Cheesteeleeshte

subota, 12.04.2008.

"Wič čeptrs? Paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...."

Nemrem odoljeti a da se, iako već po običaju zakašnjelo, ne osvrnem na našeg lepog dečeca ministra vanjskih Jandrokovića. Svaka bi ga punica htjela, onako mladolikog, sa očima Bambija i kosicom ko u Brandona s Beverly Hillsa. Tako ga i očinski ćaća Ivo voli.
Toliko da je, kažu novine:
Na zamolbu da komentira to što ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković nedavno nije znao odgovoriti koja poglavlja u pregovorima s EU zatvara Hrvatska, premijer odgovorio citatom "tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen"

Brobljem je našeg Doriana Graya jedino kaj mora biti javno dostupan ne samo za fotkanje, nego i za pitanja. I na nezgodnom je mjestu ministra, izložen puškaranju iz svih oružja. Onako osjetljiv i na kamenčić od praćke.
Prije koji mjesec se veselo odazvao pozivu u studio HTV na temu priznanja Kosova i hladnokrvno, uz široki razvučeni osmijeh vrtio ploču koja preskače "Vidjet ćemovidjetćemovidjetćemovidjetćemo". Neprocjenjivo informativno. Bolje od Račanovog odlučnog možda.

A ono o čemu je i sam premijer prekjučer bacio biblijski potfutrane isprike, bilo je prije neki dan, što ste već i vidjeli:
Drobnjak, pomagaj....

Kako to zapravo ide?
Spakiraju ga za Bruxelles, na ozbiljne pregovore i utanačenja rasporeda koraka našeg pristupanja Predvorju raja. Dadne mu ćaća Ivo sendvič u staniolu i Dvojni C, s par dnevnica praćenih "nemoj sve potrošiti odjednom" ili "nemoj mi se vraćat s faćucima". A sad pregovori, bože moj - pa to je tehničko pitanje koje on ne mora znati, kako je to i sam Jandry odgovorio nakon što je video dospio u javnost.
Što 'oćete, pa nije mutav, zna engleski, lijepo se smije, vi bi još? I Picula je, s mjesta Račanovog prevoditelja skočio na vanjskoposlovno...
Uostalom, znaju valjda Jevropljani gdje smo zapeli, pa će mu netko lijepo reći. Ili bolje izdiktirati u Lipa Mill blokić? Da bi čovjek znao lijepo prenijeti.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Da se razmemo, ne mora on znati sadržaj pregovora unutar samog poglavlja, ili bilo koja tehnička pitanja - znamo mi da je on tek The ministar. Ministar je politička funkcija, nemam čak niti išta protiv toga. Još je gore, na primjeru negdanje ministrice pravosuđa Škarice s Ekstenzijama, kada se ministri uobraze i misle da mogu zapovijedati svakim segmentom područja kojim se bavi njegovo ministarstvo.
Svjestan sam da posvema anonimni pregaoci i povremeni Bruseljski putnici, poput dragog Aparatzcyka, zapravo nose sva ta poglavlja na svojim leđima i izvan svjetla reflektora po tiho stenju (i tugu utapaju u belgijskom pivu)....

ALI

Jesemu o čemu zapravo Jandry razgovara s čika Rehnom, ako ne zna niti glavnu temu i razlog zašto npr. Oli misli da idemo naprijed ili se vraćamo nazad u magareću klupu?
Samo hebeno ime i naziv poglavlja, ništ' više se nije tražilo.

Još indikativnije je (pogledajte na videu), što šef pregovaračkog tima Drobnjak također nije znao oba poglavlja. Kao, "industrial policy" iiiii....."vidjet ćemo na ljeto".
Vidjet ćemo na ljeto?

Tko onda zna?
Valjda (nadam se) treći podtajnici Joža i Vilma, u nekom od sektora ministarstva, zatrpani papirima i potopljeni slapom pravne stečevine EU-a...

Ili je to političarska tužna istina njihovih beskonačnih sastanaka, unatoč tome što se skrivaju iza paravana grinatanja kako rade non-stop i to za našu dobrobit?

Fakat, kako Drobnjak, Jandro i Oli krate vrijeme u nekoj bezličnoj sobi 23 na XY katu zgrade EU Komisije? Malo chit-chataju, pijuckaju iz srebrnog vrča onu vodnjikavu crnkastu vodu koju u tim dijelovima svijeta zovu kavom, potrguju po sitno kao na turskom bazaru općenitim datumčićima i - idemo na ručak? Netko ispod njih valjda zna... Obzirom da su Rumunjska i Bugarska brzopotezno proglašene uređenim demokracijama koje jedva pa šiša Slovenija - možda su kriteriji EU-a, sudeći po ostunosti ikakvih spoznaja na licu našeg vanjskoposlovnog, tek buzzword za novinare?

Oli /na unjkavom euroinglišu s prstohvatom finskog zatezanja/: "Hi, Mr. Yandrokovik, nice to meet you. How is everything?"
Jandro /na mješavini dobro uzgojenog školskog engleskog sa prstohvatom balkanske tvrdoće/: "Aj džest kejm tu ček hau vi going? Maj bos vonts tu nou were we gud bojs lejtli?"
Oli /okrećući lijevi dlan gore dolje u zglobu/: "Tjaahh.... year... or two more...your staff are still negotiating...something..."
Jandro: "OK, aj nou vi sent some pipl to negošiejt. So, ken vi sej der iz progres in sam čeptrs?"
Oli: "Let's say we will close a few chapters untill the summer and there is progress.
Now.....what did you say, which part of the coast is still cheap to invest in a small hotel?"

Mislim, tu razinu razgovora ugodnih naroda Slovinskog i Finskog sugerira Gordanov "odgovor".

- 10:22 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.