PRAVO & PRAVDA

nedjelja , 13.10.2013.



Svi koji se bavite pravom izravno ili neizravno kao i svi koji imate prijatelje pravnike, odvjetnike ili jednostavno sudske sporove reći će te da to nije isto. Da pravo i pravda nisu isto i da ne idu zajedno.

To je opće prihvaćena i uvriježena dogma, truizam što više (nepobitna istina za koju nitko nema protuargument).

Nije
to je samo globalna tehnička pogreška.
Slučajevi u kojima sudac nema pravni okvir za donijeti pravednu presudu već donosi, kakvu drugu no - "pravnu", a ta ista veze nema s "pravednom" no slučaj je zaključen dakle riješen. Razlog za takav razvoj zbivanja je loše, lijeno, ne stručno napisana zakonska odredba ili dio nje. Kada spojiš više njih tako "majstorski izvedenih" dobiješ algoritam koji nepogrešivo točno daje - netočan rezultat.

Zakon postavljen na logici "prelijeće" tehničku zakonsku "lego" regulativu i slijeće na zdravo razumsko logično tlo. Prosto k'o psaulj ili ti ga logično k'o zakon!

Ja znam da je ovo fejs i da vas boli ona stvar za to, no zbog toga to nije ništa manje moguće.

Moguće je napisati "logične" zakone (religija daje mnoga uporišta za to čak i pošteni ateizam te društveni kontekst i njegova praksa), moguće je u hrvatskoj učiniti takav "presedan", moguće je iako ne vjerujete u to. Moguće je i živjeti pošteno (u svim dimenzijama tog pojma), u skladu s pravilima i na zakonima temeljenim regulama - pravedno - iako ne vjerujete moguće je i to. Nemoguće je samo promijeniti obrasce i okoštale forme stereotipa u koliko - ne vjerujete u to.

U našoj zemlji se parničiti (suditi) ne isplati, logično jer se kriminal točnije kršenje zakona (a pazi sad ovo poštivanje takvog zakona - isplati.

A zamislite da Hrvatska postane zemlja u kojoj se parničiti ne isplati - onima kojima se isplatilo do sada. Ok, znam, ne možete zamisliti, no dobar tim taj menjual složi u manje od godinu dana.

Čujem dovde kako se moji dragi prijatelji odvjetnici kuglaju od smijeha na ove moje riječi

Nego, kakve gaćice u posljednje vrijeme nosi Rozga?

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.