neverinov blogneverinov blog

Rim - Musei capitolini


Musei capitolini je najvažniji i najstariji muzej grada Rima, sazdan od tri palače (Palazzo Senatorio, današnje sjedište općine, Palazzo dei Conservatori i Palazzo Nuovo) koje se nalaze oko trga koji je projektirao Michelangelo Buonarotti godine 1536. Govori se kako se papa Pavao III (poznat po tome što je sazvao, po meni, ozloglašeni Tridentski sabor ) toliko sramio onoga što je postao nekoć prevažni Kapitolij (po kojem su pasle koze, zato se u srednjem vijeku zvao Monte caprino) da ga je dao preurediti uoči posjeta cara Karla V.
Michelangelo je odlučio zatvoriti vizuru prema Rimskom forumu (simbol stare moći) i otvoriti novu perspektivu prema crkvi Svetog Petra (simbol i sjedište nove moći).

Idemo vidjeti čega svega ima..


Photobucket


Flavius Valerius Costantinus (car od 306 do 337 n.e.) poznat i kao Konstantin I ili Konstantin Veliki (tako su ga nazvali kršćani naravno zato jer ih nije ganjao poput Dioklecijana već ih je stopio sa vlašću i brojnom imovinom.. radi te činjenice pravoslavna Crkva štuje njega i njegovu majku Jelenu kao svece) nije po meni bio nimalo "Velik" kakvim ga službena povijest želi zapamtit.
Samim time što je nezakonito stekao carski dignitet (kad je njegov otac Konstans Klor umro u Ebaracumu, današnji York, izabrale su ga legije nastanjene u Britaniji), i srušio legimitet tetrarhije koju je pokrenuo Dioklecijan morao se boriti desetljećima sa ostalim carevima kao bi prevagnula njegova volja. Pokrenuo je monetarnu reformu koja je uvelike obogatila već bogate te osiromašila srednji sloj koji je trgovao sa brončanim novcem.
Ubio je vlastitog sina Krispa u Puli, svoje žene Minervinu i Faustu te sina svoje sestre Konstanse, Licinijana.

Godine 325 n.e. predsjedao je Prvi Nicejski Koncil (prvi ekumenski koncil) gdje su biskupi cijelog carstva bili pozvani da riješe problem jeli Sin iste prirode kao i Otac (primijetit ćete da je to zapravo nebitan problem) ili je drugačije prirode i zato manje vrijedan. Da ne ulazim u teološke rasprave ovog šupljeg problema mogu samo predočiti da je na kraju konsenzus postignut prisilom i prijetnjom egzila svih onih koji su se slagali sa Arijem.

Dulcis in fundo, Konstantin umire in albis (što bi značilo da umire u bijeloj odjeći u kojoj je kršten) godine 337 n.e. kako bi mu bilo oprošteno za sve grijehe koje je učinio tijekom života (prokrastinacija krštenja je u ono vrijeme bila česta pojava koju su pogani filozofi kontestirali) i to baš od biskupa Euzebija iz Cezareje čije je vjerovanje, drugačije od onog nicejskog, proglasio heretičnim. Vidite li ironiju?


Najbolje ga opisuje njegov unuk Julianus:

koliki je neznalica bio vjerovao je da je dovoljno imati mnogo sinova kako bi se sačuvao sadržaj koji je sakupio bez inteligencije bez da se pobrine da mu sinovi budu odgojeni kao mudre osobe tako da su se oni nastavili ponašati kao i otac, sa željom da posjeduje sve sam na štetu drugih


Giuliano, Contro il cinico Eraclio, 227 d-228 b





Photobucket

Službeni portreti uvijek nose sa sobom poruku onoga koji želi pokazat ono što se želi da se misli. Car više ne gleda u neku određenu točku već je u svom odsutnom od zemaljskih briga pogledom povezan sa božanstvom.


I s toga zar da se čudim što postoje neandertalci koji veličaju jednog Pavelića npr. i navodnu realizaciju tisućljetnog sna? I zato djeco učite povijest kako vas se ne bi manipuliralo.


Photobucket



Photobucket


Marko Aurelije (161-180 n.e.) posljednji od velikih careva, pisac i filozof, nažalost podbacio je kao stoik jer je dopustio da ga naslijedi nekompetentna i egocentrična ličnost od njegovog sina. Na taj način se prekida jedno zlatno razdoblje kada su carevi birani po meritumu a ne po krvnoj vezi.



Photobucket


Što reći o njegovom sinu Komodu (180-192 n.e.) koji je poželio da ga se prikaže kao Herkula te je silazio u arenu obučen kao gladijator dok su njegovi protivnici imali samo drvene štapove kao obranu.


Photobucket


Takozvani Brut po Luciju Juniju Brutu, čovjeku koji je iz Rima izgnao posljednjeg kralja pa je tada monarhija postala republika, no to je samo hipoteza. Glava prikazuje vjerojatno jednog rimskog patricija iz III. stoljeća pr.n.e. po preciznošću detalja vidljiva je veza sa helenističkim kiparstvom, uostalom u to doba Rim je u potpunoj ekspanziji pogotovo na jugu gdje su prisutne grčke kolonije (Magna Grecia).



Photobucket


Lupa capitolina
, simbol Rima, vjeruje se da je etruščanske izrade i da je čuvana već stoljećima u Rimu. Ipak prema najnovim saznanjima koje je vodilo Sveučilište u Salernu (metodom C14) ustanovljeno je da je vučica iz XIII. n.e. a za Romola i Rema se već znalo da ih je dodao Antonio del Pollaiolo u kasnom XV. stoljeću.


Photobucket


Bista Meduze od Gian Lorenzo Berninija.


Photobucket


Detalj Meduzine kose.

