Arhangel

21.05.2008., srijeda

Adio pameti

Svijet je od svojega postanka živio u neznanju i zabludi koje nije ni bio svijestan, sve dok ga zadnjih dana nije zabljesnulo svjetlo istine i raspršilo tmine koje su ga obavijale. Svjetlo nam je zasinulo iz Kaštela, i to na usta tamošnjeg bivšeg čelnika HVIDR-e Željka Strize koji nam je, valjda prvi nakon Isusa Krista, donio prosvjetljenje. Epohalna Strizina istina je u tome da i životinje imaju nacionalnu pripadnost! Do ovih naših dana nismo ni bili svjesni da su i naše mačke, psi, golubovi, miševi, pantagane, ovce, koze, svinje, krave, zečevi, kokoši, purani, papige, kanarinci, kornjače, hrčci, slavuji, zlatne i ostale ribice i sve druge vrste i podvrste životinja svih veličina, oblika i boja zapravo Hrvati. Barem se nadamo da jesu, jer ako nedajbože nisu...
Tema o kojoj govorimo ni u kojem slučaju nije medijska ili Arhangelova izmišljotina. Naime, prije nekoliko dana oglasio se poznati kaštelanski domoljub Strize izjavom kako će spriječiti sudjelovanje srpskog – pazite – bika na lokalnom derneku na kojemu je najavljena borba tih životinja (ne znamo sudjeluje li Strize!). Do tog epohalnog trenutka novije povijesti ni slutili nismo da se životinje klasificiraju po nacionalnom ključu. Sada kad smo prosvijetljeni jasno nam je da su i bikovi nacionalno osviješteni. Jedan je to dokazao ovih dana. Zbog toga što ne pripada korpusu hrvatskih bikova, ne može sudjelovati na hrvatskoj bikijadi. Zbog toga je prisiljen bezglavo mukati izražavajući svoje neslaganje. Hrvatski bikovi na hrvatskim bikijadama!
Nakon što je i sam postao svjestan važnosti nacionalne opredjeljenosti domaćih životinja, Arhangel je odlučio provjeriti rasnu čistoću životinjskog svijeta u vlastitoj sredini kako se ne bi dogodilo, nedajbože, da se oko kuće nađe kakva srpska mačka ili, još gore, nacionalno neopredjeljeni vrabac. Na vlastito zadovoljstvo Arhangel je nakon pomnog ispitivanja nacionalnih osjećaja slavodobitno zaključio da su obje mačke i pas zasigurno hrvatski opredjeljeni. Pas laje "Juru i Bobana", a mačke mjauču o Staroj gradišci i nekim kamionima! (Jesu, jesu Strize mi!) Sumnja se jedino na nacionalnost papagaja koji se nacionalno ne izjašnjava, ali se zna da ga je teta prije punih 17 godina donijela iz neke tropske zemlje. Nekako ćemo progucati mogućnost da je sumnjivac Papua-Novo-Gvinejac. Važno je da nije iz Srbije jer bi Arhangel imao problema s našim Strizom pa bi mu papagaj vrste nimfa, imenom Benjamin, morao odlepršati preko Drine da ne prlja čistu hrvatsku zemlju po kojoj mogu kakati samo hrvatske životinje. A to, kako smo svjedoci, čine svaki dan. I to u tolikim količinama da zdravoj pameti postaje jedva izdržljivo.
Kako bismo u svemu bili dosljedni i nacionalno potpuno čisti, Arhangel se domislio kako naše društvo učiniti što zdravijim. Zato cijenjenom bivšem še(ri)fu kaštelanske HVIDR-e predlaže na usvajanje i proglašavanje:

1. Da sve rijeke koje protječu Hrvatskom moraju biti hrvatske rijeke i imati izvor u nama prijateljskim zemljama. Rijeke iz Srbije nisu dobrodošle. To vrijedi i za podzemne vodotokove. Takve treba preusmjeriti da teku hrvatski.
2. Svi vjetrovi koji pušu kod nas moraju biti hrvatski vjetrovi. Zabranjuje se puhanje vjetrova iz pravca Srbije i iz anusa koji nisu hrvatski.
3. Hrvatsku i Srbiju ne smije grijati isto Sunce. Ako bi se ta zvijezda ipak drznula to učiniti, s naše joj strane treba dati otkaz. Ne treba nam srpsko sunce.
4. Pticama selicama koje dolaze iz pravca Srbije zabranjuje se prelet hrvatskim nebom i gniježđenje na hrvatskom tlu. Hrvatske ptice u hrvatskim gnijezdima!
5. Svim virusima, bakterijama i česticama zraka koje atmosferom dolaze preko Drine i Dunava zabranjuje se pristup. Neće naša djeca disati srpski zrak.
6. Svi ljudi rase homosapiensa koji razmišljaju svojom glavom hitno moraju na operaciju kojom će im se odstraniti tri četvrtine mozga. Zatim će svi promijeniti prezime u Strize.
7. Hrvatska će promijeniti ime u Debilija Glupiter.


Arhangel


<< Arhiva >>