Bottom seeking Top

26.03.2005., subota

Usvajanje djece

Držeći kćeri blizanke, Elizabeth i Sophiu, Eric Etherington (lijevo) i Doug Okun razmjenjuju ženidbene zavjete u gradskoj vijećnici San Francisca dan poslije Valentinova 2004.
Prošle godine sam gledao Sanjinu emisiju o homoseksualnosti "Je li gay OK?". Zapamtio sam što je Dorino rekao u vezi usvajanja djece: to ne bi napravio jer bi u našem sadašnjem društvu njegova usvojena djeca imala velikih problema. Žalosno ali istinito.

Primijetio sam dosta postova i komentara u zadnje vrijeme na temu usvajanja djece. Jedan bloger kaže: homoseksualcima treba dati sva prava osim usvajanja djece. Ovo pitanje je očito prilično osjetljivo, čak i za one koji inače podržavaju naše napore za ravnopravnost. Uostalom, ima i nas samih koji mislimo da to ne bi bila dobra ideja, i to ne samo zato što bi djeca imala problema zbog netolerantnog društva. Mnogi još misle da za djecu ne bi bilo dobro da ih odgajaju dva istospolna roditelja (moj prijatelj Sid), iako sva istraživanja koja su analizirala ovakve obiteljske zajednice pokazuju suprotno: nema nikakve razlike između ove djece i djece iz heteroseksualnih obitelji. Morali bi konačno bar mi sami shvatiti da je na kraju krajeva djeci bitna ljubav i briga roditelja, a ne roditeljska seksualna orijentacija. Činjenica je da postoji mnogo homoseksualnih obitelji koje pružaju djeci kvalitetnije uvjete za odrastanje od mnogih heteroseksualnih. A što da kažemo o tolikim obiteljima sa samo jednim roditeljem?

Na stranu znanstvene činjenice, društvo je još jako netrpeljivo prema homoseksualcima općenito, a pogotovo prema usvajanju djece. U jednoj Hrvatskoj gdje je i heteroseksualnim obiteljima iznimno teško usvojiti djecu, nezamislivo je tako nešto dozvoliti homoseksualcima. Ali glavno je da se o tome priča i vrijeme će donijeti promjene.

Zanimljivo je da u mom gradu postoji privatna škola za djecu homoseksualnih roditelja, za one obitelji koje žele u takvom okruženju školovati svoju djecu. Ideja mi se baš ne sviđa, ne vidim razloga zašto separirati djecu u odvojene škole, osim u slučajevima da imaju problema. Svejedno, drago mi je da postoji ova ustanova u koju ću, ne daj bože, moći skloniti svoju djecu ako budu imali ikakvih problema. Ne mislim da će ikad do toga doći, ali dobro je imati tu opciju za svaki slučaj.

I na kraju, moram citirati kolegu koji je problem usvajanja djece izvanredno dobro sažeo i opisao: "A zašto se nama ne bi trebalo dopustiti usvajanje djece? Samo zato što smo homoseksualci? Kakav ti je to argument da će se svi rugati našoj djeci? Ako je tako, onda bi trebalo zabraniti i roditeljima crncima, nezaposlenima u nekoj poznatoj firmi, fizički neprivlačnim roditeljima, glupim roditeljima… da imaju djecu jer će se i njihovoj djeci rugati zbog toga kakvi su i šta rade. A tko se ruga? Zaostale osobe poput [homofobičnog blogera]!! Djecu je dopušteno imati u heteroseksualnim obiteljima, ma kakve one bile. Ne smeta ako je otac alkoholičar koji tuče ženu i djecu, ne smeta ni ako muž vara ženu, pa svaki drugi dan visi kod prostitutke donoseći kući raznorazne bolesti, ne smeta ni to što roditelji zlostavljaju djecu, itd. Ali smeta ako mi želimo djecu. Jer, ipak, mi smo homoseksualci!!"

Na slici gore: Držeći kćeri blizanke, Elizabeth i Sophiu, Eric Etherington (lijevo) i Doug Okun razmjenjuju ženidbene zavjete u gradskoj vijećnici San Francisca dan poslije Valentinova 2004.
- 10:04 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Links


Free Website Counters
since Feb 18, 2005