Zapisi iz Englandistana

srijeda, 22.05.2019.

Večer u crkvi

Dugo se gradila i nadograđivala današnja anglikanska katedrala Southwark.
Stoji na južnoj obali Temze, odmah do Londonskog mosta, na mjestu gdje kršćani štuju i prije 1106.

Prošle su dvije godine otkako je ovdje održan pogreb Keitha Palmera, policajca kojeg je 22. ožujka 2017. noževima usmrtio obraćenik na islam, nakon što je na Westminsterskom mostu automobilom ranio više od 50 prolaznika, od kojih četiri smrtno.
Par mjeseci kasnije, u neposrednoj blizini ove katedrale život će izgubiti osmero ljudi, a 48 ostati ozlijeđeno. Nesretnici su se zatekli ovdje u trenu u kojem su trojica islamista odlučila, opet unajmljenim vozilom, pregaziti pješake na mostu, te potom noževima sasjeći slučajne prolaznike uz pokliče: Ovo je za Alaha!

Našao sam se večeras u Katedrali da bih poslušao sučeljavanje londonskih kandidata pet stranaka za nadolazeće EU izbore. (Britanija je do sada trebala napustiti EU, no agoniji nikad kraja.)



Dekan katedrale otvorio je ovaj događaj zahvaljujući nam na odazivu, te se pohvalio kako je ova crkva oduvijek otvorena za promjene, prema drugačijem, za raznolikost i razumijevanje... tolerantnost mu je kao pojam malo pregrub, kaže...
Tako on naprosto cvjeta dok nam priča kako je sinoć, na ovom istom mjestu, katedrala ugostila iftar (da, sada se ovdje podrazumijeva da moramo znati što je to) - objed kojim su muslimani, okupljeni po zalasku sunca, prekinuli ramazanski dnevni post.

No, nije ni to sve. Jer, ovaj skup mora završiti u 8:30. Tada, naime, zalazi sunce, pa se moderator sučeljavanja mora ići pokloniti i prekinuti svoj post.

Because fuck you, that's why! - Sargon of Akkad


Mlađahni moderator, kože maslinaste boje, izgleda kao uobčajeni ufitiljeni bradati hipster. Kao voditelj, nije ništa posebno, a kamo li da se bez njega ne bi moglo.

Jedina mi je utjeha da je kandidat UKIP-a, stranke Brexita, jednostavno pomeo ostale: inteligentni znanstvenik, načitan, informiran, pristupačan, duhovit, brz.
Uz to i indijskih korijena, pa je frustrirao lovce na "rasiste i fašiste", koji samo vrebaju.

Oznake: EU, london, MEP, parlament, izbori, kampanja, #EP2019

- 04:43 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>