Nedostaje mi baka

11.12.2016.

Iako sam odlučila da neću ništa pripremati za nadolazeći blagdan sada mi je u nosnicama miris kolača koje je pripremala moja baka dva tjedna prije blagdana i imam osjećaj da mi stan miriše po kiflicama, roladama, čokoladnim kuglicama, orahnjači i makovnjači, mađarice jer stiglo je vrijeme priprema finih slastica koje će se naravno i podijeliti rodbini. Svi ti divni mirisi širiti će se po stanovima i kućama jer još malo i dolazi najdivniji blagdan koji će mnogi provesti uz radost i smijeh iako znaju da će ih nakon toga i dalje pratiti brige koje će ostaviti po strani zbog onih s kojima će provesti u veselju taj divan blagdan.
Nedostaje mi moja baka pored koje sam trčkarala kako bi jela napravljenu filu za orahnjaču (naravno ne iz male zdjele napravljene za mene) nego iz velike za filanje dobro isklofanog tijesta jer za orahnjaču i makovnjaču treba tijesto dobro napraviti da bi bilo mekano i ukusno nekoliko dana i poslije blagdana.
- Zapamti Deice nikada u tijesto ne stavljaj bjelanjak jer on daje tijestu tvrdoću, od njih napravi pusle a znaš koliko ih voliš i nikada nemoj zaboraviti da je omjer jedan jedan bjelanjak i jedna žlica šećera a u tu smjesu dodaj i malo oraha pa su pusle još bolje. I nemoj nigdar zaboraviti fučkati dok čistiš orehe jer ih inače ne buš imala za ostale kolače koje delaš, a moraš napraviti bar deset vrsta kolača za blagdane jer moraju ti ostati i za Novu Godinu, Si me razmela. Kolač bez oreha ni kolač zapamti to za svagda jer jemput buš i ti delala kolače kad buš imala obitelj.
Da, zapamtila sam to ali ne radim te divne kolače jer bladan je za mene dan isto kao i svaki dan tako da su u sjećanju ostali i mirisi i slike kolača koje je radila moja baka.

<< Arhiva >>