crni rižot "Orsan"
Ako se upuštate u izradu ove fantazije, potrudite se da imate sve namirnice, makar su momentalno prstaci zabranjeni, oni ovome jelu daju posebnu čar. A ovo jelo se jede jedanput godišnje i to u najsvečanijim prilikama! Čak i ako ste ga jeli samo jedanput u životu, vjerujte mi, pamtićete! Ja se svoje večere u restoranu "Orsan" itekako sjećam. Sipe očistite i spremite mjehur sa crnilom. Narežite ih na komadiće i pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekšaju. Dodati isjeckani češnjak, peršin, rajčicu i papar, pa promiješati. Sada dodajte škampe i prstace i pirjajte dok se prstaci ne otvore. Dodati rižu. Rižu bez dodavanja tekućine miješajte 2-3 minute, a onda dolijte dvostruko veću količinu ribljeg temeljca nego što je zapremina riže. Dodajte i malo crnila, no ne previše jer riža ne treba biti bukvalno crna, već sivkasta. Nek se kuha 10-12 minuta. Ubacite dobro očišćene dagnje, neka se otvore, ulijte bijelo vino, provjerite slanoću. Pustite da provrije i odmah maknite s vatre i poslužite. Neka na stolu bude i parmezan, ako neko voli. Vino za ovu fantaziju također mora biti fantastično i to crno, teže ili dobro ohlađeno crveno. (pola kg sipa ili lignji, mjehur s crnilom, 1,5 dcl maslinovog čistog ili mješanog ulja, 3 režnja češnjaka, 3 žlice peršina, 3 žlice pirea od rajčice, papar, pola kg škampi, nekoliko prstaca cca 25 dag, 30 dag najkvalitetnije riže, riblje juhe odnosno temeljca, 10 dagnji, 2 dcl bijelog vina, eventualno malo soli, parmezan po želji) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)