goveđi curry "Moses"
Za svog boravka u Kabaleu (Uganda) 1994, dok sam radio za Međunarodni crveni križ, imao sam prvi i zadnji put u životu svog vrtlara i svog kuhara. Moses je bio crnac i dobar kuhar. Nije baš bio previše čist što se tiče pospremanja kuhinje, ali nije filozofirao i trudio se dobro kuhati. I ono što je radio, bilo je ukusno u najmanju ruku, a ponekad toliko dobro da zavređuje u svakom slučaju par redaka ove knjige. U spomen tebe Moses prijatelju moj, otkrit ću tajnu tvog currya onim malobrojnima "ludima" koji su stigli čak do ove stranice knjige. Kad je kuhao, Moses je uvijek upotrebljavao biftek. Naime u Africi postoji dvije vrste mesa; s kostima i bez. One s kostima su 2 dolara kila, one bez 3. Jednostavno i praktično. 3 dolara i but i biftek, i plećka! Fascinantno! U svakom slučaju za ovo jelo slobodno upotrijebite i dobar komad buta, ne mora biftek. Preskup je za nas smrtnike. Govedinu izrezati na malo veće kocke, jedno 4-5 cm. U kvalitetnom loncu deblja dna popržiti govedinu, posoljenu. Nema ulja , nema vode. Nek je samo poklopljeno i srednja vatra. Malo promiješati da se meso ne zalijepi previše za dno i već će meso samo od seber pustiti vodu. Kad meso posmeđi i voda uglavnom ishlapi, tek sada dodati ulja, nek se malo zagrije, pa sitno isjeckano i luk i zelenu papriku i oguljenu rajčicu (makar je Moses bio preljen guliti!) i sve na jačoj vatri kratko ali dobro popržiti uz naravno miješanje. Početi dodavati začine i to ovim redom: prvo curri powder (koji uzgred rečeno postoji u Kabaleu posebne vrste za curry od govedine, ali nama je dobra bilo koji bolje kvalitete!), zatim pire od rajčica, origano, češnjak, timijan , ginger (đumbir), sol, bijeli papar. Dobro izmješati. Smanjiti vatru i uz miješanje dodati brašno, nek se malo poprži pa na kraju zaliti goveđom juhom da skoro pokrijemo meso. Još ubaciti mjevenu crvenu ljutu papriku, provjerimo slanoću i pokriveno kuhamo 15 tak minuta uz povremeno miješanje da nam ne zagori. Sada vatru staviti na minimum i dalje pokriveno kuhati cca 1 sat. Zapamtite kad je jednom curri gotov nikako ne dodavati više vode jer ćemo izgubiti na aromi i gustoći. Sjećam se da Moses nije protiskao saft, ali ako vam se da izvaditi meso na kraju i protisnuti saft otići ćete dimenziju više. Dok je moj kuhar uz to servirao smeđu rižu, ja volim njoke ili žgance i zelenu salatu. Zbog jakog safta, jako crno i gusto vino! (1 kg fine govedine, sol, ulje, 2 luka, 100g zelene paprike, 4 rajčice, žlicu curry powdera, žlicu pirea od rajčice, pola žličice origana, pola žličice češnjaka u prahu ili svježeg, pola žličice timijana, pola žličice đumbira, sol, bijeli papar, 2 žlice brašna, goveđe juhe, četvrtinu žličice ljute mljevene crvene paprike, može chilli ako imamo) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)