Image Hosted by ImageShack.us

< siječanj, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Blog o nogometnom klubu iz Virovitice i navijačkoj skupini Lude Babe.

managed fund
managed fund Counter
posjetitelja

e-mail adresa:
luda.baba@yahoo.com

Sljedeće utakmice

Finale županijskog rukometnog kupa:
Rk Viro Virovitica
- Rk Slatina
Dvorana tehničke škole
10.12.2009 u 19 sati

Tablica 2. HRL sjever

11. kolo:
1. Brod Konstruktor...20
2. Spaćva...................15
3. Vidovec..................13
4. Trnovec..................13
5. Viro Virovitica.....12
6. Petrijevci.(-1).........12
7. AG Dinas...............10
8. KTC Križevci.........10
9. Koprivnica...............9
10. Požega................8
11. Borovo.(-1)..........8
12. NEXE 2...............0

Arhiva

25.01.2007., četvrtak

Lude Babe na malom nogometu...

Otvorena je mogućnosti transfera Ludih Baba na mali nogomet. Naravno, to ne znači da prestajemo navijati za Borac odnosno Nk Viroviticu, nego samo razmišljamo kako bi mogli uz postojeće pridružiti još i navijanje za MNK Virovitica (Malonogometni klub Virovitica). Naravno, nema sumnje tko je na prvom mjestu.

Jednom smo već bili otišli na utakmicu MNK Virovitice, kada nismo htjeli otići na feštu koju je pripremio predsjednik Nk Virovitice Renato Romić povodom završetka jesenskog dijela sezone. Šona nas je tada pozvao na mali nogomet u dvoranu škole Ivane Brlić Mažuranić gdje je MNK Virovitica igrala protiv momčadi Puni Krug iz Požege. Bilo je to nakon utakmice u Dugom Selu Lukačkom 12.11.2006.. Navijali smo malo za MNK Viroviticu u dvorani, premda smo bili umorni od navijanja u Dugom Selu Lukačkom. Prije konačne odluke potrebne su dodatne konzultacije između Ludih Baba.

21.01.2007., nedjelja

Nedjeljne novosti na Borcu...

Kako je bila nedjelja i lijep dan, odlučio sam popodne malo otići do Borca uslikati koju fotku klupskih prostorija. Neka ostanu zabilježene jer im ovog proljeća prijeti rušenje.

Image Hosted by ImageShack.us

Prostorije lijevo od birtije su već duže vrijeme neiskorištene, odnosno koriste se kao spremišta, nisu bile održavane tako da su u lošem stanju. Prije nekog vremena pitali smo bi li nam htjeli dati te prostorije da ih uredimo kao prostorije navijačke skupine ali kako je zgrada bila određena za rušenje nije bilo ništa od toga. Desno od birtije novija je gradnja, tamo se nalaze svlačionice, više prostorija razne namjene, na katu je službena klupska prostorija i velika prostorija za sastanke i fešte. Taj dio je izgrađen i dograđivan u novije vrijeme tako da nije predviđen za rušenje, a i sada se na njemu obavljaju radovi. Ispod na slici je stari dio s birtijom i dodatnim prostorijama predviđen za rušenje.

Image Hosted by ImageShack.us

Na drugoj slici ispod je novi dio sa svlačionicama i klupskom prostorijama koji se neće rušiti, a planirana je i dogradnja tog prostora.

Image Hosted by ImageShack.us

Što se tiče našeg igračkog kadra novosti su da je Jure prešao u Kalinovac koji se natječe u četvrtoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Tamo će vjerojatno imati bolje uvjete za igru. Herc je prešao u Omladinac iz Korije koji je pri vrhu prve županijske lige. Tako smo u zimskom prijelaznom roku oslabljeni za dva člana standardne jedanaestorice. Navodno nam je pristiglo jedno kvalitetno pojačanje u vezni red. Posljednje kvalitetno pojačanje koje nam je stiglo bio je Mela prije početka prvenstva i bilo je to iznimno kvalitetno pojačanje, ako ovo novo pojačanje bude jednako kvalitetno (a priča se da jest) mogli bi imati odličan vezni red. Također radi se na povratku Lesića i Subote. Što se tiče dva ispražnjena mjesta, jednog u napadu a drugog na desnom boku, nastala odlascima Jure i Herca, prirodni igrači koji bi ih zamijenili na tim pozicijama su Boss i Beni. Bossu je prirodna pozicija desni bočni, na toj poziciji smo ga gledali u pripremnim utakmicama i odigrao je odlično. Vjerujem da će se dobro snaći na toj poziciji tako da bi odlazak Herca trebao biti neutraliziran. Mjesto u napadu zauzet će Beni koji je na toj poziciji igrao prije, a momčad ga dobro poznaje tako da bi sve trebalo funkcionirati bez problema. Jedini problem bi mogao biti taj što, ako ostane takav sastav momčadi, imamo samo dva napadača pa ako se tko ozlijedi nemamo nikoga tko bi igrao u napadu. Mogli bi se krpati nekim rješenjima ali pravog napadača nemamo. Na mjesta u napadu dobro bi došli Lesić ili Subi ako se vrate. Lesić je napadač, dok Subi može igrati i u vezi i u napadu. Kako god završilo po pitanju transfera osvajanje naslova prvaka ne bi trebalo biti upitno. Imamo 7 bodova prednosti pred najbližim pratiteljem i lakši raspored odigravanja utakmica. Najvažnije od svega imamo kvalitetnu momčad bolju od svih momčadi druge županijske lige.