Mit ide ovako. Posejdon je bio zaljubljen u Meduzu i jedne ju je noći odveo do Ateninog hrama kako bi konzumirali ljubav. Kao odgovor na takvu provokaciju, Atena je Meduzi pretvorila kosu u zmije a i svatko tko bi ju pogledao pretvorio bi se u kamen.
Meduzu je na kraju ubio Perzej koji ju je skratio za glavu hvala štitu koji je koristio kao ogledalo. Iz njene krvi izašli su sinovi koje dobila sa Posejdonom: Pegaz i Krizaor. Perzej je poklonio glavu Ateni koja ju je stavila kao oznaku na svom oklopu.


Photobucket


Alkibiad 450-404 pr.n.e. (naravno rimska kopija), Sokratov prijatelj, atenski političar i vojskovođa, kontroverzna ličnost



Photobucket

"Kažu da je na crnoj zemlji
najljepša stvar red konjanika,
ili hoplita, ili brodova.
ja kažem: ono što se voli"


Safo, grčka poetesa sa Lezbosa, živjela je između VII. i VI. stoljeća. Ne moram ni govoriti koliko njezin život pliva između zbilje i legende baš zato jer ima tek nekoliko fragmenta koji su preživjeli.


Photobucket


Marko Aurelije, statua je preživjela jer se mislilo da je to Konstantin. Dokaz da svaka glupost nije za zlo inače bi Marko već odavno bio pretvoren u nekakve koplja ili mačeve posljedično sa kolapsom nabave metala. Prikazan je u onom trenutku kada traži riječ (adlocutio) kako bi se obratio narodu ili vojsci. Obučen u građanskoj odjeći (kako bi se istakla mirnodobnost) ali sa vojnim sandalama.

Odmah pokraj sale sa njegovim kipom vidljivi su temelji Jupiterovog hrama, nemam fotke ali moram reći da su ogromni.


Photobucket


Pogled na Rimski forum sa Tabulariuma (državna arhiva, nazvan tako jer su se u njemu čuvali zakoni i ostale odredbe na brončanim tablama "tabulama")



Photobucket


Umirući Galat, rimska kopija helenističkog originala koju je naručio Atal I, kralj Pergama, između 230 i 220 pr.n.e. kako bi proslavio pobjedu protiv Galata (Kelti koji su se preselili u današnjoj centralnoj Turskoj i toj regiji nadjenuli ime Galatia). Primjećuje se realistični izraz umirujućeg i tipični traktovi mladog keltskog ratnika, kosa, brkovi (Grci nisu nikad imali samo brkove zato je to bilo u njihovim očima obilježje barbarina). Ratnik je skoro sasvim gol osim što oko vrata ima torque, masivna ogrlica koja je za Kelte imala mistično značenje.



Photobucket



Photobucket




Photobucket


Crveni faun iz Hadrijanove vile u Tivoli (ne kod Ljubljane hehe)




Photobucket


Na prvoj godini iz kolegija "Archeologia classica I" profesor Rebaudo nam je govorio kako su Rimljani obožavali aluzije i svakakve igre svijetla i zvuka tako da su postavljali različite kipove u vrtovima kako bi provocirali iznenađenje u gostima.


Photobucket


Vecchia ubriaca - Pijana starica

Skulptura iz II. stoljeća pr.n.e., autor Miron iz Tebe. Subjekt je pijana starica sa anforom vina koja sjedi na podu sa podignutim pogledom. Naborano, očajno skoro groteskno lice, izgubljen pogled radi opijenosti čine ovaj opus jedan od najuspjelih primjera realizma u helenističkoj skulpturi.


Photobucket



Photobucket


Car Caracalla (Lucius Septimius Bassianus, Marcus Aurelius Antoninus) 211-217 n.e nazvan tako jer je nosio jednu galsku pelerinu sa kojom je upoznao Rimljane. On i njegov brat Geta su naslijedili prijestolje od oca Septimija Severa ali Caracalla ga se brzo riješio. Osim mnogih okrutnosti poput pljačke Aleksandrije i ubojstva 20.000 građana tog grada (radi loše podnošene satire na njegov račun) izdao je Constitutio antoniniana, edikt po kojem svi slobodni stanovnici carstva dobivaju rimsko građanstvo. Nije bio baš popularan među građanima jer se despotski ponašao ali je bio omiljen u vojsci pošto im je non stop dizao plaću. Ubio ga je jedan vojnik da osveti brata (ili da se osveti što nije postao centurion).



Photobucket



Photobucket


Photobucket


Glazbenica


Photobucket


Amazonka to se vidi po onom tipičnom štitu iz nje. Na talijanskom se zove pelta


Photobucket


Herkul kao beba ubija dve zmije



Photobucket




Photobucket



Photobucket


Nije li predobro prikazana vjernost psa prema vlasniku?



Photobucket


I na kraju ogromni kip kralja Pira (prikazan kao bog Mars) zbog kojeg je postao uzus kazati «Pirova pobjeda» za pobjedu koja je koštala mnogo ljudskih života toliko da graniči sa porazom.




Post info
29.07.2009. (19:44)
56 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

Homo si na Skaville (mozak u led)


Photobucket


Kako mozak ne bi pregorio od svih silnih afera te nebuloznih izjava ovih sa vlasti odlučio sam si uzeti dva slobodna dana u uvali Voz (na otoku Krku) gje ću prisutstvovat sa svojim drugovima i drugaricama na Skaville 2009 festivalu. I zato, nakon odrađenog posla sa ovih stopa uzimam šator, vreću za spavanje i ranac i odlazim daleko od novina, televizije i radia svega što bi moglo destabilizirati ionako osjetljiv um na hadezeovske debilizme. Želim vam svima ugodan vikenda, da se ne smarate pretjerano ovim idiotima (to ostavimo za radni tjedan) Jacom, Šekijem, Ginekologom (koji se ne boji žena) i Andrijom, sina kojeg bi se posramio svaki otac a kuda istoimeni narodni heroj.


Borba se nastavlja u ponedeljak a do tada budite mi dobro!




