|
pariške lignje na način moje žene
Mogu svi svašta pričati, ali samo moja žena ih dobro ispoha, tako dobro da ponekad neznam da li su škampi ili lignje. Probajte! Lignje očistiti, glave i krakove sačuvati za neku drugu priliku. Dobro ih oprati, izrezati tijela na kolutiće cca 1 cm debele. Važno ih je dobro posušiti. Žumanjke dobro izmutiti dodajući malo brašna i mlijeka. Možemo krenuti. Posoliti ih. Utapkati u brašno, pa u jaja i baciti na ulje. Što se ulja tiče, njega mora biti dovoljno da su lignje uronjene. Također temperatura je važna; ne smije biti niti prehladno niti prevruće, da nam poh ne izgori. Vrijeme pečenja je kratko i vrlo bitno također. Peku se otklopljeno cca 3 minute dok ne počnu prskati i ne dobiju krasnu zlatno-smeđu boju. Prilozi mogu kao i kod pohanih škampa biti različiti od riže do krumpira. Osobno ponekad volim pommes frites i zelenu salatu. Umak mora biti obavezno laganiji tartar umak ili remulade. Vino kvalitetno bijelo, suho. dalmatinsko. (pola kg smrznutih lignji, 2 žumanjka + žlica mlijeka + ravnija žlica brašna, sol, brašno, dosta finijeg suncok |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)
