CITATOLOGIJA
Srkala je kavu i solila je očima.
Suzana Abspoel Đođo: "Snajperist"

Nekad smo ih voljeli, nekad su nas voljele. Ne nužno u isto vrijeme.
Željko Maurović: "Stare ljubavi"

Gore, na nebu, Bogovi su palili prve cigarete.
Veselin Gatalo: "Lov"

Jednom nam je pričala da je ona reinkarnacija Ivane Brlić-Mažuranić i Džingis-kana.
Danilo Brozović: "Adrenalin"

Baš sam davio mačiće na potoku, kada je preko livade dotrčao Toni i sav zadihan objavio: stigli su Francuzi!
Zoran Lazić, iz zbirke "Miss Krampus"


Elektronske cigarete & e-pušenje

FORUMI:

e-cigarete.info
elektronske-cigarete.info
Vaper-club
E-cig Serbia

WEB-SHOPOVI:

Hrvatska:

Ecigareta (Osijek)
Dimilica
Evapor (Donji Miholjac)
MTM store (Zagreb)
ROVI ili e-cigarete.net
Parilica
Egotek (Zagreb)
300 čuda (Split)
Nubilum (Varaždin)
GoldenZ (Pula)
TKIS e-tekućine (Zagreb)
SM-Bjelovar
Calligo (Zagreb)
Svijet pare (Našice)
V2 smoke
Mysteria (Petrinja)

Srbija:

Mayess
Inhalika
Eliquid

EU:

Pink Mule
InTaste
Toscana Mall
Ego2.pl
Inawera

Kina:

Fasttech
China-sells
Health Cabin
Heaven Gifts
E-cig.com

Stara Bookaleta

30.04.2006., nedjelja

Najbolji hrvatski SF roman u 2005. godini

Ako ste pratili vijesti sa Sferakona, ili ih osobnom nazočnošću čak i proživljavali, onda vam nije nepoznato da je ovogodišnju nagradu Sfera za najbolji domaći SF roman objavljen u 2005. godini dobio Dalibor Perković, za roman "Sva krv čovječanstva" što ga je Naklada Zoro lani objavila kao prvu knjigu u svojoj SF biblioteci vrlo originalno nazvanoj WARP.
Objavljivanju ovog romana pridonio sam kao urednik, pa ne mogu biti potpuno objektivan u njegovu prosuđivanju, no eto kritike što ju je u Zarezu objavio Tomislav Šakić, koji se u tom tekstu pozabavio komparativnom analizom ovoga romana i prve Perkovićeve knjige, zbirke priča "Preko rijeke".
Ako je moguće da još niste pročitali najbolji hrvatski SF roman objavljen u prošloj godini, evo stranice s nekoliko osnovnih (propagandnih) informacija, kao i naputaka kako taj roman nabaviti odnosno kupiti.
Osim što je poznat kao nadaren, a već i višestruko nagrađivani SF pisac, Dalibor Perković je i bloger, a njegov se blog zove Pax et Discordia (mada u posljednje vrijeme ne piše baš često). Posjetiteljima Sferakona je, nadam se, poznat i kao urednik te glavna kreativna snaga konvencijskog biltena.
U očekivanju novih Perkovićevih knjiga, preporučujem čitanje romana "Sva krv čovječanstva", pogotovo poklonicima straight SF-a, nagrada Sfera se ipak ne daje tek tako...