Post info
24.07.2009. (15:18)
25 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

Antologija suvremene hrvatske gluposti (2)


Photobucket

preuzeto sa naslovnice političkog žurnala "Pogled" u Novom Listu


Imamo loše karte već skoro 20 godina, nije ni čudo što smo se našli u gaćama


Četnici svi i svuda


Naši roditelji su Srbe tjerali iz Hrvatske, a oni su ostali. Mi smo ih molili da ostanu, a oni su otišli. Radilo se, dakle, samoo pristupu.


Gojko Šušak, ministar obrane RH (i bivši pizzaiolo iz Kanade) na izbornoj skupštini HDZ-a Županije splitsko-dalmatinske, listopad 1995.



Svih 587 tisuća Srba u Hrvatskoj bili su naoružani.


dr.Franjo Tuđman na III. konvenciji Hrvatskog svjetskog kongresa na Brijunima, srpanj 1996.


Ovo mi je nekako komično... šta bi tek rekao Pupovac na ovo..


I jedan Srbin u Saboru je previše.



Anto Đapić u Vjesniku, srpanj 1998.


Kad su vidjeli da me narod voli rekli su da sam ja pobio sve Srbe. Ali nisam, nažalost.


Tomislav Merčep na osnivačkom saboru Hrvatske pučke stranke u Zagrebu,svibanj 1998.


Jedna sa druge strane zida da ne budem politički nekorektan


Srbi nisu toliko nacionalno opterećeni kao Hrvati.



Milan Đukić, predsjednik Srpske narodne stranke, na koferenciji za novinare, ožujak 1994


šlag na kraju ovog ulomka....


Budimo pošteni: ima i poštenih Srba.
(vjerovatno je mislio na Slobu)


don Anto Baković u Globusu, rujan 1994.



ĆUDOREĐE i duhovna obnova



Hrvatstvo definitivno gubi atribute srednjoeruopske decentnosti, pristojnosti, reda i pomiče se prema kolektivitetu balkanskog smeća. Gdje je izlaz? U kršćanskom odgoju i kaznama, odnosno u radikalnom državnom interveniranju u sferi javnog ćudoređa!


Srećko Jurdana u Večernjem listu, listopad 1993


ojme meni....


Drugo je poljubac ulice, a drugo u usta. Kad se usta zadržavaju dugo na ustima partnera, ne može da se u mladića ne probudi seksualna požuda. Još je veći grijeh ako je poljubac takozvani golubinji, kad se u usta stavlja jezik. Takav poljubac sam po sebi vodi do probuđenja tjelesnih požuda. A to je onda potpuno protiv svrhe koju je Stvoritelj imao kad je u srce mladića i djevojke stavio osjećaj ljubavi.



odgovor lista katoličke mladeži Mi na pitanje čitateljice Veronike je li poljubac grijeh, lipanj 1995.


DEMOKRACIJA u hrvata


Pa zašto smo toliko nestrpljivi u toj Hrvatskoj , u kojoj smo prošli tolika iskušenja, tolika razaranja, da odmah moramo imati demokraciju?



dr.Vlatko Pavletić, predsjednik Sabora, u TV-Parlamentu, svibanj 1996.



U dubini svoje duše osjećam da je Hrvatska demokratska zemlja zapadnoga svijeta.


mr. Miomir Žužul u Nacionalu, srpanj 1997.


Ovi izbori dokazali su kako su svi protivnici HDZ-a ujedno i protivnici suverene hrvatske države.


dr.Franjo Tuđman u govoru nakon parlamentarnih izbora, travanj 1997



nekoć žustri hadezeovac a sada bjegunac je rekao...

Mislim da ne pretjerujem kad kažem da je četvrtina biračkog tijela apriori protiv Hrvatske demorkatke zajednice, a glavni razlog za to njihovo neprihvaćanje hrvatske države, što se ne usuđuju reći javno, ali to iskazuju tajno, glasujući protiv HDZ-a.


Branimir Glavaš u Nacionalu, svibanj 1997.



ovo sada zvući proročanski jer su se dosjetili uz neobrazovane glasaće i dijasporu uvrstiti i zadnju kariku u lancu: mrtve ljude

Nadam se da će HDZ u skoroj budućnosti stvoriti sve državne mehanizme i političko-ustavni sustav koji će biti imun na bilo kakve potrese koji se mogu dogoditi u bližoj ili daljoj budućnosti promjenama u izbornoj geometriji.


Vladimir Šeks na 2.sjednici Glavnog odbora HDZ-a, prosinac 1996


U HDZ-u mjesto mogu naći svi, i Muslimani i Hindusi i pravoslavci i Židovi, ukoliko prihvaćaju pripadnost zapadnom kršćanskom civilizacijskom krugu.


Luka Bebić u Nedjeljnoj Dalmaciji, rujan 1993


i najbolji poslušnici znaju pogriješiti...


U izvještaju s konferencije za novinare glavnog tajnika HDZ-a Zlatka Canjuge, objavljenom 24.studenoga, u okviru pod naslovom "Privatizacija - jednaka za sve", greškom je objavljeno da "HDZ nije do kraja prodao sve što je trebao". Umjesto "prodao" trebalo je pisati "proveo". Ispričavamo se gospodinu Canjugi i čitaocima.


ispravak u Vjesniku, studeni 1994.


ovo je bilo strašno u orwellovskoj maniri


Svijetu nije bitno kako funkcionira parlament, nego što je s opozicijom. Ako nema opozicije u parlamentu,onda to svijetu odmah liči na neke nedemokratske sustave.

Vladimir Šeks u Vjesniku, lipanj 1994.

žena koja je ostvarila svoj san...

Ja bih htjela biti guska na lokalnom nivou - guska koja je spasila Rim!



Dorica Nikolić, predsjednica zagrebačkog HSLS-a na tribini Mladeži HDZ-a, veljača 1997.


