PROMOCIJA MOJE KNJIGE "KRILA SLOBODE"

30.09.2022.

U sklopu programa "Dani bosansko-hercegovačke kulture" koje organizira Zajednica naroda BiH, održana je promocija moje knjige:


KRILA SLOBODE

Voditelj programa pjesnik Damir Maras uredio je da se program emitira u živo preko Facebook kanala pa promociju možete po želji pogledati u cjelini.

Zahvaljujem se svim posjetiteljimaš to su svojim prisustvom oplemenili ovaj susret. Posebnu zahvalnost izražavam predsjedniku Udruge ZNBIH Vinku Stamenić na njegovom plemenitom radu pomirenja ljudi u ljubavi i toleranciji, cijenjenom kolegi po peru pjesniku Maras Damiru i pjesnikinji, mojoj dragoj prijateljici Alemki Brazzoduro koja je čitala moje stihove i svim pjesnicima koji su svojim divnom stihovima popratili ovo druženje.

Bilo je lijepo, spontano, opušteno, ugodno.


Anđa Jotanović, književnica

Knjiga se može kupiti i cijela promocija se može vidjeti i kod mene na Facebook profilu:
https://www.facebook.com/anda.jotanovic




"Večeras u sklopu proslave bosansko-hercegovačke kulture koju je organizirao predsjednik društva Vinko Stamenić, održana je promocija knjige pjesama


"KRILA SLOBODE" Anđa Jotanović


čije predstavljanje je vodio kolega po peru Damir Maras. Pišući ove pjesme Anđa tješi samu sebe, da iz cijelog kaosa kojeg proživljava ljudska rasa, ipak izlazi ono dobro što čovječanstvu daje poticaj da opstane na ispravnom životnom putu.

Čestitam draga Anđa i hvala na ugodnom druženju!"

Alemka Brazzoduro, pjesnikinja











RIJEČ AUTORICE


Pišući ovu čudesnu poeziju koja mi okrepljuje dušu i otvara srce prema svemu lijepom, mudrom, istinitom i dobrom što sam proživjela u svom životu, osjećala sam se zakriljena nekom posebnom energijom sigurnosti i zaštićenosti koju sam u sebi nazvala „Krila slobode“. To je razlog zašto sam i ovoj knjizi koja je pisana u periodu od 27.01. 2019. do 20.05.2022. dala baš ovaj naslov.

Ne poznam anđeoski svijet, ali ako uistinu postoji, želim mu se ovom prilikom od sveg srca zahvaliti na poticaju i besprijekornom unutarnjem i vanjskom vodstvu u teškom periodu ljudskog života kao što su godine 2021. i 2022. Pišući ove pjesme tješila sam samu sebe da iz cijelog kaosa, kojeg smo proživljavali kao ljudska rasa, mora izaći i nešto dobro što čovječanstvu daje poticaj da opstane na ispravnom životnom putu.

Želim se također zahvaliti i ljudskim anđelima koji su uvijek tu uz mene i bodre me osmijehom, lijepim riječima i nježnim gestama prijateljskog okruženja.

Dok moje misli lutaju okolinom i nebeskim prostranstvima, svijest se zadrži na nekom od segmenata kolektivnih ljudskih iskustava, a duša počne bilježiti impresije u obliku pjesme. Pjeva tako moja duša o raznim iskustvima koja obilježavaju ovaj svijet tamom i svjetlom u neprekidnoj borbi razaranja, održavanja i stvaranja.

Ljudski rod se ne može nikad požaliti da mu je dosadno. Neprestano se nešto događa vršeći transformaciju od lošeg u dobro slijedeći bioritam prirode koja se nadograđuje, usavršava, oplemenjuje. Svjedoci smo raznih agresivnosti koje ubiru svoj danak u obliku ljudskih i inih života, ali svjedoci smo i miroljubivosti koja neprestano pronalazi put u nadi za sigurnije danas i bolje sutra.

Neka nas i dalje vodi božanska energija pozitivnosti u mislima, riječima i djelima čineći ovaj svijet dostojnim njegovih predaka i potomaka, a anđeli neka nas uvijek štite svojim nježnim paperjastim krilima zadovoljstva životom, mudrošću u iskustvenim izborima i ljepotom proživljenih trenutaka u sretnim iskustvima po ljudski rod na planetu Zemlja.

Anđa Jotanović







OSVRT NA KNJIGU „KRILA SLOBODE“ ANĐE JOTANOVIĆ


Kad moja prijateljica Anđa Jotanović, književnica iz Rijeke, napiše knjigu, tada znam: evo, stvorila se još jedna savršena zbirka poezije ili proze, ovisno o tome što Anđa objavljuje.

Anđina 20. samostalna knjiga je zbirka poezije „Krila slobode“ i uvodi nas u jedan sveobuhvatni zajednički svijet u kojem se svatko od nas može pronaći.

Naime, ovo nije zbirka ljubavne lirike ili duhovne poezije, ova knjiga znakovitog naslova „Krila slobode“ zove i zaziva čovjeka da se okrene kolektivnim temama i to onim temama koje se tiču svakog čovjeka na ovom planetu i pusti svoja krila slobode da polete tamo gdje svatko od nas želi biti.

U pjesmi „Ljubljenje života“ Anđa kao da se sljubila sa životom uopće i progovara ovim stihovima:


„Kad udahnem
pa zrak malo u sebi zadržim,
osjetim njegovu ljekovitost,
a sve me neka milina miluje
i u grudima se zadržava
kao da blaženstvo stvara.“



Život sam po sebi dar je od Boga nama ljudima i svim živim bićima na Zemlji i cijeniti život znači cijeniti svako živo biće na planetu i čuvati planet, jer nam je to jedino mjesto gdje svi živimo.

