kuharica moga prijatelja Emira

subota, 10.03.2007.

špek fileki na moj način

Za kraj sam ostavio fileke, oliti tripice. Izvređano jelo jer je stavljeno na nivoe jeftine, gablec hrane kao i mnoga druga jela, to je jelo koje je navodno najveći moderni kuhar i dugogodišnji profesor na prestižnoj kuharskoj akademiji "Cordon Bleu", prof. Pellaprat, jednostavno obožavao. Ali tko je još vidio da se u one naše tzv. špek fileke u onim tzv. restoranima na kraju kao npr. u "filekima iz Nice" na samom kraju stavi čašica finog konjaka, recimo. Isprike da "kud bi došli s cijenom" su u najmanju ruku jadne. Jer mi govorimo o rakijskoj čašici od 2 cl koja je potrebna za 4 dobre porcije i matematika kao egzaktna nauka govori da to košta niti 50 lipa po glavi. Skupo? Ne znam. Kad za 50 lipa od željeza napravite zlato da li je to skupo. Meni u svakom slučaju nije. Imajte jednu bocu Martella samo za kuhanje i vidjet ćete interesantno koliko dugo traje, problem je samo izdržati da je ne pocugate sami. U tome je poanta, a ne u skupom kuhanju!
Fileke inače dobivamo iz goveđeg želuca, kupujemo ih sirove, blanširane smrznute ili konzervirane. Ukoliko ih kupujemo sirove potrebno ih je dobro očistiti četkom, oprati, pa kad zakipi voda obavezno prvu vodu baciti. Posoliti i kuhati dok ne omekšaju, a to zna potrajati. Zavisi da li govorimo o mladom juncu ili staroj kravi. Obavezno ih u hladnoj vodi dobro ohladiti. Tek onda se pripremaju.




špek fileki na moj način
Doduše kostur izrade ovih fileka pripada Talijanima (a ne nama kako se to obično tvrdi, u Trstu ih možete lako naći!), a usavršio ih je moj prijatelj. Dakle čista laž da su na moj način. No bože moj svi ponekad malo "muljamo".
Najbolje je na placu kupiti već skuhane i očišćene fileke, mogu biti i smrznuti. Ukoliko to nije slučaj, obavezno ih operite u nekoliko vrućih voda pa prokuhajte u vodi koju bacite kad fileki zakipe. Ne zaboravite to! Svježu vodu posolite, dodajte lovorov list, glavicu luka i kuhajte pokrite dok fileki potpuno ne omekšaju. Tada ih malo ohlađene izrežite na rezance. Naravno ako ste kupili već skuhane, odmah ih izrežite na rezance. Tako smo pripremili fileke i možemo poći u svijet tz. špek fileka na moj (ma ima nešto i moje!) način.
U lonac staviti kockice špeka, malo popržiti, dodati isjeckani luk, tanje kolutiće mrkve, kockice paprike, pa to lagano dinstajte10-15 minuta. Dodajte svježe isjeckanu rajčicu, pa pošto ona pusti sok, ma dinstajte još desetak minuta. Sada ubaciti fileke dodati samo malo juhe tek toliko da ima tekućine. U sljedećih pet minuta dodati neku finu ljutu mljevenu papriku (kajensku, chilly ili mađarsku ...), može kombinacija što je još bolje. Poprašiti malo brašnom, jer na kraju fileki ne smiju biti prerijetki. Dobro, nakon tih pet minuta sve dopuniti juhom, 2 prsta visine iznad fileka, ponavljam ne smiju biti prerijetki! Za jedno 15 minuta, dodati pire od rajčica, lovor, izrezan češnjak, ne zgnječen, malo papra u zrnu, najbolje ako imate kombinaciju od crnog, crvenog, zelenog....Nek se kuha još tridesetak minuta lagano. 2 minute pred kraj dodati svježe mljevenog papra, ako ima finog bijelog vina (ponekad je najbolji muškat) i dosta svježeg peršina. Sve u svemu budite pažljivi s dodavanjem raznih ljutina, no ja volim kad su fileki ljutkasti! Servira se sa parmezanom i čašom crnjaka i to jačeg!
Fileki će biti "jestitivi" i bez juhe, znači s vodom, a i vino izostavite ako nemate. No to naravno nije to! Još jedna stvar. Drugi dan podgrijani fileki su još bolji!!!
(20 dag špeka, 2 luka, 1 mrkva, 2 manje zelene paprike, 2-3 režnja češnjaka, 2 svježe rajčice, pola kile skuhanih fileka, juha ili voda, kvalitetna ljuta mljevena paprika, malo brašna, pola žlice pirea od rajčice, 2 lovora, papar u zrnu, svježe mljeveni papar, 1 dcl finog bijelog vina, šaka isjeckanog peršina, parmezan)
- 23:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>