Ne postoje dovoljno velik ni metar ni vaga koji ib izmjerili zločinački mentalitet današnjih saborskih zastupnika iz Istre. Taj zastupnik Kajin je čitav hrvatski Sabor nazvao kriminalcima i nemoralnima, a nitko od zastupnika nije ga ni pljusnuo a kamoli premlatio?!

don Anto Baković u Narodu, srpanj 1997.


Jure priznaje kako vidi svoju kastu...


Mi se moramo čuvati sukoba plemstva, što nas je vrlo često dovodilo do propasti.



dr.Jure Radić u slobodnoj Dalmaciji, ožujak 1998.


Ćiro ima tu sreću da je simpatičan za razliku od ostalih govana...


Ja stalno molim Poglavara da mi dade jednu visoku policijsku funkciju. Bio bih jako ponosan da sam hrvatski policajac i da svakome mogu kazati: "Čekaj malo, ti nemaš pravo da govoriš ništa protiv Poglavara i države!" A kad bi mi netko prigovorio da sam režimsko čovjek, ja bih mu ponosno odgovorio: "Jesam!" Režimski sam čovjek, jer je ovo sada moja država, i svi bi trebali biti režimski ljudi". Ma zamisli kakav bi to red bio u državi!


Miroslav Ćiro Blažević u Novom Listu, kolovoz 1997.



DŽEPNA PJESMARICA naroda hrvatskoga


Hrvatska je iznad svega,
Bog je samo od nje veći,
I tko se ne bi veselio
tolikoj sreći.


pjesma Tomislava Merčepa objavljena u Hrvatskom vitezu, glasilu UHDDR-a Požega, veljača 1995.



E moj "druže beogradski"
i ti tamo titogradski,
jedvačekam da vam dođem
i nožem kroz trbuh prođem

Doći ću vas okupirat,
morate za doček svirat,
nakon tga ću vas zaklat
i vašoj kćerki umakat.


pjesma u Hrvatskom vjesniku, travanj 1994.

Pljačkanje, rušenje, ubijanje
u genima pijane rulje!
Srbi pet stoljeća pod Turcima,
Srpkinje i dulje!


Pajo Kanižaj u zbirci "Živjela Hrvatska s Hrvatkom na čelu", 1992.


Kad Srbi prestanu lagat,
rodite će grožđe na vrbi!
Nisu svi Srbi Cigani,
ali Cigani su svi Srbi!


Pajo Kanižaj uHrvatskom slovu, listopad 1997.


ĐAVOLJA ZAVJERA protiv hrvata

Terorizam i pogotovo špijunaža imaju, razumije se, i šire i uže međunarodne dimenzije i ukotvljeni su u različite humanitarne javne djelatnosti. Imamo mi u Hrvatskoj dovoljno dokaza i za to.

dr.Franjo Tuđman u razgovoru s urednicima hrvatskih medija, listopad 1996.


Sjećate li se onih loših fora sa Šeksu netko stavlja mikrofone u kabinet?

Jednom anonimnom stranom dopisniku kojemu sam pristao dati intervju, tom prilikom je ispala iz džepa značka CIA-e.


Vladimiš Šeks na sjednici saborskog Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav, rujan 1996.


EUROPA i vrli novi svijet

Pokušaji stvaranja jedinstvene Europe nisu nove pojave, ti su procesi postojali od Rimskog Carstva i Habsburške monarhije. A ne treba zaboraviti ni Napoleonovu ni Hitlerovu Europu, pa ni Staljinovu sovjetsku Europu.


dr. Franjo Tuđman u govoru u mađarskom Parlamentu, travanj 1997


Uz ovakav ZOO i ovakvu "majmunaru" slobodno možemo reći da smo ušli u Europu!


mr.Marina Matulović-Dropulić, gradonačelnica Zagreba, na svečanom otvorenju majmunskog paviljona u zagrebačkom Zoološkom vrtu, studeni 1996.



dabog počeo sada štucat...

Kad je posrijedi vanjska politika, naravno da Hrvatska mora držati vrata Europe otvorenima. No, ako vrata prejako otvorite, propuh vam može razbiti stakla. Ne otvarajmo, dakle, vrata Europi na štetu našeg nacionalnog ponosa i nacionalnog jedinstva!


dr.Andrija Hebrang u Večernjem listu, travanj 1998.


.... pa ga izaberite za predsjednika republike


Post info
22.07.2009. (19:05)
23 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

Antologija suvremene hrvatske gluposti (1)


Narod bez države je isto što i govno na kiši

don Anto Baković na predizbornom skupu HDZ-a u Pazinu, travanj 1990




Photobucket


Primitivizam izglasanog zakona o potpomognutoj oplodnji ne bi nas trebao čuditi kao takav pošto već ulazimo u dvadesetu godinu uživanja idiotizma ispaljenih iz kršćansko nacionalističkih stranaka poput vladajućeg HDZ-a i pandana im ("sve, uvali mi sve radi sinekure i fotelje") HSS-a i liberala koji to nisu HSLS-a.

Pošto smo mi narod kratke pameti i svake četiri godine se zajebemo u odabiru naših predstavnika htio bi predstaviti jednu knjigu koju sam si poklonio još u srednjoj školi koja je ujedno i ogledalo što su objesili Boris Dežulović I Predrag Lučić godine gospodnje 1999 našoj vladajućoj kasti. Znači, to dvoje novinara nije izmislilo nikakvu toplu vodu već su samo otišli kopat po novinskim arhivama gdje je sve predočeno crno na bijelo tako da ih nacionalisti ne mogu okriviti za nekakvo nehrvatsko ponašanje pošto oni nisu zarez makli a ni dodali suludim citatima koji bi bili smiješni a da nisu prije toga tragični do pakla i nazad.

