antun kauzljar

četvrtak, 21.12.2006.

Evolucija ili što još

Ovih jesenskih dana često slušam na lokalnoj radio postaji male oglase u kojima se nude svinje na prodaju i to mesnate svinje landras-pietren. Na kraju sam počeo razmišljati o tome kako se postiže da neka vrsta životinje bude ovakvih ili onakvih karakteristika. Samo kod svinja znam za turopoljsku autohtonu svinju, slavonsku šarenu, bijeli jorkšir, landras, pietren i ne znam kakve još. Tako je i sa drugim domaćim životinjama. Mi smo nekada učili da se nova sorta bilo životinja ili biljaka dobiva križanjem. Danas bi možda rekli da se genetski modificira što je ustvari jedno te isto.
Kako se u to uklapa Darwinova teorija evolucije, koja sve takve promjene tumači dugotrajnim genetskim odstupanjima u cilju prilagođavanja životnim uvjetima? Pokazuje se, međutim, da i nije potrebno tako dugo vremena proteći da bi se neka vrsta (soj) promijenila i poprimila drugačije oblike i karakteristike. I to jednostavnim prirodnim postupkom – križanjem dvaju jedinki različitih svojstava.
Ako ove zaključke prenesem na čovjeka i njegov evolucijski razvitak, a osobito na njegovo svojstvo da posjeduje um i svijest kao posebno i specifično svojstvo, tada je moguće zamisliti mnogo kraće razdoblje u kojem je čovjek od jedne primitvne vrste postao složena visoko razvijena vrsta. Ali da bi prihvatio ovakav zaključak, morao bih prihvatiti činjenicu da se čovjek u ne tako davnoj prošlosti morao „križati“ s nekom drugom umno razvijenijom vrstom ili je bio po nekome genetski modificiran.
O tome u prenesenom značenju govore neke religije i legende. Na primjer: Bog je stvorio čovjeka od zemlje (uzeo neko zemaljsko biće) i udahnuo mu dušu (sposobmost uma i svijesti). Ili, prema tibetantskim legendama dva poluboga su se inkarnirali u majmuna i čudovište. Čudovište je bilo ženskog roda i bilo je tužno zbog osamljenosti, pa je majmun (uz suglasnost boga milosti) uzeo čudovište za ženu (križali su se) i tako je nastao ljudski rod. Ili, prema Bibliji, kada su sinovi Božji vidjeli da su kćeri ljudske pristale uzimahu ih sebi za žene koje god su htjeli (križali se božji sinovi i ljudske kćeri). One su im rađale nefile, po snazi čuvene ljude.
Čitam i o teorijama da je ljudski rod proizvod izvazemaljskih civilizacija, energetskih ili produhovljenih bića s viših razina postojanja itd. Naravno da sve ovo nije znanstveno utvrđeno i dokazano, nego je na razini razmišljanja a često i na razini mašte. U svakom slučaju, ta pitanja golicaju našu znatiželju (i moju također) do te mjere da sebe smatramo nekim bićima iznad prirodnih Zemaljskih bića i svojatamo si pravo da budemo gospodari ostalim živim bićima na Zemlji. Dakako, taj naš stav uzrokuje štetno djelovanje čovjeka na svoj (sadašnji) prirodni okoliš i na ukupni život na njemu. Ali to je već druga priča.

- 18:21 - Komentari (4) - Isprintaj - #