- 13:13 - Komentari (2) - Isprintaj - #

29.04.2006., subota

Predstavljanje Raosove "Vertikale" na Sferakonu

"Kupite moj roman, ali nemojte ga čitati ni za živu glavu", eto tako je Predrag Raos počeo predstavljanje svog novog, početkom ove godine objavljenog SF romana "Vertikala" prije tjedan dana na Sferakonu. Svoje djelo Raos je okrstio kao "tehnološko-teološku fantaziju", kao "cerebralni roman", no konkretnije govorenje o samom romanu svelo se na svega par rečenica, iz kojih se razumjelo da je glavni lik ostarjeli znanstvenik, graditelj "svemirskog lifta", koji dolazi u Zemljinu orbitu vidjeti svoje djelo, i tu se susreće s Bogom. Autor nas je počastio i čitanjem jednog odlomka iz romana, preciznije, dijaloga glavnog junaka sa svojim svemirskim odijelom odnosno skafanderom, a zatim je malo više vremena posvetio opisivanju najvažnijeg izuma iz romana "Vertikala", dotičnog svemirskog lifta ili mosta, kojim se zauvijek, veli Raos, "rješavaju problemi energije, industrije, sirovina, ekologije, hrane, svi ti problemi više ne postoje jer se na Zemlju dovode beskonačni resursi svemira". Međutim, ne u literaturi, nego u - stvarnosti. Raos je naime svemirski lift iz svog romana opisao i u znanstvenom radu, čije publiciranje slijedi. Naime, ponukan pitanjem kako bi to funkcioniralo u stvarnosti, Raos se prihvatio računanja, i računica je ispala vrlo prihvatljiva, a nije vodio računa samo o tehničkim aspektima, neko i o ekonomskim odnosno financijskim, pa je ispalo da bi trošak tog uređaja iznosio svega 10 dolara po toni transportiranog tereta, što je, kaže on, puno manje od postojećih oblika transporta danas na našem planetu. Tko zna, možda se po Raosovim računicama netko doista i prihvati konstruiranja takvog "svemirskog lifta"?
Uglavnom, Raos je predstavljanje ove svoje knjige (kasnije je čitao i iz nekih drugih svojih knjiga, što je kod nekih u publici izazvalo pospanost ili želju za izlaskom iz dvorane) zaključio sljedećom rečenicom: "Ovo je najbolja stvar, barem iz SF-a, koju sam u životu napisao". Preporučio je (prva rečenica je ipak bila samo šala) da čitatelj ovaj roman uzme u ruke onda kad je odmoran i koncentriran, te da ga pročita iz cuga, u roku od najviše dva-tri dana.
"Vertikalu" su objavili "Izvori", a nadam se da ćemo malo konkretnije o tom romanu raspraviti kad ga pročitamo.

- 13:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.04.2006., petak

Susresti proroka

Opet ja, danas mi se naprosto nižu dražesne sitnice koje vrijedi podijeliti sa svijetom. Jednu takvu našao sam u zadnjem Vijencu, broj 317 od 27. travnja, još bi ga trebalo biti po kioscima. Na stranici 11, u donjoj polovici, stoji priča Susresti proroka, autor joj je Andrija Škare. Priča je genijalna, toplo ju preporučujem, cijeli Vijenac vrijedi kupiti samo zbog te priče.

Uzgred, u bilješci o piscu uz tu priču, nalazim bibliografski podatak koji me malo iznenađuje. Kaže: "Antologija nepoznatih autora", Znanje, Zagreb, 2003. Zna li itko kakva je to knjiga te kako je i zašto nastala?

- 14:20 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Slamnig esefičar?

Prema linku kojeg je ponudio Knjiški moljac, odklikao sam do priče Davora Slamniga "Kak smo svi postali Dalmatinci", koja je friško proglašena pobjednicom ovogodišnjeg Večernjakovog natječaja za kratku priču. Budući da je Slamnig moj ljubimac još od davnina (o čemu svjedoči i nekoliko postova na ovom blogu), ako kažem da mi se priča sviđa to ne mora zvučati jako objektivno (a sad sam se prigodno rastužio što još nemam zbirku Krumpirova rodbina u stalnom posjedu), pa zato slijedite link i provjerite sami sviđa li vam se priča nagrađena s 8.000 kuna ili ne. Kad pročitate, vratite se ovamo i dajte prilog diskusiji na sljedeću temu: je li Slamnigova priča "Kak smo svi postali Dalmatinci" SF ili nije? Ako je, zašto je, ako nije, zašto nije? (Ako vam se dadne širiti diskusiju, recite i koju riječ je li za vas Slamnigova priča "Prpunada" fantasy ili nije?)

