Svatko tko se našao na ovome blogu i vraca se na njega s vremenom ce trebati procitati postove koji se nalaze na ovome linku

Ponovni početak! 4. puta

srijeda, 31.05.2006.

Kninski anderground od 1981 - 1995 ( part I )

Da, dobro ste pročitali. Govorim o Kninskoj sceni. Za one koji ne znaju Knin je imao a još uvijek i ima jednu od kvalitetnijih urbanih scena u Hrvatskoj.

Kako sam ja došao do toga da pišem o Kninskoj sceni. Pa eto pod raznim okolnostima ja sam u Kninu postao netko za koga se misli da se kuži u glazbu i urbanističku scenu. Pa ajd ako je tako neka tako i bude. No ipak sam Kninsku scenu upoznao tek prije nekih par mjeseci kada sam slučajno pokrenuo temu o starim kninskim bendovima. Normalno tema je pokrenuta u Caffe Baru A3. Pokrenuta je kada je došao Jelas amerikanac na kratki posjet iz Chicaga. Ustvari cijela ta prica sa Jelasovim kratkim posjetom kasnije je ispala apsurdna jer je Jelas ostao 5 mjeseci ovdje u Kninu. A čovjeka svladala nostalgija pa nije mogao otići. Čak je u ima starih vremena nastupio sa Kninskim bendom VŠO (Višekuće Šimića Ograda) U Dubrovačkome klubu mladih Orlando gdje je imao jedan od najboljih performansa te cijele većeri, pa čak i jedan od najboljih koncerata svoga života kako je rekao po povratku u Knin. Priča je krenula kako postoje i drugi stari bendovi osim Džepa. Jako sam se iznenadio kada sam došao u posjed nekih od radova tih bendova. Do tada smo mogli čuti samo Todor Todora i Džep. Odmah sam počeo voljeti tu kulturu i sve što se je u Kninu nekada događalo. Sada smo svi mi kninjani ovijeni velom socijalnih slučajeva i socijealne nemoči koja je u stvarnosti preuveličana. Niti smo išta bolji niti išta gori od svih drugih hrvatskih gradova. No to je ipak tema o kojoj ću prićati drugi puta. Pa evo da i napišem nešto o svim tim bendovima koje je Knin izrodio.


Sav sljedeće navedeni sadržaj imate na linku

Kratak pregled bendova koji su radili vlastite stvari.

JA

Preteca Krcme kod Djure Seljaka. Postojali 1981. godine. Svirali pjesme koje je napisao Damir Vujcic i Goran Knezevic, dakle, vlastiti autorski rad.

Postava: Damir Vujcic-gitara, glas, Goran Knezevic-gitara,glas, Aljosa Petojevic-bas, Nikica Kukolj-bubnjevi.

KRČMA KOD DJURE SELJAKA


KKDjS je jedan od prvih kninskih bendova koji je radio vlastite stvari i prvi bend koji je probio okvire lokalne scene. Bili su izuzetno kvalitetan i progresivan bend, kninski odgovor na Novi val. Slušani u Zagrebu i Splitu gdje su u to vrijeme uživali "kultni" status. Izašla recenzija demo snimka u "Poletu" i interview na Radio Splitu.

Interesantno, tada je recenzija KKDJS bila puno bolje ocjenjena od recenzije Plavog orkestra. KKDjS su postojali od 1982- 1985. godine. Kasnije je Truba svirao u splitskim Djavolima. Sto kaze frontmen Gogi, pravi ljudi, u pravo vrijeme, ali na pogresnom mjestu. Interesantno, u KKDjS je u pocetku svirao i Lenko.

Postava: Goran Knezevic, glas i gitara/Aco Bjedov Cimbre- bas/Igor Kmetic "Truba"- saksofon/Nikita Opacic- bubnjevi

TODOR TODOR

Po mnogima, Todor Todor je najkvalitetniji gradski bend svih vremena. Na žalost, kao i KKDjS, ne shvaćeni dovoljno... Jebi ga, usud provincije. Po legendi, ime benda je predstavljalo parodiju na tada aktualne Duran Duran. Kao, London ima njih i Simona Le Bona, a Knin Todor Todor i Dadu Došena... Bend je postojao tek nekoliko godina. Ali, dovoljno za legendu.

Pjesmu Luda, jedan od njihovih najvecih aranzerskih poduhvata kasnije svirali i Sifra Blagoje, a nova postava Dzepa je uvrstila na svoj jedini objavljeni album Novi dani... Na istom albumu Džepa, našli su se jos i Starac i Heroji. Ova verzija Heroja je upravo sa pomenutog albuma...

Postava benda: Dalibor Došen- vokal/ Aleksandar Bjedov Čimbre- gitara/Misko Rimac- gitara/Boban Grcić- bas/ Nikita Opačić - bubnjevi

DŽEP



Krajem osamdesetih u gradu je vladala velika fama oko toga, ko je bolji, Machine Gun ili Dzep. Jer, nakon Todor Todora ova dva benda su bila svjeze potrebna krv koja ce ispricati gradsku pricu van nase male uspavane doline. Grupi Dzep to je poslo za rukom zahvaljujuci kvalitetu, ali i upornosti tekstopisca i idejnog vode grupe Srdjana Coke da isfura citavu pricu.

