Cheesteeleeshte

petak, 26.02.2010.

Taksiji, traktori, džigerica


Popularno je kad imaš prigovor na državnu upravu ili lokalnu samoupravu, između ostalog, blokirati promet. Ponekad na cestama i autocestama, ali najslađe im je svima ravno u Zagreb, pa po najprometnijim ulicama.
S nekim uzrocima najavljenih uličnih blokejda više suosjećam (seljaci), s nekim manje (taksisti).
Podržavam pravo svakog na legitimni prosvjed, jedino mi nije jasno zašto bih npr. ja, ako je u svakom slučaju zakonski zabranjeno blokiranje prometa, sigurno fasovao palicu kada bi (nezadovoljan npr. svojim novčanim, pa i radnim i stambenim statusom ili općenito vlašću i poretkom) svoju tjelesinu ili vozilo rasprostro posred Zelenog vala, dok se prema drugima koji to rade bez beda, ide s duplo poštepanim baršunastim rukavicama. Dobro, svjestan sam da sam u očima medija kao pojedinac niži od niškoristi, a par pomazanih društvenih kategorija pogodni objekti za eksploatiranje vijesti. I da viša politika ipak ne voli palicom dok snima Reuters...
Photobucket

No na stranu to. Svjestan sam i da su kod obje novije prijetnje paralizom ovog već paraliziranog grada, posrijedi različite stvari.

Seljaci, u pokušaju da održe balon nade od sapunice kako sve mora biti onako kako i jest odvajkada, te će država otkupljivati što oni posiju i općenito držati standarde iz doba 7 debelih krava, dal' socijalizma ili obećanog "bit će sve u redu", napravili su u proljeće prošle godine traktorijadu u Vukovarskoj. A koja bi posramila i Love Parade. A njome opet prijete, sada mislim zbog poticaja.
Sjećam se veličanstvenog ranojutarnjeg prizora stotina i tisuća traktorskih šoferšajbi, koje odbljeskuju tek izašlo sunce u oči, na tom beskrajnom kilometru ili dva sparkanih zetora uz cestu... Ali ajde, "silu" su demonstrirali tek na kratko i samo pokazno na par minuta zatvorili promet. I obzirom da su ti ljudi žrtve mnogih promjena, od katastrofalne i zakašnjele poljoprivredne politike, nepripremljenosti na EU šokove, kao i nespremnosti da sami mijenjaju mentalni sklop i suoče se sa tržištem, neću previše na njih.
No ne znači da podržavam ikakav blokejdo, napose onaj po načelu Quod licet Iovi, non licet bovi, gdje bi mene kukavnog solo protestanta ako ničim drugim, Organi udavili morem prekršajnih listića. To davanje prsta može postati i zarazno da Pomazane skupine uzmu i ruku... ne znam za kaj sve nisu već izlazili, od graničnih prijelaza do krapinskog autoputa.

Ovi Drugi su mi ipak malo više digli živac. Oni koji ukidanje njihovog monopola u Zagrebu smatraju ne samo vlastitim problemom, nego i sviju nas. Koji su uvijek fakin žrtve, i kad imaju cijene dostojne londonskih taksija (neposlovno prije svega, jer zato i igraju šah na haubama ispraksiran do ranga Karpova i Karpolja, umjesto da voze); i kad mene, rođenog u Zagrebu, a misleći da sam čimpanza tek sišla s mangrovog drveta, vozaju od Merkura na Trg preko fakin Mirogoja; i kad bi Bišćanu "vadili džigericu"...

ZNAM dečki, imate žene i decu. Znam da ne zarađujete milijune. Znam da ulažete u vozila. Znam i obitelj ne jednog taksista.
Ali ako već ne shvaćate da npr. bircevi najviše zarađuju i preživljavaju na što bržem obrtanju i najjeftinijim stvarima poput kave, a da se sa tri viskija dnevno ne mogu pokriti - morate shvatiti da je monopol, KAKO GOD, nemoralan i nezakonit.
Tu je i jedna (daleka, jer nije ista stvar) veza sa seljacima i žeteocima, u uvjerenju da se "netko iznad", država, grad ili dragi Bog mora baš za njih brinuti i očuvati ih od sviju zala, za razliku od svih ostalih milijuna građana koji su prepušteni samima sebi.
Pogotovo ne vidim zakaj bi ta kraljevska i cesarska privilegija išla baš "to bi Vam bilo 150 kn, od Zrinjevca do Šalate" gospodi šahovskim velemajstorima.

Je li npr. proizvodnja kruha životno vitalna djelatnost? Evo ja osobno mislim da najbolji kruh i peciva radi moj lokalni Šefik, zakaj on ne bi napravio blokadu zagrebačkih pločnika, jer mrske Klare i Mavrovići rovare po njegovom bunjištu? Od njegovih barikada od bureka bi se građani barem najeli do guše i dobili žgaravicu koja bi ih barem podsjećala da su živi, ako bi već kasnili na posao.

Onaj crni Cameo ili kakav god riječki konkurent dolazi, mogu biti i muljatori, što već plače gospon Šnidarić Capo di Tutti Taxisti. Mogu Cameo u slobodno vrijeme utjerivat dugove, tući djecu i imat' talove s Jocom Amsterdamom, ma taman da i on osobno registrira taksi službu u zagrebu, ne znam - "Poslednja vožnja".
To ne mijenja bit stvari, da ne vidim jedan logični razlog da budu monopolisti i endemska zaštićena vrsta u ovoj našoj urbanoj džungli(ci), a napose da već jednom shvate kako se cijeli svijet i naši životi, ceste i ulice koje bi blokirali- NE vrte oko njih.
Iako doduše često ispada da se polubožanstvima moramo u panici uklanjati, kad se divljački povlašteno (čak i kad su prazni od putnika, stanite malo na križanje Draškovićeve i Vlaške) spuštaju niz ulice u smjeru i u pješačkim zonama u koje mogu uz njih jedino hitne pomoći i policija.
Siđite s Parnasa, počnite naplaćivati manje i bit će vam bolje. I da neće - ne fermam to tupljenje "blokiranjem ulica".
Kaj se mene tiče, ako ću kasniti na posao, imat problema klinca odvest doktoru ili generalno trpiti sranje "on top of" već postojećeg sranja po zagrebačkim ulicama, nemojte se začuditi da se ja ili mnogi drugi građani zainate baš na vašu džigericu. Svi smo mi Bišćan.


- 10:27 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.