Kako mnogi od tadašnjih genijalaca nisu više prisutni na političkoj sceni pa nebi trebao spominjat jednu Maju Freundlich i Silvija Degena no oni su ipak bili "stupovi" društva iako je vječno prisutni dinosaurski trojac Šeks-Bebić-Hebrang bio i tada poprilično žilav u gomilanju bedastoća tako da ovaj post posvećujem tim političkim fosilima u nadi da ih buduće generacije neće imat kao vršitelje dužnosti predsjednika republike, sabora ili premijera.

Naime ovo je knjiga o ljudima koji maleni idu pod zvijezde iako predstavljaju novinare, odvjetnike, pjesnike, lječnike i ostalu samoprozvanu elitu bolesnog nam društvenog tkiva.


PROLOG kratko ali glupo


Hrvatska demokratska zajednica je stvorila tu hrvatsku državu, tu hrvatsku demokraciju u kojoj, evo, mogu se govoriti i gluposti!

dr.Franjo Tuđman
na 1. sjednici Glavnog odbora HDZ-a, veljača 1996



a onda dragulj sa nepristranog HTV-a

Djeca nam trebaju kao produžetak vrste, a nama Hrvatima da bi nas među svjetskim narodima bilo što više. Možda će tako biti veće šanse da baš netko od Hrvata jednom otkrije tajnu roda.

Branka Šeparović
na HTV-u, svibanj 1997



a evo i malo nepatvorenog kršćanskog zanosa...


Kada sam s Trga svetog Petra ugledao kupolu bazilike, kao da je upravo izlazila iz neba. Ganuo me taj divni, premda nestvarni doživljaj. Tako sam se zanio da bih možda dobio i krila i napustio ovu zemlju da nije bilo visokog obeliska preda mnom.

Robert Stipić u reportaži iz Rima, u glasilu katoličke mladeži Mi, lipnj 1998.



pa jedna poslastica od Oca domovine...


Još su odveć žive sve žrtve što smo ih podnijeli!

dr.Franjo Tuđman na HTV-u, kolovoz 1996





Sa 16 godina doživio sam tešku prometnu nesreću. Liječnici kažu da sam bio kliničk imrtav. Toga se iskustva vrlo dobro sjećam, ali nerado o njemu govorim. Naime ono je za mene bilo vrlo neugodno i ostavilo mi je osjećaj da uopće nije lijepo umrijeti.

dr. Zdravko Tomac u Stilu, veljača 1997



sudačke mudrosti...

Od rođenja sam pripadnica hrvatskog naroda.

Slavica Garac u svojoj biografiji, priloženoj uz kandidaturu za mjesto suca Općinskog suda u Osijeku, 1993


a kad nastupaju književnici onda se dešava ovo...

Zavukao sam u svoju radnu sobu u kojoj rashladni uređaj stvara duboku hladovinu.

Ivan Aralica u Slobodnoj Dalmaciji, siječanj 1998



pa red na opskurne saborske zastupnike...


Sad znam mnogo više nego što sam znao prije postdiplomskog studija.

Damir Škaro, zastupnik, HDZ-a i bivši boksač u Nacionalu, studeni 1997


ovih dana na Otvorenom a prije....


Što ste pri tome mislili i jeste li na to mislili?

pitanje Dijane Čuljak predsjedniku Zajednice prognanika Mati Šimiću u Motrištima


a onda uvijek aktualni ANTIFAŠIZAM i borba protiv njega


S današnje točke gledišta, jednako mi ne odgovaraju ni partizani ni ustaše. Jedni su stvorili Jugoslaviju, a drugi nisu završili posao do kraja.

Tomislav Merčep u Nedjeljnoj Dalmaciji, rujan 1997



Dan antifašističke borbe može biti samo dan nacionalne izdaje i sramote, kada se grupa kriminalaca odmetnula protiv svoje države.

Anto Đapić na komemoraciji žrtvama Jazovke, lipanj 1998


toliko o tome da mu novinari vade riječi iz konteksta...

Šakića [zapovijednik Jasenovca] je ponijela povijesna dimenzija stvaranja hrvatske države.

dr.Andrija Hebrang u Globusu, travanj 1998


Kako smo riješili sve druge probleme, tako ćemo riješiti i problem Jasenovca, ne zato da sakrijemo žrtve ustaškog terora, nego da podsjetimo da je hrvatski narod stradavao pod različitim zastavama.

dr.Franjo Tuđman u Jasenvcu, lipanj 1996


Znamo da je HDZ išao linijom pomirbe svih Hrvata, što je velebno djelo HDZ-ovih političara. Međutim, stvorila se stanovita deformacija, a ta je da je ustaša bilo vrlo malo, a partizana-komunjara jako puno.

don Anto Baković u Narodu, ožujak 1997


ovom prilikom htio bi pozdraviti Don Bloga i navest njegov prekrasni post o don Bakoviću


BOSNA i cvijeće hrvatskoga naroda


TUĐMAN: Može se na kompromis između ovog rješenja i...
MILOŠEVIĆ: Sad smo ovde još dodali, sad smo ovde još dodali!
TUĐMAN: Malo.
MILOŠEVIĆ: Da, ali ovo nisu hrvatska područja. Ovo nije hrvatsko područje uopšte...
KARADŽIĆ: Kiseljak sa Busovačom i ostalo, Kreševo ostaje potpuno u vašoj kontroli. Dobili ste taj dio i ja vam..
ŠARINIĆ: Na temelju svega što smo razgovarali, a dugo smo razgovarali, ovo je, što se mene tiče.. ovo je neprihvatljivo u svakom slučaju!
KARADŽIĆ: Ali, ljudi moji, ovo je srpsko! Pogledajte imena!
ŠARINIĆ: Srpsko? Nemojte...
KARADŽIĆ: Apsolutno. Tu nikad nijedan Hrvat nije živio!
TUĐMAN: Pa dobro, gdje je.. gdje su.. koliko Hrvata...?
BOBAN: 34 posto.
TUĐMAN: 34 posto? Gdje su Hrvati na tom području?
KARADZIĆ: Čovječe, od Bugojna do Gornjeg Vakufa nema ništa!

pregovori hrvatskih i srpskih rukovodstava nad kartom BiH na koferenciji u hotelu "Intercontinental" u Ženevi, emitirano u Dnevniku HTV-a, prosinac 1993.


