Obrana Bullsa

utorak , 09.12.2014.

Mislim da se u zadnje vrijeme jako puno govori o lošoj obrani. No, to definitivno nije loša obrana. Samo nije onakva obrana kakvu smo navikli gledati zadnjih godina. Bullsi kao momčad primaju 100.5 poena po utakmici što i nije toliko loš učinak, no kada uspoređujemo s prošlim godinama to je veliki korak unatrag.
Došla su pojačanja u napadu (Gasol, Rose se vratio) i normalno je da obrana trpi najčešće čujem ljude da govore. Svi znamo kakav je Gasol obrambeni igrač no to se u ovakvom sustavu ne bi smjelo toliko primjećivati. Puno se priča njegovoj obrani i lošoj obrambenoj učinkovitosti. U ovoj sezoni u Bullsima ubilježio je već 12 double-doublea(poeni i skokovi) po čemu je izjednačen na 2. mjestu na toj listi, više od njega ima samo Nikola Vučević(13). DRTG mu je čak i solidan s obzirom koliko minuta provede na terenu i koliko se potroši u napadu - 101 (poeni koje ekipa primi kad je taj igrač na terenu na 100 posjeda) dok su Bullsi po tom statističkom podatku tek 11. sa 104.5 primljenih poena na 100 posjeda. Dakle, Bullsi na 100 posjeda primaju 101 poena po utakmici kad je on na terenu... Najžalosnija stvar u tome svemu je da je Pau najbolji u Bullsima po DRTG-u. U Bullsima koji su inače poznati po izuzetnoj borbenosti i odličnom obrambenom sustavu Thibodeaua. Slijede ga Joakim Noah i Taj Gibson sa 103 i 106! Možemo oprostiti Gasolu koji zbog tolike potrošnje u napadu gdje je često prva napadačka opcija ne stigne popuniti i rupe u obrani. Za popunjavanje tih rupa trebao bi biti zadužen Joakim Noah i/ili Taj Gibson. No, kao što vidimo 106 je njegov DRTG što je još slabije od Gasola(sjetite se samo prošle sezone kada mu je DRTG bio samo 91!). Što je razlog njegovog slabijeg igranja obrane? Pa reći ću vam, potrošnja u napadu sigurno nije (u prosjeku zabija 8.9 poena i ide na pick and roll ili pick and pop sa Roseom nakon čega traži ili Gasola pod obručem ili Butlera na perimetru ili pokušava neki svoj mid-range šut koji češće završi na tabli nego u košu), skokove redovito uzima (9.6 po utakmici) što je i uvijek radio, no taj čovjek nije isti onaj obrambeni stručnjak kojeg sam gledao prošle godine kada je bez problema branio LeBrona, bez problema zatvarao leđa suigračima i besprijekorno branio pick. Ove godine imam osjećaj da je malo usporio. Neznam koji je razlog, možda ozljeda i operacija ovog ljeta, možda previše minuta na terenu(do sad je za Bullse u ovoj sezoni odigrao čak 17 od ukupno 20 utakmica pri čemu je na terenu u prosjeku boravio 31.9 minutu) ili se možda još treba uigrati s Gasolom, no vjerujem da će Jo te probleme ubrzo riješiti i da će opet biti onaj dobri stari fajter.


Druga stvar koja me jako živcira kod Thibodeaua je užasna rotacija. Već sam spomenuo Noahu i njegove minute provedene na terenu no veći problem je -Gasol, koji je odigrao isto toliko utakmica, ali uz 35.9 minuta na terenu i to još s njegovim problemima s petom. To definitivno nije dobro za Bullse zato jer Gasol više nije u godinama kada može cijelu regularnu i post sezonu odigrati na visokom nivou uz puno minuta na terenu te ćemo na kraju dobiti izmučenog Gasola u playoffu koji neće moći predvoditi napad Bullsa. No, ipak jedan od razloga tolikog boravljenja Gasola na parketu je odsutnost Taja Gibsona koji je ozljedio gležanj te zbog toga propustio 7 utakmica. Možda je i ta ozljeda razlog slabijoj efikasnosti Bullsa u obrani, jer svi znamo da je Gibson jedan od najboljih obrambenih igrača u Bullsima, još jedan fajter koji bi dušu dao za ekipu. Bilo kako bilo, svakako će u tom dijelu igre morati doći do napretka jer napad dobiva utakmice, ali OBRANA osvaja prvenstva!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.