file "Colbert"
Ni dan danas nisam shvatio o kojem Colbertu se radi . Dali o onome Jean-Baptistu koji je živio 1619-1683 i kome je LUJ XIV povjerio francusku upravu financija, od koga je kasnije nastao kolbertizam, ili se pak radi u nekom kuharu, vjerojatno poznatom, najvjerojatnije u francuskim krugovima. Kako bilo da bilo ovo jelo se često nalazi na svjetskim meniima. Meso operite i obrišite, posolite i popaprite te popržite sa svih strana na ulju. Pržite cca 5 minuta, pa nek se malo ohladi. Skinite najveće listove s glavice kelja, stanjite ih tako da odstranite istaknute žile i prokuhajte ih u vodi 3 minute. Neka se ohlade. Ispržite sitno nasjeckan luk, umiješajte narezane gljive pa ispirjajte. Neka se sva tekućina od gljiva ispari. Također ohlađeno sameljite zajedno s navlaženim kruhom. Umiješajte nasjeckani peršin, sol, papar i bešamel. Složite listove kelja jedan na drugi, nešto poput slaganja crijepova na krovu. Premažite pripremljenim nadjevom, stavite meso na nadjev i omotajte ga keljom tako da oko mesa bude podjednako debeo sloj nadjeva.Ko hoće neka se pomogne i bijelim koncem. Stavite u zauljeni lim i pecite 30-40 minuta prelijevajući uljem i vinom. Moja preporuka su kroketi od krumpira i čaša vrhunskog crnog vina! (svinjski pisanica/file/ od cca 1,5 kg, velika glavica kelja, 36 dag gljiva, 30 dag luka, svežnjić peršina, ulje, 2 dag mekanog dijela kruha, malo bijelog vina, 2 dcl bešamela, sol, papar kojeg ja volim malo više) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)