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pisci na okup

Sa Sferakona ajmo malo privremeno natrag na Istrakon: svakako vam želim predstaviti pisce zaslužne za još jednu odličnu istrakonsku zbirku kratkih SF&F priča, već petu otkad provodimo natječaj, ovaj put s naslovom "Sami na svijetu". Po već tradicionalnom istrakonskom običaju, u subotu navečer svečano smo proglasili pobjednike natječaja, nagrade im je uručio osobno počasni gost Istrakona 2006 Brian W. Aldiss, i kao što je red, na kraju ceremonije svi smo se zajedno uslikali.
Na slici stoje, slijeva nadesno, Sonja Matijašić (nakladnik), Zoran Krušvar, Mario Rosanda (dobitnik pršuta), Mihaela Marija Perković (prevoditeljica ceremonije), Brian Aldiss (počasni gost), Danilo Brozović, Domagoj Kontak, Veselin Gatalo, moja malenkost (kao urednik zbirke), a čuče također slijeva nadesno, Robi Selan (drugonagrađeni), Denis Giljević (pobjednik), Boris Švel (trećenagrađeni), Zoran Vlahović, Maja Ribarić i Ernest Sanders. U pozadini, skriven iza Veselina Gatala, stoji Milan Buršić, predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta, koja sponzorira nagradu za najbolju istarsku priču. Na slici nedostaju jer nisu mogli doći (bili su bolesni ili su bili predaleko) Slaven Bačić, Alen Bitunjac, Danijel Bogdanović, Damir Janković, Igor Rendić, Tereza Rukober i Branimir Stipčević. Neke sam od njih sreo na Sferakonu, ostale ću već jednom sresti, mali je svijet.
Zbirka "Sami na svijetu" se prodavala na Istrakonu i Sferakonu, a tko ju je propustio nabaviti (cijena je standardna i vrlo povoljna - 40 kuna), može je naručiti telefonom na broj 052-624-333 (u radno vrijeme).
Svakako moram dodati da je ovogodišnju nagradu Sfera u kategoriji minijature osvojila priča "Primarna zdravstvena..." autora Zorana Janjanina, iz lanjske istrakonske zbirke "Ispod i iznad", koju također možete naručiti na spomenuti telefon, kao i sve prethodne istrakonske zbirke, uostalom. Ugodno čitanje želim, a do sljedećeg vala domaćih SF konvencija (listopad-studeni) s SF&F piscima družit ćemo se jednom mjesečno na "Vampirskim noćima" u Kringi te, naravno, na petom Festivalu fantastične književnosti 11. i 12. kolovoza!

- 10:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.04.2006., četvrtak

Vampir Jure Grando postaje medijska zvijezda

Photo by AFP Istarski vampir Jure Grando, o kome se ovdje dosta pisalo, nastavlja privlačiti pozornost domaćih i svjetskih medija. Ničim izazvan, Iskonov portal objavio je kratak ali lijep i koncizan članak pod naslovom "Vampirska legenda postala biznis". Priče o istarskom vampiru konačno su se domogli i rumunjski mediji: evo prvog, drugog, i trećeg objavljivanja također kraćih članaka, nažalost bez slika, a naslov na rumunjskom sasvim lijepo zvuči: Jure Grando, vampirul din Kringa!
No, to nije sve. Nedavno je u Kringi bila novinarka AFP-a, i evo nekih plodova njenog posjeta zavičaju najstarijeg imenom i prezimenom poznatog evropskog vampira: pod naslovom "Croatian 'Dracula' revived to lure tourists" tekst su od AFP-a preuzeli Mail & Guardian online, Yahoo News, South Asian Women Forum (!), pa Voila.fr, pa Today online, i deseci drugih medija, pretpostavljam da je barem jednako toliko različitih "papirnatih" novina u svijetu također preuzelo AFP-ovu reportažu o Kringi i vampiru Juri Grandu. Zapravo, izgleda da su ona prva tri rumunjska linka, pa i Iskonova vijest, također derivacije materijala što ga je AFP distribuirala. Nevjerojatno je koliko jedan prijateljski posjet novinara iz jedne od najjačih svjetskih agencija može učiniti za promociju tih naših tema...
Fotka uz ovaj post je, naravno, također AFP-ova, a na njoj je već vam poznati Robert Hrvatin, vlasnik kafića Vampire u Kringi, a ovo pokraj njega je polica za knjige napravljena od mrtvačkog sanduka, ona naša horor-biblioteka u nastajanju. Ovo u rukama je slika Vampir koju je Robertu poklonila autorica Ines Burić Šabanović na jednoj od preoteklih Vampirskih noći. I podsjećam, sljedeća, četvrta Vampirska noć u Kringi dogodit će se u subotu, 6. svibnja, a književni gost je Dario Rukavina - Porto.