Igrači Virovitice 2 napokon su dobili trenirke i torbe u plavoj boji o kojima se pričalo jesenas kako će ih dobiti. Išlo je sporo ali na kraju su opremu ipak dobili. Nadalje, ni kopačke im ne bi bile višak.

14.01.2007., nedjelja

Povijest nogometa u Virovitici...

Kada se govori o povijesti nogometa u Virovitici mora se znati kako su podaci koji postoje o toj temi vrlo oskudni, sve više što je u pitanju davnija prošlost. Većinu materijala za post našao sam u knjizi Virovitički zbornik. O novijoj povijesti (promjeni imena Borac u V.G.Š.K., spajanju s Tvinom u V.G.Š.K.-Tvin, i Nk Virovitici) podaci se mogu lakše prikupiti kroz razgovore s ljudima koji su bili svjedoci tih događaja ali o tome drugom prilikom.

Nogomet su u Viroviticu donijeli đaci i studenti koji su se školovali izvan Virovitice. Oni su se u mjestu školovanja upoznali s nogometnom igrom koju su donijeli u svoj grad. Isprva su nogomet igrali za vrijeme ljetnih školskih praznika. Počeci igranja nogometa vezani su uz mjesno sajmište gdje se igralo bosih nogu ili u vlastitim cipelama bez ikakve druge opreme. Glavno je bilo imati loptu, a i pravu loptu je katkad zamjenjivao svaki okrugli predmet najčešće izrađen od starih krpa. Najprije bi se pucalo na vrata, a kad bi se okupilo malo više igrača, podijelili bi se u dvije momčadi i međusobno odigrali utakmicu. Broj igrača nije bio ograničen, a dešavalo se da jedna strana ima više igrača, ako se okupio neparan broj. Zainteresirani za igru, koji su kasnije pristizali, uključivali su se u igru u sastavu one momčadi koja je imala manje igrača ili je trenutno gubila. Suca nije bilo, pa su se igrači međusobno sporazumijevali i tumačili pravila. Zbog toga je dolazilo do svađe, pa i prekida igre. Prvi nogometni klubovi osnivaju se 1908. godine kada se gotovo istovremeno osnivaju dva kluba: Ilirija i Virovitica. Za Iliriju piše kako je bila đački, dok je Virovitica bila građanski klub. Prve javne nogometne utakmice odigravale su se između dviju momčadi jednog kluba. Igrači su se podijelili u dvije ekipe dok je sudac redovno bio jedan od odbornika i poznavalac pravila igre. Prve utakmice virovitičkih klubova s klubovima iz drugih mjesta uslijedile su ubrzo, a vezane su za Koprivnicu, Bjelovar i Barcs u Mađarskoj. Zapisano je kako je virovitička Ilirija 9. 7. 1909. odigrala nogometnu utakmicu u susjednom Barcsu, a tjedan dana kasnije odigran je uzvratni susret u Virovitici na igralištu iza domobranske vojarne. Rezultat utakmice u Barcsu nije zapisan, a u Virovitici su pobijedili, igrajući po velikoj kiši, domaći sa 6:4. Prvi zapis o susretu mjesnih rivala Virovitice i Ilirije potječe iz ljeta 1911. godine, međutim rezultat utakmice nije zapisan.

Izbijanjem prvog svjetskog rata sve sportske aktivnosti, pa tako i nogometne, postepeno prestaju. U prvim godinama rata postojale su neke sportske aktivnosti, naime, sportske su organizacije povremeno održavale svoje priredbe, uglavnom radi prikupljanja sredstava za dobrotvorne svrhe. Kad su vojska, a kasnije i ranjenici zauzeli dvorane i slobodne prostore u gradu, sportska aktivnost potpuno je utihnula. Završetkom prvog svjetskog rata obnavljaju se sportske, pa tako i nogometne aktivnosti. Nogometaši pod imenom "Virovitički športski klub" igraju javne utakmice već 1919. godine. Prvi zabilježeni susret odigran je s nogometašima Orla iz Podravske Slatine 28. 7. 1919, u kojem Virovitičani pobjeđuju 4:0. Uzvratni susret u Slatini, odigran 3. 8. 1919, završio je novom pobjedom Virovitičana 3:1. Iste godine zabilježeni su susreti s momčadima Podravca iz Virja te "Barčanskog športskog kluba" iz Barcsa u Mađarskoj. Utakmice su se igrale na igralištu iza vojarne.

