aparatczykovi zapisi

19.12.2009., subota

2009. Godina brojnih koncerata

Yeap! Upravo tako. 2009. bila je godina brojnih koncerata, i to u Zagrebu. Izleta u inozemstvo je bilo malo, odnosno samo jedan ali vrijedan. Nastranu sve to, koncertna sezona je bila odlična u Zagrebu. I to sezona kako velikih događaja, tako i brojnih klupskih nastupa. Zagreb postaje grad u kojem je poželjno svirati, jer ima zahvalnu publiku koja uvijek dolazi u velikom broju. Posebna konstanta je zagrebačka klupska publika, koja je među boljima uopće, a to i sami izvođači kažu, nemalo iznenađeni posjetom i dobrim raspoloženjem u SC-u, Ksetu i takvim lokacijama.
Ipak, događaj godine sam gledao u inozemstvu. Evo pokušaja pobrojati najboljih tuce koncerata u 2009.

1. Bruce Springsteen and the E-street band Ernst Happel Stadion Beč 5.07.09.
Dugo očekivani koncert, jedan od onih koji se pamte. Moram priznati, nekako sam znao da će ovo biti koncert godine već kada sam kupovao kartu još davno prošlog siječnja. I bio je, ne samo koncert godine nego i jedan od koncerata života.

2. Pet Shop Boys Dvorana Dražen Petrović 29.11.09.
Možda će mnoge iznenaditi što stavljam ovu dvojicu starih britanskih pedera na drugo mjesto, ali osim što 25 godina isporučuju vrhunsku pop glazbu, u Zagrebu su napravili vrhunski show. Performance. Možda su im recentni albumi daleko od Disco ili Behaviour, ali u arhivi imaju previše dobrih stvari da ne bi napravili bezvezan koncert. Pravi show!

3. Future of the left KSET 30.09.09.
Uz poštovanje velikim bendovima i nastupima, ova koncertna sezona ipak pripada malim klupskim nastupima. Ovaj je bogami bio najžešči i najradikalniji. Ako budućnost ljevice izgleda ovako, nemamo se čega bojati.

4. Grand Archives + Wooden birds Teatar &td 14.05.09.
Još jedan od odličnih klupskih nastupa, kojih je bilo toliko da se više ne sjećam koji je bio koji. Dobar pop bend koji bi mogao postati stvarno velik.

5. In-music festival Jarun 24. i 25. 06.
Ovaj događaj postao je tradicionalni početak ljeta u Zagrebu, a 2007. se odigrao na kraju ljeta.
Ove godine moglo se vidjeti dosta dobrih nastupa. Bilo je odlično vidjeti da Kraftwerk uvijek zvuči isto, da Franz Ferdinand napreduju u live nastupu, da nisu ni Editorsi loši uživo. Anthrax je dobro prašio na metal stageu, Lily Allen je slatka ali dosadnjikava engleskinja, Art Brut sam propustio ali sam se slikao sa pjevačem, Trickyu bih preporučio odmor u nekom sanatoriju. Bilo je osobito zabavno gledati Mobya kako se ljuti na publiku jer ga gađa pizdarijama, a tijekom njegovog nastupa je pukla vijest da je umro Michael Jackson.

6. Richmond Fontaine + Eileen Rose KSET 22.10.09.
U godini klupskih nastupa ovaj je bio posebno nadahnut. Tužna je godina u kojoj nema bar jedan ovakav americana nastup. Možda nije uvijek Calexico, ali je ove godine barem Richmond Fontaine.

7. N.O. Jazz festival SC 9.-16.11.09.
Ove godine je mene „posralo“ da dobijem na nagradnoj igri Index-a festivalsku ulaznicu za N.O. Jazz festival. A imalo se što i poslušati, od Lydie Lunch, preko Kazutoki Umezua i njegova „Kiki“ benda, do već dobro poznatih Six organs of admittance i meni ipak preglasnih Isis. Jedan od festivalskih događaja godine u Zagrebu. Hvala na džabe festivalskoj karti!

8. John Vanderslice Teatar &td 15.10.09.
Još jedan u nizu nadahnutih klupskih nastupa. Vrhunska sezona u SC-u.

9. Sunset Rubdown KSET 24.09.09.
Kao predgrupa zasjenili su i legendarne veterane Butthole Surfers. Solo bili izuzetno zabavni. Već ustaljeni zagrebački gosti.

10. Ramona Falls Teatar &td 09.10.09.
Divan nastup benda koji bi mogao postati veliki bend. Obavezno pogledati njihov video za „I say fever“ na jutjubu.

11. Chuck Prophet KSET 26.02.09.
Chuck je te večeri stigao iz Beograda, očekivano pijan ko guzica. Unatoč tome, bio je to vrlo zabavan koncert. Tko zna kako bi zvučao da je bio trijezan.

12. Xavier Bell Soba, Tituš, nekoga datuma
I na počasnom mjestu ostaje za podržati Rutvicu i frendove i njihov bend. Samo naprijed!

Možda se primjećuje da na popisu koncerata nedostaju neki veliki događaji poput U2 ili Massive Attack, ali ti me nastupi nisu ni približno toliko inspirirali koliko ovi manji, klupski koje sam naveo.
Uz toliko koncerata teško mogu govoriti da sam nešto i propustio, ali ipak jesam. Trebao je to biti vikend uz Wilco i Grizzly Bear u Milanu ovog studenog, ali ga je nekako pojela recesija.

Dogodine se nadam ponovno ovakvoj koncertnoj godini, a ako bude sreće bit će još i bolja

- 00:54 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi