kuharica moga prijatelja Emira

utorak, 06.03.2007.

Priča o chiliju....

Pošto je čili toliko kompleksna priča, naime postoje kojekakva natjecanja i prvenstva u spravljanju istog, onda je dozvoljeno i eksperimentiranje s kojekakvim dodacima. Dosta njih npr. stavljaju i koji list lovora, koji se pred kraj vadi. Mogu se dodavati i crni papar, također i cayenne papar. Umjesto Jalapeno papričica, ako imate prilike odlične su i zeleni čili papričice. Određeni Fred Drexel, pobjednik prvenstva 1981. upotrijebio je svijetlo pivo, zamijenivši pola količine juhe ili vode, također dodao je malo suhe gorušice i malo smeđeg šećera. Grah nije dodavao, a trećinu mesa zamijenio je svinjetinom. Odlično!
Annie Harris 1987. na istom natjecanju bila je pobjednica. Njezina je tajna bila vjerojatno u tome da nije upotrebljavala isključivo pire od rajčice, već kombinaciju izrezanih pelata, pasirane i koncetrata rajčice. Činjenica je da u čiliu rajčica igra uz papričice možda presudnu ulogu. Upotrebljavala je također pivo s time da je tvrdila da je uvijek uspjela potrošiti polovicu, jer je polovicu naime popila! Upotrebljavala je za razliku od Freda uz chili powder, svježe i Jalapeno i zelene čili papričice. Fredu su naime bile dovoljne samo zelene papričice. Graha kod nje isto nije bilo, a napočetku je dodavala i malo stabljike celera. Čak je stavljala mineralnu, a ne običnu vodu. I pobijedila je!
Dakle sve su opcije otvorene. Napravite svoj čili! Probajte jednom umjesto pive, staviti malo crvenog vina, ili koju kap worchestera, tabasca ili pak govedini dodajte malo ljućih kobasica.
Makar su pinto i kidney grah zakon za čili, u Bostonu sa njihovim "Boston Marathon Chili" drže da je black bean, odnosno crni grah najbolji. Interesantno je kod njih da je tek jedna trećina mesa govedina, a ostatak svinjetina i to ponekad rebra. Također upotrebljavaju crveno vino (cca 1.25 dcl na 1.5 kg mesa) koje se dodaje sa grahom na samom kraju, a na stolu se posebno nalaze da se svako može poslužiti: kiselo vrhnje, ribani sir Chedar, nasjeckani luk i svježi cilantro.
- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>