subota, 06.02.2021.

DVOJNI I VIŠESTRUKI ZVJEZDANI SUSTAVI

Kako to obično biva, ideju za novi post dobila sam kasno navečer kad sam čitala mailove koje redovito primam od raznih svemirskih stranica. U jednom od takvih mailova podsjetili su me na jednu moju posebnu astronomsku ljubav. Naime, jedna od najdražih stvari za promatranje teleskopom i dvogledom uvijek su mi bili dvojni i višestruki zvjezdani sustavi. Uvijek su me fascinirali, pogotovo Albireo, glava Labuda, o kojem će kasnije biti više riječi. Prvo tehnikalije.

Više od polovice zvijezda u našoj galaksiji članice su dvojnih ili višestrukih sustava. Po tom pitanju, naše Sunce zapravo odskače. S time da moramo biti oprezni kod dvojnih sustava – postoje fizički dvojni sustavi, kod kojih se dvije zvijezde gibaju oko zajedničkog centra mase, te optički dvojni sustavi kod kojih se dvije zvijezde samo nalaze na istom pravcu gledanja. Za prije spomenuti Albireo još se ne zna je li fizički ili optički zvjezdani sustav iako novija istraživanja ukazuju na to da je ipak riječ o optičkom dvojnom sustavu zvijezda.

Slika 1. Više puta spomenuti dvojni sustav zvijezda u glavi Labuda (Cygnus) - Albireo. © Tom Wildoner

Dvojni i višestruki zvjezdani sustavi mogu biti vizualno vrlo divni jer se boja zvijezda može uvelike razlikovati. Pa tako može biti da kad bacite pogled kroz vašu optičku igračku, jedna zvijezda bude narančaste, a druga plave boje, kao što je to slučaj s Albireom.

Slika 2. Ljetni pogled na istok i zviježđa koja je najlakše prepoznati - Labud (Cygnus), Orao (Aquila) i Lira (Lyra). © Stellarium.

Drugi vrlo poznati višestruki zvjezdani sustav naziva se Double Double ili "dvojna dvojna" zvijezda, i nalazi se u zviježđu Lire (slika gore). Taj je naziv dobio jer je riječ o četverostrukom zvjezdanom sustavu gdje komponente koje čine dvojnu zvijezdu također imaju pratioca. Službeni naziv mu je Epsilon Lyrae.

Slika 3. Četiri točkice za četiri zvjezdice. Jedna lijepa noć promatranja, 18. kolovoza 2018.

Osim Epsilona Lyrae, još jedna zvijezda u zviježđu Lire ima pratioca - Beta Lyrae, drugog naziva Sheliak, koju smo također promatrali 18. kolovoza 2018. Osim toga, tu večer nam je u planu bilo pokušati razabrati pratioca naše zvijezde Sjevernjače. Evo naših dojmova.

Slika 4. Na tapeti Lira i Sjevernjača.

Jedan od najpoznatijih dvojnih sustava zvijezda uopće je onaj u Velikom medvjedu ili Velikim kolima. Kao druga zvijezda u "ručki" Velikih kola, Mizar i Alkor mogu se razabrati čak i bez bilo kakvih optičkih pomagala. Naravno, sve ovisi o vašem vidu. Postoji zgodna priča da su se upravo ove dvije zvijezde koristile kao test vida za streličare u jednom od drevnih društava.

U blizini Velikih kola nalazi se još jedan dvojni sustav, zgodno nazvan Karlovo srce (Cor Caroli) u zviježđu Lovačkih pasa (Canes Venatici). Dvojni sustav je najsjajnija komponenta zviježđa, stoga se službeno zove Alpha Canum Venaticorum. Naziv Karlovo srce ovaj dvojni sustav navodno je dobio po engleskom kraju Karlu I ili pak njegovom sinu Karlu II u 17. stoljeću.

Slika 5. Velika kola (Ursa major) i Berenikina kosa (Coma Berenices). Sjajna zvijezda ispod ručke Velikih kola je Cor Caroli, ili Karlovo srce. © A. Fujii

Osim toga, u ljetnim mjesecima može se promatrati i zviježđe Kefeja (Cepheus). Delta Cepheus četverostruki je zvjezdani sustav zvijezda, no vidljive su samo dvije članice žuto-narančaste i plave boje. Žuta članica ovog sustava pulsirajuća je zvijezda vrste cefeida - njen se sjaj i veličina mjenjaju u pravilnim vremenskim razmacima.

Slika 6. Položaj zviježđa Kefej (Cepheus) na sjeveroistoku i zvijezde delta Cepheus (zaokruženo). © Stellarium

Ono što me nagnalo da krenem pisati o višestrukim zvjezdanim sustavima je bio letak časopisa Sky & Telescope o zvijezdi Kastor (Alpha Geminorum) u zviježđu Blizanaca (Gemini). Naime, ovdje je riječ o čak šesterostrukom zvjezdanom sustavu! Ako teleskopom bacite pogled na ovu zvijezdu, vidjet ćete dvije članice fizičkog dvojnog sustava zvijezda Kastor Aa i Kastor Ba. Tek je spektroskopom otkriveno da svaka od dvije članice ovog sustava ima pratioca - Kastor Ab i Kastor Bb. U dugoj eliptičnoj orbiti oko primarnog sustava zvijezda Kastor A i Kastor B nalaze se crveni patuljci nazvani Ca i Cb. Dakle, ovaj sustav sadrži šest članova! Fascinantno!

Slika 7. Poluks i Kastor kao dva brata blizanca na zimskom nebu. © Daniel Johnson

Slika 8. Šesterostruki zvjezdani sustav Kastor u usporedbi s našim Suncem. © NASA/JPL

Očito je da naš Svemir sadrži mnoštvo ljepota, čudesa i misterija. Jedna od mojih obaveznih stanica prilikom ljetnih promatranja upravo je čudesan Albireo. Često ga pokazujem nećacima, susjedima, bratu, šogorici, tati... Shvatili ste, oduševljena sam tim zvjezdanih sustavom, bio on fizički ili optički. Cor Caroli također, što zbog zgodnog imena, što zbog jednostavnog nalaženja na noćnom nebu. A u blizini su i Mizar i Alkor. Poslije planeta, dvojni i višestruki zvjezdani sustavi predstavljaju mi najdraže objekte za promatranje. Sljedeći put svakako okrećem pogled prema nebeskim blizancima Kastoru i Poluksu!


ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE:
SKY&TELESCOPE članak o Kastoru
Albireo

- 19:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.