Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

crni rižot "Orsan"

crni rižot "Orsan"
Ako se upuštate u izradu ove fantazije, potrudite se da imate sve namirnice, makar su momentalno prstaci zabranjeni, oni ovome jelu daju posebnu čar. A ovo jelo se jede jedanput godišnje i to u najsvečanijim prilikama! Čak i ako ste ga jeli samo jedanput u životu, vjerujte mi, pamtićete!
Ja se svoje večere u restoranu "Orsan" itekako sjećam.
Sipe očistite i spremite mjehur sa crnilom. Narežite ih na komadiće i pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekšaju. Dodati isjeckani češnjak, peršin, rajčicu i papar, pa promiješati. Sada dodajte škampe i prstace i pirjajte dok se prstaci ne otvore. Dodati rižu. Rižu bez dodavanja tekućine miješajte 2-3 minute, a onda dolijte dvostruko veću količinu ribljeg temeljca nego što je zapremina riže. Dodajte i malo crnila, no ne previše jer riža ne treba biti bukvalno crna, već sivkasta. Nek se kuha 10-12 minuta.
Ubacite dobro očišćene dagnje, neka se otvore, ulijte bijelo vino, provjerite slanoću. Pustite da provrije i odmah maknite s vatre i poslužite. Neka na stolu bude i parmezan, ako neko voli. Vino za ovu fantaziju također mora biti fantastično i to crno, teže ili dobro ohlađeno crveno.
(pola kg sipa ili lignji, mjehur s crnilom, 1,5 dcl maslinovog čistog ili mješanog ulja, 3 režnja češnjaka, 3 žlice peršina, 3 žlice pirea od rajčice, papar, pola kg škampi, nekoliko prstaca cca 25 dag, 30 dag najkvalitetnije riže, riblje juhe odnosno temeljca, 10 dagnji, 2 dcl bijelog vina, eventualno malo soli, parmezan po želji)


Post je objavljen 07.10.2007. u 16:14 sati.