Ljeti 1919. prijatelji nogometa izabrali su privremeni odbor koji je trebao pripremiti osnivačku skupštinu kluba. Glavna skupština održana je 19. 10. 1919. na kojoj su izabrani predsjednik, tajnik, blagajnik, revizori i odbornici. Osnovani klub nosi ime V.G.Š.K. (Virovitički građanski športski klub). Za prvog predsjednika kluba izabran je Leo Pollak. Na osnivačkoj skupštini donesena je odluka da društvo prima u svoje redove i članice. 12. 8. 1923. V.G.Š.K. svečano otvara svoje igralište u ulici Stanka Vraza utakmicom s H.G.Š.K. Zagreb. Ispod je slika igrača obje momčadi prilikom otvorenja igrališta.

Image Hosted by ImageShack.us

U 1921. godini osniva se još jedan nogometni klub: Športski klub Jadran, koji 27. 6. 1921. godine otvara vlastito igralište u blizini današnjeg vojnog poligona i prodavaonice Trgocentar. Dvije godine kasnije, odnosno 1923. osniva se Športski klub Željezničar, koji nema svoje igralište već vježbe obavlja na gradskom sajmištu, a utakmice igra na postojećim igralištima V.G.Š.K.-a ili Jadrana. Najbolje rezultate među virovitičkim nogometnim klubovima postizao je V.G.Š.K. čije je zlatno doba bilo između 1922. i 1925., kada je predsjednik bio August Teisl ml., kada klub osvaja nekoliko regionalnih naslova prvaka.

Po završetku drugog svjetskog rata osniva se fiskulturno društvo Borac koje obuhvaća cjelokupni sportski rad raspoređen u razne sekcije koje se od 1948. s vremenom osamostaljuju. Nogometaši su po aktivnosti, popularnost i broju aktivnih igrača najjača sekcija. Kako društvo nije imalo vlastite društvene prostorije, dobrovoljnim radom pristupilo se izgradnji zgrade koja je podignuta na postojećem nogometnom igralištu od cigle skupljene s porušenih zgrada. Radovi na zgradi završeni su 1950. godine. Pedesetih godina Borac postiže najveće uspjehe osvajajući naslov prvaka bjelovarskog nogometnog podsaveza i Kupa za to područje, ali ne uspijeva se kroz kvalifikacije probiti u Hrvatsku republičku ligu. Do 1956. Borac je jedini predstavnik virovitičkog nogometa, a tada mu se pridružuje veoma uspješan nogometni klub Drvodjeljac, koji od 1975. godine djeluje pod imenom TVIN, tj. nosi naziv kao i drvno-industrijski kombinat. Svoje utakmice Drvodjeljac odigrava na igralištu u krugu drvno-industrijskog kombinata. Fiskulturno društvo Borac 1964. godine mjenja ime u Omladinsko sportsko društvo Borac, a 1972. godine u radničko sportsko društvo Borac. Društvene prostorije Borca dograđene su 1981. godine izgradnjom nove zgrade.

O novijem vremenu sada neću pisati, već ću o tome drugom prilikom nakon što popričam s ljudima koji su bili na Borcu i svjedočili razvoju događaja u zadnjih dvadesetak godina. Već sam malo porazgovarao s Atom o toj temi i čuo puno zanimljivih stvari. Naš oružar Antun Petras na Borcu je već četrdesetak godina. Šezdesetih godina počeo je kao igrač, poslije neko vrijeme bio trener raznih selekcija, a dugi niz godina je oružar što dođe nešto poput domara.

Zaključio bih podsjetnikom kako je prošlog ljeta nogometni klub TVIN, koji je osnovan 1956. godine pod imenom Drvodjeljac, nakon 50 godina prestao postojati.

13.01.2007., subota

Evo slika, tko za slike pita...

Kako bi ispunio želje čitateljica koje su zahtijevale slike cijele ekipe uploadao sam dvije velike, najveće koje imam, slike koje se mogu vidjeti klikom na linkove: slika 1 i slika 2.

Na slici 1 je ekipa Virovitice uslikana u svibnju 2006. Slika je već bila objavljena na blogu ali umanjenih dimenzija.

Na slici 2 je Wummy u situaciji kada usamljen u napadu očekuje loptu, uslikan na utakmici u Dugom Selu Lukačkom u studenom 2006.

Image Hosted by ImageShack.us

Ova slika na blogu je smanjena slika dimenzija koje su prikladne za blog dok se klikom gore na link slika 2 ista može vidjeti u punoj veličini gdje se dijelovi slike mogu zumirati po želji pri čemu razlučljivost slike ostaje dobra.