|
osso buco
Evo nas i do osso buca! Ovaj po nekima lombardijski specijalitet, ali po Larousseu ipak kao i špageti milanski izum, koji u direktnom prijevodu znači "rupa u kosti", u svakom slučaju je remek dijelo talijanske kuhinje. Najvažnije je što nas uči kako uživati u moždini teleće koljenice pa i u samoj koljenici na jedan poseban način, a ne onaj svima dobro znan kao "koljenica u pećnici s krumpirima i salatom", što je vrhunac 99 % kuhara i kuharica oko mene. Između ostalog da bar iz te pećene koljenice izvade moždinu, stave je na prženi tost, pospu usitnjenim lukom, solju i paprom, onda bi na taj način pripremljen koljenica imala i neki smisao, ali ko još danas jede moždinu iz kosti?! Talijani, koji su ko što rekoh napravili remek dijelo iz toga - ossobucco. Bitna je priprema kod mesara! 1 veliku ili 2 male teleće koljenice ispiliti već prema veličini na 4-8 komada. Neka budu cca 1,5 cm debeli. Krajevi koljenice neka ostanu za juhu. Luk ogulimo i narežemo na kolutiće, a češnjak narežemo na kockice. Brašno pomiješamo sa solju, paprom i majoranom. pa u to uvaljamo komade koljenice i otresemo suvišno brašno. Polovicu maslaca rastopimo u tavi, na njemu staklasto ispirjamo kolutiće luka i češnjak, dodamo komade koljenice i s obiju strana svijetlo-smeđe ispržimo. Dodamo vino, narančinu i limunovu koricu i sve pokriveno pirjamo na blagoj vatri 50-60 minuta. Za vrijeme kuhanja povremeno dolijevamo nekoliko žlica juhe od mesa. Komade mesa stavimo na toplo, umak procijedimo, pomiješamo s ostatkom maslaca i začinimo muškatnim oraščićem; po potrebi malo dosolimo. Uz to odlično prijaju valjušci od krupice i pirjane gljive. Ossobuco predsatvlja iznimku u slaganju teletine i vina. Kvalitetno, jako i vrhunsko crno vino!!! (1 glavica luka, 1-2 režnja češnjaka, 1 žlica brašna, 1 navršak noža bijelog papra, 1 prstovet sušenog majorana, 1 velika ili 2 male teleće koljenice, 100g maslaca, 1 šalica bijelog suhog vina, po 1 mali komad narančine i limunove korice, pola šalice juhe od mesa, 1 prstovet naribanog muškatnog oraščića) Prije rastajanja s ossobucom pogledajmo što o tome kaže slikarica Dragica Cvek Jordan: "Teleću koljenicu kod mesara dajte ispiliti poprečno na dva prsta debele ploške. Vrh i zglob iskoristite drugom prilikom za juhu ili slično. Dvije srednje glavice luka sitno nasjeckajte i pirjajte na malo maslaca dok ne porumeni. Dva tri češnja češnjaka protisnite i dodajte prethodno s obje strane na maslacu poprženim ploškama ossobuca. Potom dodajte 4-6 suhih, u vinu namočenih šljiva te 4-5 ne previše žitkih, oguljenih i nasjeckanih rajčica. Posolite, popaprite te zalijte sa 2 dcl bijelog vina (sauvignon) i 1 dcl dobrog konjaka (Remy Martin) ili nešto manje dobrog domaćeg prošeka. Neka se pokriveno krčka najmanje 1 sat. Ako je umak previše voden, možete sa šljivama dodati i protisnute u juhi kuhane mrkvu i krišku celera. Služiti s njokama i po želji parmezanom." Krasno i orginalno!!! |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)
