istarski žgvacet
Ovo je odgovor Istrijana Mađarima, a kako drukčije nego pod svetom kapom Talijana! Meso narezati na kockice i propržiti na ulju. Dodamo sitno narezani luk, malo popržiti, zatim dodati izrezanu svježu rajčicu, isjeckani češnjak, sitno isjeckan list celera, majoran, bosiljak, sol i papar. Uz povremeno dolijevanje malo vode pirjati dok meso ne omekša. Pustiti da ukkuha sva tekućina, pa dodati brašno, malo promiješati i doliti vino i toliko vode da prekrije meso. Ostaviti na laganoj vatri da malo prokuha, te poslužiti uz istarske fuže (vidi izradu fuža kod "fuži s tartufima), ili palentu ili neku drugu tjesteninu. Vino jače, bijelo tipa malvazija! Ovo jelo koje je obavezno služeno u svečanim prilikama, na isti način se radi i s kokoškom, puranom ili pak kunićem! (600 g telećeg mesa bez kosti ili 1000 g kokoši ili 800 g kunećeg mesa s kosti ili 1000 g purećeg mesa, 200 g luka, 20 g češnjaka, 1,5 dcl maslinovog ulja, 200 g svježe rajčice, 20 g brašna, 20 g celerovog lista, 1,5 dcl finog vina tipa malvazija, na vrh noža majorana, na vrh noža bosiljka, 15 g soli, 3 g papra) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)