antun kauzljar

nedjelja, 23.09.2007.

Lov na istinu 6. dio

«Čak su i stvari koje su se smatrale svetima, bile podvrgnute istraživanju, kao primjerice ljudsko tijelo. U Bibliji stoji da je čovjek stvoren «na sliku i priliku Božju, Njemu nalik». Samo ljudi imaju dušu i samo oni mogu u raj, pa se zločinom smatralo već i samo crtanje ljudskog tijela. Možemo zamisliti koliko je crkvu zgrozila ideja da se istraživanju povrgne i stvarno ljudsko, golo tijelo.»
«Mnogo su od toga biolozi znali već početkom 19. stoljeća. Ipak se nisu mogli složiti što to zapravo znači, iako su već i imena nekih skupina, primjerice porodice roda, upućivala na to da su te životinje možda i stvarno srodne.
Svejedno je tada većina biologa vjerovala, da je Bog stvorio vrste takvima kakve jesu, a da one sliče jedna drugoj zato što je On tako htio. Vrste su uvijek bile kakve su danas, a takve će uvijek biti i opstati. Biblije, istina, ništa ne govori ni o kakvom sustavu u prirodi, no to se dade objasniti izrekom «Neshvatljivi su putovi Gospodnji», što će reći da čovjek ne može uvijek shvatiti volju Božju. Ako je volja Božja da sve velike mačke sliče jedna drugoj, onda se to jednostavno mora prihvatiti.»
«Uobičajeno je objašnjenje bilo da su se dinosauri utopili za potopa opisanog u Bibliji.»
«Pa ipak je Darwin oklijevao kod iznošenja rezultata svojih istraživanja u javnost. Znao je što bi na to rekla Crkva i mnogi njegovi kolege?
«Ako je svemir građen prema prirodnim zakonima, to onda znači da su oni stariji od svemira. Otkud dolaze prirodni zakoni? Kako je nastala kvantna fizika ?
Na ta pitanja kozmolozi nemaju odgovora. Ali neki drugi su to pokušali razriješiti. Tako je primjerice Katolička crkva vrlo spremno poduprla teoriju Velikog praska, što ne čudi jer ta divovska eksplozija pomalo sliči biblijskoj povijesti stvaranja. Zbog toga je crkva rekla: Znanost može objasniti što se zbivalo poslije Velikog praska, no o vremenu prije mi znamo ponešto – iza Velikog praska krije se Bog.
Sad, međutim, možemo postaviti još jedno pitanje:Kako je nastao Bog? Odgovor crkve glasi da Bog postoji oduvijek. Ali, odgovaraju kozmolozi, ako Bog postoji od vječnosti, zašto onda ne bi i prirodni zakoni? Umjesto vječnoga Boga tad imamo vječne prirodne zakone, koji stalno stvaraju sve nove i nove svemire.
Sasvim je moguće da istraživači nikada neće odgovoriti na pitanje što je bilo prije Velikog praska. Možda će kozmologija pokazati da i lov na istinu ima svoje granice.»

Ali mislim da je sasvim izvjesno da nijedna religija nema više šansu suprotstaviti znanosti, koja korak po korak otkriva sve više istina o svemiru i sve više religijskih zabluda. Poneki klerici se danas pokušavaju okoristiti dostignućima znanosti tvrdeći da znanost i religija nisu u suprotnosti, neki čak pišu velike naslove 'božja znaost' a za granu znanosti deterministički kaos kažu da je djelo božje igre, jer se bog voli igrati. Ha, ha!
Ova knjiga me je učinila sretnim. Vidim, i zbog toga mi je neopisivo drago, da nisam usamljen u svojim promišljnjima.

- 09:40 - Komentari (2) - Isprintaj - #