- 10:53 - Komentari (4) - Isprintaj - #

25.04.2006., utorak

SF se piše sve više

Na sferakonskom okruglom stolu o stanju u hrvatskom SF-u pokušali smo pobrojati natječajnu produkciju priča, pa je tako rečeno da je za Sferinu godišnju zbirku, koja je ove godine bila posvećena hororu, stiglo pedesetak priča, na istrakonski natječaj stiglo je osamdesetak priča, za zbirku SF priča s bloga bilo je prijavljeno tridesetak priča, šezdesetak ih je stiglo na naš pazinski natječaj za vampirske priče, na natječaj osječke Gaie stiglo je najmanje tridesetak priča, te još toliko ili možda malo više na onaj zadarski fantasy natječaj s kojeg zbirka nažalost izgleda neće biti objavljena. K tome, SF priče se šalju, pa i prolaze, i na klasične natječaje za kratke priče (Ekran-priče i te stvari), pa mislim da neću puno pogriješiti ako rezimiram da je u zadnjih godinu dana napisano i na razne natječaje poslano oko tri stotine SF priča! Pretpostavimo li opravdano da su neki autori poslali više priča, umanjimo taj broj za trećinu, i eto pretpostavke da je u mediju SF priče, što kraće, što duže, u posljednje vrijeme u Hrvatskoj aktivno DVIJE STOTINE pisaca. Pretjerujem? Mislim da ne puno. Lijep je to resurs za ugodniji put u ljepšu budućnost wave

- 10:17 - Komentari (7) - Isprintaj - #

24.04.2006., ponedjeljak

Nagrade SFERA za 2006.

Središnji i najsvečaniji događaj na Sferakonu svake je godine ceremonija dodjele nagrade SFERA, priznanja za najbolja djela iz cjelokupne objavljene produkcije hrvatske znanstvenofantastične književnosti u protekloj godini. Dodjela nagrada odvija se u najvećoj dvorani FER-a, pred puno publike, dobitnici najprije lijepe pločicu sa svojim imenom na postolje velike skulpture SFERA (na kojoj su već nalijepljene pločice s imenima svih dosadašnjih dobitnika ove nagrade), a zatim iz ruku počasnog gosta Sferakona dobivaju lijepo oblikovanu plaketu, i time zauvijek ulaze u hall of fame hrvatskog SF-a. Posljednjih je godina produkcija SF književnosti u Hrvatskoj iznimno velika, pa se dodjela nagrada SFERA uvijek očekuje s velikim zanimanjem.

Na ovogodišnjem Sferakonu ceremoniju dodjele nagrada vodio je Krešimir Mišak (što je posebno oduševilo mlađu populaciju u publici, koja ga poznaje kao urednika i voditelja emisije Na rubu znanosti, a nešto manje kao izvrsnog SF pisca), a nagrade je uručivao počasni gost Sferakona 2006. Michael Swanwick. Nagrada SFERA se dodjeljuje po kategorijama, a ovodišnji slavodobitnici su:

Najbolja minijatura - Zoran Janjanin: "Primarna zdravstvena..." (objavljena u istrakonskoj zbirci "Ispod i iznad", POU Pazin, 2005.)

Najbolja kratka priča - Petra Bulić: "Antarktički vjetar" (objavljena u sferakonskoj zbirci "Kap crne svjetlosti", Sfera-Mentor, Zagreb, 2005.)

Najbolja priča - Danilo Brozović: "Anne Droid" (objavljena u sferakonskoj zbirci "Kap crne svjetlosti", Sfera-Mentor, Zagreb, 2005., i u autorskoj zbirci "Zeleno sunce, crna spora", Mentor, Zagreb, 2005.)

Najbolja novela - Milena Benini: "McGuffin Link" (objavljena u almanahu MONOLITH 7, Zagrebačka naklada, Zagreb, 2005.)

Najbolji roman - Dalibor Perković: "Sve krv čovječanstva" (Naklada Zoro, Zagreb, 2005.)

Najbolja ilustracija - Tomislav Tomić, ilustracija na naslovnici zbirke "Zeleno sunce, crna spora" Danila Brozovića (Mentor, Zagreb, 2005.)

Čestitke nagrađenima, a svima ostalima volio bih poručiti da su nagrade SFERA, s obzirom na prilično veliku konkurenciju, jako dobre preporuke za čitanje nagrađenih djela. Na sličici gore lijevo je dobitnica nagrade SFERA za kratku priču, Petra Bulić, s Michaelom Swanwickom i Krešimirom Mišakom, a sasvim lijevo je skulptura "Sfera", poznata i pod popularnim imenom "pepeljara", s imenima svih autora koji su ikada dobili ovu nagradu.

P. S. Primjećujem da podataka o dobitnicima nagrade Sfera još nema na službenim stranicama Sferakona i udruge Sfera, pa je dakle ovo - ekskluzivna vijest, bar za one koji nisu bili na Sferakonu!

Narednih dana bit će ovdje još zanimljivosti sa Sferakona, a i sa Istrakona također (fiju, dvije odlične SF konvencije u svega tri tjedna, malo naporno za izdržati, ali zato takve stvari nahrane duh za dulje vrijeme)

- 09:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.04.2006., nedjelja

Prema zvijezdama

Nestrpljivci moji, pogotovo oni koji ne čitaju postove a svejedno ispod njih ostavljaju komentare koji se odnose na sasvim drugu temu, mislio sam da je iz prethodnoga posta razvidno da sam ovaj vikend u Zagrebu na Sferakonu, da se na tri dana pridružujem nevelikoj ali moćnoj ekipi koja fantastičnom književnošću priprema čovječanstvo na dolazak budućnosti, onakvu kakva bio mogla biti, ili onakvu kakvu bismo mogli stvoriti, činjenjem ili nečinjenjem. Program je gust i intenzivan, knjige i književnost pršte na sve strane, kad se vratim doma bit će ovdje riječi o svakoj posebno. A vremenski prazni hodovi koriste se i za dalje promišljanje projekta zbirke blog-priča. Tek je polovica priča pročitana, količina materijala je ogromna, i siguran sam da ćemo konačnim rezultatom svi biti jako zadovoljni. Čitamo se sutra (ili možda već večeras, ako ne budem preumoran). A naslov posta - e, tek toliko da ukažem na najvažniji događaj na Sferakonu, predstavljanje ANTOLOGIJE HRVATSKOG SF-a od 1976. do 2006. koja se zove AD ASTRA, no o tome nešto više narednih dana.

