Uradi sam jeftino, FILTER

26 rujan 2019

Podosta stvari oko akvarija sam napravio sam, ukljućujući i neke akvarije. Pa sam tako počevši se širiti sa akvaristikom, uvidio, da velike kolićine novca zapravo odlaze na filtere i grijače. Sa grijačima se ne želim igrati, niti ih sam proizvoditi, ali filteri su druga stvar. Pogotovo kada mogu napraviti 10 filtera za 170 kn. To nisu komplicirani filteri, niti treba puno truda, i večinom budu gotovi u roku od nekoliko minuta.
Ovaj filter je zapravo prepravak običnog spužva filtera. Prijatelj mi je dao postolje sa rešetkicama, i to je zapravo bilo to. Original spužvu za taj filter je izgubio davnih dana, to je pronašao, te htio baciti, ali sam mu rekao da ostavi meni, da ću je ja iskoristiti, uz popriličnu kolićinu smjeha mi je to dao i rekao da je bolje da odem do trgovine i da si kupim novi filter ako mi treba, jel već ih ima od 40kn. I to je sasvim uredu cijena ako kod kuće nemate viška opreme ili materijala koji možete iskoristiti.
Postolje i tijelo sam poljepio međusobno super ljepilom jel mu je falila međuspojnica a nisam mogao pronaći komad cjevi koja bi mi promjerom odgovarala da glumi spojnicu, naj jednostavnija i jeftinija solucija je bilo ljepljenje.


Zatim je došlo vrijeme da pronađem spužvu za to postolje. A kao "nova" spužva je poslužila već rabljena i ciklirana spužva iz mog akvarija, srednje gustoće. Kroz koju sam skalperom izdubio rupu, pri tome pazeći da promjer rupe bude manji od debljine rešetkice, tako da bi sama spužva bolje prijanjala.

Riješivši takav filter, sa skalperom sam isjekao unutrašnji štitnik u poklopcu, kako bi kamen za kisik mogao gurnuti što dublje u unutrašnjost i tako dobiti više uzgona vode. Ali to mi se činilo kao nedovoljna solucija, pa sam odlučio to malo nadograditi. U bilo kojoj trgovini, možete pronači male boćice vode ili soka, meni je trebala manja boćica, ali vi možete koristiti što god vam stane u akvarij. Odsjekao sam grlo boćice

te sa lemilicom izbušio rupe na donjoj stani boćice,pobrinivši se da ona u sredini bude dovoljno velika da kroz nju mogu progurati crijevo za kisik.

Proguravši prvo crijevo za kisik kroz boćicu, pobrinio sam se da mi ne smetaju biološki mediji koje sam stavljao u boćicu, keramika, i vulkansko kamenje.

Tako sam dobio filter sa mehaničkim i biološkim svojstvima u jednome, pogonjen sa zrakom. Pošto su spužva filteri dosta česti kod akvarista, uzmite u obzir nadogradnju sa ovakvom boćicom koja je napunjena biološkim medijima, na taj će te način uvelike povečati koliću dobrih bakterija koji takav filter može sadržavati. U koliko ste zainteresirai za još jeftiniju verziju, onda vam savjetujem posijet nekom trgovačkom lancu sa izborom za električare. Tamo ima za kupiti cijevi, prozirne ili bijele i crne boje. Koje možete rezati na vama željenu dužinu, pri dnu izbušiti rupe sa borerom ili lemilicom, te preko toga prevuči spužvu, za otežano postolje koristie komad keramićke ploćice ili komad stakla. Međusobno ih možete spojiti silikonom ili vručim ljepilom. Boćica na vrhu je samo dodatni bonus, ako vam ne smeta gledati je u akvariju!!!!!!!!!!!!!

Drugi filter je još jednostavniji i jeftiniji, sa istom takvom malom boćicom!

Rupe sam sa lemilicom izbušio od dna pa u visinu od tri cm. Samo dno nisam dirao. izbušio sam pri vrhu još jednu rupu namjenjenu za prolaz crijeva za zrak. Kroz čep sam napravio rupu te gurnio komad cijevi, te ju zaljepio sa super ljepilom. Boćicu sam iznutra napunio sa keramikom i aktivnim ugljenom, a pri samom vrhu sam postavio sintetičku vunu i kamen za kisik. Vanjski rub boćice gdje se nalaze rupice sam u konačnosti omotao sa tankom spužvom i pričvrstio je sa gumicama. I to je to.

Idemo sračunat ovakav filter, 10 boćica kakve sam ja koristio, 40 kn. Dva paketa keramike 40 kn, cijev od 1 m 25 kn. Gumice 100 komada 16kn. 1 paket vate 17 kn i jedan paket spužve 50 x 50 cm od 5 mm 29,99. I znam, sada će neko reć nije bilo vrijedno truda ili muke kada se moglo kupiti. I zapravo ne bježim od te izjave. I živa je istina ako imate dva tri akvarija, da je to zapravo veći trošak nego ulog u pošteni filter, ali ako ih imate na desetke, to je zapravo jako isplativo. Filteri sa e-bay koji se mogu naručiti za 20 kn također mogu biti prepravljeni i poboljšani, uglavnom vodite računa da kada god je moguće u filter dodajete biološke medije.
I to je samo ako ste sve to morali kupiti, a poznavajući nas akvariste, u ormarima se uvijek može naći viška nekog medija ili materijala. Znam da većini nije primamljivo ovo držati kao stalnu postavu u svojim akvarijima, ali to isto tako može poslužiti i kao kratkotrajno riješenje u slućaju kvara primarnog filtera.
Pri tome morate voditi raćuna o velićini takvog filtera i kolićini ribica u akvariju. Da nebi došlo do toga da je filter nedovoljan svojom velićinom da bi proćistio vodu akvarija u kojem se nalazi, jel i dalje vrijedi ono pravilo, što više ribica to veći filter.

Oznake: Uradi Sam akvarij filter

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.