aparatczykovi zapisi

27.03.2008., četvrtak

F1 sezona 2008.- post po narudžbi

Bilo je zaista krajnje vrijeme da nešto napišem i o novoj sezoni Formule 1, s obzirom da postoji određena želja da to napravim.
Dakle, nakon dvije utrke sa druge strane zemljine kugle, koje je zbog vremenske razlike bilo prilično teško pratiti, neke su se stvari počele razjašnjavati. Disklejmer, Sepanga sam vidio samo zadnjih par krugova, ali smatram da je i to dovoljno. Elem, što se iskristaliziralo: Izgleda da imamo bivšeg, aktualnog i možda budućeg prvaka. To što imamo bivšeg, to je tako očigledno. Fernando Alonso čovjek je koji je izgubio naslov svjetskog prvaka u prošloj sezoni. Kažem, izgubio, jer je imao najjačeg konja (bolid, tojest), ugled dva uzastopna naslova svjetskog prvaka i novi naslov gotovo u šaci. U prošloj sezoni izgubio je sve, i naslov i ugled i mjesto u momčadi. Vratio se pod sigurne Briatoreove skute. Avaj! Renault nije napravio dobar bolid za Alonsa. Ove sezone će teško napraviti nešto, iako, s obzirom na kvalitete, može iznenaditi. Aktualni prvak, čudljivi Finac (a svi su takvi) Kimi Raikonnen, ove godine ima stvari u svojim rukama. Ferrari je bio moćan na testiranjima, ali je ponešto podbacio u Australiji. Pobjeda u Sepangu, uvjerljiva, pokazatelj je da su testiranja dobro pokazala. Jaki su, i Kimi može do novog naslova. Onaj koji ga jedini može u tome ugroziti je Lewis Hamilton, možda budući svjetski prvak. McLaren jebe majke od snage, nema seronje Alonsa, Kovalainen će biti vjeran momčadi, Lewis više nije rookie. Jedino pritisak medija i sponzora koji pošto-poto žele britanskog Tigera Woodsa može malo ići na živce.
Od nevoljenih rasa, osim crnaca ovih sezona u Formuli 1 imamo i slavene. Poljak Robert Kubica je i dalje gubica, solidan i agresivan, i blizu postolju ove sezone. Pitanje je jedino koliko je BMW napredovao. Za ugled bavarske autoindustrije, vrijeme im je da počnu pobjeđivati.
Spominjući prvake, bivše, aktualne i moguće buduće, treba spomenuti i one koji sigurno neće biti prvaci. Ne znam što bi se u sezoni trebalo izdogađati da Felipe Massa uopće konkurira za tron svjetskog prvaka. Možda da svi bolji od njega odustanu. Čovjek je razočaranje otvaranja sezone. Kao da ne zna voziti bez traction controla. Ne znam kakav ugovor ima sa Ferrarrijem, ali bolje mu je da počne skupljati bodove jer novi šef Ferrarija Stefano Domenicali neće imati beskonačno strpljenje, a mogao bi se naljutiti i sam Luca di Montezemolo, veliki šef. Konstruktorski naslov je u igri...
BMW i Williams, prema prikazanom u ove dvije utrke, mogu kandidirati za postolja, barem ono što im Ferrari i McLaren ostave. Osim spomenutog Kubice, Nick Heidfeld je pokazao stabilnost koja ga je i krasila sve ove godine njegovog nastupanja u velikom cirkusu. Ista stvar kao i kod Kubice, može li sa BMW-om napraviti nešto više? Williams sa Toyotinim motorom ugodno je iznenađnje, Nico „sin poznatog oca ali nije Kranjčar“ Rosberg konačno pokazuje svoj talent, a od Nakajime se ništa niti ne očekuje.
Kao što već rekoh, Renaultu i Alonsu će biti najteže, bolid nije dovoljno konkurentan. Alonsu ostaje nadati se da njegov suvozač Nelsinho Piquet nije sin svog oca kad se radi o team worku i odnosu prema suvozaču. Ako jeste, jadna mu majka španjolka, mogao bi plakati za Hamiltonom..
Ostali? Čisto sumnjam u ikakav vrijedan rezultat. Iako, dobro je vidjeti stare asove Coultharda i Webbera u Red Bullu, Barrichela u Hondi, Fisichelu u Force India, prvoj indijskoj momčadi. Globalizacija upada u Formulu 1 na velika vrata. S druge strane bare iz američkog Champ cara dolaze provjereni vozači Sebastian Bourdais i Timo Glock. Svi oni će poput kokoši pobirati mrvice od bodova, i vrebati mjesta na postolju kad neko iz glavnih momčadi otpadne.
Unatoč tome što se lista kandidata za prvaka svodi na svega dva imena, Raikonnena i Hamiltona, mislim da bi sezona pred nama mogla biti vrlo uzbudljiva. Vidjet čemo....

- 00:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi