Arhangel

07.05.2008., srijeda

Dujam Splita grada

Grad Split i Splitsko-makarska nadbiskupija proslavili su svetkovinu svetoga Dujma, zaštitnika grada i nadbiskupije. Splićani bi rekli da je to fešta Sudamje.
Grad Split svake godine povodom Sudamje različitim sportskim, kulturnim i vjerskim manifestacijama te liturgijskim slavljima obilježava ovaj veliki dan. Ipak, 7. svibnja središnji je dan proslave, Dujmova svetkovina.
Manje je poznato da je sveti Dujam, biskup Salone, današnjeg Solina zapravo stradao 10. travnja kada mu je davne 304. godine u amfiteatru Salone mačem odrubljena glava. No, kako taj datum često pada u samu završnicu korizme, iz praktičnih se razloga Dujmova svetkovina slavi 7. svibnja, pri kraju uskrsnog vremena.
Na Dujmov blagdan Split slavi kao malo koji drugi grad kad je riječ o svecima zaštitnicima. U Splitu se ni jedan drugi blagdan ne može mjeriti s proslavom svetoga Dujma. Proslava ima dva težišta: liturgijsko i svjetovno. Ovo prvo se sastoji od procesije gradom i mise na otvorenom. Dakako, u procesiji se nose moćnici sa svečevim kostima, pjevaju se pjesme, nose crkveni barjaci, svira gradska glazba. U tim trenucima vrijeme kao da je stalo i povezalo nas s generacijama Splićana koji su prije nas na isti način obilježavali ovu svetkovinu. Prava je šteta što je procesija zadnjih godina skraćena za polovicu nekadašnjeg puta i sada se sastoji od dolaska na Rivu, mise i povratka istim putem. Takav raspored čini dobranu zbrku u razlučivanju vjerskog od svjetovnog slavlja jer se nekako sve svede na jewdno te isto.
Svjetovni se dio proslave svetoga Dujma sastoji od igranja tombole, kupovine po brojnim štandovima s robom izloženom na prodaju za taj dan, večernjeg koncerta na Rivi... Malo gdje se može osjetiti duh Mediterana kao u Splitu na dan svetoga Duje. Tko ne vjeruje, neka dođe i uvjeri se.
Na dobro vam došla Sudamja!

<< Arhiva >>