Joakim Noah - simbol požrtvovnosti

četvrtak , 18.12.2014.

Pošto ste me zamolili da napišem tekst o nekom igraču Chicaga, odlučio sam ga napisati o čovjeku koji je jedan od najvećih radnika u ovoj ligi, a njegova požrtvovnost i energija na terenu su postale simbol Chicago Bullsa.

Joakim Noah rodio se u New Yorku u SAD-u. S 3 godine se preselio u Francusku da bi se za 10 godina vratio u SAD i tamo i ostao. O srednjoškolskoj košarci se nema puno toga za reći osim osvojenog saveznog naslova sa školom Lawrence. Noah je u 2 godine (s drugog na treći i s trećeg na četvrtog razreda srednje škole) narastao za čak 24 cm te je potom završetka svoje seniorske sezone u srednjoj školi otišao na sveučilište Florida. Nije bio nekakav NBA prospekt dolaskom na Floridu.gdje je bilježio samo 3.5 poena i 2.5 skokova za 9.4 minute u igri. Nakon te prve NCAA sezone, Noah je procvao. Postao je prvi strijelac svoje momčadi sa 14.2 poena i igrač sa najviše blokova po utakmici - 2.4 pa i drugi skakač bilježeći 7.1 skok po utakmici. Te godine odveo je Floridu do naslova, a i proglašen je najboljim igračem Final Foura te su njegove fantastične partije na terenu zapele za oko NBA skautima. Predviđane su mu velike stvari, čak i da bude izabran među prva tri picka, možda i prvi. No, zbog ostanka njegovih suigrača Ala Horforda i Corey Brewera na sveučilištu Florida, umjesto odlaska na draft 2006. odgodio je odlazak te obranio naslov NCAA prvaka s Floridom bilježeći 12 poena, 8.4 skokova, 2.3 asistencije i 1.8 blokada što i nije baš bio veliki napredak u odnosu na sezonu prije te.


Tako je na draftu 2007. godine izabran od strane Bullsa sa pickom broj 9, dok su Al Horford i Corey Brewer izabrani kao 3., odnosno 7. čime su postali najviši pozicionirani pickovi u povijesti sa istog sveučilišta! I tu je počelo nevjerovatno razdoblje razvijanja Noahe do igrača kakav je danas. U rookie sezoni bilježio je 6.6 poena uz 48.2% uspješnosti iz igre, te 5.6 skokova i 1.1 asistenciju. Nakon prve dvije sezone iz role playera prelazi u jednog od najvažnijih igrača Chicago Bullsa. U sezoni 2009/2010 kada je ujedno i Rose došao u Bullse za 30 minuta na terenu imao je double-double učinak. Zabijao je 10.7 poena uz 50% šuta iz igre te uzimao 11 skokova uz 2.6 asistencija i 1.6 blokova. Već onda je bilo vidljivo koliko je Noah požrtvovan igrač, energičan u branjenju pick and rolla i postupno napredovao postajući najvažniji faktor obrane Bullsa, što vidimo u sustavu Toma Thibodeaua, koji je stigao iz Bostona nakon osvajanja naslova sa Celticsima. gdje Noah ima veliku ulogu u obrani. Noah. Tako se postupno razvijao i danas je jedan od najinteligentnijih centara i mozak obrane Bullsa. Fantastično brani pick and rollove, može braniti i stretch četvorke, prilično je brz u nogama i jako je pokretan što uzrokuje velike probleme u napadu drugih momčadi kada napadaju reket jer zbog te mogućnosti Noah može preuzimati i playmakere i shooting guarde na pick and rollu. Također, više se puta desilo da Noah povuće kontru, a pravi je majstor u kreiranju šuteva za svoje igrače...

Njegov DRTG (koliko mu protivnici zabiju poena na 100 posjeda) se vremenom poboljšavao. Od prve sezone kada je bio čak 104, do sezone 2013/2014 kada je bio najbolji u tom segmentu igre, dopuštajući samo 96 poena na 100 posjeda kada je i proglašen DPOY-em, tj. obrambenim igračem godine!

Puno ljudi spomen Chicago Bullsa pomisli na Rosea i njegove ozljede, na one neumorne Bullse s Jordanom i Pippenom, na svakakva pojačanja tijekom godina (npr. ove godine Pau Gasol), no nitko ne pridaje dovoljno pažnje Noahi koji je možda i najveći razlog dobrih rezultata Bullsa tijekom godina. Njegova dinamičnost i požrtvovnost na terenu Bullsima donose velike prednosti i lakše je igrati u obrani kad je on na terenu jer upravo on je taj koji treba popunjavati rupe u obrani što i redovito radi (pogotov sad s Gasolom). Tko je gledao utakmicu protiv Atlante zna o čemu govorim... U toj utakmici se zapravo pokazalo koliko je Noah važan faktor i koliko je obrana sa njim bolja. Noahe nije bilo prošlih 4 utakmice i u tih 4 utakmice Bullsi su na omjeru 3-1, što ne govori puno o važnosti obrambene uloge koju ima ovaj čovjek. Možemo reći ovako, u tih prošlih 4 utakmice imali smo 2 ozbiljnije (Atlanta i Portland) od kojih su Bullsi pobjedili samo protiv Portlanda i to zahvaljujući fantastičnom vintage Derricku Roseu koji je ubacio 31 poen. Problem je bio LaMarcus Aldridge koji je u samo prvoj četvrtini uništavao naš reket i zabio 21 poen, dok su izgubili protiv Atlante zbog toga jer nisu imali rješenje za Ala Horforda koji je radio velike probleme sporom Gasolu i Gibsonu.
Noah je oduvijek bio poznat kao igrač koji "voli pokazivati srednji prst" svima. Nije štedio nikoga, niti suce(Noah i suci), niti suigrače (Noah & Snell), a niti trenutačno najboljeg igrača svijeta LeBrona (Noah i James). Ima veliku strast prema ovoj igri i to se vidi svaki put kada stupni na teren, strast koja ga čini SRCEM BULLSA!
Ove godine Noah je startao samo 17 od ukupno 24 utakmica Chicaga zbog problema s gležnjom, a i operacija koljena ovo ljeto je učinila svoje. Noah se ove sezone ne kreće kao što se kretao prijašnjih, djeluje dosta sporije u obrani, ali i u napadu(bilježi 8.9 poena, uz 48% šuta iz igre te 9.6 skokova po utakmici), no ja sam siguran da će se vratiti na svojih 100% i da će dati Bullsima sve što je u njegovoj moći te bi s njim i Gasolom na centarskim pozicijama Bullsi stvarno mogli dogurati i do finala!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.