Fantomska država na Balkanu

definicija BiH u Vjesnikovoj križaljci, kolovoz 1993


Nije Muslimanima tako loše u tim logorima kao što mediji farbaju.

mr. Neven Jurica, hrvatski veleposlanik u Australiji [a sad u SAD-u] u the West Australianu, rujan 1993


Smatram pogubnim i štetnim da stranke iz Hrvatske osnivaju svoje filijale na prostoru BiH. Nužno je, budući da je HDZ BiH stožerna politička stranka hrvatskog naroda, da ona bude politički predstavnik Hrvata u BiH.

Vladimir Šeks u Hrvatskoj riječi, svibanj 1996.


U Puli sam odsjeo u hotelu "Amir". Ušao sam na recepciju i gledam gdje je hrvatski grb. Nema ga nigdje. Rekli su mi da to drže dva Bosanca, Emir i Enes. Pa i ja sam Bosanac. Nemam ništa protiv da je netko musliman, ali ako ima za cilj Hrvatku osvojiti za islam, onda imam. I otkud ovoj dvojici muslimanima uopće novac da kupe hotel u Puli?

don Anto Baković u Novom Listu, travanj 1994


Hrvatska je prihvatila zadaću europeizacije bosanskih Muslimanima.

dr. Franjo Tuđman u Le Figarou, rujan 1995


CRKVA I bogoštovlje


Ako želite saznati nove pojedinosti iz života kardinala Alojza Stepinca, nazovite govorni automat 060/412 412.

reklamni oglas HPT-a, objavljivan u hrvatskom tisku od rujna do studenoga 1998


socijaldemokrat (ko fol) kaže...

Posebno je važno da SDP, ne samo riječima nego i na djelu, pokaže da se potpuno oslobodio tereta prošlosti, posebno što se tiče odnosa prema religiji. Moderna socijaldemokracija nije ateistička, ona prihvaća svetost privatnog vlasništva.

dr. Zdravko Tomac u Nacionalu, siječanj 1998


A oni iz svijeta koji nam i danas predbacuju da palimo srpske kuće na oslobođenim dijelovima Hrvatske, neka se prisjete da je upravo biblijsko načelo, iz Starog Zavjeta: oko za oko, zub za zub!

dr. Franjo Tuđman u govoru na dočeku Vlaka slobode u karlovcu, kolovoz 1995


Mislim da je propust što nadbiskup nije pozdravio Predsjednika na početku polnoćke. Razgovarao sam o tome sa nadbiskupom.


dr. Jure Radić u Vjesniku, siječanj 1998


Toliko gluposti a tako malo vremena mi onemogućuje da objavim sve meni zanimljive citate a tek sam na 67 stranici od njih 350.


Ovaj soj ljudi koji je izgovarao ove užase još uvijek vlada i još uvijek su smatrani uglednim osobama.


Zaborav je naš prvi neprijatelj.




Post info
20.07.2009. (20:53)
55 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

Molo longo opet naš


Photobucket


Desilo se i to da je Molo longo vračen nama, građanima Rijeke koji smo godinama bili uskračeni da pogledamo na vlastiti grad sa mora


Photobucket



Photobucket


Zgrada Jadrolinije (ona žuta) iz 1897. godine sa kipovima kontinenta i zanimanja na moru (strojar, kapetan) i Riječki neboder u pozadini (izgrađen tijekom fašizma, arhitekt Umberto Nordia.. urbana legenda kaže da je izgrađen opranim novcima poznatog gangstera pardon poduzetnika Lucky Luciana), riječani su ga posprdno zvali "ormar - ladičnjak". Ona plava je moja zgrada pa možete pretpostaviti što me čeka ako se digne razina mora. Iznad nje famozni "mali neboder".



Photobucket


Onaj zvonik je od crkve Sv Nikole. Legenda kaže da su pravoslavni vjernici htjeli izgraditi crkvu ali im je tadašnji gradonačelnik bacio kamen u more blizu gradske ure (tada još nije bilo ništa nasipano pa je more bilo do Korza) i poručio im nek si izvole izgraditi upravo tamo crkvu. To su oni i učinili.



Photobucket


Eh da nema ove bedaste reklame...

Vidi se Gradina sa koje se pruža pogled na Kvarner. Ne mogu vam opisat koliko mi je draga crkvica Sv Juraja do Gradine, veže me za nju uspomena na jednu curu (kad smo zajedno ubili zmaja žudnje).




Photobucket


Nazire se ogromna dizalica "3.Maja", brodogradilište koje hrani toliko ljudi ali eto država bi ga privatizirala, kažu ne isplati nam ga se imat. Nama se ne isplati imat vladu koja takvo nešto kaže i ostane živa



Photobucket


Ajde drago mi je da je izgrađeno od domaćeg kamika (pored toliko kamena mi uvezli granit iz Finske za popločenje Užarske ulice, bezveze) iako sve pliva u žbuci


Photobucket



Photobucket



Photobucket


Dve ogromne dizalice, šteta što su zapostavljene pa propadaju



Photobucket


Zašto su imena kočarica i ostalih brodova tako lijepa i zašto su imena onih ogromnih jahturina tako neiventivna?




Photobucket



Photobucket


"Bakar" na vezu


Photobucket


Silosi, preko puta je Rikard Benčić, zgrada u kojoj stružem onu pituru sa štukatura. Kad god ih pogledam sjetim se da su Norvežani svoje silose adaptirali u studentske domove, kako fora.



