12

petak

travanj

2013

SKIJAŠKI DAN 46. - Hintertux, Austrija (12.04.2013.)

Hintertux jučer i Hintertux danas dvije su različite priče. Dok je jučer bio užitak skijati na odličnom snijegu i odlično pripremljenim stazama, a sunce je veći dio dana osvjetljavalo staze, danas se na planinu navukla magla. Najprije nešto rijeđa i mogli su se vidjeti dijelovi staze, ili barem rub koji je imao funkciju orijentira, ali onda je krenula sve gušća i gušća da se na trenutke gotovo ni pance nisu vidjele. Temperatura zimska, a na samom vrhu skijališta uz windchill baš i ne previše ugodna. Oko deset na gornjoj polovici skijališta pada i lagani snijeg, dok je u dolini suho. Ali ne zadugo. Tek dva sata kasnije vrijeme se promijenilo na gore. Na gornjoj polovici skijališta počeo je padati jak snijeg koji je počeo stvarati velike probleme kod skijanja. Jer ne samo da se zbog magle ne vidi puno i mora se napipkavati teren (a danas ima staza koje su ratrakirane, ali ima i onih kod kojih je očito da ih od jučer nisu dirali), nego se sada još manje vidi od gustog snijega. Snijeg je toliko mokar i ljepljiv da su mi gogle u roku od par sekundi skroz prekrivene slojem snijega i ništa ne pomaže. Svako stotinjak metara moram stati i očistiti gogle, ali čim krenem, u roku od nekoliko sekundi opet ista priča. Pahulje su mi skroz prekrile i skijaško odijelo tako da više nisam u crno-zelenom izdanju, već u potpuno bijelom. I mokar snijeg probija kroz odijelo.
Odlučujemo da se ovako ne isplati skijati. Nije gušt. Odijelo je mokro, rukavice mokre, u gondoli iz kape cijedim vodu... Spuštamo se gondolom jer je staza do doline danas zatvorena, vjerovatno zbog one jučerašnje lavine koja je zatrpala stazu.
U dolini također pada gusti snijeg i situacija više nalikuje zimi, nego proljeću.
Što se tiče smještaja, s obzirom da su Hintertux i Solden dosta udaljeni jedan od drugoga, nije bilo moguće cijelu ovu turu spavati u jednom mjestu. Tako smo sinoć spavali u odličnom apartmanu Gastehaus Florl u Gerlosbergu, pola sata vožnje od Hintera. Apartman može primiti do 8 osoba i veoma je prostran i udoban, a s balkona puca fenomenalan pogled na dolinu i Alpe, budući da je Gerlosberg na malo povišenom mjestu. Cijena 15eur po osobi po noćenju + završno čišćenje 10eur po osobi. Može se rezervirati preko www.booking.com.
Sljedeće tri noći spavamo u blizini Soldena, u mjestu Astlehn, tek 15 minuta vožnje od skijališta. Preko www.tiscover.com Haus Klaudia Gstrein dođe 40eur po noćenju. Apartman može primiti do 6 osoba i, iako me nije toliko oduševio poput onoga u Gerlosbergu, nije loš. Najbolje od svega – blizu si skijališta.


UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA DANAS - 13.8
UKUPAN BROJ ODSKIJANIH KILOMETARA U SEZONI - 1652.5
UKUPAN BROJ PADOVA U SEZONI - 4
NAJVEĆA POSTIGNUTA BRZINA DANAS - 60.0 km/h

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.