Ateizam

subota, 06.01.2007.

Papina "Božićna čestitka"

Image Hosted by ImageShack.us
"radost Božića ne dozvoljava da zaboravimo na otajstvo zla (mysterium iniquitatis), na moć tmina koja želi zatamniti sjaj božanskoga svjetla". Tim povodom je rekao: "Možda su čak i podmukliji i opasniji oblici odbacivanja Boga u suvremeno doba: od jasnog odbijanja ravnodušnosti, od znanstvenog ateizma, do prikazivanja nekog moderniziranog Isusa, ili još bolje, postmoderniziranog".

U konačnici to znači da treba iskorijeniti one koji ne doprinose crkvi. I onaj koji doprinosi nekoj drugoj crkvi ima svoje mjesto u papinom svijetu, jer samo ga treba preusmjeriti. Najopasniji su oni koji nemaju tu naviku, jer bi se širenjem "tog zla" mogla u budućnosti prestati puniti blagajna crkve. – To je jedino zlo!

Izjava pape Ratzingera pokazuje da se crkva toliko udaljila od srednjovjekovnog mentaliteta koliko je sputavaju zakoni. Nameće se zaključak da je utjecaj crkve na društvo neminovno katastrofalan, jer je destruktivan, te razara višeumlje i kreativni razvoj društvene svijesti. Crkva ponovo pokazuje da u njenoj milosti nema mjesta za one koji razmišljaju na drugi način i da je nužno za opstanak modernog društva crkvu u potpunosti ignorirati.
Mnogi su istaknuti članovi hrvatskog društva (ateisti i agnostici) reagirali na papin govor;

Nema razloga za povezivanje ateizma i znanosti. Imam osjećaj da nas takve izjave vuku u neznanstvenu tminu i da ćemo uskoro i u školama i na fakultetima prestati poučavati znanstvenu istinu.
Mirjana Krizmanić


Razumijem nervozu koja izbija iz ovih izjava jer Crkva stvarno ima puno problema. Ako ne evoluira, postat će suvišna jer će znanost sve više pokazivati da su neki vjerski tekstovi bezvezni.
Miroslav Radman


Ako sam ateistkinja, ne vjerujem u raj, ali ni u pakao. Neka Crkva radije prebroji koliko je lošeg učinjeno u ime ateizma, a koliko u ime vjere pa ćemo vidjeti kakva je bilanca.
Zrinka Pavlić


Ako je ateizam zlo koje treba iskorijeniti, onda bi pola svjetske literature, i znanstvene i beletrističke, trebalo na lomaču staviti. A to je povratak na srednji vijek.
Ivo Brešan


On u ovom govoru samo radi svoj posao i kaže da nije samo protiv ateista, nego i svake moderne i postmoderne verzije Krista, new agea i slično. On želi tradicionalni, klasični katolicizam, a dosad je imao i gorih izjava.
Nadežda Čačinović


Zbog prijetnji smrću Državnom odvjetništvu RH podnio sam kaznenu prijavu protiv Josepha Aloisa Ratzingera, po zanimanju rimskog pape. Krajnje je vrijeme da se netko suprotstavi tim kabadahijama.
Boris Dežulović


Interesantan članak blogera Boli mozak na ovu temu.

P.S. Svi vi koji me pitate zašto sa bavim crkvom pitajte papu zašto se bavi ateizmom!

- 21:19 - Komentari (63) - Isprintaj - #