- 12:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

19.04.2006., srijeda

Brian W. Aldiss: Non-stop

Image Hosted by ImageShack.us

Roman Non-stop prvi je znanstveno-fantastični roman Briana Wilsona Aldissa. Izvorno je objavljen 1958. godine, a u svom izmijenjenom drugom izdanju 2000. godine. Svi svjetski antologičari i kritičari znanstvene fantastike uvrštavaju ovaj roman u popise najboljih djela znanstvenofantastičnog žanra svih vremena, a to je kulturološki i književnopovijesno značajno iz razloga što je Aldiss bio predvodnikom novog književnog vala u znanstvenoj fantastici koji je težište znanstvenofantastične literature preokrenuo iz antropocentrično-herojskog u humanističko-filozofsko promišljanje budućnosti ljudske vrste, otvarajući mnoga etička pitanja vezana uz biološko-psihološke osobine i razvoj čovjeka, svrhovitosti tehnologije budućnosti, i superiornosti čovjeka kao vrste, što su teme koje su do današnjih dana najcjenjenije u znanstvenofantastičnoj umjetničkoj književnosti.
Radnja romana Non-stop smještena je na generacijski svemirski brod, prvi kojeg je čovječanstvo uputilo u svrhu koloniziranja najbližeg nastanjivog planeta, no zbog kvara u brodskim uređajima kroz dvadesetak generacija ljudska vrsta na brodu degenerira, te se vraća u stanje rodovskog društva i primitivnih tehnologija. Od potomaka posade i kolonizatora formiraju se primitivna plemena koja se bore za opstanak u svemirskom brodu za kojeg se zaboravilo da je brod, već njegovim nesvjesnim putnicima on predstavlja čitav svijet.
Roman Non-stopdruga je knjiga u biblioteci WARP u kojoj Naklada Zoro objavljuje znanstveno-fantastične romane i zbirke pripovijedaka domaćih i stranih autora.

Roman su izvrsno prevele Mihaela Marija Perković i Tatjana Jambrišak, a autor ilustracije na naslovnici je Aleksandar Žiljak. Moja malenkost potpisuje se kao urednik ove knjige. Za nedavnog boravka na Istrakonu u Pazinu, Aldiss je kazao kako mu se naša naslovnica sviđa puno više od onih na engleskim i američkim izdanjima. Otkrio nam je također i koje je izmjene unio u drugo izdanje iz 2000. godine: na četrdesetak mjesta ispravio je pojmove koji se odnose na kompjutersku tehnologiju, da današnjim čitateljima ne bi izgledalo smiješno kako su se te stvari zamišljale krajem pedesetih. Tko je propustio nabaviti Non-stop na Istrakonu, moći će ga uz popust kupiti predstojećeg vikenda na Sferakonu, gdje ćemo imati i javno predstavljanje ovog romana, u petak, 21. travnja, u 22 sata.

- 08:29 - Komentari (3) - Isprintaj - #

18.04.2006., utorak

Bijele vrane u Pazinu

Izvrsna knjiga putopisa Bijele vrane – priče iz Istre, autorice Tatjane Gromače, bit će predstavljena u srijedu 19. travnja u 19 sati u maloj koncertnoj dvorani Spomen doma u Pazinu. Ovo je treća dosad objavljena knjiga Tatjane Gromače, nakon hvaljene zbirke pjesama Nešto nije u redu? i još hvaljenijeg romana Crnac, a u Bijelim vranama objavljene su autoričine reportaže (uz fotografije Radenka Vadanjela) o raznim istarskim likovima iz svakodnevice koje su ranije objavljivane u listu Feral Tribune. Predstavljanje priređuje pazinsko Pučko otvoreno učilište, a uz autoricu o knjizi će govoriti i zagrebački pisac Boris Perić. Evo i malog podsjetnika na moje viđenje knjige Bijele vrane. Ajde dođite da zajedno slušamo i gledamo!

- 14:51 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Natječajne vijesti: gotovo s prijavama, čitaju se priče

