Ateizam

utorak, 01.02.2011.

Prvo plati, pa se onda liječi!

Evo, jučer gledam na TV-u Lica Nacije Branimira Bilića sa gostima: Draganom Primorcem, Nikica Gabrić i Mladenom Šlajom. Tema je bila preferiranje privatne liječničke prakse, a u napadima na zdravstveni sustav i preferiranju gesla "novac za zdravlje" isticao se Dr. Nikica Gabrić.
Divljim i nekontoliranim dolaskom "skorojevićevskog" kapitalizma ohrabren, taj nas je oftamolog pokušao uvjeriti da je najnormalnije skupo plaćati za zdravlje, jer ionako plaćamo sve drugo u životu. Taj se doktor (iako bi po svom sustavu vrijednosi trebao biti običan mesar) bez mnogo okolišanja obrušio na javni zdravstveni sustav do te mjere da je već počeo prizivati reformu cijelog sustava u privatni. Kako sit gladnom ne vjeruje, tako je ovaj doktorčić (gosti su bili oftamolog, stomatolog i Dragan Primorac) zaboravio na to da neki ljudi ne troše na ništa, jer jednostavno nemaju, pa valjda po njemu nemaju niti pravo na dostojanstvenu zdravstvenu zaštitu. Uglavnom, preferiranje onoga što je na zapadu dobro za pojedince, a ne za većinu.
Ipak, Bilić je dobro primijetio ga gospodin Gabrić nije otvorio svoje podružnice u toliko spominjanoj zapadnoj Europi, već na Kosovu, BiH itd. Njegov je odgovor bio da mu je to jednostavnije, jer tamo ne mora nostrificirati diplome i certifikate. Time je nesvjesno priznao de je Hrvatska i cijeli Balkan eldorado za kvazisrtučnjake svih profila, koji će pod okriljem države oduzeti još ono malo socijalizmom stečenih prava, kao što je školstvo i zdravstvo (iako je profitabilno visoko školstvo dobrim dijelom već prodano Škegri, Njavri i ostalim "ekspertima").
Interesantno je da Gabrić uspoređuje Hrvatsku sa zapadom jedino u onom kontekstu u kojem njemu paše. Naime, isti je taj Gabrić konzumirao sva ta prava u bivšem sustavu; i besplatno školovanje i specijalizaciju, i besplatno zdravstvo, a možda i društveni stan, dok bi danas to sve drugima ukinuo. Zaboravlja on da njegovi "inputi" u ono što je danas nisu isti kao inputi njegovih zapadnih kolega, no bez imalo srama traži iste izlazne rezultate.
Još kao mala digresija, treba spomenuti Kubu kao jednu od posljednjih socijalističkih zemalja u kojoj na zdravstvene usluge imaju pravo svi, bez obzira na debljinu novčanika, pa čak i državljanstvo LINK.
Samo takav sustav ne odgovara Gabrićima, ali bi odgovarao prosiječnom bolesniku.
Moram izraziti sumnju da doktori privatno-društvenog profila namjerno potkopavaju javni zdravstveni sustav, kako bi friziranjem njegove učinkovitosti od države iskamčili što više novaca za svoje projekte usmjerene isključivo ka osobnoj materijalnoj koristi. Žalosno je što im se do i zakonom omogućuje, jer im se dozvoljava da rade i u bolnicama i privatno. Po mom mišljenju to je čisti sukob interesa, barem prema načelu tog Zakona, a uz to se takvim liječnicima omogućava da kradu i znanje stečeno u bolnici u radu sa svojim kolegama, dok znanje svog privatnog tima ne prenose u bolnicu. Na taj će se način početi dešavati da će privatne klinike biti prepoznate po izvrsnosti (koja će većim dijelom biti pokradena u segmentu ideja i inovacija), što će im dati dodatni alibi za isisavanje državnih sredstava na račun javnog zdravstva, a što je jako loše za prosiječnog hrvatskog građana.Ma, mislim sirotinja neka krepa, jer ionako nas je previše na ovome svijetu.
Prodali smo se novoj buržoaziji zbog floskule da prije nisi smio reći kako si Hrvat. Valjda bolje nismo niti zaslužili!

- 12:37 - Komentari (6) - Isprintaj - #