četvrtak, 12.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 93/365

Izvor fotografije: facebook stranica: Dojenje je zakon

Kad svi o sisama....moram i ja :)))
Meni osobno, a valjda i većini žena, sise su jedna od najvažnijih erogenih zona. Ali (sad ću ipak biti partibrejker) primarna funkcija sisa (dojki) je dojenje, a to je i razlog zašto sise izgledaju baš tako kako izgledaju.

Internet kaže: “Okrugli oblik dojki pomaže da ne dođe do gubitka topline, s obzirom da je za proizvodnju mlijeka potrebna prilično visoka temperatura. Jedna teorija drži da je evolucijom ljudska dojka poprimila trenutni oblik kako bi se spriječilo gušenje dojenčeta prilikom hranjenja. S obzirom da ljudska mladunčad ima malu čeljust (ne izbočenu kao kod ostalih primata), nos bi im se mogao začepiti kad bi majčine grudi bile preravne."

Ovaj post o sisama (iz ženskog kuta) itekako ima mjesto u mom dnevniku zahvalnosti jer sam zaista zahvalna što sam dojena i što sam dojila svoju djecu.

Samo neke prednosti dojenja:
• Majčino mlijeko dolazi uvijek svježe, na idealnoj temperaturi i ne treba ga posebno pripremati.
• Dojenjem beba dobiva ne samo hranu, nego i dodir i ljubav.
• Majčino mlijeko jedini je prirodan izvor svih hranjivih sastojaka potrebnih bebi.
• Majčino mlijeko je besplatno.
• U majčinom mlijeku ima manje proteina te su lakše probavljivi.
• Dojenje predstavlja jedan od faktora koji smanjuju rizik od obolijevanja od raka dojke.
• Žene koje su dojene kao bebe, čak i kratko, imaju 25% manji rizik od razvijanja karcinoma od žena koje su hranjene adaptiranim mlijekom.
• Majčino mlijeko potiče razvoj mozga i poboljšava kognitivni razvoj djeteta na načine na koje to adaptirano mlijeko nije u stanju.
• Majčino tijelo proizvodi antitijela za bolesti kojima je izložena u svojoj okolini, pa majka prozvodi mlijeko po mjeri za borbu protiv bolesti kojima je izložena i njezina beba.

Ponekad se, osobito u početku, dojenje može i zakomplicirati, a o tome na vrlo duhovit način piše smješkica u OVOM POSTU.




- 09:42 -

Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga


web counter
web counter










Dnevnik zahvalnosti 365

"Ljudi koji redovito primjećuju i razmišljaju o stvarima za koje su zahvalni osjećaju više pozitivnih emocija, osjećaju se živima, bolje spavaju, izražavaju više suosjećanja i ljubaznosti, pa čak i imaju jači imunološki sustav."

U svakom danu možemo naći nešto na čemu možemo biti zahvalni.
Dnevnik zahvalnosti polako, ali sigurno, dan za danom, mijenja način na koji doživljavam razne situacije jer se fokusiram na ono što je pozitivno.

Linkovi

Dnevnik zahvalnosti 365 na Facebooku

blablablogerica@gmail.com