subota, 12.06.2021.

Djelomična pomrčina Sunca 10. lipnja 2021.

Dragi čitatelji našeg skromnog bloga,

u ovom kratko postu iznijet ću izvještaj s promatranja djelomične pomrčine Sunca koja je bila prošli četvrtak, 10. lipnja 2021. godine.

Slika 1. Ilustracije pomrčine Sunca (preuzeto s Akademsko astronomsko društvo Rijeka)

Gornja ilustracija objašnjava kako dolazi do pomrčine Sunca pa se nećemo dugo zadržavati na tome. Ovaj put ćemo ispričati kako je nama bilo promatrajući taj događaj.

S obzirom da su životne situacije premjestile moj život u grad Pulu, imala sam sreću da je pulsko astronomsko društvo zakon! Tako da se s njima družim još od studenog 2018. godine. Možda će vam zvučati poznato, a to je zato jer su oni jedni od pokretača Hrvatske meteorske mreže (više na ovom linku). Tako smo ovu pomračinu promatrali Šegi, Adrijan i ja ispred Zvjezdarnice Astronomskog društva Istre Pula na lokaciji Monte Zaro. Pridružili su nam se i djelatnici obližnjeg dječjeg vrtića sa svojim zanimljivim pitanjima i ugodnim društvom.
Pomrčina je iz naših prostora bila vidljiva samo 5%. No, Sunčev disk je dovoljno velik da se i tih 5% lijepo vidi. Početak pomrčine bio je u 11.56, a vrhunac (pet posto zaklonjenog diska) u 12.28. Kraj pomrčine bio je "zakazan" oko 13 sati.
Početak pomrčine sam zabilježila fotografijom ispod. Sve fotografije koje ću danas pokazati rezultat su mog super mobitela, jer astrofoto opreme nemam.

Slika 2. Pomrčina Sunca fotografirana u 12.03. Vidi se "otkrhnuti" dio diska gore lijevo.

Sljedećih sat vremena fotografirala sam napredovanje Mjesečevog diska preko Sunčevog diska. Evo jedne fotografije uslikane u 12.19.

Slika 3. Pomrčina Sunca fotografirana u 12.19. Fleke na disku su ili oblaci ili prašina na okularu, tko zna. Gore lijevo od centra vidljive su četiri pjege.

Vrhunac pomrčine je za naše krajeve stigao vrlo brzo nakon početka, već u 12.28.

Slika 4. Vrhunac pomrčine Sunca fotografiran minutu kasnije, u 12.29. Na Mjesečevom disku vidljive su neravnine koje su zapravo Mjesečeve planine i krateri. Ovu fotografiju je obradio naš tajnik društva, Šegi.

Za kraj jedna umjetnička - da se vidi i fotograf i meta fotografiranja.

Slika 5. Na Sunčevom disku vidljivi su oblaci koji su nam prekrili kraj pomrčine.

That's all, folks! Do idućeg astronomskog događaja ili inspirativnog posta, želim vam obilje zdravlja i sreće!

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.