Photobucket


Remorkeri, svaki Riječanin zna čiji su i da njihov vlasnik baš masno naplaćuje svoje usluge



Photobucket

Kraj



Photobucket


A od tamo pogled na zapadni dio Rijeke i obronke Učke



Baš je poseban užitak gledati u vlastiti grad sa perspektive koja nam je prije bila onemogućena (zapravo ja sam bio nekoliko puta sa bivšom ali nije bilo legalno hehe) i jasno mi je da netko tko nije iz Rijeke gleda sve te nebodere, industriju, dizalice, skladišta i ne vidi ono što vidimo mi sa našom mentalnom mapom


Photobucket


Preuzeto sa bloga blogtemazo.blog.hr



Post info
14.07.2009. (22:02)
57 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

Restauratorska posla (Rikard Benčić)


Photobucket

Tomba dei Pancratii, via Latina (malo izvan Rima, doba cara Hadrijana 117-130 n.e.)




Dok sam čekao posao u struci koji nikako da dođe jerbo je "kriza" pa odjednom gradovi ne investiraju u razna popločanja vlastitih trgova i ostale razvojne projekte dobio sam ponudu od prijateljice da ovaj mjesec odradim skidajući slojeve sa štukatura (mrvljeni gips i mramor kako bi se postigao privid mramorne površine, korištena metoda još iz Antike) u upravnoj zgradi bivše rafinerije šećera u Rijeci poznatu kao Rikard Benčić.

Ta zgrada predstavlja vrijeme kada je Rijeka bila razvijeno kulturno i ekonomsko središte u sklopu Austro-Ugarskog carstva kada je grad imao više stanovnika od jednog Zagreba i Splita, mjesto gdje su bili u suživotu mađari, hrvati, slovenci, talijani i austrijanci po meni dokaz ogromnog kulturnog potencijala i blagostanja što je vidljivo po zgradama i skladištima koji su preživjeli do današnjih dana.

Izdana je i knjiga koja se bavi problematikom te zgrade sa svim kulturnim i povijesnim značajkama dobivajući na valorizaciji (zgradu do upravne misli se otvoriti Muzej moderne i suvremene umjetnosti ako nisam krivo čuo...) tako da nam grad ne bude samo tranzitni centar kao što je bio u Devedesetima.


Photobucket


Freske sa vedutom. U to vrijeme su otkrivene čuvene freske u Pompeju i Hercolanumu (moje je osobno mišljenje da su ta otkrića utjecala na ovim freskama iako neoklasika nije niš novo)


Photobucket



Photobucket


Glavni salon korišten za reprezentativne svrhe (po meni)



Photobucket


Oni koji studiraju povijest umjetnosti, arhitekturu ili arheologiju znaju da ovdje sve vrišti na neoklasicizam


Photobucket



Photobucket


Ovaj panel me strašno podsjeća na one koji se nalaze na Kostantinovom slavoluku a iz Trajanovog doba


Photobucket


Radna atmosfera, marljivi zagrebački studenti štružu dok svira radio. Odlučeno je da će im se podizat plaća ovisno o tome koliko su vrijedni, meritokracija na djelu.. zato šute i rade.




Photobucket


Pretpostavljam da mogu shvatiti koji su sretnici jer dobivaju iskustvo, satnicu a još i dnevnicu. Inače na faksu možeš biti sretan kada odrađuješ praksu da ti plate hranu i smještaj



Photobucket


Malo monoton posao ali ne bunim se jer slušamo radio a i svatko od nas meditira nešto svoje dok struže slojeve sve do izvorne boje. Skela je podignuta širom cijele sobe tako da je dovoljno podignut ruku i možeš dotaknut plafon.


Photobucket


Photobucket



Prekrasni detalji, nisam jedini poželio uzet ovu violinu doma hehe



Photobucket



Bauljanje po tavanu stvorenog ko za neki triller ili horor



Photobucket


Hvala ovoj kapici i zaštitnim cvikama ne mogu se oteti dojmu da izgledam ko neki lik iz Privatne prakse a u tome mi pomaže natpis "Neurologija" na ulazu u zgradu. Još da nemam kombinezon..


Photobucket


Ne može se bez Učke sa zadnjeg kata



Photobucket


I za kraj jedna šatro umjetnička jer sjedim na stepenicama koje ne vode nikud.



Post info
12.07.2009. (10:32)
45 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

Riječke ljetne noći - Otvaranje



Photobucket


Photobucket


Photobucket



Photobucket



Photobucket




Taman sam stigao iz Labina kada su mi roditleji javili da je otvaranje riječkih ljetnih noći a pošto ja živim na Rivi nisam mogao prepustiti takvo nešto pa makar osjećao umor u kostima nakon 3 dana opuštanja duha ali ne i tijela. Krenulo je sa orkestrom kod HNK-a te je sve privedeno sa polusatnim vatrometom iznad Molo Longo.


Što je to tako privlačnog kod vatrometa? Vatra od pamtivijeka ima neki hipnotizirajući učinak na čovjeka, mogao bi ju gledat satima kako pucketa.



Prepuštam glavnu riječ pirotehničarima



Photobucket



Photobucket



Photobucket


Photobucket



Photobucket



Photobucket



Photobucket



Photobucket



Photobucket



Photobucket



Photobucket



Photobucket



Photobucket



Zar ne podsjeća na nekakve udaljene galaksije?



Photobucket


Fotkano sa ekrana na rivi



Photobucket



Photobucket



Photobucket


Photobucket



Photobucket



Photobucket




Photobucket



Photobucket



Photobucket



Photobucket



Photobucket



Photobucket



Kad je sve prestalo i kad smo se malo pomalo razišli pomislio sam kako su neki pametni lopovi mogli iskoristiti ovih pola sata kad je cijeli grad gledao u nebo.



Post info
09.07.2009. (21:47)
46 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

O provokatorima



Photobucket


Priamo della Quercia (XV st.)


