Ateizam

petak, 10.02.2006.

Reakcije islamskih vođa

Image Hosted by ImageShack.usOvih su dana posebno zanimljive reakcije državnih i vjerskih lidera u svezi nemira uzrokovanih objavljivanjem karikatura proroka Muhameda, a sve one imaju jednu zajedničku karakteristiku – nelogičnost. Situacija je u našoj zemlji pomalo dobila na težini kada je Muhamedove karikature objavio Nacional, a sve u svrhu povećanja tiraže.
Tako muftija Šefko Omerbašić izjavljuje da svatko ima pravi na slobodu izražavanja, ali isto tako svatko ima pravo zabraniti objavljivanje svojih vjerskih svetinja, što su nespojive tvrdnje. To bi u nekoj banalnosti moglo značiti i da Hindusi mogu zabraniti Europljanima da jedu goveđu juhu.
Islamski vođe zahtjevaju i uvođenjne zakonske regulative kojom bi države diljem svijeta zabranile prikazivanje Muhameda, baš kako je to zabranjeno i muslimanima.
Mislim da je iz ovih reakcija vidljivo da tu nema riječi o toleranciji među vjerama, jer muslimani očito žele nametnuti svoje svetinje cijelom svijetu, baš kao što je činila Katolička crkva unazad nekoliko stoljeća. Ne razumijem odakle potreba za terorom zbog nekakvih sličica, jer nitko nikoga ne tjera da kupuje novine u kojima su karikature objavljene. To samo znači da je lakše promijeniti svijet nego sebe. Da licemjerje bude veće, islamski ekstremisti zbog ovih događaja traže poziv na fetvu, a isti razlog ne vide u neprestanim nasrtajima SAD-a na islamske zemlje zbog nafte i drugih interesa.
Opet se pokazalo da je religija ta koja zagovara dvostruki moral i udaljuje čovjeka od istinskih životnih vrijednosti. Opet je princip bitniji od života, a razlike od sličnosti. Opet neki žele drugome nametnuti «modus vivendi», te agresivnim djelovanjem odvratiti pogled sa svoje plitke duše. Opet je neobrazovana masa odabrala destruktivni način djelovanja, jer je to jedini način na koji može zadovoljiti svoju potrebu za afirmacijom.
Ako se čast Muhameda brani smrću, tada bi trebalo ozbiljno razmisliti o zabrani Islama u zapadnom svijetu, jer apsurdno je da mule, hodže i muftije određuju granice slobode medija u Europi i uopće što je to "dobar ukus".

- 16:45 - Komentari (42) - Isprintaj - #