Chicago Bulls vs Houston Rockets

ponedjeljak , 05.01.2015.

SPEKTAKL!
Slijedi jedna od težih utakmice sezone protiv još jedne izuzetno jake ekipe sa zapada - Houstona. Više od ičega veselim se gledanju dvoboja između Hardena i Butlera, koji je dobio dan odmora protiv Bostona kako bi se pripremio za ovu utakmicu. Na njemu će biti povećalo i oči svih navijača, kako će odigrati obranu protiv trenutno najboljeg scorera u ligi (1. po poenima u ligi!). U ovoj sezoni odigrao je sve utakmice za Rocketse, u tih 33 utakmica za 37 minuta na terenu bilježi 27.2 poena, 6 skokova i 6.6 asistencija po utakmici uz čak 45% uspješnosti iz igre, a 36% za tri poena. Jedan od favorita za MVP-a godine, a možda, ako nastavi s ovakvim igrama, uzme nagradu za najboljeg scorera ove sezone.
Ajmo sada malo na Rocketse, koji su na početku sezone imali fantastičan omjer 9-1 i neko vrijeme bili na samom vrhu zapadne konferencije. Nakon što su se stvari malo posložile, vrh preuzimaju raspoloženi Warriorsi za 16. pobjeđenih za redom, Memphis predvođen Gasolom koji igra na MVP razini i Portland predvođen dvojcom Lillard-Aldridge. Rocketsi su trenutno na 5. mjestu zapadne konferencije i, s jednom utakmicom manje od Chicaga, na omjeru su 23-10. Mnogi su mislili da će pasti još i niže na toj ljestvici nakon ozljede Dwighta Howarda koji je propustio čak 12 utakmica ove sezone, no zahvaljujući odličnim igrama Hardena ostali su na vrhu zapada. Također, nedugo su dobili i 2 pojačanja - Corey Brewer i Josh Smith. Corey Brewer je fantastičan igrač u tranziciji i za igru sa puno posjeda, može zabiti tricu, agresivan je na obruč i sjajno pojačanje zamjenskog playmakera umjesto Patricka Beverlya koji radi sasvim solidan posao ove sezone. Puno zvučnije pojačanje stiglo je prije malo više od tjedan dana - Josh Smith. Nakon 9 odličnih sezona u Atlanti, odlučio je otići u Detroit gdje nije bio ni sjena onom Joshu Smithu u Atlanti. U sezoni i 28 utakmica koliko je odigrao za Pistonse bilježio je 14.5 poena uz 40% šuta iz igre i 25% šuta za 3 poena, 7 skokova i 4 asistencije za 33 minute na terenu. Nakon što su ga Pistonsi otpustili usred sezone, ne oslobađajući svoj salary cap (i dalje prima plaću od Pistonsa) mogao je potpisati za bilo koji klub za minimalan ugovor. Odabrao je Rocketse, vjerojatno zbog prijateljstva s Howardom. U Houston je došao prvenstveno da bude pomoć Howardu u reketu, prvenstveno u obrani, da bude play s lakta i 3. napadačka opcija uz Hardena kao 1. i Howarda kao 2. opciju. U Houstonu za 26 minuta na terenu bilježi 9 poena uz 40% uspješnosti iz igre i samo 12% za tri poena, 6 skokova i 2 asistencije.
Houston je ove godine vrlo neugodna ekipa za bilo kojeg protivnika. Imaju 2 superstara, veliku širinu klupe i hrpu igrača koji mogu eksplodirati u bilo kojem trenutku (Brewer, Smith; Motiejunas, Beverley...). Napad im je nešto iznad prosjeka (13.), ali zato obrana funkcionira sjajno (2. u NBA-u!). Posljedica je to dolaska Josha Smitha, ali i obrambenog napretka Hardena koji se puno više troši u obrani nego prijašnjih godina. Treba napomenuti da te brojke imaju uz 17. najteži raspored u ligi!
Chicago je sve bolji, Butler je ove godine proradio, Gasol igra najbolju košarku još od dana u Memphisu, uz također veliku širinu klupe. Bullsi su trenutno na omjeru 24-10 i tim rezultatom su 3. na istoku, ispred Washingtona. Napad im je čak 8. u ligi dok je obrana nešto slabija na 11. mjestu. Ako ništa drugo, sigurno možemo očekivati spektakl.

Pogledajmo malo matchupe:

Rose vs Beverley
Beverley igra odličnu košarku. Bilježi 12 poena po utakmici, uz 3 asistencije i samo 2.2 turnover na 100 posjeda. Uz 40% šuta iz igre definitivno nije veliki potrošač lopti, a i u obrani je požrtvovan igrač.
Derrick Rose, ah naš vječiti MVP, koliko god šuteva promašio i koliko god toga mu trenutno loše išlo. Vidljivo je da se trenutno još uvijek traži, od povratka na terene pokušava pronaći svoj šut, pogotovo sa linije za 3 poena. Iako mu trenutno ne ide, vjerujem da će napokon doći na svoje u naredna 2 mjeseca. Trenutno bilježi 17.2 poena uz 40% iz igre, a za 3 poena samo 27%! Vidjet ćemo kako će Rose izgledati sutra, no sigurno je da Bullsima treba njegovo najbolje izdanje pošto će se Butler puno trošiti u obrani, kao i Gasol protiv Howarda, Rose mora biti taj koji će napraviti prave stvari u pravo vrijeme.



Butler vs Harden
Dvojac o kojem je već sve ispričano. Trenutno najbolja "dvojka" lige protiv najboljeg two-way guarda u ligi. Obojica će trebati biti posvećeni i napadačkim i obrambenim obavezama, što više paše Jimmyu nego Hardenu. Ovo je najveći test za Butlera ove sezone - kako obuzdati ovako nevjerojatnog scorera bez previše faulova, a u isto vrijeme ispuniti kvotu poenima. Najzanimljiviji dio sutrašnje utakmice, čemu se izuzetno veselim. Jimmy je dobio i dan odmora samo da bude spreman za ovu utakmicu, i nemam ni trunke sumnje da će biti spremniji nego ikad.


Noah vs Smith
Defanzivac na defanzivac. Ne očekujem od njih neke prevelike uloge u sutrašnjoj utakmici. Eventualno izvlačenje Smitha na perimetar te ostavljanje Gasola na milost i nemilost Howardu, pick and rollove s Hardenom, ništa značajno. Osim ako nekim čudnim slučajem Smith ne bude imao svoju noć... Makar u to čisto sumnjam.


Gasol vs Howard
Još jedno nadmudrivanje. Školovani europski centar protiv atlete sa nevjerovatnim skillovima. Tu će se također lomiti utakmica. Obojica će morati igrati i obranu i napad, što je Gasolu veći problem s obzirom na atletičnost kakvu posjeduje Howard. Vjerojatno će Gasol morati braniti puno pick and rollova Hardena i Howarda, dok će Smith odvući Noahu na perimetar, a Howard će morati braniti pick and pop Rosea/Brooksa/Butlera i Gasola koji bez problema može zabiti šut s poludistance. Veliki posao čeka obojicu sutra i tu će biti prevaga, o ovome puno toga ovisi, čak i više nego o Butleru i Hardenu. Vjerujem da će obojica imati veliku noć i da će Gasolovo iskustvo ipak ovdje doći do izražaja nakon onakve utakmice u Bostonu.

To je to, neka bolji pobjedi!
#GoBulls!






<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.