neverinov blogneverinov blog

Najava radionice Petrebišća 2015






Najavljujemo i pozivamo zainteresirane na 6. suhozidnu radionicu – međunarodni volonterski kamp Petrebišća 2015, koji će se održati 25. srpnja – 2. kolovoza 2015. u napuštenom ljetnom selištu Petrebišća na Učki.



Nakon pet radionica i godina obnavljanja suhozidnih objekata, ove godine fokus će biti na tri aktivnosti:

1. Geodetsko i arhitektonsko snimanje sela u svrhu planiranja budućih obnavljanja i upravljanja
2. Održavanje i popravak seoske infrastrukture i poljoprivrednog pejzaža
3. Skupljanje gradivnih materijala iz okolice (skupljanje kamena, vađenje kamenih ploča iz kamenoloma, piljenje drva)


Svi sudionici će dobiti poduku iz osnova suhozidne gradnje. Osim radnog programa, pripremili smo program predavanja i razgovora o ruralnom graditeljskom naslijeđu i vezanim temama, između ostalih:


Grga Frangeš: From Harbour to the top of Učka – anthropogeographical analysis of historical commune of Lovran

Marko Pejić: Cost effective methodology of surveying and assessing drystone landscapes using open source GIS tools

Filip Šrajer: Heritage vs real life – UNESCO listed Stari Grad Plain on Hvar island

Mario Zaccaria: Prehistoric heritage of the archipelagus of Lošinj

Tomislav Hudina: Rural development plan and agri – environment scheme in Croatia

Nikola Zagorac: Biomechanics of manual stone lifting and traditional tool use


Lokacija – jučer, danas, sutra


Napušteno ljetno selište Petrebišća iznad Mošćeničke Drage smješteno je u udolini ispod glavnog hrpta Učke. Uz spomeničku važnost za kulturu života na ovom prostoru, ovaj slikoviti lokalitet je nedavnim otvaranjem Mitsko-Povijesne staze Trebišća-Perun dobio i turistički značaj kao jedan od njenih ključnih punktova.

U suradnji udruge Dragodid i Općine Mošćenička Draga 2010. pokrenuta je organizacija ljetnih studentskih radionica kroz koje bi se, praktičnim radom na obnovi selišta, znanja o tradicijskim graditeljskim tehnikama prenijela na novu generaciju mladih profesionalaca. Namjera je obnovljene objekte i uređene površine pretvoriti u sadržaje poput planinarskog skloništa za posjetitelje Parka prirode Učka i otvorenog prostora za kulturna događanja.
Location – past, present, future


Kome je radionca namijenjena?

Radionica je namijenjena studentima koji se bave prostorom, gradnjom i baštinom, ali i ostalim entuzijastima koje zanimaju tradicionalne tehnike gradnje te rad i zabava u prirodi. Također, sudionici koji k tome imaju iskustva s tehničkim crtanjem i mjerenjem su osobito dobrodošli. Od ukupno 15 mjesta na radionici 10 će se popuniti kroz ovaj poziv, a 5 kroz francusku baštinsku volontersku mrežu REMPART.

Za ostale zainteresirane su (uz najavu) dobrodošli kraći jednodnevni posjeti.
Sudionici moraju biti punoljetni.
Who is the workshop for?



Kako je organiziran kamp?Smještaj tijekom radionice je u vlastitim šatorima i vrećama na lokaciji, u kampu na livadi s podosta hlada. Nema tople i tekuće vode a količina potrošnje je ograničena. Veliki šator služi kako kuhinja i zajednički dnevni boravak.Tuš je kamperski a WC poljski, pobliže šumski. GSM signal postoji ali je slab a struja se koristi samo za punjenje baterija.

Na raspolaganju su tri obroka dnevno, od čega jedan ili dva kuhana. Vegetarijanci su dobrodošli. Dnevna zaduženja sudionika uključuju pomoć u pripremi hrane te održavanje reda u kampu i selu.
Iznos participacije: 350 kn. Jezik radionice engleski/hrvatski.
How the camp is organized?


Ako smo vas zainteresirali, prijave šaljite od 22.6. (pon) do 25.6. (čet) na adresu info@dragodid.org. (0-24h)
Prijava mora sadržavati: ime i prezime, fakultet (ili druga organizacija), godina rođenja, kontakt mobitel, mail adresa.
Također, novost ove godine: Uz osnovne podatke šaljite nam i nešto kroz što ćemo vas najbolje ukratko upoznati. Prikaz onoga čime se inače bavite, koji su vam interesi i što vas je motiviralo za radionicu, na način koji vam najbolje leži – tekst, crtež, ili bilo koju drugu formu. Cijenit ćemo duhovitost i kreativnost u prijavi. Kod selekcije sudionika će nam, uz kronološki redoslijed, upravo kvaliteta vaših prijava biti od pomoći.


Vidimo se na planini!



Oznake: Petrebišća, ruralni razvoj, krajobrazna arhitektura, vernakularna arhitektura

Post info
17.06.2015. (08:41)
5 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>