NA ZAMOLBU ZAGONETKE (POTOK42)

03.12.2012.

Dani su pred najljepši blagdan i na zamolbu mog dragog prijatelja s bloga poredati ću vam nekoliko interesantnih kolačića na svom blogu i nadam se da će se mnogima dopasti. Inače sam i sama ljubitelj slastica zato i jesam kao okruglica, ali to mene ni malo ne smeta.
Zagonetko moja ispuniti ću ti želju

KOLAČIĆI S LIMUNOM

350g bijelog mekog brašna 200g šećera u prahu 2 limuna(korica +3 žlice ocjeđenog soka) 120g maslaca, 2 male žličice praška za pecivo 2 jaja + šećer u prahu za posipanje

priprema:

Promiješati brašno,šećer,prašak za pecivo i ribanu koricu limuna(samo žuti dio).
Dodati maslac i dobro umrviti u brašno.
Jaja u zdjelici malo umutiti vilicom te i njega umiješati,a zatim dodati 3 žlice limunovog soka.
Oblikovati tijesto rukama i omotati u prozirnu foliju.Nek odstoji u frižideru minimum 1 sat.

Zagrijati pećnicu na 180c.
Lim namastiti sa malo ulja ili staviti pekpapir.
Od tijesta oblikovati male kuglice,slagati na lim ali razmaknute jedna od druge jer se tijesto tijekom pečenja raširi.
Peći oko 10-12 min,vruće posuti šećerom u prahu.Pustiti nek se ohlade.

ROLADA

50 g šećera u prahu 100 g margarina sobne temperature 1 kora oblatne (ne jedno pakiranje!) 20 g čokolade ili 4 velike žlice kakaa 100 g mljevenih keksa (Petit) 2 žlice sjeckanih oraha 1 jaje - par kapi ekstrakta ruma

priprema:

Oblatnu staviti između dvije mokre i dobro ocijeđene kuhinjske krpe, pa ju pustiti neka tako odstoji 10-12 minuta.

U međuvremenu: Pijenasto umutiti jaje s šećerom u prahu. Dodati margarin i čokoladu ili kakao pa skuhati na pari dok smjesa ne bude gusta kao za puding, pazeći da jaja ne provriju jer će se smjesa grudati.

Kad je smjesa postala gusta, skinuti ju s vatre, pa dodati ekstrakt ruma, mljevene kekse, sjeckane orahe

Smjesu premazati po omekšanoj oblatni pa je polagano pomoću donje krpe zaviti u roladu.

Zamotati roladu u aluminijsku foliju i ostaviti u hladnjaku da se stvrdne najmanje 3 sata.

Stvrdnutu roladu rezati na fete debljine 1 cm, ali ih ponovno spremiti u hladnjak zamotane u foliju ili u plastičnu kutiju kako se ne bi kora osušila.

ROLICE

Tijesto:
1 kg glatkog brašna 50 da g margarina 4 dl kiselog vrhnja prstohvat soli
Nadjev:
25 dag mljevenih oraha 20 dag šećera 10 dag grožđica 2 žlice ruma 1 žlica meda 1 limun – ribana korica pola žličice cimeta 2 dl vručeg mlijeka 2 žlice prezli

priprema:


Tijesto:
Omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek tada dodati jedno vrhnje, miješati (može mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast. Mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noći.

Nadjev:
Izmiješati orahe, šećer, cimet, grožđice, med i ribanu koricu limuna te preliti sve zajedno vrelim mlijekom. Dobro izmiješati pa dodati 2 žlice prezli.

Izrada:

Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu količinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati u pravokutnik veličine 60×60 cm. Zatim paralelno na suprotne duže strane stavljati nadjev dva cm unutar ruba, preklopiti jednom i tanko namazati razmučenim žutanjkom pa preklopiti još jednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovicom tijesta.

Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksiće duljine 4 cm

Peći 180 st.C 20 minuta.

Još tople uvaljati u šećer u prahu.


Nadam se zagonetko moja da ti ovi kolačići nisu komplicirani i da će ti pasati jer su jednostavni i slatki.

<< Arhiva >>