Sto ljudi, sto ćudi, dvjesto blogera - petsto ćudi. Kad bih bio bešćutan, kazao bih da je 15. travnja u ponoć zaključen natječaj za priče s bloga kojeg je raspisala Naklada Zoro, i da je ukupni score - 364 prijavljene priče. Međutim, kako sam po prirodi dobar, nastojim riješiti petnaestak spornih situacija (provjerite svoje mailboxove i pogledajte jeste li dobili neko pitanje od mene) s prijavama koje nisu prošle glatko. A razlozi su: blog-server je nedostupan (barem mojim pokušajima da po poslanom linku pronađem priču); u nekoliko slučajeva blogeri su mi poslali samo link bloga, ali ne i direktni permalink na prijavljenu priču, pa meni onda ostaje da "kopam" po arhivi, i dobro je ako priču nađem, ali ako je ne nađem - e, onda pitam dotičnog blogera gdje je ta priča; u nekoliko slučajeva blogeri su mi poslali link na arhivsku stranicu s više postova, ali ne i naslov priče koju prijavljuju, pa neka si ja mislim na koji se post prijava odnosi; zatim, ima i slučajeva da mi je uredno poslan link i naslov, ali da se pri njegovu otvaranju pojavljuje poruka kako je blog - obrisan; imao sam i slučaj da mi bloger prijavi priču koja se ne može naći, pa mi kao odgovor na moj upit stiže poruka da ju ni bloger sam ne može naći - stradala je u nekom od onih valova gubljenja postova. Ima još nekoliko spornih situacija, primjerice, kad su prijavljene predugačke priče (rekao sam da neću cjepidlačiti oko preporučene duljine od 5 kartica, ali 27 kartica je stvarno previše i takva se priča neće uzimati u obzir); zatim, neki mi blogeri nisu prijavljivali pojedinu priču, nego - cijeli blog ("naslov bloga je naslov priče, a svi postovi su njeni nastavci", dobivao sam obrazloženja), naravno da se ni takve prijave ne mogu uzeti u obzir.
Moglo bi se sve to riješiti "mehanički", mojom odlukom da se ova ili ona prijava naprosto eliminira, no ipak nastojim sve sporne situacije riješiti u kontaktu s autorima. Ako se prepoznajete u nekoj od opisanih spornih situacija a nisam vam se još javio, javite se vi meni.
Inače, ima krasnih priča i imat ćemo zaista divnu i reprezentativnu zbirku!

- 11:05 - Komentari (7) - Isprintaj - #

14.04.2006., petak

Blagdani

Sretan Uskrs želim svima koji ga slave, svima koji će se u te dane odmarati od posla želim dobar i okrepljujući odmor, a onima koji će u te dane raditi želim da ih šefovi ne gnjave previše. Dobro se provedite, čuvajte se prežderavanja, a ako je lijepo vrijeme svakako ga iskoristite za pokoji kilometar pješačenja u prirodi (ovdje kod nas je branje divljih šparoga omiljena uskrsna rekreacija). Čuvajte se, i uživajte!

- 13:50 - Komentari (8) - Isprintaj - #

08.04.2006., subota

Natječaj za blog-priče zaključuje se 15. travnja!

Dragi prijatelji, blogeri, pisci,
kako je već sasvim zadovoljavajući broj priča (i među njima dovoljan broj kvalitetnih) dosad prijavljen na natječaj Naklade ZORO za objavljivanje u zbirci priča s bloga, vrijeme je da oglasimo skoro zaključenje roka za prijavljivanje priča, a najavio sam da ćemo zaključenje natječaja obznaniti barem tjedan dana prije. Dakle:

krajnji rok za prijavu priča je 15. travanj (april) 2006. godine!

Ako će netko sitničariti, ajde recimo da rok istječe 15. travnja u ponoć. Mislim da su se dosad uglavnom prijavili svi koji su se htjeli prijaviti, a onima koji su oklijevali eto još tjedan dana vremena.

Što će biti poslije? Najprije ću, dan-dva nakon zaključenja, obznaniti konačan broj prijavljenih priča, možda priopćiti neku statistiku koliko ih ima odakle i i tome slično; a zatim, daleko od vaših očiju, slijedi odabiranje priča za zbirku (priče se, naravno, već čitaju). Nakon što se provede odabir, osobno ću se javiti svim autorima čije će priče biti odabrane za uvrštenje u zbirku (na mail s kojeg su mi priče poslane), da se dogovorimo oko načina potpisivanja autora i ostalih detalja. slijedi uređivanje i priprema knjige, i ako sve bude išlo glatko, zbirka bi se mogla pojaviti tamo negdje pred ljeto. Čut će se o tome još dosta.

Zamolit ću sve koji su bili tako dobri da prošire glas o raspisivanju natječaja, da na istim mjestima obznane (barem linkom prema ovom postu) kako se natječaj zaključuje 15. travnja. Hvala svima koji su dosad u tome pomagali, i hvala svim piscima koji su prijavili svoje priče (i onima koji će ih prijaviti u narednih tjedan dana).

