meti" nije iskupljujuce, niti ce njime Savle postati Pavle, ali jest zanimljivo. Umberto Eco nije stigao u Beograd u golemoj i vrlo uglednoj talijanskoj delegaciji pisaca i izdavaca, ali njegova nova knjiga, "Istorija ruznoce", jest. Izdavac Plato objavio ju je rekordno brzo nakon talijanskoga izdanja. Na knjizi je radilo sedam prevoditelja i cak pet redaktora, tako da je greske gotovo nemoguce pronaci. Ovakav izdavacki pothvat kod privatnih izdavaca u Hrvatskoj nije moguc. Medu ono sto u Hrvatskoj nije moguce spada i to da su najugledniji srbijanski listovi Politika i Danas svakodnevno objavljivali specijalne kulturne dodatke koji su se bavili dogadanjima na sajmu, a na reklamnim standovima kod ulaza u hale svim posjetiteljima besplatno su dijelili primjerke današnjih novina. Pritom, ti kulturni dodaci nisu bili ni reklamni prospekti, niti trivijalni cvrkut i blebet iz Pola ure kulture, nego su bili ozbiljno ispisani i u njih je utrošena otprilike ona urednicka i novinarska energija kakva se u nas ulozi u, recimo, Svjetsko prvenstvo u nogometu. Vise se u tih sedam dana u beogradskim novinama pisalo o knjigama, nego sto se u Hrvatskoj napise za godinu dana. Ali pustimo knjige i knjizare, trebalo bi nesto i pojesti. U Beogradu postoji ponesto razlicita kultura prehrane po restoranima, krcmama, mehanama i rostiljarnicama, nego u Zagrebu. Osnovna razlika sastoji se u tome da se tamo i obican svijet, koji bas i nije pri parama, rado i cesto hrani na javnom mjestu. Ono sto je u Zagrebu dzank fud, trovacnica za radnicku klasu, ucenike i studente, to su u Beogradu genijalne male zalogajnice, ne vece od novinskoga kioska, pred kojima se cesto za nikakve novce bolje jede nego po zagrebackim novinskim gastro rubrikama. Ocuvana je i tradicija krcmi u kojima se moze samo piti, ali kad ogladnis, jest ces kao gospodin, a zadnjih godina sve se vise otvaraju i restorani s tradicionalnom beogradskom i srbijanskom kuhinjom, sto je nastala na vazda inspirativnom knjzževnom i gastronomskom razmedu Istoka i Zapada, koje rada poguzluke svake vrste. Jedno od takvih mjesta je restoran Daca, na Karaburmi, u ulici Patrisa Lumumbe, u kvartu koji jos uvijek izgleda poput predgrada u filmovima jugoslavenskoga Crnog vala. E, tu se piju najbolje rakije od marelice,dunje, suhe sljive, maline... i jede se kojesta od onoga sto je dio te neke velicanstvene srbijanske i beogradske gastronomske tradicije, koja se posve nepravedno obicno svodila na pricu o rostilju, pasulju prebrancu, kavurmi, sarmi i kojekakvim varijacijama carigradskih izvornika. Daca vec godinama inzistira na izvornijim i gradanskijim jelima, ciji su se pojedini recepti mogli naci u Politikinoj Velikoj kuvarici, golemoj knjizurini objavljenoj jos pocetkom tridesetih, ali vecine recepata nije bilo ni tamo nego su izranjali iz arheologije sacuvanih kuhinjskih bilježnica necijih baka i prabaka. Ali kako ovaj putnik nema narocitog istrazivackog dara, još na putu prema Beogradu razmislja samo o Dacinim telecim odrescima na zaru u umaku od suhih sljiva, pa ih uvijek i narucuje. Potpuno drukciji dojam ostavlja Dorian Gray, restoran na uglu ulica Kralja Petra i Strahinjica bana, na sminkerskom korzu koji zlobno nazivaju Silikonska dolina. Recimo kako je Dorian Gray francuski restoran, iako nije, i recimo da ima slicnosti sa zagrebackim Marcellinom, iako ni to nije tocno. Konobari imaju drzanje kao da su nesvrseni studenti dramaturgije, vinska karta je kao stvorena za goste koji se vole prenemagati znanjima iz vinogradarske geografije, a gosti za divno cudo izgledaju sasvim pristojno za lokalne sminkere i bogatase. Vjerojatno bi nam i njihova zagrebacka subraca jednako izgledala kada ih ne bismo prepoznavali. Jedino po cemu se, recimo, zna da Dorian Gray nije u Zagrebu, to su cijene - barem trostruko nize nego u Marcellinu, te preglasna i grozna muzika, nekakvi lazni Andaluzani, na tragu Gipsy Kings. A kako se jede? Pa, onako kako je i red da se jede na takvom mjestu, dakle jako dobro, zapravo genijalno, ali naravno i silno pretenciozno. Ono sto je, medutim, nezaboravno i po cemu je Dorian Gray neusporediv jest cokoladni kolac Oscar Wilde. I na kraju, s tovarom knjiga i lakom depresijom koja nas prati pred povratak kuci, vrijedi jos obici i zelenu trznicu. Ipak su to mjesta po kojima se prepoznaju gradovi i na kojima im mozemo iskazati svoje najvece postovanje. Ako ste se vrzmali po Knez Mihailovoj i Terazijama, najblizi vam je Zeleni venac, drevna pijaca pri dnu Prizrenske ulice. Vecine onoga sto cete tu naci ima i u Zagrebu, a vecina je i istoga, spanjolskog, makedonskog ili grckog podrijetla, ali je vrijedilo doci zbog onoga cega u Zagrebu vise nema: prave aleve paprike, slatke i ljute, susene svinjske i govedske pecenice, uzickog i zlatiborskog kajmaka, te kao vrhunac - sjenickog sira. I tako, dok kupujes, obracajuci se na svome jeziku starcu sa sajkacom, dozivis i to da ti on na kraju kaze da opet dodjes, on je tu svake subote i nedjelje. Uhvati te tada neka nepodnosljiva tuga, zbog onoga sto ti znas, a on ne zna, niti ga je briga, jer on u Beograd dolazi iz srca Srbije, sto je dovoljno daleko da mu bude sasvim normalno da misli kako i ti, s takvim svojim zapadnim govorom, zivis u tom gradu. Ta tuga, naravno, nije politicka, kao sto to sftovi i hulje misle, nego je tuga za hranom i knjigama. Ali puno je dublja i trajnija od svake politicke tuge i nostalgije. |
< | svibanj, 2008 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv