četvrtak, 01.09.2011.
Homemade pekmez
Kako nam je u vinogradu ostalo mnogo bresaka koje bi ubrzo propale, prolistala sam malo recepte i odlučila krenut u avanturu pravljenja pekmeza.
Vaga se zaustavila na osmom kilogramu...
Uslijedilo je dugotrajno guljenje, čišćenje i rezanje na komade...
Usitnjavanje na mašinici za meso...
Sat vremena neprestanog miješanja na blagoj vatri, uz dodatak četiri želina, nešto manje od dva kilograma šećera i soka četiriju iscijeđenih limuna...
Nakon zagrijavanja staklenki u toploj pećnici, uslijedilo je punjenje, stavljanje u pećnicu dvadesetak minuta da se ulovi korica te zatvaranje celofanom umočenim u rum, rakiju ili neki alkohol.
Vruće staklenke omotala sam dekom i ostavila tako da se postupno hlade do sljedećeg dana. Pekmez je isproban, dobio pohvale, a dragi je došao do pametnog zaključka da se sada mogu slobodno i udat...
- 21:34 -
Komentari (15) - Isprintaj - #