P. S. - Kad smo već kod natječaja, zaključen je natječaj za vampirske priče, koji je uspio iznad svih očekivanja - priče još nisu prebrojane, ali koverti ima pedesetak, skoro kao i za Istrakon.

- 13:29 - Komentari (8) - Isprintaj - #

05.04.2006., srijeda

Leti, leti...

Uf! Vrijeme leti, a ne stignem ga ni primijetiti. Davež.
Hvala svima koji ovdje navraćaju očekujući novosti o prošlim i budućim događajima, bit će ih uskoro, samo da smognem malo vremena. U zadnja dva vikenda nakupilo se toga za tri mjeseca... a vrijeme piči dalje i donosi nove novosti. Dajte mi još par sati...

- 16:25 - Komentari (3) - Isprintaj - #

01.04.2006., subota

Izvrsno se zabavljamo...

Brian Aldiss otvara Istrakon 2006 ...na Istrakonu 2006 u Pazinu, s Brianom Aldissom i stotinama drugih prijatelja, poklonika SF-a u svim oblicima, a ponajviše onim književnima. Naravno, daleko od kompjutera. Svratio sam samo ispumpati fotke jer mi se napunila kartica, pa evo za vas jedne snimljene dok je Brian Aldiss jučer otvarao Istrakon. Idem natrag ljudima, detaljniji reporti slijede kad ispratimo goste.

- 21:20 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Što čitam i što pišem kad moram i kad ne moram, i kako se u sve to uklapaju Pazin, Istra, SF, Jules Verne, lijepa književnost, ružna stvarnost, i virtualno grebanje po dnu Pandorine kutije
Blogosfera
Best of blog's world:

Knjiški moljac
Blogov kolac
Babl
Rahatli
Manistra
Zrine
Istra, Istria, Istrien!
Jules Verne News
Ire's Corner Office
Pax et Discordia
Bitke kroz povijest
Rant
Filologanoga
Tofu - teka tankih crta
Književni terorist
Jesus Quintana
Buddha u supermarketu
Cyberfolk
Ptica trkačica
Helix
Bodulska bilježnica
Začkoljice
Jezični savjetnik
Moj potok
Turska kava
Eurosmijeh
Vicevi


...itd...



O čemu se pisalo na Bookaleti (izbor):

- Objavili su me u Francuskoj!
- Pet postotni milijunaš
- Par dojmova iz Frankfurta
- Anđeli i vanzemaljci
- Natječaj za vampirske priče
- Divovska lignja
- Goli ili obučeni oslobodilac?
- Kako lutati Istrom a da se ne izgubite
- Pisac u gostima
- Istrakonov natječaj za 2006.
- Kako sam upoznao astronauta
- Priča o dvojici drvosječa
- Domoljubna poezija
- Tko su Istrijani?
- Jules Verne Mondial
- Brian Aldiss dolazi na Istrakon 2006!
- Ferićevi gafovi
- Ukinuli mi rubriku
- Porečka riba i pazinski zmaj
- Istarska nezavisnost
- Istarska blogomanija
- Metak za teatar
- Istarski Stonehenge
- Tri novinarska zakona
- Gradska proza
- Kovanice i novčanice
- Antun Šoljan kao duhovni otac blog-književnosti
- Babilonska e-biblioteka
- Jure Grando, vampir iz Kringe (3)
- Brodolom kod Thule
- Jure Grando, vampir iz Kringe (2)
- Heki i Japanci
- Istarska tarantula
- Jure Grando, vampir iz Kringe (1)
- Alka i Prstenac
- Uzlet domaćeg SF-a
- Valcer, šampanjac i bijele rukavice
- Freud i biska
- Motovun by Orson Welles
- The Empire of Istria
- Izmišljeni istarski gradovi
- Šešir u taksiju ili vlaku
- Gudalo, vijolin i SF
- Warp, holodek, teleport...
- Siesta, Fiesta, Orgasmo, Riposo

Neke starije slike nisu dostupne! Blože, zašto?


eXTReMe Tracker
Glasaj za moj blog na www.blogeri.hr