Moderna tehnologija je dala ljudima nova, moćna sredstva komunikacije ali to ne može promjeniti činjenicu što mnoge osobe nemaju ništa zanimljivog za reći


-- Lee Gomes, San Jose Mercury News


Svaki puta kada jedan bloger napiše nekakvu pikanteriju začinjenu prostotama a sve to upućeno drugom blogeru sa ciljem provociranja na ovoj domeni nastaje pravi đumbus, razni ljudi koje smatram pametnima spuštaju se na nivo provokatora tako što se upuštaju sa dotičnom osobom u raspravu. Iako na početku rečenice tvrde da nisu povrijeđeni i kako im uvrede ne čine ništa, te osobe skaču same sebi u usta sa nastavkom gdje se opravadavaju za svoje djelovanje, štite svoje Ja, te ako mogu uzvraćaju provokatoru kontraofenzivom.

Jako mi je žao vidjeti kako se provocirana strana upušta u raspravu sa provokatorom što je na blogu i cilj kako bi se dostigla gledanost što zbog samog užitka provociranja što zbog nekakvog meni nepoznatog osjećaja usađenog u provakatoru (recimo želja za pozornošću).

Zašto odgovoriti provokatoru ako nedostatak odgovora predstavlja iščeznuće njegove provokacije, na taj način se više ne nadolijeva benzin i brzo se gasi kao što se šala sklepana na vaš račun brzo razvodnjava jednom kada ne pokazujete interes za njom ili joj se pak još i smijete. Durenje samo priziva još dodatnu porciju.

Najbolji način je ignoriranje takvih ljudi koji se hrane tuđom pozornošću, oduzimanje iste, te se njihova neuzvraćena želja pretvara u frustraciju. Bumerang efekt rekao bi.


Kada kažem ignoriranje ne mislim naravno i ignoriranje dok se zlo događa. Povreda osjećaja koje ste si stvorili o samima sebi ne ulazi u onu kategoriju ignoriranja dok napasnici verbalno ili fizički nasrću na nekoga. Tu se trebate priključiti itekako u obranu napadnutoga. Ili neki blog koji veliča ustaštvo i nacizam naravno da se ne smije ignorirat nekakvim parolama da je to samo "slobodno izražavanje". Ustaštvo ne može biti slobodno izražavanje pošto njegova aplikacija dovodi u opasnost ljudske živote.

No ja ovdje pričam o provokatorima na blogu koji se nadaju svojim srcem da su vas dotakli tamo gdje ste najslabiji, gdje ne želite priznati sebi ni drugima, u samom centru vaše taštine i samoljublja. Ta kako se netko usuđuje neargumentirano pisati loše o vama?

Još nešto... ona fraza o tome da se prihvaća tuđa kritika ako je konstruktivna je mnogima samo puka fraza za brzu upotrebu.

Provokatore (naravno da ne mislim na one koji provociraju inteligentno, pogotovo vlast) i razne polu osobe poput starleta i instant zvijezda (zato jer ne nude ništa korisno za mojeg znanjem gladnog uma) trpam u isti koš u koji je Dante Alighieri stavio one koji nisu služili ničemu, ni dobru ni zlu, anonimce koji misle samo na to kako će ih svijetla reflektora pretvoriti u prave formirane osobe. Kako jadno.


« E io ch'avea d'error la testa cinta,
dissi: "Maestro, che é quel ch'i' odo?
e che gent'é che par nel duol sí vinta?".

Ed elli a me: "Questo misero modo
tengon l'anime triste di coloro
che visser sanza 'nfamia e sanza lodo.

Mischiate sono a quel cattivo coro
de li angeli che non furon ribelli
né fur fedeli a Dio, ma per sé fuoro.

Caccianli i ciel per non esser men belli,
né lo profondo inferno li riceve,
ch'alcuna gloria i rei avrebber d'elli".

E io: "Maestro, che č tanto greve
a lor che lamentar li fa sí forte?".
Rispuose: "Dicerolti molto breve.

Questi non hanno speranza di morte,
e la lor cieca vita č tanto bassa,
che 'nvidďosi son d'ogne altra sorte.

Fama di loro il mondo esser non lassa;
misericordia e giustizia li sdegna:
non ragioniam di lor, ma guarda e passa

I ja koji sam grijehom okrunjenu glavu imao
rekoh: „Učitelju, što je to što čujem?
i koji su to ljudi koji izgledaju pobjeđeno od boli?“

A on meni: „Ovo jadno stanje
imaju tužne duše onih
koji su živjeli bez kuđenja i bez pohvale

Pomiješane su sa onim lošim korom
anđela koji se nisu usprotivili
niti su bili vjerni Bogu, nego su bili za se.

Potjerali su ih nebesa kako ne bi bila manje lijepa
niti ih duboki pakao ima u goste
jer nikakvu slavu ne bi imali krivi sa njima“

I ja: „Učitelju, što je tako teško [misli se na kaznu]
njima da se tako glasno žale?“
Odgovori: „Reći ću ti ukratko.

Ovi nemaju nadu da će umrijet
a njihov bijedni život je tako nizak
da su bilo čije sudbine ljubomorni.

Slavu o njima svijet neće ostaviti;
milost i pravda ih izbjegavaju
nemojmo o njima razmišljat, samo gledaj i prođi





"nemojmo o njima razmišljat, samo gledaj i prođi" je pouka koju daje Dante za nedostojne osobe kako raja tako pakla. Još od srednje sjetim se tih stihova kada nailazim na zlonamjernike u svome životu. Hvala tim stihovima lakše je ignorirati te spodobe i u njima samima oživotvoriti frustraciju koju imaju prema sebi a u nepoznavanju rješenja kako da je se rješe pokušavaju ispoljavati nezadovoljstvo na drugima.


Hoćemo li im to dopustiti ostaje na nama



Post info
05.07.2009. (23:12)
121 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>