subota, 03.03.2018.

Dnevnik zahvalnosti 60/365

Fotka: "vozila u prošlosti", prema promatranju, olovka, 2. razred

U petak sam s klincima pričala o prometnim sredstvima u prošlosti pa smo virtualno prošetali Tehničkim muzejom.
Najviše ih se dojmila podmornica (osobito dečke), a začudila ih je činjenica da je nekada konj vukao tramvaj.

A ja se danas na blogu zahvaljujem jednoj ženi - Mary Anderson.
"Vozači su bili prilično skeptični kada je Mary Anderson izumila prve brisače 1903. godine. koje je patentirala godinu dana kasnije. Danas bez njih vozači ne mogu zamisliti vožnju po kiši i snijegu..."


Edit:
"Vozeći se tramvajem, jednog hladnog, snježnog dana primijetila je da je vozač stalno morao tramvaj zaustavljati, izlaziti iz njega, kako bi očistio prednja stakla. Mary Anderson je došla na ideju kako stakla čistiti iz unutrašnjosti vozila i tog istog dana izradila je nacrt za napravu - gumeni brisač koji je vozač mogao, bez izlaženja iz vozila, pokretati ručicom, polugom, na osovini spojenom s brisačem. Protuteža i mehanizam opruge držali su brisač uz staklo, čvrsto priljubljen.

Izum Mary Anderson, patentiran 1905. godine, bio je namijenjen tramvajima, ne automobilima, jer oni su, prvih godina 20. stoljeća, ionako još uvijek bili otvoreni i kad je kiša padala, ili snijeg, ostajali u garaži."

- 00:24 -

Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga


web counter
web counter










Dnevnik zahvalnosti 365

"Ljudi koji redovito primjećuju i razmišljaju o stvarima za koje su zahvalni osjećaju više pozitivnih emocija, osjećaju se živima, bolje spavaju, izražavaju više suosjećanja i ljubaznosti, pa čak i imaju jači imunološki sustav."

U svakom danu možemo naći nešto na čemu možemo biti zahvalni.
Dnevnik zahvalnosti polako, ali sigurno, dan za danom, mijenja način na koji doživljavam razne situacije jer se fokusiram na ono što je pozitivno.

Linkovi

Dnevnik zahvalnosti 365 na Facebooku

blablablogerica@gmail.com