Autorica jako dobro zna isplesti ogrlicu svojih pozivajućih riječi čovjeku, ali isto tako se autorica nostalgično vraća u zemlju svog rođenja, lijepu Bosnu, šumovitu državu prepunu divnih planina i bistrih nemirnih rijeka koje preskaču stoljetno kamenje žureći prema svom ušću.

Upravo kako te nemirne rijeke žure svome ušću, tako se i život kreće od svog početka pa do svog ušća u Vječnost podsjećajući nas da smo tek tren u Vječnosti i da ćemo se opet jednom vratiti u nekom drugom životu, u nekoj drugoj zemlji i s nekim drugim ljudima kao obitelji.

Tako nastavlja pletilja ove lijepe poezije u pjesmi „Ponekad“:


„Ponekad čujem dušu
kako mi šapuće
i svojim tajnim vibracijama
srce mi dodirne.“



... i kad se Duša spaja sa srcem u tijelu i kad progovore istim vibracijama, to je lijepi znak da su na istim frekvencijama: ujednačeni, totalno stopljeni i sukladni. Može li nešto biti ljepše, nego biti u suglasju sa svojom Dušom? Nema te ljepote na svijetu od te sukladnosti i tog mira koji obuzima čovjeka kad se konačno sretne u nekom svom životu s onim vječnim u sebi, a to je njegova Duša.

Zbog takvih susreta se i pišu pjesme, priče ... zbog takvih susreta se živi, duhovnost raste, dok se materijalizam smanjuje u svom nastojanju da zarobi ono što se nikada ne može zarobiti, a to je čovjekova Duša.

Kad svakog čovjeka na ovom planetu dotakne takva sukladnost, mir, zajedništvo - ovaj svijet će postati raj u beskraju ovog Svemira i više nikad na planetu neće biti nikakvog nemira.

Preporučam svakom čitatelju ovu lijepu knjigu Anđe Jotanović „Krila slobode“ u kojoj će naći poruke za običnog čovjeka, poruke za osobe koje su osvijestile neke svoje duhovne nivoe kao i poruke za cjelokupno čovječanstvo.

Jadranka Varga, pjesnikinja
Zagreb, 21.06.2022.















OBOŽAVAM SVOJ ŽIVOT


Obožavam svoj život
u igri stvaranja,
održavanja i razaranja
kad me smjelo golica
i izražava se u tisuću lica.

Škaklja me
i gdje treba i gdje ne treba
pa mi se iza leđa smije,
svojim iskustvima me grije
i potiče na igru
međusobnog sustvaranja.

Sunce, Zemlja i zrak
tri u jednom,
svaki vode žedan
obožavaju mene,
malog skrivača
koji njihovu igru
nimalo ne shvaća.

Obožavam ovaj život
što me za nos vuče,
malo me mazi,
a više kao slijepca vodi
pa mi se smije
kad drugo biće rodi.

Uvijek iznova
život se transformira,
radi što hoće
i sam nove oblike bira,
a ja ga samo gledam
i milo mu se
jednostavno predam.






















IMPRESSUM KNJIGE "KRILA SLOBODE" - ANĐA JOTANOVIĆ

Anđa Jotanović
Krila slobode

Autorska prava
Anđa Jotanović

Vlastita naklada
Anđa Jotanović

Urednica, lektura i recenzija
Jadranka Varga, pjesnikinja

Naslovna slika
slika nepoznatog autora s interneta
(a picture of an unknown author from the internet)

Slike u knjizi
slike nepoznatih autora s interneta
(a pictures of an unknown authors from the internet)

Tisak
Ispis d.o.o., Međimurska 21, 10000 Zagreb

Mjesto i godina izdavanja
Rijeka, 2022.

ISBN broj NSK RH
978-953-56061-4-7


Moju knjigu "KRILA SLOBODE" - ANĐA JOTANOVIĆ kompletno je pripremila i obradila za tisak Jadranka Varga. sjena duše

Ova lijepa knjiga se može kupiti slanjem poruke na moj Facebook profil:

https://www.facebook.com/anda.jotanovic

ili na moju e-mail:

anda.jotanovic@gmail.com

POHVALA I KRITIKA

16.09.2022.



slika: digital art


Koliko sam bila hvaljena,
a koliko sam kritika primila
od mlađih i starijih
sa svih strana osuđena sam bila?

Zauvijek mi je dosta kritike,
neka nitko nikad nema prilike
u kojoj bi nešto krivo vidio
ili kritiku na bilo koji način osjetio.

Pohvali zauvijek otvaram vrata
i drugačije suodnose stvaram
pa neka svaka riječ bude čista
u umu i na jeziku blista.

Svakog ću za nešto pohvaliti
i biti dobra sa svakim
pa neka misli tko god i što hoće
neka pohvala blista od čistoće.

Promijenit ću negaciju u čistu pozitivu
i nikad nitko više neće biti u krivu,
svatko će pravicu spoznati
tko u moj život dođe ili samo svrati.



Pjesma je iz moje tiskane zbirke "KRILA SLOBODE"



Ova lijepa knjiga se može kupiti slanjem poruke na moj Facebook profil:

https://www.facebook.com/anda.jotanovic

ili na moju e-mail:

anda.jotanovic@gmail.com

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.