Trud i talenat su se na kraju isplatili- usljedila je serija recenzija po eminentnim ex YU muzickim casopisima, pa gostovanja na Radio Zagrebu i nastup na tada kultnoj emisiji za neafirmirane bendove, Demo X, te cesta emitovanja na Radio Kninu, Omladinskom Radio Sarajevu, a Radiju 202 iz Beograda Dzep je dugo boravio na Demo Top listi. Bend je u tom periodu po rijecima poznatog rok kriticara Baneta Loknera iz Beograda, svirao "cvrsti power pop".

A ime benda najbolje je opisao Srdjan: "I kad su nam dzepovi bili prazni, uvijek su bili puni. Bili su puni rokenrola". Ma sta god to da znacilo. Inace, mnogi su ime ovog benda krstili i sa "Dzep" Tih godina, mladi i zaneseni, predstavljali su i najromanticniji kninski bend. Harizmaticni frontmen Marko Anic Mare, predstavljao je smrt za tinejdzerke. Ova postava grupe Dzep postojala je od 1988 do 1991. godine. I bila je na korak od slave. Ali...(po fudbalski: stativa!)

Tadasnja postava: Marko Anic- Mare, vokal, gitara/ Goran Kukic, bas/Ozren Cimbur- klavijature/Jug Ramljak- bubnjevi/ Srdjan Coko- tekstopisac




A onda je prica dobila svoj nastavak. Srdjan Coko, Dusko Pasic i Jug Ramljak, preostali clanovi originalne postave, nakon tri godine pauze prouzrokovane ratom, pocetkom 1994. godine ponovo ozivljavaju grupu, u potpuno novoj postavi, sa potpuno novim i cvrscim muzickim izrazom. Prakticki, Dzep je bio jedini bend koji je u to, za rokenrol suludo vrijeme imao siri odjek u javnosti, a da nije svirao "patriotski" rok. Za sta je trebalo imati muda, u svakom slucaju...

Pjesma "Gledas me" je sa posthumno izdatog albuma "Novi dani", objavljenog za LVO Records iz Beograda, 1996. godine. Spot za istu pjesmu se vrtio i na TV Politici, thanx to Pukiju (www.kninskirjecnik.com) koji je tada progurao "kninsku stvar" malo sire u javnost. Nova postava Dzepa mogla se jos nazvati i nova varijanta Todor Todora (Dado i Cimbre, udarni mehanizam benda, plus ozivljene tri njihove najznacajnije pjesme Luda, Heroji i Starac)

Album "Novi dani" grupe Dzep zapravo, predstavlja i prvi i jedini kninski "tribute" album (stare stvari prijeratnog Dzepa u novom ruhu, nove stvari nove postave i obrade Todor Todora.

Posljednja postava: Dalibor Dosen- vokal/ Aleksandar Bjedov Cimbre- gitara/Branko Radan- gitara/Dejan Vidovic- bas/Jug Ramljak- bubnjevi

MACHINE GUN

Kasetno izdanje "Put za Nakovo" grupe Machine Gun je inace, prvi rokenrol album ikad objavljen u Kninu. Beskompromisna, prljava razbijacina od svirke, sa sjajnom ulicnom lirikom. Prava urbana ploca. Machine Gun su postojali od 1988. do 1991. godine. Iza sebe su digli prasinu koja se jos i dan danas osjeca kod prezivjelih frikova aktivnih na sceni toga doba. Zdenko Franjic, vlasnik pomenute etikete, nedavno je "Put za Nakovo" reizdao i na CD u..

Machine Gun su imali i jos jedno kasetno izdanje sa obradama standarda iz sezdesetih, takoder objavljeno za etiketu "Slusaj najglasnije". Zajedno sa Majkama, svirali nekoliko puta u Zagrebu i u beogradskoj "Akademiji". Magazin "Ritam" iz Beograda je u kasnijoj rekapitualciji garaznog zvuka ex YU, "Put za Nakovo" uvrstio medu dvadeset najznacajnijih rokenrol izdanja svih vremena...

Pjesme sa tog izdanja Osjeti noc, Trazim te i Dva dana uvrstene su i na kultnu kompilaciju "Bombardiranje New Yorka" iz 89. godine, nakon Paket aranzmana, jednu od najvaznijih kompilacija ex Yu rokenrola. Machine Gun su bend koji se i dan danas rado slusa. Kako je Baja Bosanac jednom prilikom objasnio, ime benda je inspirisano Hendrixovom pjesmom "Machine Gun".

Postava: Aleksandar Ardalic Lenko- gitara i vokal/ Goran Simic alias Baja Bosanac- bas/Srecko Kmetic- bubnjevi

Neke od pjesama ovih ali i drugih starijih te novijih Kninskih bendova možete skinuti na Huknetu . Ovo je samo prvi dio od III koliko ih planiram napisati ili copypasteati.

- 18:02 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>